Máte skúsenosť s prekladom dieťaťa do vedľajšej triedy?

sasha871
9. sep 2021

Dcerka je druhacka a za ten prvy rok som zistila ze nie som spokojna s ich triednou učiteľkou. Chcela by som sa preto spytat ci mate niekto takuto skusenost

anjelicek26
9. sep 2021

Kamaratka to spravila (kvoli ucitelke) a syn bol nestastny este dalsich par rokov, lebo prisiel o vsetkych kamaratov, s ktorymi si vytvoril vztahy... tu ucitelku budu mat po kolku triedu? Co ti konkretne vadi, neda sa to riesit?

janamt
9. sep 2021

Ak by som to chcela riešiť, urobila by som to určite cez prázdniny. Prechod do inej triedy počas školského roka (alebo na jeho začiatku) by mohol byť pre dieťa dosť nepríjemnou skúsenosťou.

sara07
9. sep 2021

nerobila by som to pre kolektív
nebude poriadne patrit nikam ak je to na jednej škole
pozri od 3 ročníka budu mat inu uč nie ? aspon to tak byva u nás
ja by som skorej doma pridala pracovne zošity, listy, učenie atd aby vedomostne šla na uroven aku požaduješ
ja to tak robím pravidelne korigujem a pridavam
napr teraz sa učia o rodine čiže vzor rodina - manželstvo - žena muž dieta,
nnnnnnnooo tak si pekne pridame že rodina môže byt aj bez manželstva a dvaja muži alebo dve ženy a deti to je tiež bunka rodiny a ma rovnaké funkcie atd ..

deti95060810
9. sep 2021

mala som možnosť resp. bolo mi to navrhnuté od p. riaditeĺa , ale som to odmietla .... 7 rokov dcéra chodí s jedným kolektívom a teraz pôjde do inej tr? Nevedela som si to predstaviť , pre dcéru by to bolo nie moc dobré...

pininka1
9. sep 2021

Kamoska tak prelozila, este v ramci prveho rocnika a bolo to ovela lepsie, nemal problem s kamaratmi a vyriesil sa problem aj s ucitelkou ktora si pomylila povolanie..

jana_eyre_2
9. sep 2021

Podľa mňa ide hlavne o to aké je dieťa.. či je uzavreté a kamaratsva si hľadá ťažšie alebo s tým nemá problém.. môj syn prestúpil do inej triedy tiež ako druhak, nie síce mojou ziadostou, ale preto, že v škole ho nezaradili do žiadnej triedy ktoré totálne poprehadzovali kvôli clilu - proste na neho zabudli 😳 zistili sme to jeden deň pred zaciatkom školského roka.. môj syn nemal s tým problém, je to splachovaci typ dieťaťa, kamarátov si nájde všade, je prispôsobivy..

Okrem toho poznám viac deti ktoré takto prestúpili (pár z nich tiež kvôli učiteľke, ktorá bola neadekvátne prísna aj na deti s diagnózami) a nemali v novej triede problém, práveže sa všetko zlepšilo, vzťahy aj ucenie..

lilke
9. sep 2021

Nenapísala si, čo konkrétne ti vadí. Aj dôvod dosť zaváži.
Zo skúsenosti: dcerinho spolužiaka presunula mama do vedľajšej triedy v 3.roc., tiež nespokojnosť s učiteľkou (v našom prípade ju deti aj rodičia mali veľmi radi, no bola náročná, čo nevyhovovalo tej mame). Stále v družine chodil za bývalými spolužiakmi, v novej triede nezapadol, pritom bol kamarátsky chlapec. Mama bola nespokojná aj s druhou učiteľkou, posunula ho na inú školu. A o rok sa zjavila na mojej škole...
Taktiež z mojej triedy vedenie presunulo slabšieho, no extrovertneho chlapca do susednej, pomalsej. Pre chlapca som aj po 3 rokoch bola ja triedna a s deckami mal vynikajúci vzťah, novú triedu len toleroval, tiež cez prestávky behal za nimi.
Pozerala by som, či má dcéra kamarátov vo vedľajšej triede. Zmena školy je niekedy prijateľnejšia. A zmeny radšej ku začiatku sk.r.
No pokiaľ vieš preklenúť problém, a dcéra je spokojná, netrhaj ju.

number19
9. sep 2021

Kamoska to urobila po 2. rocniku, nedalo sa s uckou pohnut. Zmenili ale skolu.
Dopadlo to super, chlapec si udrzal vztahy aj z predoslej triedy (skoly) a ma super vztahy aj v novej triede (skole). A hlavne ma ucitela ktory sa na nom uz zbytocne neventiluje...odrazilo sa to aj na jeho skolskych vysledkoch...

panelacikova
9. sep 2021

@jana_eyre_2 presne.....súhlasím. moja dcéra.... 1. a 2. ročník jedna trieda. 3.ročník iná trieda a zároveň dokonca iná škola a iné mesto!!!! 4.ročník pôvodná škola, ale iná trieda. 5.ročník pokračovala so spolužiakmi zo 4.ročníka, ale prechod na II.stupeň, čiže mnohí učitelia, atď.... súčasnosť (6.ročník) - prestup na inú školu - 8-ročné gymnázium, nová škola, nová trieda, noví spolužiaci. dcéra je nadšená a nechce chodiť ani domov 😀

@sasha871 suma sumárum, deti sú dosť ohýbateľné. pokojne požiadajte o preloženie do inej triedy, ak si dieťa poznáte a ste si istá, že nie je citovo naviazané na svojich spolužiakov... čo si teda myslím, že ten rok bol taký hektický, že tie deti si ani nestihli urobiť na seba nejaké väzby. osobne odporúčam skúsiť zmeniť triedu. nedáte za to určite nič. ak by bol nejaký problém, vždy je to možné dodatočne riešiť.

