Mobil pre 9 - ročné dieťa

8. júl 2022

Napriek tomu,ze dnes maju mobil uz aj velmi male deti,nechceli sme s manzelom davat detom doteraz mobily.Ani im nechybali tablety a mobil.Hodinky na komunikaciu s nami ok,ale mobil nie.Syn je posledny v triede,ktory este nema mobil,pricom do skoly ich nesmu nosit.Navela nad tym teda uvazujem,ale musim povedat, ze moja mysel s tym absolutne nie je ok,lebo na to,aby nam zavolal,aby som vedela.kde je ma hodinky.Skratka furt mu to ruky podava,mysel len mobil,k tomu chce pocuvat hudbu ale nastrahy internetu...No mam z toho zly pocit.Ale teda ked uz,rada by som sa inspirovala mamickami,ktore riesia podobne temy,ake pravidla mate nastavene so svojimi detmi ohladom pouzivania mobilov,internetu,casu straveneho na mobile a podobne.Co sa vam osvedcilo a na co mi radite dat si urcite pozor a mysliet na to,velka vdaka.

liz_lemon
8. júl 2022

moj syn ma 10, a mobil nema, a ani ho tak skoro mat nebude, neviem, ako je to u nich v triede, ale ani ma to nezaujima, ma vsak doma svoj PC, s ktorym komunikuje s kamaratmi a hra sa, v tom ho neobmedzujem, uci sa na same 1, chodi aj von s kamosmi, ale ma nastavene rozne obmedzenia, a nedostane sa na hocijaku stranku, ale ak nieco chce, povie, a my mu to povolime, ak ide o nieco neskodne

vlucifuk
8. júl 2022

Ja sa pripnem, ak môžem. Tiež ma to zaujíma. Naši budú mať 9 a mobil nemajú a ani môj nepoužívajú na hranie. Manžel ma este "tlačítkový". Väčšina spolužiakov mobil ešte nemá, tak som aj rozmýšľala, kedy sa to prelomí...

vikusjk
8. júl 2022

Hlavne komunikacia, vysvetlit mu, ake nastrahy mozu na internete cihat, ze nema potvrdzovat priatelstva s ludmi, ktorych nepozna, nema odpisovat cudzim ludom, ak by ho kontaktovali atd. Neklikat na linky, ktore mu niekto posle, i ked je to od priatela, lebo mu tiez mohli hacknut ucet, neposielat osobne udaje... U mna stacilo vysvetlit dcere vsetky tieto veci. Cas na mobile jej neobmedzujem ze vyslovene tolko a tolko, niekedy je na nom ozaj takmer cely den, inokedy ho nechyti do ruky, ak mame nejaky program. Vie ale, ze vzdy musime mat k jej mobilu pristup aj my, t.j. vieme jej zamok mobilu odomknut a vieme sa kedykolvek pozriet, ak by sa nam nieco nezdalo.

liz_lemon
8. júl 2022

@vlucifuk ja to beriem tak, ze kym su deti v SKD, tak mobil netreba, takze ratam ze od 5. rocnika uz bude mat

vlucifuk
8. júl 2022

@liz_lemon Súhlasím. S našimi sme, čo sa týka príchodu a odchodu zo školy, nastavení tak, že nepotrebujú ani mobil, ani hodinky, takže ja čakám skôr tlaky typu "všetci už majú"...Snáď nám tento stav vydrží čo najdlhšie. Momentálne sú nastavení na 30min.hrania denne na PS.

autor
8. júl 2022

Akontak citam iba ma utvrdzujete v tom,se mu ho naozaj netreba.Obzvlast ked sme pre potrebu spojenia sa kupili kvalitne hodinky s gps.

lolinko
8. júl 2022

Ahoj
Syn bude mať o 2 mesiace 10 rokov.
Jasne ze všetky vymoženosti ako je mobil, Nintendo, x box ma. Mal aj tablet ale pokazil si ho, a tak novy nebude mať.
Má aj hodinky a cez ne s nim komunikujeme. Vidíme kde sa nachádza a keď potrebuje tak nám cez ne zavolá.
Na telefóne a Nintende ma rodičovský zámok. Takže nemôže bez nášho dovolenia nič nainštalovať, a YouTube ma nainštalované iba detske. Takže mu nejde spustiť normálne YouTube, tak ho ani nelákajú blbé videa. A telefón používa iba na hranie, pripadne si vola so spolužiakmi cez watsaap alebo viber,, nemá tam sim kartu nakoľko ju má v hodinkách.
Jeho nejak nezaujíma nosiť si do školy mobil, on vie ze ma hodinky a môžem povedať ze z jeho triedy sú možno 2-3 co majú hodinky a ostatný mobil. A aj ty co mobil maly tak chceli hodinky.
Rozprávali sme sa s ním o nástrahah internetu, mam pocit ze pochopil ale aj tak mame nad ním kontrolu co sa týka toho rodičovského zámku.

paulinam99
9. júl 2022

Súhlasím s tým, že dieťa nič nestratí tým, že mobil bude mať až v neskoršom veku.
Dnes sa dá totiž "dohliadať" na dieťa aj bez mobilu.