Prosím vyjadrite svoj názor na môj problém... Dcéra (10) má neuveriteľne ťažkú povahu, ale tak, že som z nej už zúfalá a to ešte nie je poriadna puberta... Ako dieťa plakala tak, že omdlievala, preto manžel robil všetko, aby sa vyhol jej plaču. Bola som proti, aby ju nerozmaznal priveľmi...Má o 4roky staršieho brata, ktorý sa o ňu od malička staral, venoval sa jej a pomáhal...A tu je problém. Ona ho tuším nenávidí.Už roky stále s ním bojuje, ale niekedy sa správa ako nepríčetná. Hlavne keď nie sme doma. Zrazu začne po ňom vrieskať a keď ju chce upokojiť, ona ešte viac šaleje. Aj vonku pred jeho kamarátmi sa správa strašne, musia si o nej myslieť, že jej úplne preskakuje. Syn sa za ňu samozrejme hanbí... Celkovo, ona si nemá potrebu upratať, učiť sa, proste žiadne povinnosti. Je to pre mňa ťažké lebo nepomáhajú ani tresty, ani pekné slovo, ani prosby.... Príde mi ako z úplne inej planéty... Chcela by som ju pripraviť do života ako má byť, ale s ňou človek nepohne... Ak sa aj snaží, trvá to max. pár hodín... Rozmýšľala som nad psychologičkou, ale ona pred cudzími ľuďmi pôsobí ako tiché dievčatko a neprejaví svoju skutočnú povahu...
@majkatomiho toto je podla mna na psychiatra…
@tosomja ja som ju videla v akcii a nevravím, že syn je svätý, ale ona to hrotí ako nepríčetná..
@majkatomiho moja dcera ma tiez stala "polku" dusevneho zdravia... Vies co som spravila? Vykaslala som sa na nu. Jednoducho som ju od seba zdravo odstrihla a priznala si, ze ona dobre vie co robi, je to jej rozhodutie a ze ked robi nieco proti mne, vlastne to robi naschval. Ked zistila, ze uz to mnou nepohne prestala....
Teraz je to ok. Bude mat 15rnast.
@tosomja učím sa s ňou, ale jej to ide veľmi ťažko, hlavne také predmety, kde sa musí viac menej bifliť...a ja nemôžem s piatačkou tráviť pol dňa nad knihami, mám ešte 4mesačnú...s nami sa rodičia učili v 1.ročníku a vedeli sme, čo máme robiť
@majkatomiho v prvom rade napr zober mobil. To je prvy krok, ak ma svoj. A nedaj jej ho. Neboj sa, zlomis ju, ale musis jej ukazat, kto tu rozhoduje. Este to nie je stratene viem podla seba. My sme najhorsie prezivali asi do 12tich.potom sa to zlepsilo.
@majkatomiho rieš so psychologickou, ona už bude vedieť ako na ňu, neboj. Najprv chod sama, objednaj sa, pokonzultuj a uvidíš, aký postup ona navrhne. Keď si nevieš dat rady, musí niekto pomôcť a tu na koni to nevyriešiš.
@derdia jej práve vyhovuje, keď si ju nevšímam...
@derdia veru, už pár pokusov bolo...našla si inú zábavku...
@majkatomiho tak áno, ale my sme nemali také učivo, ako teraz piataci. Mám šiestačku, koľkokrát plače, že to nedáva, že nechápe a že na to kašle. Učí sa niekedy aj do 21hod a to je ešte len na základnej škole.
Ale asi ako odporúčajú ostatní, psychológ.
Určite by si mala navštíviť odborníka.. jej výbuchy hnevu môžu z niečoho pramenit, dobrý terapeut príde na to z čoho to môže byť.. o chvíľu pôjde do puberty, všetko sa bude meniť a môže ju to ovplyvniť ešte viac.. bežný človek nikdy nevie čo z toho môže vzniknúť, prečo je taká aká je.. aj tebe poradia ako sa k situáciám stavať a ako ich riešiť.. určite by som vyhľadala odborníka..
@majkatomiho za moju radu ma tu niektoré zožerú,ale ja by som cielene počkala na vrchol amoku a takú jej pleskla,že by ju otočilo. A bolo by mi jedno či to bude doma, alebo vonku. Slečinka sa naučila,že sa jej vyhovie vo všetkom. A nemusíš sa báť,odborník zistí veci aj keď sa navonok prejavuje ako tichá. Rieš to čo najskôr,lebo keď bude naozaj v puberte,tak bude zle. Teraz je iba rozmaznaná.
@majkatomiho hysterická povaha.Spravi krik, všetkých obviní choď k psychológovi.Uz, keď bola malá to skúšala ešte máš rok, dva čas pokým príde práva puberta.
Tak silna histerka, mohli ste s nou s lekarom pravovat uz davno... nepotrebujes "predviest" amok u lekara, staci ho popisat a porozpravat sa o nom a potom sa zacat ucit, ako tieto situacie zvladat inaksie... porozpravat sa o zlomovom bode, kedy tak vybuchne, ako je to vnimane okolim, ci tym nieco vyriesi/nevyriesi... a teda cim skor, prepac lebo v puberte sa pozabijaju...syna je mi luto, vazne luto, ze toto musi znasat tolko rokov...
Majú ťažké to učenie ...a asi je taká povaha že rada blbne .podľa mňa teraz sa vyburi a okolo 13ky bude príslušná 😆držím palce
A nešla by som nikde s ňou .
