Metóda Sfumato

hviezdicka82
25. jan 2017

Ahojte 🙂
Rada by som sa poradila s vami o sfumato metode čítania.Touto metodou učia môjho synčeka čítať, doma nám čítať s ním zakázali a totižto nosí mi domov päťky z čítania a z diktátov. Samozrejme sme ho hrešili no docielili sme len to že ako doniesol prvú päťku tak sa mu sprotivila škola a teraz hľadá akúkoľvek zámienku aby nemusel ísť do školy.Bolí ho hlavička je mu zle bolí ho bruško.Po rozhovore s učiteľkou som sa dozvedela že nepamätá si niektoré písmenká že prečíta len tie čo vie a napíše tie ktoré vie. Je normálne za to prvom polroku dávať päťky??Myslím si že ho to úplne znechutilo a tak ako rád začal chodiť do školy teraz do nej nechce.Ako mám postupovať??Ďakujem za rady

dominika6
25. jan 2017

@hviezdicka82
učiť sa s ním musíš...aj každý deň čítať,písať,počítať...či chce,či nechce..
neexistuje že mi niekto povie,,,zakazujem ti doma s ním čítať,, a ja budem spokojná šťastná..a potom riešiť päťky..

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzi0911
25. jan 2017

???? Ved hadam este ani vsetky pismena sa nenaucili,,,to je dost blbe dat 5 prvakovi po 4 mesiacoch v skole,,,urcite by som isla za ucitelkou,,,nas hodnotili iba slovne a roznymi peciatkami,,,znamku az teraz v 2 rocniku a diktaty??? To moja pise az teraz v 2 rocniku...V prvom iba opisovali z knihy a to sa hodnotilo,,ako sa sustredi ci da dlzen,,bodku a podobne

kacena177
25. jan 2017

To čo je za prístup? Všade sa vraví že najviac pozornosti si vyžaduje prvák, určite nebolo dobré s ním doma ne čítať. Ani ta učiteľka sa mi nepozdáva, týmto prístupom veru deťom nepomáha.

kaja73
25. jan 2017

ta metoda- to je obycajne splyvave citanie..tak sa ucia na kazdej skole..ak rodic chce po dietati aby cital slovo naraz ,tak ze najskor potichu si ho vyhlaskuje,alebo vyslabikuje a potom pekne precita v celku-tak robi zle. Dieta sa tak nevie naucit spravne citat..asi je to vas problem a preto nechcu aby si s nim doma takto citala..ale skor by ti mali vysvetlit co to splvyvave citanie je a tak s nim mozes potom cvicit aj ty sama. Aj moj tak cita- splyvavo- a aj iny prvacikovia by mali....nesmie sa pri tom nacitat slovo najskor potichu,ale hned vyslovovat pismenka a natahovat ho kym neprecita dalsie..napr..mama.-precita ako mmmmaaaammmaaaa..musi to splynut. Alebo slabikovat splyvavavo..vtedy to znie ako maaaaamaaaaa. zaklad je nikdy necitat dva krat- potichu a potom v celku nahlas.to je uplne nespravne dvojite citanie.

emilia25
25. jan 2017

No aj moj syn si zamienal pismenka nenapisal pismenka teraz je to uz lepsie aj pri diktatoch napr.mi nosil 5 ci 4 bola som s nim na vsetky vysetrenia odstranili nosnu mandlu a aj pani ucitelka zmenila pristup k diktovaniu tak ma najhorsiu 3 z diktatov.a to sme uz 2ci.v prvom rocniku ma dietatko este narok na pomylenie idu moc rychlo a moc zalezi aj aka je ucitelka.mi sme chvala bohu dostali super pani ucitelku dufam ze taku dostane aj moj 2rodeny v septembri.

kacena177
25. jan 2017

@zuzi0911
To asi záleží od školy. Náš už má 4 strany V žiackej jednotiek, dostávajú deti aj trojky, päťky asi nie. Diktáty tiež píšu pravidelne. Teraz mali napr. polročný test na zznámku.

majaxy
25. jan 2017

Ja by som sa s ním doma učila. Nikto ti nemôže zakázať alebo prikázať čo máš robiť s vlastným dieťaťom, ty sama musíš poznať jeho potreby

princeznasofi
25. jan 2017

Riesila by som to s ucitelkou, ak by to bolo aj nadalej rovnako zle, tak by som zvazila ist na skolu s "nesplyvavym" citanim, ktorym sme sa naucili citat hadam vsetky co sme tu.

