% - matematika

18. jún 2024

Prosím Vás o jednoduchý a primitívny trik na výpočet pre dieťa na ZŠ z matiky. Nechápe výpočet % napr.
pri desatinných čiarkách v slovnej úlohe.

Čiže napr. Pre veľkoobchod je akcia na vajíčka

Už mu vysvetľujeme obaja. Pomooooc, please.

Ďakujem.

rozculena
18. jún 2024

ja nechápem o čo ide

20erika07
18. jún 2024

No vela si neuviedla, ale to este v tuto hodinu chcete od neho pochopenie uciva?

gribka1
18. jún 2024

Daj zadanie

autor
18. jún 2024

Utiekol mi text, sorry ľudia. Nechápe napr. Cena čokolády je 2,30€. Na čokoládu je zľava 0,5%. Aká bude cena čokolády?
Alebo
1 kus vajíčka stojí 1,77€. Je akcia 4,5%. Koľko stojí 1 kus vajíčka po akcii. apod.

rozculena
18. jún 2024

a ako mu to vysvetľujete?

sisa_s
18. jún 2024

Ved trojclenka...100% je 2.30e, 0.5% je? A dopocitat...

h2
18. jún 2024

Nájdi na youtube videá, učiteľ matematiky pod menom MaTYkár máva dobre vysvetlené.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rozculena
18. jún 2024

@sisa_s ale 0.5% nie je výsledná cena čokolády po zľave

sisa_s
18. jún 2024

@rozculena ved nehovorim, ze vysledok trojclenky je hotovy vysledok...hadam to vedia logicky dokoncit potom

slovakboy
18. jún 2024

Najprv musí pochopiť, že cena čokolády sa dá rozdeliť na 100 dielilov. 2,30 / 100 je jedno percento z tej ceny. A zvyšok je jasný.

h2
18. jún 2024

@rozculena Veď sisa píše "a dopočítať".

marianarem
18. jún 2024

@slovakboy Super, takto by sa to malo ucit, som rada, ze to niekto napisal 👍

magdalenkad
18. jún 2024

Nechápem prečo to vlastne v škole nevedia naučiť. Ani moja dcéra dlho nechápala v obchode ako si to má vypočítať.
Pritom úplne jednoduché.
Ak niečo stojí napr. 20eur a je tam 20% zľava tak logicky 20x0.2 a výsledok odcitam od základu. T.j. 20-4=16
Mi to príde jednoduchšie ako 20/100x20

lelelienka
18. jún 2024

@magdalenkad ale ved to co pises je uplne to iste, len s tym rozdielom, ze ty si si to 20/100 vypocitala v hlave 😁 ale pre deti je urcite nazornejsie si to jasne rozpisat, aby pochopili

slovakboy
18. jún 2024

@lelelienka ide o pochopenie čo sa s tými číslami deje. Postupy môžu byť rôzne ale vždy to je o narábaní so stotinami. Stotina z ceny, z výšky, z hmotnosti. A potom už tie stotinky si dieťa ľahko odpočíta, pripočíta. Trošku náročnejšie je keď sa spýtajú koľko percent je 24 kilogramov z 300 kg? Ale aj tam stačí si najprv nájsť to jedno percento, tú jednu stotinku, čo sú 3 kilogramy. A potom už len trojčlenka, alebo jednoducho 24/3 = 8% Alebo, ak jedna stotinka sú 3 kg, koľko stotiniek je 24kg? Toto je odvodenie vzorca a preto je najjednoduchšie si to zapamätať.

lelelienka
18. jún 2024

@slovakboy to si asi omylom oznacil mna, mne to vysvetlovat naozaj nemusis, percenta som ucila neraz 😁 len ma pobavila odpoved, na ktoru som reagovala

majka36912
18. jún 2024

Ja zvyknem dodnes trojclenkovat aj v beznom zivote, pri percentach lahsie, ze tam ide vzdy o priamu umeru 😃 Su sice isto lahsie sposoby na ratanie, ale ja mam vzdy potrebu si to rozpisat, aby som to priamo videla 😆

nelka93
19. jún 2024

Nech si vždy určí koľko je 1% z danej sumy a potom nech len vypocita zlavu/zdraženie a odcita/pripočíta k sume. Percenta sú jedno z najjednoduchších uciv v matematike, keď už pochopí jeden príklad ostatné pôjdu ako po masle 🙂

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
19. jún 2024

Ďakujem Vám všetkým za ochotu pomôcť. 🙏
🧡🧡🧡

@vsadeviem Ďakujem za tvoju námahu s podrobným popisom až do detailov. 🫶👍😘

andrejkam
19. jún 2024

@vsadeviem si skvela

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evakneslova
20. jún 2024

Nech sa páči, trojuholniková pomôcka na percentá.

https://www.youtube.com/watch?v=Wlfu6DKBeMA
andrejkam
20. jún 2024

@vsadeviem to nebolo pre mňa.....mne sa len páčilo ako si to presne rozpísala 😉

derdia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz