Meditácia na školách

modra_liska
8. jan 2015

Ahojte, chcem sa opýtať, či viete o nejakej škole na Slovensku, kde učia jogu a/alebo meditácie? Zároveň ma zaujíma, či si viete predstaviť, že by bolo meditácia súčasťou výučby? Vďaka za odpovede

kiki68
8. jan 2015

ja som mala meditaciu v ramci karate, tak sa zacinal a koncil trening. Pomoze to naucit sa odfiltrovat veci a sustredit sa na to,co je podstatne. Mne to pomohlo v dalsom zivote,lebo som dokazala odfiltrovat stres a rusive podnety na takych veciach ako su skusky na vyske, prijimacky,statnice, pohovory a podobne stresove situacie.
Ja by so to privitala, karate som robila od 8 rokov myslim alebo 9. Proste celkom skoro som zacala a prve taketo meditacie boli rozpacita vec, nejako som nechalapa naco byt ticho a zavriet oci alebo vypnut hlavu od vsetkeho co je okolo. Ale casom mi to doslo. Samozrejme nejake poskakovanie pocas toho alebo xicht,ze sa nudim som si dovolit nemohla, to som mala respekt voci trenerovi, aby som nevyzerala drza.

meluela
8. jan 2015

@modra_liska nemala by som zaujem, hlavne preto ze by som sa obavala kto to bude vyucovat a ci sa to nezvrhne na sektarstvo ... personal v skole to nie je velmi kompetentny posudit, nas raz na gympli povinne nahnali na prednasku jednej sekty 😖 a schvalilo to dokonca vedenie skoly

sintra
8. jan 2015

prosim ta, toto by na SK nikdy nepreslo. Fanatici z RKC by sa toho hned chytitli, este aj dalsie referendum by vyhlasili.

klincek
8. jan 2015

@modra_liska o takej skole neviem, co neznamena, ze nemoze byt.
Zaradit meditacie do ucebnych osnov mne osobne pripada dost zbytocne. Skola by mala byt o odovzdavani informacii a o vedeni deti k samostatnemu mysleniu. Na to ostane maju rodicov 😉

meluela
8. jan 2015

@klincek @modra_liska

a mohla by to ucit triedna a kto nebude dobre meditovat, dostane zlu znamku alebo aspon poznamku 😀

(takto konci vacsina "inovacii" v sk skolstve)

klincek
8. jan 2015

@meluela ved aj preto vravim, ze iste veci by nemala riesit skola..alebo aspon nie na prvom mieste 😉

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sintra
8. jan 2015

@anaj_janka
no, veru. Len nechapem, co tam potom robi nabozenstvo.

kreska
9. jan 2015

Náboženstvo je povinné? myslím, že nie

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucysl
9. jan 2015

Nie, neviem si predstaviť, žeby to bolo súčasťou výučby a ani by som to pre svoje deti nechcela

hradnapani
9. jan 2015

@modra_liska pamatam si roky dozadu, ked chcel Ftacnik ako minister skolstva presadit jogu na skolach. Zdvihla sa taka hystericka lavina, trochu podobna teraz tej aktualnej. Mne osobne by to nevadilo, ale v nasich podmienkach si to neviem predstavit. Ludia maju strasne vela predsudkov voci tymto veciam...

lubiduch
9. jan 2015

my sme to sem tam mali na telesnej, prip na etike. nebolo to nazvane meditacia, ale nejak ze protistresove cvicenie, snaha uvolnit mysel a telo. nebolo to brane nijak negativne.
myslim ze sme zbytocne xenofobni a homofobni....
my sme casom zistili ze nasho maleho v statnych jasliach ucia cvicit jogu 🙂 Viem to len preto lebo nam doma ukazoval ako cvicievaju s pani ucitelkami a identifikovala som cviky z jogy.
Nic zle na tom nevidim, ma krasnu koordinaciu tela a rad cvicieva, aj sam si tak doma zacne cvicit...vystiera nozicky, rucicky a pod...

ale pravda je taka ze oficialne joga by u nas na skolach nepresla...neviem ci sa obavaju rodicia ze ked dieta bud par cvikov uvolnovacich robit ze ci prestane verit v boha alebo co...smiesne

alaguema
9. jan 2015

@modra_liska o takej škole neviem, ale viem si predstaviť ani nie tak meditáciu v školách, v plnom zmysle slova (kto sa venuje meditáciám, tak vie prečo to píšem), ale rozhodne by som uvítala relaxačné cvičenia, dychové cvičenia, kľudne aj jogu, prácu so sústredením, to všetko môže deckám v učení len pomôcť.