tani00
25. jan 2017

Zmyslom tejto metody vyuky citania je dieta od citania do buducnosti neodratit. Deti sa maju ucit hravou formou, citaju spolocne, aby pomalsie deti neboli zdeptane, ze im to nejde a ostatni sa im neposmievali. Progres v citani je mozno pomalsi aj u chytrejsich deti, ale naucia sa to vsetci. Bez stresu a zachovaju si lasku k pismenkam, textu, kniham. Deti sa tu motivuju hrou, nie patkami v ziackej... Ucitelka podla mna metodu nepochopila...A ano, rodic musi respektovat, ze s detmi sa doma neuci necitat, ale predpoklad c.1 je kvalitna ucitelka. Hodnotenim ,,5,, ziaka len zdepta, bud nech pani ucitelka uci klasicky a rozdava znamky alebo nech to robi poriadne. Isla by som za nou, nech ti znova vysvetli tuto metodu a ako dalej postupovat, ze samozrejme potrebujes, aby tvoj syn citat vedel. Od toho, ako sa to nauci teraz, sa bude odvijat jeho dalsi prospech a uspechy/neuspechy v skole. A ak tvoja konzultacia a spolocna snaha o napravu, nebudu mat do dvoch tyzdnov vysledky, za pani riaditelkou. Ak sa ani potom nic nenapravi, tak radsej hladaj inu skolu, aj za cenu, ze by si maly prvy rok zopakoval. Ak sa nenauci poriadne citat, bude fakt dalsie roky v....daleko 🙂). Drzkaj sa a bojuj 😉

lanugo
25. jan 2017

???? Nerozumiem??? Zakazali ti sa s nim ucit?! A ty sa toho drzis? No nemam slov!

meusicka
25. jan 2017

@hviezdicka82 pouvazuj o zmene skoly kde sa pristupuje k vyuke inymi metodami. ja mam doma druhacku a prave ze u nas sa kladie doraz hlavne na spolocne citanie doma, jednak to zblizuje a aj dietatu sa tym pomaha. pokial by mal maly dobre vysledky, tak by som to neriesila ale zjavne to u neho nefunguje a preto to rieisit treba.
nerozumiem naco sa detom v takom malom veku davaju znamky?? aby sa deptali? aby sa im brala chut chodit do skoly?

ja mam momentalne dieta v skole v AT a teda tu sa skola rozhodla ze nebude znamkovat ani 3kov. nieto prvacikov. dcera chodi do skoly rada a doma sa ucime spolu. maju aj ulohy s mierou a to citanie je alfa a omega.
je to na rozhovor s ucitelkou, resp. na zmenu zariadenia. ak so tam dietatu uz zhnusilo, tak to je uplne zle a neviem ako by to vedeli dat do poriadku, ked doteraz vsetko len dokaslali.
opytaj sa inych rodicov ako su spokojni, mozno je vas viac. a mozno je problem v ucitelke

piacere
25. jan 2017

@hviezdicka82 ako môžeš od dieťaťa očakávať v škole dobré výsledky, keď sa mu doma nevenuješ a neučíš sa s ním? Neviem si predstaviť, že by som s mojim prvákom doma nerobila nič... tie začiatky, kým pochopil princíp čítania, kým sa ruka rozpísala a prestala byť doslova drevenou boli mega ťažké... vytrápili sme sa statočne, ale ovocie teda vidno.
Ty, ako dospelá, ak by si sa prihlásila na kurz anj a doma sa tej anj nevenovala, nepoužívala ju v praxi, neprecvičovala... zapamätáš si minimum... je logické, že dieťa si nepamätá písmená, ak to s ním doma doslova nedriluješ. V škole má učiteľka 23 detí, nemá šancu venovať sa každému individuálne...
Ja pochopím, ak učiteľka povie, že netreba deti doma preťažovať, ale aby ste ani knihu neotvorili a neprecvičili si písmená, čísla, čítanie, písanie, to je nonsens.

