Ahojte mamičky 😊. Chcela by som otvoriť diskusiu na tému závislosti na týchto a podobných hrách. Môj syn má 8 pred určitým časom začal hrať minecraft, pozerať YouTube s touto hrou. Neskôr sa k tomu pridal aj ten roblox. Dokázal by pri tom presediet aj celý deň. Najprv som mu hry obmedzila dva krát denne po 45 minút, ale nie vždy to fungovalo. Momentálne má celkový zákaz mobilu, NTB a YouTube.
Mali ste takýto problém? Ako ste to riešili?
Ďakujem 😊
@mirkava No je to návykové pre tie deti aj môj na tom frčí nakoľko všetky deti okolo neho iba o tom hovoria. Má dovolené 2x do dňa po cca 30min. Ale teraz má telefón zakázaný a robí miesto toho cvičenia poprípade sa musí inak vyhrať alebo mu pustím nejakú rozprávku. Normálne by bol u starkých na prázdninách ale sú chorí tak sa nudí a kde tu mi asistuje pri práci na PC.
ano, je to tazke pre tie deti, lebo v skole medzi spoluziakmi sa iba o tomto hovori (a niektorym rodicia dovolia hrat to do nemoty) .....a oni potom nechcu zaostat a tiez sa snazia o take uspechy ako sa vychvalovali ich spoluziaci v skole
my ako rodicia sme nasmu synovi dovolili vlastny telefon az ked mal 10rokov, dovtedy obcas si mohol nieco pozriet na mojom telefone, ked mal vsetky ostatne ulohy porobene
tiez zastavam nazor, ze ked je pekne pocasie treba travit prevaznu cast dna vonku s kamaratmi (loptove hry, bike, florbal a podobne aktivity) ....skuste mu najst nejakych realnych kamaratov napr. zo susedstva, kludne aj o nieco mladsich od neho.....aby ho to tolko netahalo k pocitacu
alebo natvrdo zobrat vypoctovu techniku, vypnut wifi a pod.
@marci77 áno momentálne má zákaz všetkej techniky po tom ako sa včera začal hádzať o zem keď mu skočil povoleny čas na mobil, mala som pocit, že ma aj nejaký "nepricetny" pohľad.
Po zákaze som myslela ze expeduje od nervov. Potom sa ukludnil, veľa sme sa o tom rozprávali, ale mam pocit ze ho to celkom ovláda. Týždeň má zákaz a potom no uvidím ako to nastavím, musím si to premyslieť
ano, 30minut 2x do dňa, a odporúčam Family Link, aby nebolo ze "zlá matka mi vzala tablet nasilu" ale proste čas vypršal
Zakázať je 1 vec, ale ako má aktívne vyplnený čas? Niečo zmysluplne?
Nedala si ho na žiadny tabor? Ani Denny? Ide o to, že keď sa nudí a nemá žiadnu aktivitu, tak samozrejme že sa chce hrať na PC
@mirkava tieto hry a pocitace, to je novodoby mor :( vsetky deti, co poznam na okoli sa na to dokazu velmi rychlo namotat a rodicia potom maju problem to kocirovat alebo lepsie povedane, musia s detmi bojovat a celkovo to nevplyva dobre na atmosferu v rodine. Som si musela ulavit ;) kym sme syna drzali od tychto hier, tak ho bavilo lego, auta, kreslenie, skladanie vsetko mozne. Odvtedy ho zaujima len toto a ostatne ho nic nebavi (samozrejme okrem pohybu vonku s kamosmi)
my to mame teraz nastavene, ze pocitac sa vypne po 2 hodinach - je na nom, co bude tie dve hodiny robit (co hrat alebo pozerat videa). (ale to len teraz cez prazdniny a je o nieco starsi ako tvoj syn), pocas skolskeho roka sme to mali nastavene na jednu hodinu denne kazdy druhy den a to musel mat vsetko pripravene do skoly predtym.
@hradnapani no presne, mám pocit že je to boj... nechcem mu to úplne zakázať , ale keď "privonia " k tejto hre na 45 minút tak už ho to vtiahne znova... nezaujíma ho nič iné
Mame to podobne. Syn ma coskoro 9, minecraft ho uz tak nebavi, skor ten roblox. Ked pred rokom fical na minecraft, kupili sme mu knihu s navodom ako hrat tu hru. Casto si ju cital, vdaka comu mal pocit, ze sa hra hru a zaroven si precvicoval citanie. Potom si to skusal v hre. Teraz v lete ma dovoleny tablet 2 hod denne, cez vikend cez obed, ked je najviac teplo, cez tyzden vecer, kedze cez den je v dennom tabore. Vcera som si vypocula, aka som hrozna, lebo sa nemoze hrat poobede a on sa nudi - tak som mu hned supla cvičenia do skoly, potom upratoval a nasledne sa stačilo spytat, ci si najde nejaku zabavu sam, alebo ho mam dalej "zabavat" ja 🤣 cez skolsky rok je u nas tablet len piatok- nedela, inak nie. Nema na to cas, kedze ma skolu a kruzky. Nastastie, syn miluje futbal, takze pokial nie je vonku takto horuco, radsej ako po tablete siahne po lopte a ide von. Horsie je to v zime.
