Prosím Vás o jednoduchý a primitívny trik na výpočet pre dieťa na ZŠ z matiky. Nechápe výpočet % napr.
pri desatinných čiarkách v slovnej úlohe.
Čiže napr. Pre veľkoobchod je akcia na vajíčka
Už mu vysvetľujeme obaja. Pomooooc, please.
Ďakujem.
No vela si neuviedla, ale to este v tuto hodinu chcete od neho pochopenie uciva?
Daj zadanie
Utiekol mi text, sorry ľudia. Nechápe napr. Cena čokolády je 2,30€. Na čokoládu je zľava 0,5%. Aká bude cena čokolády?
Alebo
1 kus vajíčka stojí 1,77€. Je akcia 4,5%. Koľko stojí 1 kus vajíčka po akcii. apod.
a ako mu to vysvetľujete?
Ved trojclenka...100% je 2.30e, 0.5% je? A dopocitat...
Nájdi na youtube videá, učiteľ matematiky pod menom MaTYkár máva dobre vysvetlené.
Najprv musí pochopiť, že cena čokolády sa dá rozdeliť na 100 dielilov. 2,30 / 100 je jedno percento z tej ceny. A zvyšok je jasný.
@slovakboy Super, takto by sa to malo ucit, som rada, ze to niekto napisal 👍
Nechápem prečo to vlastne v škole nevedia naučiť. Ani moja dcéra dlho nechápala v obchode ako si to má vypočítať.
Pritom úplne jednoduché.
Ak niečo stojí napr. 20eur a je tam 20% zľava tak logicky 20x0.2 a výsledok odcitam od základu. T.j. 20-4=16
Mi to príde jednoduchšie ako 20/100x20
@magdalenkad ale ved to co pises je uplne to iste, len s tym rozdielom, ze ty si si to 20/100 vypocitala v hlave 😁 ale pre deti je urcite nazornejsie si to jasne rozpisat, aby pochopili
@lelelienka ide o pochopenie čo sa s tými číslami deje. Postupy môžu byť rôzne ale vždy to je o narábaní so stotinami. Stotina z ceny, z výšky, z hmotnosti. A potom už tie stotinky si dieťa ľahko odpočíta, pripočíta. Trošku náročnejšie je keď sa spýtajú koľko percent je 24 kilogramov z 300 kg? Ale aj tam stačí si najprv nájsť to jedno percento, tú jednu stotinku, čo sú 3 kilogramy. A potom už len trojčlenka, alebo jednoducho 24/3 = 8% Alebo, ak jedna stotinka sú 3 kg, koľko stotiniek je 24kg? Toto je odvodenie vzorca a preto je najjednoduchšie si to zapamätať.
@slovakboy to si asi omylom oznacil mna, mne to vysvetlovat naozaj nemusis, percenta som ucila neraz 😁 len ma pobavila odpoved, na ktoru som reagovala
Ja zvyknem dodnes trojclenkovat aj v beznom zivote, pri percentach lahsie, ze tam ide vzdy o priamu umeru 😃 Su sice isto lahsie sposoby na ratanie, ale ja mam vzdy potrebu si to rozpisat, aby som to priamo videla 😆
Nech si vždy určí koľko je 1% z danej sumy a potom nech len vypocita zlavu/zdraženie a odcita/pripočíta k sume. Percenta sú jedno z najjednoduchších uciv v matematike, keď už pochopí jeden príklad ostatné pôjdu ako po masle 🙂
Ďakujem Vám všetkým za ochotu pomôcť. 🙏
🧡🧡🧡
@vsadeviem Ďakujem za tvoju námahu s podrobným popisom až do detailov. 🫶👍😘
Nech sa páči, trojuholniková pomôcka na percentá.
https://www.youtube.com/watch?v=Wlfu6DKBeMA
ja nechápem o čo ide