Mám poslať dieťa do školy, alebo nechať doma?

17. dec 2024

Potrebujem poradiť:
Dcéra pomerne často narodovala a neodobrala si všetko učivo. Zajtra píšu 3 veľké písomky a ona sa to nestíha všetko dobučit.
Napadlo mi,že ju nechám doma a po prázdninách by si ich dopísala. Už teraz má zhoršené známky a týmto by si to len zhoršila.
Ale na druhú stranu mám morálnu dilemu.. nechcem aby to v budúcnosti zneužívala.
Ešte som aj chorá a mám zablokované myslenie..😅 ja už neviem čo robiť.

kataina
17. dec 2024

skus napísať učiteľke a vysvetliť, že dcera si to nedobrala, či by tie pisomky nemohla písať po prázdninách

vevebono
17. dec 2024

Moje deti by do školy určite išli. Ak to nestihli, je to ich chyba.

lonely66
17. dec 2024

no ja ti neviem... dcéra sa mohla pripraviť aspoň na jednu z tých písomiek, hodila by si ju do školy na konkrétnu hodinu a zvyšné dve by dopísala po prázdninách. alebo by si napísala 2 zajtra a 1 po prázdninách. všetko sa dá dohodnúť. faktom je, že toto, čo uvažuješ, že urobíš, naozaj speje k tomu, že u nej vypestuješ návyk, že všetko sa dá, mama pomôže.... mimochodom, ktorý je to ročník?

lonely66
17. dec 2024

@vevebono ja som napríklad v mojom príspevku brala do úvahy raritu, že môže mať zakaždým nepríjemné horúčky... sú aj také deti... ale všetko sa dá dohodnúť a hlavne, matka by mala byť schopná reálne posúdiť, či to dieťa na "pn-ke" už zneužívalo alebo bolo vážne a veľmi choré... a podľa toho sa zariadiť.

autor
17. dec 2024

@lonely66 vážne bola chorá, od zápalu str.ucha cez zapálené mandle... Od októbra sa s ňou ťahajú choroby. Ale aj tak mám pocit,že ak by poriadne zamakala dalo sa to stihnúť...

deti95060810
17. dec 2024

si jej mohla pomôcť s učením, preskúšať, precvičiť...

lonely66
17. dec 2024

to už musíš ty vycítiť. ak je fakt nepripravená, urob jej teraz ešte výnimku, ale s tým, že naposledy... a musíš to aj dodržať. snáď sa opäť pozviecha. ver mi, z praxe viem, že stratiť návyky chodiť do školy a učiť sa (u detí) vedie až k psychickým poruchám (postupne, ale môže sa stať). držím palce.

nika23t
17. dec 2024

Tiež som bola v podobnej situácii, a dala som dcéru len na prvé dve hodiny, kde napísala len jednu pisomku. Ďalšiu dala neskôr. Ale tiež som mala dilemu, že ako to riešiť, že opäť vymeska, aby si nezvykla a takto. S našimi učiteľkami sa o tomto nevyjednava... Ale skús sa s dcérou otvorene porozprávať, že čo by ona navrhla. Menej učiva nebude mať, ale aspoň viac času na učenie...

nikiki29
17. dec 2024

Sama neviem ako by som sa rozhodla. Záleží od toho ako sa snažila, keď sa cítila lepšie. Škoda, že ste sa rovno nedohodli nech sa pripraví na 1-2 písomky a tretiu nech nechá tak. Mala by lepšiu možnosť rozložiť svoje sily.

viestta
17. dec 2024

Ked jej to zhorsi znamky aspon bude vediet, ze sa treba ucit aj ked nie je v skole. Niekedy to ma vacsi vyznam ako dohovaranie

autor
17. dec 2024

@nikiki29 táto alternatíva mi veru nenapadla. Na základe rád, uvažujem že by šla z poslednej hodiny domov a aspoň jedna písomka by sa jej oddialila..na tu vie dokonca asi najmenej. S tým jej snažením je to také všelijaké..so všetkého ju musím dostrkovať...