@mirkava chodí von s kamošmi? Môj syn tiež hráva, s kamošmi online ale tak že doobeda si zahrajú, potom idú von, vonku sú niekedy aj celý deň a potom večer si zas zahrajú spolu online. Nemá určený čas koľko môže pri tom strávit lebo trávi veľa času aj vonku. Má tvoj syn kamošov s ktorými môže chodiť von? Ja som môjho začala púšťať samého s kamošmi keď mal 8.
@mirkava moje deti tiež hrajú tieto hry, ale úprimne dovoliť hrať na 30 minút a vypnúť mi príde od veci, lebo to je veľmi krátko, to radšej nechať tú 1 hodinu denne vkuse ako 2-krát 30 minút. Pokiaľ má aj iné aktivity cez den, tak tá hodina denne mi nepríde ako niečo strašné. Moj 11-ročný može byť denne 2 hodiny.
@sandri prosím ťa máme doma tiež trošku problém, no u nás je to ešte oveľa zložitejšie.. syn bude mať na jeseň 8 a tiež Minecraft, mód na stavanie, uňho je to umocnené tým že už veľmi dlho chce byť architekt teda to stavanie je uňho top. Píšeš že ste kúpili knihy, aké prosím? Sú aj v slovenčine? On žiaľ nemá ani nejak kamarátov, je - poviem to tak - svojský od malinka, teda jeho nejak zabaviť je ozaj dosť problém.. no tie knihy to by mohlo byť.. 👌
Musím súhlasiť s @janickacrazy 30minut hoc aj 3x denne nieje zmysluplne. Roblox hráš s priateľmi, komunikujes, prakticky zakaždým musí odísť uprostred nejakej aktivity. To je akoby si dieťa volala domov zakazdym po 30 minútach po tom co sa stretol s kamarátmi. Proste akurát frustrujúce. Moja dcéra (10r) z tohto hráva pravidelne roblox v priemerne nejaké 2-2,5 hodiny denne (aj keď teda nie každý deň). Vytvorila si k účtu aj vlastný YouTube kanál, učí sa editovať videá, navštevuje online kurzy kódovania a PC grafiky.
Čiže možnosti sú dve, jedna je čúrat proti vetru a zakázať hry úplne alebo z toho niečo vyťažiť a využiť záujem o PC a online hry a podnietiť tak záujem o vzdelávanie v tomto smere 💁🏻♀️
To Family Link je super :D furt hovoríme že máme malú pod palcom 🤣
@janulik2008 ako to prosím funguje?
@mirkava davat viackrat 30min je nezmysel podla mna. To sa ledva zacne hrat a uz mu to skoci. Môj (8r) ma v stredu 2h a v sobotu 2h. Za tie 2h sa vyhra dosytosti. Teraz cez prazdniny ma viac... Ale keby nema ten family link hral by 24/7 🤦🤦🤦 osatane dni kedy nema dovolene hry si pusta aspon spotify a pri tom sa hra...
@mirkava a tak povedzme si, ten YouTuber je dnes racionálnejsia voľba ako kozmonaut. Ja som pôvodne prevrátila oči a mysľou mi prebehli nepublikovatelne výrazy keď prišla s tým ze chce byť YouTuberka, ale keď som si to premyslela, po určení istých podmienok som jej to dovolila. Podmienky boli okrem iného anonymita (jej aj jej priateľov), žiadne ukazovanie tváre, len videa z hry, max hlas, žiadne mena ani nicky ktoré by mohli viesť k identifikovaniu (niektoré jej kamošky používajú v hre reálne mená) + teda ďalšie povinnosti, kurzy a pod. Ver mi, take editovanie videa zaberie čas, čiže nakoniec reálne strávi menej času hraním. + to s tou angličtinou ako píše @uhnakova je 100% pravda. My žijeme v anglicku, čiže dcéra s týmto problém nemá, ale za seba môžem povedať, že som sa práve pri online hrách naučila anglictinu hoc som ju nikdy nestudovala. Nemala som problém presťahovať sa do UK, dnes prekladám, tlmočim. Poznám mnoho ľudí čo sa práve takto v jazyku zdokonalili. Skús tieto hry obrátiť na benefit.
Ja neviem teda, ale ja som rodič a on je dieta predsa.
Moj 13 rocny syn ma povolene hranie hier vzdy v piatok od 19 do 20.
Koniec debaty, viac sa o tom nebavim.
Pocas tyzdna ma skolu, doučovania, krúžky, futbal, cez vikendy spoločný program.
Teraz cez prazdniny to plati tiez, ma tábory, dovolenky, treningy….
Taketo zabíjanie casu počítačovými hrami neschvaľujem, je to hlupost a zavislost a je mojou povinnosťou rodiča chrániť moje deti.
Zasa nech je v obraze pred kamosmi, takze ma tu hodinu tyzdenne.
Mame známych, so synom v podobnom veku ako náš... on o dvanástej v noci pod periou hraje mobil... tak toto si myslím ze už je poriadne cez....
Najst mu nejaky sportovy kruzok, kde si najde realnych zivych kamaratov? Net obmedzit na skolu plus 2 hod. max denne. S tym, ze ked jeden den bude na nete menej, druhy moze byt trochu dlhsie ale zase nie viac ako 3 hod. Dnes su na nete vsetky informacie, neda sa zakazat. Ide o to, aby nezabijal od rana do noci cas hrami a videami.