@lubiduch čo má spoločné xenofóbia a homofóbia s jogou a meditáciou? A čo má joga spoločné s náboženstvom?

lubiduch
9. jan 2015

@alaguema pre mna osobne absolutne nic....ale spytaj sa sirokej verejnosti...
citala som viacero diskusii, hlavne komentare pod clankami zvyknu byt dost smiesne...
proste vela ludi si mysli ze joga je spojena s vychodnym ucenim. Kedze pochadza z Indie, myslia si ze to je spojene s nabozenstvom. Asi by sa nejake spolocne prvy nasli, nikdy som sa tomu podrobne nevenovala...Ale napr. argumentom takychto ludi je ze mnisi v klasotoroch tam cvicia jogu a medituju a vzyvaju svojho boha a podobne. Ze mame vlastne nabozenstvo a nemame sa na druhych bohov obracat je casta argumentacia. Tento strach by som ja osobne definovala ako typ xenofobie..
Za termin homofobia sa ospravedlnujem, my ho doma pouzivame v inom vyzname ako je vseobecne chapany (pre nas znamen homofobia strach z homos-cloveka, ludi , vacsinou ten termin je chapany ako strach z homosexuality). Takze ta moja poznamka sa tykala skor ze mam pocit ze ludia maju casto strach z inakosti ludi....

Ale vravim ja osobne spojitost medzi jogou, nabozenstvom a xenofobiou nemam. Moj komentar sa tykal toho co som x krat citala od inych ludi, preto si myslim ze zaviest jogu na skolach by u nas nepreselo 🙂 Na powerjoge kde som chodila som sa super citila, meditacia mi pomohla zit bezny zivot a odburavat kazdodenny stres.

alaguema
9. jan 2015

@lubiduch Joga skutočne je spojená s východným učením a je to istým spôsobom duchovná veda, ale nie je to náboženstvo (nevyznáva žiadneho boha, ani sa nehlási k žiadnej cirkvi) a nie je u nás taká nová, aby vyvolávala xenofóbiu. Aspoň ja som v tom doposiaľ žila 😀 Prvá publikácie o joge, ktorú som mala v rukách ešte ako decko, bola z roku okolo 1950...presný rok si nepamätám.
S tým, čo píšeš som sa nestretla, skôr naopak - ľudia majú predstavu, že joga je len sústava nejakých fyzických cvikov. Zaviesť jogu na školách by som ale nejak zvlášť nepodporovala, určite nie v rámci povinných predmetov. Dôvod je ten, že podobné praktiky sa majú robiť iba úplne dobrovoľne, inak to nemá žiadny zmysel. Navyše - joga pre nás nemôže byť nikdy tým, čím je pre indov, naša kultúra stojí na celkom iných tradíciách, netvrdím, že si niečo nemôžme požičať, ale mali by sme to tak stále aj brať - ako požičané.. Preto by som v školách a nijak inak veľkoplošne meditáciu nezavádzala, málokto ju skutočne vie praktizovať a nie to ešte aby v plnej triede niekto dvadsiatim deťom vysvetlil čo a ako. Nedá sa porovnávať dieťa z Indie, ktoré vzťah k týmto disciplínam prijíma pomaly už s materským mliekom a dieťa európske, pre ktoré sú celkom cudzie.

