Aká je výhoda, keď dám dieťa do matematickej triedy v 4.ročníku? Majú tam ísť deti, ktoré sú nadané v matematike. Z dcérinej triedy ide polovica triedy trojkárov,dvojkárov. Máme čisté jednotky a nerozumiem významu prechodu do matematickej triedy. V čom je to výhoda?
Maju dvojky,trojky z matematiky? V matickej triede sa maju stretnut deti, ktore sa tesia na matiku a nevadi im,ze budu mat o par hodin matematiky v tyzdni naviac,mozno na ukor inych predmetov (moja skusenost, ale zo strednej). Niektori mali z matiky 4 v matickej triede, ale nikto nehovoril fuj matika :D
Ja som chodila do matematickej. Prihlásil sa, kto mal záujem a potom urobili výber. Nebolo to len o matike, celkovo sme sa tam stretli šikovnejší žiaci, učili sme sa rýchlejšie a viac do hĺbky, hecovali sa navzájom k lepším známkam.. Ja by som ju dala, ak sa vytvorí jedna trieda zo šikovných, v ostatných to bude slabšie, aby tam nezakrnela.
Tiez som chodila do matematickej. Suhlasim s @ibrunova ze sme sa tam stretli sikovnejsi ziaci a ze to nie je len o matematike . Okrem toho sme mali najlepsi vyber ucitelov, pretoze sa predbiehali o to, kto nas bude ucit (so sikovnymi ziakmi sa lepsie pracuje, taku triedu chce ucit kazdy). U nas to bol ale prisny vyber naozaj dobrych ziakov (jednotkari, max. dvojkari), ziadni trojkari.
@ollynka Po vlastnej skúsenosti spred niekoľkých desaťročí (uff) môžem napísať, že matematická trieda (my sme ju mali v 5-8 roč. s rozšíreným vyučovaním matematiky a fyziky) bola na môj prospech, keďže matematika a fyzika na strednej škole išla ľavou zadnou (proste dieťa získa náskok a rutinu) a aj na výške išla matematická analýza, fyzika i lineárna algebra prakticky bez špeciálnej prípravy na prvý termín (3,3,1).
Takže za mňa: doporučujem
Faktom ale je, že bude v škole dlhšie, keďže tie hodiny navyše týždenne proste musí absolvovať. Spolužiaci budú už doma a ona ešte v škole ....
A áno, nie každý to bude dávať na jednotky, budú aj trojkári.
@paulinam99 no potom neviem, či je to také plus,ked je jednotkárka a začne nosiť trojky sa na to vyprdneme s prepáčením, ja potom v tom nevidím žiadne plus pre to dieťa....potom nech sa venuje normálne učivu ako má a na strednej škole musí zabrať. Mne išlo aj o to, či pri prijímaní na strednú školu alebo gympel uprednostňujú žiakov z výberových tried.
@ollynka Áno, uprednostňujú ... idú bez prijímačiek. Tie trojky tam budú mať tí slabší. Ty si písala, že je jednotkárka, takže o ňu obavy mať nemusíš, prinajhoršom 1-2 na vysvedčení.
Benefit je v tom, že to bude mať ľahšie na strednej i na výške, keďže bude mať viac rutiny v počítaní i vo fyzikálnych zákonoch.
Však dobrá matika je potrebná pre rôzne odvetvia hospodárstva = vyššia uplatniteľnosť.
P.S.: A je treba, aby sa zúčastňovala čo najviac rôznych matematických/fyzikálnych olympiád, či pytagoriád.
@paulinam99 Ako sa teraz ráta prospech aby išlo dieťa bez prijímačiek. Aj z tej výberovej triedy musí mať lepšie známky, aby mohla ísť bez prijímačiek.
@ollynka Google Ti dá odpoveď, tak troška pohľadaj. 😉
@ibrunova nerozumiem aká stredná škola lepšia,...sú lepšie a horšie str.školy? Toto sa už asi klasifikuje ako gymnázium, táto výberová trieda,....môže sa ísť aj z 8 ročníka. Už som tu zakladala tému, že deti idú v piatom ročníku na gymnázium. Takže teraz chápem, že ide teraz o to. A že sa dá aj z 8.ročníka. A až taká slabá trieda to nebude. A kalkulujú rodičia, ide aj o známky, stres dieťaťa a náročnosť. Aj ked má teraz samé jednotky, je to náročné už teraz,....samé písomky, diktáty, v 2.st.už vraveli že to bude horšie, tak myslím, že oprávnene rozmýšlam aj o známkach.
@ibrunova Ona zrejme o školskom systéme nič nevie a v hlave sa jej spojilo, že šikovné deti idú od 6.ročníka na 8-ročné gymnázia. A teraz v škole otvárajú triedu s rozšíreným vyučovaním matematiky od 4.ročnika a myslí si, že to je to isté.
@ollynka Do tej triedy ju daj. Ak je naozaj šikovná, bude vedieť viac ako v bežnej triede. Ak nie, nič sa nestane. A ak sa rozhodne ísť na 8-ročné gymnázium, čakajú ju prijímačky z matematiky a slovenčiny.
Na 8-ročné gymnázia idú fakt šikovné deti a či je šikovná, to zistíš práve vďaka tej matematickej triede. A prijímačky bude robiť na konci 5. ročníka. Tam deti neberú len tak a rozhodujú vedomosti.
@heleninamama 🙂a odkiaľ to mám vedieť,....takže to nie je to isté,...na 8.r.sa ide z piateho, na bilingvárne z ôsmeho,...rozšírená trieda matematiky od piateho. 🙂 ,..už v tom mám prehľad,....postupnosť v tom je,...tak uvidíme,...Ďakujem za info,....
@ollynka Na 8-ročné sa ide od šiesteho ročníka. Na konci 5. však robí dieťa prijímačky. Na bilingválne (to sú 5-ročné gymnázia) sa ide od 9. a prijímačky robí dieťa na konci 8. ročníka. Ale inak si to pochopila.
Základ však je učiť sa a ovládať matematiku a slovenský jazyk. Aj keby napokon zostala na ZŠ celých 9 rokov a išla na klasické gymnázium alebo inú 4-ročnú strednú školu.
@ollynka No, ak tam idu deti, ktore na matematiku nemaju nadanie, tak potom je taka trieda zbytocna. Vyznam to ma vtedy, ked sa v tej triede stretnu deti s nadanim na matematiku a teda sa tam da ucit matematika efektivnejsie a krajsie ako v triede, kde su velke rozdiely medzi detmi.