Máte skúsenosť s prestupom z osemročného gymnázia?

claudica
10. nov 2010

Ahojte, chcem Vás požiadať o názor, o radu... Syn je štvrták na osemročnom gymnáziu a nejak sa nám veľmi nedarí, no jednoducho sme urobili chybu, že tam vôbec šiel. Je úplne iný typ, nie je možno tak samostatný ako by mal byť, chodí na doučovanie z matematiky, lebo ja už učivo nestíham... Má úplne iné záujmy...to všetko vyšlo najavo neskôr. Keď má dieťa 10 rokov, ťažko odhadnúť... Teraz bude mať 14 a vie, že ho to nebaví. On sa cíti dobre niekde, kde môže niečo montovať, rozoberať, je po lakte od oleja.... Našli sme jednu strednú odbornú školu s maturitou, ktorá sa mu páči a pozdáva, je to odbor automechanik - elektrotechnik, toto je vraj to, čo by ho bavilo.
Môj problém ale je, že neviem, akým spôsobom sa rieši prestup alebo prijímačky na takúto školu a hlavne v ktorom ročníku na gympli. Lebo vraj prijímačky nebudú, bude sa prijímať na základe monitoru, ktorý ale na gymnáziu nie je. Nemáte s týmto niekto nejaké skúsenosti? Vopred pekne ďakujem... 😉

kvojtanikova
10. nov 2010

nie som si celkom ista ci to plati na vsetkych 8rocnych gymnaziach ale ja na jednom ucim a nasi stvrtaci (kvarta) robia tzv. prestupove testy a podla nich idu do piateho rocnika (kvinty). su to testy zo SJ, M a ANJ, kedze sme bilingvalne gymnazium. mozno by si mohla zistit ci sa aj u vas podobne testy robia a ci nemozu byt povazovane za ekvivalent monitora na novej, vami vybranej skole. najlepsie ale bude ked sa porozpravas priamo s riaditelmi oboch skol a oni ti poradia ako postupovat.

claudica
autor
10. nov 2010

@kvojtanikova ano, zatiaľ ďakujem. Ale ak som správne pochopila, tak by sa dalo prestúpiť z kvarty.... ale o tých testoch som zatiaľ nepočula, ale zistím na rodičku. Ja by som asi mala najprv kontaktovať tú novú školu, či by to vôbec bolo možné, či by ho brali... Nechcela by som robiť zatiaľ na gymnáziu nejaké vzruchy, lebo ak tam ostane...no aby mu to potom nevyčítali. Ďakujem.

mary3
10. nov 2010

Ahojky, ja som takto prestupovala, dokončila som kvartu na 8-ročnom gymn. a išla som na zdravotku... to bolo asi pred necelými 9 r., ja som vtedy robila na zdravotku klasické prijímačky, tak neviem ako to je teraz. Ale určite sa popýtaj na oboch školách, dobre píšeš, že najskôr na tej, kde by chcel ísť, aj mne sa mamina najskôr vypytovala, či sa to vôbec dá a ako... potom dali našim podpísať nejaké papiere o tom, že súhlasia s prestupom, spravila som prijímačky a na ďalši rok už nastúpila na novú školu. Držím palce, určite by sa to malo dať vybaviť...

claudica
autor
10. nov 2010

@mary3 Ďakujem pekne, hádam sa nám podarí... 🙂

filipal
10. nov 2010

@claudica urcite nebudes mat problemy so synovym prestupom. ta skola bude len rada, ze ma ziaka a este k tomu z gymnazia. vies, dnes je o odborne skoly, zial maly zaujem....
skor sa bojim, aby tvoj syn nebol sklamany. par krat som v byvalych ucilistiach robila prednasku a teda, decka tam boli besne!

claudica
autor
10. nov 2010

@filipal starší syn chodil na priemyslovku a boli sme spokojní, teraz je na vysokej... Toto nie je síce tá istá škola, je to iná, ale aj tak tam najprv plánujem ísť osobne bez syna pozisťovať, dúfam, že ma to neodradí...
Ja sa aj skôr preto prikláňam k odbornej škole, lebo ak mi on z gymnázia nebude chcieť ísť na vysokú, potom bude problém s uplatnením sa na trhu práce... veď vieš ako to je teraz ťažké aj so školami.... A ak mu tá odborná škola pôjde, ešte stále môže ísť po maturite na výšku, ako aj jeho starší brat... No samozrejme som ochotná pristúpiť iba na odbor, ktorý končí maturitou. To čo sme vyhliadli, je štvorročné a končí maturitou. Potom sa už on rozhodne, hádam aj trošku ešte dozreje... 😉

filipal
10. nov 2010

@claudica ano , to je rozumne. 🙂 paci sa mi, ze respektujes synove schopnosti a zelania a netlacis na neho. 😵