marseillefan
9. sep 2021

My sme menili... tento rok, syn je piatak.. Dôvodom bolo, že si to sám vyžiadal, lebo mal v druhej triede väčšinu kamarátov (poznali sa z družiny, parku, navštevujú sa). Zatiaľ prešiel len týždeň, ale vyzerá to, že je tam spokojný a šťastný... (klop, klop)

sslobodnamama777
9. sep 2021

aj ci do lepšieho pojde

sasha871
autor
10. sep 2021

@sasha871 nepíšem dôvody, no takto to poviem..minuly rok pri rozdeľovaní deti mala vyť moja v 1.A u ucitelky ktora je na skole xy rokov, je sice prísnejšia ale deti u nej slapu ako hodinky,je organizovaná proste ucitelka ako ma byt, nakolko vsak robili presuny kvoli spolužiačkami zo skolky tak zostala v 1.B, ucitelka tam je nova, po materskej, pred nou ucila 4roky rovno po skole a isla na materskú ..pani ucitelka , stale absentovala sťažovali sa aj ini rodicia , je taka pomalšia, az velmi pokojná,deti jej skáču po hlave,ked sme sa my ako rodicia na nieco sťažovali vraj sa hned zlozila nervovo. Zla nie je, netvrdím, deti ju maju radi, ale je neusporiadana, labilná a komotna a casto absentuje. Deti nemotivuje k výkonu …

simca06022011
10. sep 2021

Ak si presvedčená že ta ucitelka nevyhovuje tvojmu dieťaťu, nie tebe - Tak prelož. Ak ide len o nejake sympatie tvoje, neries. Ja do dnes lutujem ze som to hned neurobila, tiez ma krmili tym ako menit kolektiv je problém atd. Teraz mam 5tacku, zmena kolektivu je to najmenej, tie deti sa aj tak vadia raz je kamaratka tu, raz tam a vobec nemajú problém s novými deťmi. Kazdy rok nam do/z triedy prichadzali/odvhadzali deti.
Otazne je aj to ci ti dieta prelozia ak maju pocty nejake v drihej triede.

rajc1nka
10. sep 2021

Poviem ti z vlastnej skusenosti spred 30 rokov. Mala som v 1.a2. rocniku rovnaky kolektiv,dobru pani ucitelku, v 3.rocniku spravili z nasej triedy nemecku a ja som nechcela, tak spravili rozdelenie tried nove, kde som patrila k veeelmi divnej ucitelke (vsetci sme to vedeli na skole, bola prisna - vojenskeho typu, deti ruky za chrbtom, nikto nesmel chodit po triede, vo vyucovani velmi zla uroven a za vsetko hovori,ze na skole ucila so svojou sestrou-dvojickou, s ktorou sa ako 40 rocne obliekali rovnako 🙄 no proste aj teraz by mi pripadala divna, nieto ako decku). Ja som po prvych troch dnoch dosla domov, zamkla sa na zachode a vyhlasila,ze nepojdem uz nikdy do skoly. moja mama ma po prvom tyzdni preradila do vedlajsej triedy, zapadla som bez problemov (bola som introvertnejsie dieta, ale ako povaha som extrovert teraz), ucitelku som zboznovala…. Tolko k preradeniu, som mame za to vdacna za ten krok, som rada,ze bola taka odvazna a spravila to, ale bol to moj pocit z ucitelky a nie jej - t.j. Opytaj sa dietata, co chce ono, je to dolezite, mozno ma svoju ucitelku a spoluziakov rad.
Druha vec co ti poviem je k urovni ucitelky - vo 4. rocniku sme dostali ucitelku, ktora nas ucila pomocou lega (stavali sme si na roznych hodinach matiky, fyziky,inych predmetoch…proste sme tvorili, ona bola v nejakom vyskume), dost casto chybala,lebo mala male dieta, ktore bolo dost chore. A ked bola v skole,tak sme domov chodili a na otazku co ste dnes robili bolo:hrali sme sa s legom. Jasne ze rodicia nazureni,ze co tam v tej skole robime…tak sme mali celorocnikove preskusanie (kedze sa stazovali viaceri u riaditela) a predstavte si, ze nasa trieda dopadla najlepsie z celeho rocnika - proste vyskum alternativneho ucenia bol zrejme dobry. Takze nie vsetko,co sa vam ako rodicom zda byt zle, neefektivne, atd…je mozno dobre, ale samozrejme netvrdim,ze to tak je.
Ale s tym chodenim a skakanim po hlave, skakanim po triede - Felix, sukromna skola v Ba ma presne ten princip, ze ziaci tam su vnimani ako ludia, chodia po triede, ucia sa mimo lavic, na realnych veciach a pretoze chcu a funguje to, takze mozno je to tento pristup ucitelky.
Sorry za dlhy prispevok 🙂 drzim palce nech ste Vy aj dieta spokojni 🙂

renab
10. sep 2021

Prekladala som prvaka, ale kvoli tomu, ze ucitelka nevyhovovala jemu. Presne naopak ako u vas. Prekladala som ho od prisnej starsej ucitelky, ktora mala sice vyborne vysledky s detmi a ktoru nam vsetci radili, ale jej metody mojmu synovi vobec nevyhovovali. Za par mesiacov mu dokazala sprotivit skolu a trva to dodnes...

mogaa
10. sep 2021

@sasha871 je prváčik, pokiaľ ho naučí čo má, nerieš prestup....ono ak má učiteľku rád a prestúpi do druhej triedy kde bude ešte aj prísnejšia učiteľka + noví spolužiaci, ktovie čo to urobí s jeho psychikou , aby si mu zbytočne nesprotivila učenie a školu....veď určite ich nebude mať celé 4 roky, či?