vladinka
25. jan 2017

@hviezdicka82 moj syn je prvak,je sikovny,ale vsetko mu trva..pri pisani domacej ulohy a citani doma stravime cca 1,5 hodiny..niekedy viac a niekedy menej..citame kazdy den niekoľkokrát,tak si neviem predstavit,ako to ma tvoj syn vediet,ked to doma nečíta??ved si to musi doma , natrénovať, inak to nepojde..a oni dostavaju v skole znamky?? Lebo u nas len peciatky za odmenu,nie znamky chvalabohu😉 drzim palce,nech sa to zlepší. Len cvik robí majstra🙂

hivanik
25. jan 2017

Ked bol syn prvacik tak v skole citali ma-ma mama a pod. Samozrejme aj doma sme takto citali. Nebol ziaden problem nabehnut na plynule citanie. Mamicka ktora ucila svojho syna doma citat " novym" sposobom mal problem s citanim a vybudoval si odpor. Podstatne je aby deti citali aj doma tak ako v skole. Vraj je na ucitelovi aky sposob si zvoli. To iste nasobilka , najnovsie ich ucia logickym myslenim. A chudacik ten ktoremu to mysli trochu pomalsie.☹

hviezdicka82
autor
25. jan 2017

@piacere Ja sa mu venujem každý deň ja som písala že čítať nám zakázali nie sa učiť 🙂

hviezdicka82
autor
25. jan 2017

Doma sa normálne učíme píšeme domáce úlohy cvičím s ním písmenká aby mi povedal aké je to písmenko na ktoré ukážem počítame veď nemám prvé dieťa aj starší mal problém ale ten sa vyriešil a keďže mám ešte malú 5 mesačnú dcéru nedá sa mi venovať sa mu tolko ako by asi bolo treba ale každý deň sa učíme aspoň dve hodiny aj keď bol chorý doma sme spravili všetky úlohy a pracovné listy.

hviezdicka82
autor
25. jan 2017

Ďakujem vám všetkým za názor a za radu vážim si to 🙂

katarina28
25. jan 2017

@hviezdicka82
aj nasa dcera sa uci slovencinu metodou sfumato, tiez nam bolo zo zaciatku povedane, ze nemame doma citat (a to bolo povedane aj prvakom rok pred nami, takze je to tak asi zauzivane, aby sa necitalo nespravne), ale po urcitom case bolo rodicovske a tam nam pani ucitelka vysvetlila, ako maju citat a odvtedy dostavaju citat aj na domacu ulohu....treba si s pani ucitelkou asi pohovorit, ze citanie v skole nepostacuje, nech vam vysvetli, ako s nim doma treba citat
.....a inak aj nasi prvaci dostavaju normalne znamky, aj diktaty pisu....peciatky dostavali len zo zaciatku

katka0123
25. jan 2017

Som iba laik, mama buduceho prvaka. zaujalo ma SFUMATO, no po kratkom zistovani kde sa tak uci, som zistila, ze je tu problem v dostupnosti tejto metody vzdelavania.
Snazim sa pomoct v upozorneni ministerstva skolstva na stagnujuce SFUMATO na Slovensku z pohladu rodicov / deti.
Ak by sa chcel niekto pripojit, budem rada. Pisem list ministrovi :D Chce sa niekto pridat? Podla toho co viem, minsterstvo skolstva SFUMATO nepodporuje. Neotvaraju sa nove kurzy pre pedagogov, nie su ucebnice...ak sa ozvu viaceri rodicia, hoci aj vystrelom do tmy (mailom panovi ministrovi), lady sa mozno pohnu. Ak aj nie hned, snad neskor. Mam pocit, ze u nas nie je velmi moznost volby, hlavne v mensich mestach. Pridate sa? :D

hviezdicka82
autor
26. jan 2017

@katka0123 Ahoj tiež by som bola rada keď už takú metódu učenia zvolili tak nech sú na to kurzy alebo keby to školení učitelia vysvetlili rodičom ako majú doma s deťmi čítať na internete nieje veľa informácií .Aj videá na nete na túto metódu majú skôr česi ako my.

novana
26. jan 2017

@katka0123, zase niekto objavil Ameriku! Touto metódou (len neniesla názov SFUMATO), vyučovala prvákov moja prateta, moja mamička, vyučujem ňou i ja ( v dôchodkovom veku) a vyučujú ňou i moje mladé kolegynky. Stačí, keď má učiteľ vlohy pre vykonávanie svojej profesie a vie "kde je sever". Nie je k tomu potrebné žiadne dlhodobé spoplatnené vzdelávanie, ktorým sa snažia niektoré inštitúcie dokázať a udržať si svoju opodstatnenosť.

novana
26. jan 2017

@hviezdicka82, píšeš, že tvoj synček nepozná niektoré písmenká, nevie ich prečítať ani napísať, a to nemá nič spoločné so splývavým čítaním. Asi potrebuje na ich osvojenie viac času. Bez toho, aby ich poznal, sa nenaučí čítať žiadnou metódou. O splývavom (spevavom) čítaní je aj na MK veľa príspevkov, podrobná metodika od učiteliek aj mamičiek prváčikov, stačí pohľadať, no bez znalosti písmen to naozaj nepôjde. Som však prekvapená a ani sa mi nechce veriť, že vás učiteľka neoboznamuje, neporadí... ako deťom s učením pomáhať.