modra_liska
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
9. jan 2015

...no,ono aj komunizmus bol dost silny vymyvac mozgu a zase iba preto,ze je nieco pekne na zapade s aautomaticky nemusime opicit 😉
pocas komunizmu sme isli dolamat nohy za Ruskom,teraz si ich ideme polamat za vsetkym zapadnym
takze ja som stale za nejaku realnu rovnovahu toho,co je skutocne dobre a to,co je iba momentalne IN
a co sa meditacii na skolach tyka-urcite ako rodic by som mala rada veci,kt.sa tykaju mojho dietata pod kontrolou ja,ja som za neho zodpovedna...takze som skor zastancom filozofie,ze nie vsetko,co je "dobre a neskodne"aj skutocne prospieva
a inak by ma celkom zaujimava je este jedna zalezitost-meditacia nie je LEN telesnou zalezitostou,zasahuje aj vnutro-alebo povedzme,ze duchovno
takze o co je to lepsie ako akekolvek nabozenstvo?aaaaz taky velky rozdiel v tom nevidim,takze ani by som nepovedala,ze odrazu je Slovensko total out iba preto,ze hned s otvorenou narucou nevita vsetko ine a zabuda na svoje tradicie,svoje nazory na vychovu,svoj nazor na rodinu,atd
este stale sme na tom lepsie ako v inyc krajinach-neviem ci je to konzervativizmom-mozno aj....a mozno chvalabohu aj.

horana
9. jan 2015

Skor relaxaciu, prip. hatha jogove asany nez meditaciu ako taku, ktora je pre deti este prilis abstraktna. Treba na to dospelsi stav mysle nez maju deti povedzme na ZS.
Jedna z mojich uciteliek jogy bola zaroven aj ucitelkou na ZS a chcela zaradit svojim ziakom par asan cez prestavky do procesu vyucovania, nakolko tento proces deti zrelaxval a pomohol sa sustredit zaroven. Taktiez ich chcela naucit spravne dychat, nakolko vacsina ludi dycha nespravne a z toho maju x nepriazdnivych zdravotnych dosledkov. Preto ze par vybranych cvikov bolo priestorovo nenarocnych a dalo sa zacvicit medzi lavicami, rychlo sa stali medzi ziakmi oblubene. Sami citili ze dosahuju lepsie vysledky potom. Ale ako sa o tom dozvedeli rodicia, tak ti bigotni z nich hned stropili poplach a citili sa byt ohrozeni mravnou vychovou ich deti, tak musela s tym prestat.

Mne joga pomohla dostat sa z dlhorocnych zdrav. problemov, kde klasicka medicina iba bezmocne krcila ramenami. A nikto mi neovladol mysel ani zo mna neurobil hinduistku, ani ziadnych majstrov ma nikto nikdy nenahovaral uctievat. Ked ju cvicite dlhsie, urcite narazite na filozofiu, ktora v pozadi stoji, ale ked je to ta povodna, je tak univerzalna a nadcasova ze je jadrom to iste o co by malo ist aj pravym krestanom. Ale tak je fakt ze cirkev sa boji vsetkeho noveho a nepoznaneho ako cudzieho a niecoho co by ju mohlo ohrozit. Ku skode nas vsetkych.

Ono su ine formy, ktore sa potichu legalne deju, napr. z tych znamych je to vyucovanie eurytmie na waldorfskch skolach. V blizkej buducnosti nevidim realne snahy o rozsirenie jogy do skol, aspon v nasom civilizacnom okruhu, su rozne, silne nazorovo tlaky a lobby, ktore nemaju zaujem pustit si supera do nimi ovladaneho ringu.