renatka100
17. dec 2024

Ano urcite jej nenechaj pisat vsetky posomky, cez prazdniny sa bude ucit a potom si to dopise, moralne to sice nie je ale zial v tejto dobe sa nehladi na to ze deti mozu byt aj chore…hrozne casy

kitycat
17. dec 2024

Neviem vi sa to sa a je uz dost neskoro, ale preco di sa neskusila dohodnut na pisani " na necisto" ako sa hovori? Kolkokrat aj to pomoze v uceni... od oktobra je vela uciva

Ak blbost pisem, prepacte, este nemam skolopovinne deti

kacena4
17. dec 2024

po pravde sla by do skoly na 100% a ak ju dostrkujes k uceniu mala si ju dostrkovat skor... moja je za posledny 1,5mesiaca 3x chora, takze viac doma ako v skole, ale musi sa ucit kazdy den, len ak ma vysoke teploty neuci sa. bolest hrdla nie je dovod na nepripravovanie sa do skoly... ked bude v praci tiez to takto bude brat (flakat?!) nech sa uci na vlastnych chybach

lija22
17. dec 2024

ja som v tomto dost benevontna ale deti su len na prvom stupni, to je asi ine. Uplne kludne by som ju nechala doma alebo, ako zaznelo, nech ide na par hodin a teda na jednu dve pisomky a potom ide k "zubarovi".

simik22
17. dec 2024

Akože, tie čo tu píšete, že sa ma učiť i keď nie je v škole? Však človek, keď je chorý, či dieťa, či dospelý, ledva žije. Nechcete mi snáď povedať, že vy si v chorobe, plníte svoje povinnosti na 100%. Sak keď ste PN, kvôli chorobe, tiež nepracujete.
Autorka, cez Edupage by som napísala učiteľke a dohodla sa s ňou. Syn bol nedávno chorý týždeň, dcéra tiež pár dni po ňom, a písomky im p. Učiteľky, ktoré písali spolužiaci, počas ich choroby, nedali písať hneď, ale cca po týždni od nastúpu do školy

koniarova
17. dec 2024

Ja som v tomto benevolentná. Nechala by som ju doma, ale len pre tento krát. Keby to zneužila a neucila sa, už by som jej to nedovolila.

januska12323
17. dec 2024

Ktorý ročník? Ja by som ju tam poslala, aspoň bude vedieť čo sa má cez prázdniny doučiť.

alenka7777
17. dec 2024

@simik22 jasne, že sa dá. Dcéra tento rok vynechala pre vážnu chorobu 5 mesiacov, dokonca bola aj hospitalizovaná. Ale všetko sa pravidelne učila, ešte aj v nemocnici sa učila. Všetky písomky dopísala hneď prvý týždeň po nástupe do školy.

alenka7777
17. dec 2024

*5 tyzdnov

martul
17. dec 2024

Podľa toho čo sama píšeš sa mi zdá, že dcéra je trošku lajdacka a ty ju v t ideš ešte podporovať. Bola od októbra chorá vkuse? Nebola. Je to učivo z posledného týždňa čo bola chorá? Určite nie, keďže je to veľká písomka. Mohla sa učiť priebežne. A cez prázdniny sa to určite nedouci. Komu by sa chcelo, Vianoce, návštevy...

slavomira236
17. dec 2024

U nas deti po chorobe musia prist naucene s vsetko vypracovane. Takze aj cez chorobu oiseme kazdy den aj sa ucime postupne

mogaa
18. dec 2024

nechala by som ju doma a dala do školy až po prázdninách...ale cez sviatky by sedela nad knihami.....žiadne že ísť von s kamarátkami....len by sa učila...

osky
18. dec 2024

A dcera je teda uz zdrava?
A teda nechaprm,ako sa da urobit ze na prvych hodinach bude a na dalsich nie...
Bud som chora-a ostavam doma
Alebo teda som zdrava a idem do skoly...
/pokial nemam daky termin u dr,kde musim odist zo skoly skor.../

luccija
18. dec 2024

Nechala by som ju doma

autor
18. dec 2024

Nakoniec som to urobila tak,že do tej školy šla a písomky písala,ale šla za učiteľkami, vysvetlila situáciu a poprosila,či si to po prázdninách môže opraviť.

martul
18. dec 2024

A spravila si dobre. Učiť sa dá aj priebežne aj v chorobe, ale zároveň má šancu si to opraviť.