hviezdicka82
autor
27. jan 2017

najviac ma prekvapí s tým že samostatne keď mu na písmenko ukážem tak povie aké to je písmenko len keď ho má napísať má problém a spájať písmená pri čítaní ☹

katka0123
27. jan 2017

@novana to son nevedela. Je mi v podstate jedno, kto to zostresuje, no abc music ma na to akreditaciu od ministerstva skolstva cr aj sr. Pre mna je podstatne, aby sa tak ucilo. Ak je to tak dobra a odskusana metoda, preco je nedostupna? Deti by mai mat rovnaku moznost vo vzdelavani. Ci su z BA, alebk malych miest. Ide mi len o to, pochopit co brani tomu, aby tak ucilo viac ucitelov a ako mozu moje deti taketo vzdelanie dostat.

katka0123
27. jan 2017

Prepcate ze nereagujem, no skolila ma viroza. Poslem vam viac info do spravy coksoro. Dnes to z postele nedam.

miika
29. jan 2017

Chcem sa zapojit do diskusie. Mojho syna ktorý je teraz už druhák škola nenaučila čítať. V apríli, čiže už skoro na konci školského prvého ročníku nevedel čítať a mal z toho agresívne amoky, že ostatní čítajú a jemu to nejde. Tak som to riešila tak, že som navštívila pani Janku Jedinákovú v Petržalke, ktorá učí deti čítať a používa pri tom okrem iného aj Sfumato. Takže nebyť jej a Sfumata, bol by chudák syn a my s ním na psychiatrii. Čo je však dôležité, chodia k nej aj staršie deti ako prváci, aj štvrtáci, a aj deti zo škôl, kde učili učiteľky metodou Sfumato a ona to po nich opravovala, lebo to neučili dobre. Takže Sfumato je fajn metóda, ale nie každý to vie robiť. A tiež sme mali zakazane počas kurzu čítať doma aj v škole, čo samozrejme ješitná riaditeľka nechcela akceptovať, ale našťastie triedna učiteľka zavrela oči.

katka0123
29. jan 2017

Takze mile mamicky, uz som spat. Kto chce, napiste mi internu postu a poslite vas mail.
Nasledne preposlem textovy dokoment - moj list ministrovi. Takisto aj vseobecny, bez osobnych udajov. Kludne ho pouzite, napiste vas nazor, skusenost a poslite ho na ministerstvo skolstva. Ak sa budu ozyvat rodicia, ze chcu konkretnu zmenu, lady sa casom pohnu. Je to moj vystrel do tmy. Ale rozhovory na forach minister necita. Ak chceme zmenu, a chceme konkretnu poziadavku, preco ju nenapisat a neposlat na spravne miesto? Miinistertsvo skolstva ma webovu stranku a na nej su zverejnene kontakty - pre nas, verejnost . 🙂

hviezdicka82
autor
31. jan 2017

@miika S tým súhlasím lebo staršieho syna to učila iná učitelka a na to že mu zistili disgrafiu sa čítať naučil a tohto mladšieho to učí iná učitelka doma ni neprečíta nič ani mi nevie ukázať ako to v škole čítajú z čoho usudzujem že buď ho to táto učitelka zle učí alebo on jediný nedáva pozor len povedala že mu ráta chyby pri čítaní a že keď ich má viac je to na 5 ☹

cobhan
14. feb 2017

my mame toto iste, pismenka pozna, napise ich ked treba, po jednom ich precita, ale spojit do slova ani nahodou. Radsej hada, co by to mohlo byt a kym to mali jednoduche, tak sa jej aj darilo, ale teraz ked uz prechadzaju na citanie tazsich slov tak to uz nejde. Doteraz sme doma necitali, lebo to vzdy skoncilo revom a skryvanim sa akonahle sa jej zdalo, ze sa nejaka aktivita citaniu len priblizuje a fakt, ze som skusila vsetko mozne aj nemozne, ale vcera priniesla prvu knizku, tak uz sa inak nedalo. Nasa ucitelka to nastastie berie sportovo, kazde dieta je ine a kazde potrebuje inu dobu, na to, aby pochopilo princip citania a kym je vsetko ostatne v poriadku, tak to neriesi