@majkatomiho jaaaj no tak neviem😔ale viem ta pochopit... Aj ked to asi nepomoze... Neviem ci psycholog pomoze... Neviem.
@kristinapetronela majú ťažké učenie?nie, lenivi sú my sme behali po vonku, učivo je o polovicu upravené, iné metódy na učenie matematiky oni sa nemusia učiť naspamäť ani násobilku, doma smepomáhali a nemali čas na mobil.Kazdemu je všetko ťažké.Zeny sa rúcajú, lebo majú doma deti naše mamy ako žili?a všetko zvládali.Sme ufnukana generácia a naše deti Boh ochraňuj tie nezvládajú už nič.
Decko netreba nechať doma kraľovať a dať mu hranice.A nie, že keď nie je po vôli spravím scenu
Smer psycholog. Okrem ineho bude vediet dieta zdiagnostikovat, aby zistila, kde je pricina jej "hysakov". Pokojne to moze byt, ze nestiha v skole (IQ, ADD, ADHD...) a doma si vybija frustraciu alebo nevie pracovat s emociami (nauci terapeut), mozno ziarli na starsieho brata, ze jemu ide vsetko lahsie a jej nie, v krajnom pripade aj porucha osobnosti (nepredpokladam, iba zvadzam ako priklad) atd. Cim skor s nou zacne pracovat odbornik, tym lepsie. Psycholog vie cielenymi otazkami/hrou/testami zistit, ci slecna na neho nieco "hra" alebo je tam problem, iba ona ho nevie verbalizovat. Este dodam, ze spolupracovat budete musiet aj vy rodicia a dat dietatu mantinely a ked sa prekrocia trvat na "treste".
@letfenixa prvy stupen v pohode, teraz na 2. uz trojky, ale toho sa bojim, ze ked pribudne toho viac, uz to nezvladne. Nie je hlupa, ale hlavu ma vecne inde. Skola ju jednoducho nezaujima...spravanie v skole v pohode
@dusankomoj ked ona sa pred nami kontroluje, len ked nie sme pri tom my, rodicia, vtedy to tak vyhroti...ale s bratom rozprava skoro vzdy ako keby jej ublizil. Ano, aj on si lubi rypnut, ale urcite to nie je take, ze by mala dovod takto vystrajat..pocula som ju, ked takto vystrajala, ked nepocula, ze som prisla domov...hrozny zazitok
@drzaopica nemyslim si, ze sme ufnukana generacia, resp. mozno ano, ale kvoli comu... ak si porovnam dnesne deti a aki sme boli my...neuveritelne rozdiely..ak mozem hodnotit podla seba...ucim deti tak, ako sme boli uceni my, ale mozem sa aj pokrajat, okolie ovplyvnuje privelmi..nam stacilo dat po papuli, niekomu len pohlad a vedeli sme odkial pokial...dnes deti vylepia rodicom alebo zavolaju socialku, ze su chudata tyrane..
@majkatomiho tak brat si ju tak vycvičil, že nenavrieska na ňu naspäť ale "snaží sa ju upokojiť". U nás keď niekto na niekoho vrieska, tak ten druhý si to jednoducho nenechá. Povedz synovi, nech si nenechá skákať po hlave. Alebo nech ju ignoruje, alebo nech na ňu kričí naspäť, alebo ju pošle do hája, tak ako by to každý iný starší brat spravil... Naučili ste ho asi, že nesmie (alebo odpozeral od vás), tak k nej pristupuje tak, ako sa to naučil 🤷🤷🤷. A dcérka bude musieť jednoducho pocítiť nejaké mantinely, mám pocit, že sa jej všetci bojíte, aby nevyvádzala. Ja by som dala adekvátne tresty, v pokoji sa s ňou porozprávať (nie v strede konfliktu), nuž a keď príde k tej situácii, bude vedieť dôsledok. A nech sa fučí aj dva mesiace. Ak sa to bude opakovať, s rovnakým dôsledkom, jej "fučanie" bude stále kratšie a menej intenzívne. Obávam sa ale, že problém bude v tvojom mužovi, ktorý sa bál jej vzdoru, už keď bola malá, tak neviem, ako bude držať hranice teraz, keď je veľká... Stačí, že jeden povolíte a ste kde ste boli, plus následný vzdor pri pokuse o nejaký "dôsledok chovania" bude ešte väčší. Držím palce...🤷.
@majkatomiho takže keď chce, správať sa vie. Lebo v škole by jej také chovanie netolerovali.
@letfenixa presne tak, tie amoky su vedome
@majkatomiho tak ale to nie je amok.
@mikadooo kdeze, on na nu aj pokrici, neda si skakat po hlave..ale o to horsie ona reaguje...som si ista, ze k tomuto prispel manzel svojou (ne)vychovou..skusala som x-krat sa s nou porozpravat, trestat, dohovarat, stale s parhodinovym vysledkom... asi sa bodne ten psycholog, snad poradi ako s nou pracovat...dakujem za nazory
@majkatomiho a ako si reagovala, keď si počula tu hádku s bratom?Je úplne normálne, že si súrodenci nerozumejú až nenavidia hlavne chlapec, dievca
@majkatomiho no si viem predstaviť 14r pubertiaka, ktorý upokojuje 10rocnu uvrieskanu sestru. Mám doma 12r dcéru a 2male deti, keď vrieskaju, alebo niečo robia zle, ona ešte pridáva do ohňa. 😃 Takže píš len o Tom, čo vidíš, nie čo ti rozpráva syn. A treba sa venovať aj jej, spolu upratovať, spolu sa učiť.