alaguema
9. jan 2015

@modra_liska v USA má šancu chytiť sa kadečo, vzhľadom na rozlohu a početnosť obyvateľstva si to niečo nájde početných prívržencov a budú sa v rámci svojej takmer národnej črty - extrovercie a schopnosti niečím sa pomerne rýchlo nadchnúť, vyjadrovať veľmi pozitívne a nahlas 😀 Slováci sa prejavujú inak a je to úplne prirodzené, pochádzame z celkom iného kultúrneho prostredia a sme pod vplyvom celkom iných dejinných súvislostí a duch nášho národa je úplne, ale úplne iný. Opakujem - dojem, že je u nás joga niečo celkom nové, je omyl. Očakávať masové prijatie je omyl ďalší. Máme inú mentalitu. V USA sa joga šírila nejak významne až spolu s východnými učeniami, ktoré spropagovalo asi najviac hnutie hippie, ktoré bolo u nás z pochopiteľných príčin len také nesmelé a v podstate skoro žiadne. Napriek tomu sa joga sa u nás učila ešte za ČSSR s počiatkami niekde v sedemdesiatych rokoch, napriek železnej opone a napriek tomu, že nás veľká módna vlna svojho času nezasiahla. A to, že teraz joga prichádza z USA je podľa mňa úplne najväčší omyl. Niekto ju tam možno hľadá a trebárs sa nechá inšpirovať nejakými USA zdrojmi, prípadne sa snaží niečo z toho, v duchu americkej podnikavosti, nejak zaujímavo komerčne ponúknuť, ale joga bola, je a bude stále pôvodom z Indie a ak sa niekto skutočne chce naučiť meditovať, tak musí v prvom rade pochopiť indickú kultúru, históriu duchovnej vedy v Indii a nie v USA.

mykaellle
9. jan 2015

Ja by som bola napríklad za. Meditáciám sa venujem dlhšie, je to perfektný spôsob vyčistenia si hlavy. a prečo nie na školách? veď školstvo potrebuje zmenu..

emilia25
9. jan 2015

Ja si pametam ze sme takto meditovali na zakladnej na telesnej.pekne sme si lahli na karimatky ucitelka pustila hudbu zavreli oci a v klude a hlavne spravne dychali.bolo to veru super.

alaguema
9. jan 2015

@emilia25 to čo popisuješ nie je meditácia, alebo obyčajná relaxácia...a za to som všetkými desiatimi

@mykaellle na školách podľa mňa momentálne neexistuje spôsob a možnosť ako skutočne deti učiť meditovať a nie každé dieťa to potrebuje, chce a je na to vybavené. Meditácie nie je že zavrieš oči, zhlboka dýchaš a ide do toho pekná ezo hudba. Je to cesta do hĺbky seba samého a často vedie k zmeneným stavom vedomia a to všetko treba vedieť mať pod kontrolou.

ivett1
9. jan 2015

@modra_liska no, my jogu vnímame skôr ako "šport" resp. súbor nejakých cvičení ... takže na škole by sa joga mohla kľudne "učiť", ale skôr formou záujmového krúžku t.j na báze dobrovoľnosti ... ako vyučovací predmet, určite nie😉 ... aspoň tak to vidím ja a myslím, že to tak aj funguje ...

meluela
9. jan 2015

@modra_liska mozno by som pokusne zaviedla po skonceni vyucovania alebo pred nim meditaciu pre pedagogov ... mozno by potom vyucovanie vyzelalo inak a ziaci by si uzili menej stresu ...

pikino
9. jan 2015

ja som za všetkými desiatimi, akurát sme sa o tom bavili s babami u nas v skupine. Meditácia je to užasná vec. Už netrpezlivo čakám kedy bude malá väčšia a naučím ju to. 🙂

bubkodc
23. jan 2015

@sintra ...náboženstvo na školách nie je povinné, je možnosť výberu - náboženstvo alebo etika...

sintra
23. jan 2015

@bubkodc to ja viem, ale realita je trochu o inom - syn chodi na etiku a naozaj nechapem, co robia v ucebnici texty s nabozenskou tematikou.

bubkodc
24. jan 2015

@sintra ...ono to v podstate nie je až tak celkom o náboženskej tématike...ja mám knihu etiky pre stredné školy a taktiež sa tam vyskytuje celá kapitola o Ježišovi Kristovi, ale skor v tom zmysle, že bol skutočnou žijúcou osobou v našej histórii, ktorá šírila skutočné dobro, a to šíri aj etika...

sintra
25. jan 2015

@bubkodc to je v poriadku, to povazujem za vseobecny prehlad. Ja konkretne som mala na mysli ucebnicu etiky pre prvakov, bolo v nej niekolko baSniciek s nabozenskou tematikou.