claudica
autor
11. nov 2010

@filipal Ďakujem... 😉 Mám dvoch, každý z nich je úplne iný...ale úplne. Starší je skôr taký typ na učenie, s ním som sa ani nikdy nejak špeciálne nemusela učiť, neskôr som ani nevedela, čo sa učia... 😝 . Je pravda, že na priemyslovke v prvom ročníku mal trošku horšie známky, ale spamätal sa a potom už bolo dobre. No a menší - ten sa učil výborne prvé štyri roky na základke - práve preto som súhlasila s tým, aby šiel hneď na gymnázium... Ale zrejme tá škola a to tempo je iné... a on sa hrozne snažil zo začiatku, učili sme sa spolu, fakt sme každé poobedie spolu sedeli a známky boli vždy len na trojky....a neviem, niekedy sa mi zdalo, že aj neprávom... Aj som sa radila s pedagógmi, preto chodí aj na to doučko z matiky, čo mi doporučili. Kým chodí, má trojky, potom aj dvojky, tak prestal chodiť, lebo mu to celkom šlo /v rámci jeho možností/, odrazu zase bách štvorky, zase začal chodiť.... potom pomaly strácal chuť a aj motiváciu.... No a samozrejme nielen to, on sa rád motá po garáži, pomáha, opravuje, proste je iný ako starší syn. Ja som s ním veľmi veľa rozprávala o týchto veciach, kým sme spolu došli po ten bod, že asi bude rozumnejšie, ak zvolíme inú školu, akokeby teraz šiel na strednú. Robíme si také "intímčo", chodíme dvaja večer so psom na prechádzku a vtedy si najlepšie pokecáme... Nieže by sme mali doma tajnosti, ale je to iné a viac sa mi otvorí...iste mi rozumieš 😉

filipal
11. nov 2010

@claudica
ucivo v skolach je postavene na dobrej pamati. ak ju niekto nema, ma zial problemy...
pritom moze mat dokonca vyssie IQ, alebo byt kreativnejsi...celkove skolsky system ma velke slabiny.
moznoze prave mladsi syn bude viac do zivota...nikdy nevies.

my so sestrou sme to mali podobne. ona bola ta lepsia ziacka...je skor teoretik. lahko a dobre sa ucila. ale v beznom zivote mava problemy, je dost neprakticka, nevie si veci zorganizovat ....
ja som si to musela v skole vydriet, ale mam ine schopnosti...ako sa povie v zivote sa nestratim a som skor praktik.

ved uvidis, ako to dopadne. to je len jedna zlozka uspesnosti cloveka. este s chalanmi zamavaju vztahy.... a vselico ine. fajn, ze si s tebou syn este chce tak pokecat. 🙂

moj syn je uz prvak na vyske...s ucenim problemy nema...ale je strasny samotar....

claudica
autor
11. nov 2010

@filipal ...môj starší syn takisto - introvert. A tiež prvák...Niekedy je mi ho aj ľúto, no dúfala som, že keď bude na internáte, sa to zmení, no intrák sme nedostali, tak je na priváte ešte s tromi chlapcami. No keďže nefajčí, nepije, "je málo spoločenský".... nejak vytŕča. Nesťažuje sa, podľa jeho slov je mu tam dobre. Ale má aspoň priateľku, už dlhšiu dobu, rozumejú si a je zlatá... tak som aj celkom rada. Zatiaľ. A malý - to je také žihadlo odmala... Úplný opak, má kopec kamarátov, večný smejo...len to učenie. Ale je to možno tak ako píšeš ... možno to bude mať raz ľahšie, aj keď je teraz zdanlivo viac problémov okolo neho... Ďakujem pekne, dobre padne vykecať sa... 🙂

sharlotta
11. nov 2010

U nas sme s bratom na tom podobne, ako napisala @filipal Brat bol vzdy lepsi ziak, ani sa ucit nemusel a vzy mal jednotky-dvojky. Ja som si gympel "oddrela", ale v zivote som ovela priebojnejsia. Ved sa aj v statistikach hovori, ze trojkari su v zivote najuspesnejsi ludia. 😀

@claudica Tiez si myslim, ze na odbornej skole len budu radi, ak budu mat o ziaka viac. Naozaj bude dobre zajst tam osobne a porozpravat sa s riaditelom. Ja ucim na sportovom gymnaziu a naozaj mi je luto tych, ktori tam chodia len preto, aby akoze mali dobru skolu a pritom ich bavi cosi uplne ine. Keby bolo viac takych rodicov, co respektuju zaujmy svojich deti. Clovek, co nema vztah k uceniu je po skonceni gymnazia nepouzitelny. Ak syn vystuduje odbornu skolu, moze hned zacat robit, zalozit si zivnost...Niekedy mam pocit, ze je vacsi problem zamestnat sa s vysokou skolou.

kingstonka
12. jan 2022

Ahojte, píšem do starej témy, pretože mám rovnakú otázku. Ako to je v súčasnosti? Ak sa žiak 8r. Gymnázia rozhodne, v ročníku, kedy by bol na zs 9.r, že chce robiť prijímačky na inú strednú školu, môže si podať prihlášku a ísť na prijímačky alebo je prestup v takom prípade možný len na základe žiadosti o prestup, ktorej druhá škola vyhovie alebo nevyhovie... dakujem