Môj 6-ročný syn si stále hovorí, že je najhorší

24. feb 2024

Baby , som smutná z toho akú má povahu môj syn. Chcem aby bol sebavedomý , aby si stal sám za sebou a veril si. No všímam si že on je úplný opak.
Príklad z dneska čo má napadaa. Bratranec jeho je o rok mladší , voláme si cez video a už neviem o com sme sa rozprávali, k čomu to povedal , ale bratranec vraví “ja som najlepší” a môj syn hneď oduty “fakt je najlepší ?”…
Vravím mu , ty si tiež môžeš povedať ze si najlepší. Musíš si veriť.
A on “nie, ja som najhorší” …
Ja nechápem oreco je takýto. Nikdy som mu nehovorila že je zlý , že niečo robí zle , nedajbože že je najhorší. Praveze mi na tom strašne zalezi a dávam si pozor čo mu hovorím. Aj keď má niekedy ta jeho povaha viem strašne vytočiť 😫
Keď sa hrajú viacerí kamosi a viacej sa dvaja naháňajú alebo niečo robia chvíľu a on ke bokom už je urazený a stojí bokom…
Keď tu ma bratrancov , začne si upratovať izbu 🙄 (ako naschval) a keď mu tam ide sa niekto hrať hneď sa rozplače…
Keď sa hrali u nás stoličkovy tanec s kamosmi a on vypadol hneď nahnevaný obviňoval muža že muto urobil naschval a plakal 🙄..
Neviem či je normálne takéto správanie 6rocneho … ale neviem už niekedy ako na neho reagovať. Dlho vydržím s snažím sa vysvetľovať ale veľa krat už vybuchnem 😒

chica007
24. feb 2024

Daj tuto otazku do poradne tu na MK. Lepsie ti poradia a urcite pomozes aj inym mamickam. Je to jeho obdobie vzdoru, radsej sa vzdial, pomoze ti to trochu. Drzte sa!

taksomtu
24. feb 2024

Syn bude mať 5 rokov a má veľmi podobné reakcie (urážlivosť, výbušnosť...), len s tým rozdielom, že on si myslí, že je najlepší...😅 Dúfam, že ho tá urážlivosť a výbušnosť prejde, snažím sa s ním o tom veľa rozprávať, vysvetľovať, precvičovať trpezlivosť, tiež keď sa mi nepáči jeho reakcia, skúšam s ním prejsť tú situáciu, ako inak ešte mohol reagovať a aké by to mohlo mať následky. Tiež mi niekedy rupnú nervy, inokedy si pripadám, že som adept na nobelovú cenu za trpezlivosť 🤣. Či to bude mať nejaký efekt netuším, verím, že áno. Snažím sa mu ísť príkladom, nie vždy sa zadarí. K tomu sebavedomiu...skúsila by som sa s ním porozprávať o tom, prečo si to myslí (že je najhorší), vysvetlila mu, že každému ide/ je šikovný v niečom inom, veľa vecí sa dá zlepšiť trpezlivosťou a tréningom, poukázala by som na to, čo mu ide a podporovala ho v tom. Ak sa mu niečo nepodarí, poviem mu,že mne sa tiež niekedy niečo nepodarí (uvádzam aj konkrétne prípady, aby si to vedel predstaviť), že možno to bude na budúce lepšie. Ak sa mu niečo podarí, treba to primerane oceniť. Na nete je veľa článkov o tom,ako u dieťaťa podporiť zdravé sebavedomie, skús to naštudovať, realizovať a dať tomu čas, prípadne inštruovať v tomto smere aj okolie. Ak by to nepomohlo, tak by som to určite riešila cestou psychológa.

amonet
25. feb 2024

a davas pozor aj co hovoris sebe alebo okoliu?

colsami
25. feb 2024

A syn je jedinacik? Ked hovoris ze sa uraza aj pri kamosoch alebo ked vypadne doma zo sutaze, upratuje izbu ked pride navsteva a rozplace sa ak tam niekto pride... Mne osobne to nepride ako slabe sebavedomie (okrem tej jednej vety co by som mozno tak vazne nebrala), chcem iba jemne naznacit ci syn nebude trosku aj rozmaznany a zvyknuty ze ked je sam, dostane vsetko a je najlepsi... A akonahle je ina spolocnost, s tym urazanim a "lutovanim" sa stavia do pozicie "najhorsieho".

viestta
25. feb 2024

Aj prehravat sa treba naucit, aj nebyt najlepsi. Pride to casom, ale vela zavisi ako na tieto jeho nalady reaguje okolie, hlavne rodicia. Je uplne prirodzene, ze chceme byt najlepsi, ale my dospeli uz vieme, ze nemusi to tak byt vzdy a (vacsinou) vvieme aj toto spracovat, dieta sa to musi naucit.

zuzanapjat
25. feb 2024

Možno nejde o to, že ho chválite vy, ale či ho dostatočne podporuje jeho otec. Problém môžu byť aj otázky typu: "si normálny? čo si hlúpy? čo si nechápavý?" Nechodil do škôlky do kolektívu? Lebo mi príde, že je jedináčik a nedokáže spracovať kolektív a bežné detské naťahovanie sa.

autor
25. feb 2024

@zuzanapjat praveze chodí od 3rokov do škôlky , v škôlke nieje žiadny problém , praveze ho majú moc radi pani učiteľky , nikdy nerobi ani zle nikomu aj počúva pekne … to len doma.
Teraz má napadlo že alebo keď tu má kamosa nejakého a ja Hi nejako pochválim keď niečo urobí dobre tak moj maly “aha , tak ja to neviem .. tak on to vie lepšie” a hneď odíde s hukotom 🙄🙈 a pritom aj jemu poviem keď niečo mi ukáže že urobil že pekne to urobil a pod …
A nieje ani jedináčik. Má 1rocnu sestru 🤔