Dcéra nastúpila do 1. triedy a hneď v prvý deň riaditeľka poprosila rodičov, aby neprihlasovali deti do školského klubu (družiny), ak sú doma a môžu pre dieťa prísť. Je veľa detí a kapacita školy je preplnená. Ja budem ešte 1/2 roka doma, no chcela som tam dcéru prihlásiť. Ona je totižto taký hanblivý typ, ťažko nadväzuje kontakty a je predsa len iné keď deti sedia v triede na vyučovaní a nesmú sa spolu baviť a iné je keď sa 1-2 hodiny hrajú.
Do druhého dňa sme mali dať prihlášku. Ja som teda nedala, no zistila som, že všetkých ostatných 22 detí do školského klubu bude chodiť. Nechce sa mi veriť, že nikto z ich rodičov nie je doma a nemôže si pre neho chodiť. Mám pocit že moja dcéra tak bude automaticky vyčlenená z kolektívu a zdá sa mi to nefér 😒 Čo by ste robili na mojom mieste? Mám zaklamať a ešte ju dam dodatočne prihlásiť?
Lias, moja dcera je tiez taky tichsi typ, a ked nastupila do 1. triedy, z podobnych pohnutok ako si ty chcela, som ju zapisala do klubu. Chodila asi mesiac a pol, potom sme to vzdali - ona tam vobec nechcela chodit, bola tam nestastna. 😒
Podla mna to vobec nie je pravda, ze bude vyclenena z kolektivu, dcera je uz tretiacka a nema v skole problem. Je ich 20 a do klubu nechodia traja, ale nejako som nezbadala, ze by boli mimo kolektiv. V dnesnej dobe to uz nie je take, ze pocas vyucovania sa deti nesmu spolu bavit - casto robia spolocne, skupinove ulohy, vela sa rozpravaju, a obzvlast v prvej triede, takze bude mat tvoja dcera prilezitost integrovat sa.
U nas sa prudko neosvedcilo snazit sa tiche, nesmele dieta spolocensky "otuzovat", prave naopak, cim viac som ju tlacila, tym bola nesmelsia, a zas ked som jej poskytla vacsiu istotu doma, aj ona sa zacala viac otvarat svetu.
Takze ja by som to nechala zatial tak 😉
Mňa teraz mrzí, že som hneď učiteľke povedala, že budem pre ňu chodiť. Keby tam chodila a povedala že nechce, tak O.K. Ale takto som jej nedala ani šancu....
Veď nemal by to byť môj problém že škola nemá kapacitu - hlavne prváčikov by nemali takto obmedzovať, nie?
@lias a ty mas pocit, ze obmedzuju prvacikov, alebo teba? 😉 Dcera chce chodit? Mozno je aj rada, ze bude viac s mamou. Lebo teda ja mam pocit, ze doma sa da travit cas lepsie, ako v klube - ale to je moj osobny nazor, nemusi s nim kazdy suhlasit, a zavisi aj od toho, ako to mate zauzivane, ake ma dcera potreby a tak. 😉
Hm, inak moja dcera bola prve dni v klube znechutena z toho, ze na nich stale niekto hukal, ze toto nesmu, tamto nesmu, a to si myslim ze prvaci maju obmedzovania v skole dost (oproti skolke). Ze museli sediet v lavici a nesmeli sa hrat na koberci (lebo cakali na cosi, lenze ona nevedela na co cakaju a nesmierne sa otravovala)...
@lias pri mojej starsej dcerke som tiez na zacaitku hned povedla ucke, ze chodit nebude, lebo som bola na MD, tiez som sa dcerke nespytala ci chce, alebo nie, a potom presiel 1-2 mesiace, zacala ma uprosovat, aby som ju prihlasila do druziny a ze chce zacat chodit aj na tanecnu, ktoru mala v ramci druziny....tak som jej to umoznila, vzali ju bez debaty, detto aj v 2.triede, ale uz v 3 triede sama nechcela chodit, lebo ze je tam nuda, nakolko tanecnu mali az po druzine, tak som ju asi po mesiaci odhlasila, druzinarke sa to nepacilo.....inak sa cudujem vo vasej skole, ze maju taky postoj k druzine, nakolko na dcerkinej skole su radi, ked tam chodi co najviac deti, lebo maju z toho nejaky financny prinos pre skolu 😒
@lias ja by som ju ešte skúsila prihlásiť.....aj moja je tichšej povahy,preto som chcela,aby aspoň v družine si anšla kamarátku a pohrala sa trochu s rovesníkmi......ja som tiež doma,ale pokiaľ bola dcérka doma,že nešla z roznycvh príčin do družiny,doma sa nudila ako pes,telka,počítač,sem tam vybehla na dvor k babke.....a v družine je to predsa pestrejšie,deti majú rozne aktivity,mojej sa tam strašne páči....
a povedz že o pol roka by si ju tam aj tak musela dať.....škola ti ju musí zobrať a kapacitný problém nech si riešia sami....aj tak všetky tie deti do družiny nebudú chodiť, 🙂
@zitaje to záleží aj od učiteľky. Z tejto našej som mala dobrý pocit, ale aká je naozaj ešte neviem.
Jasné že s mamou sa dá dobre tráviť čas, ale ja jej kamarátky nenahradím. Sťahovali sme sa a na ulici zatiaľ nikoho nepozná, na zoznámenie potrebuje dlhší čas ako ostatné deti. Keď už vidí zohratú skupinku, tak tam sa ani nepriblíži, aj keď po spoločnosti detí veľmi túži.
neklam,povedz aký máš dôvod a že o pol roka by si ju aj tak prihlásila 😉 ešte príp. že z práce ťa môžu zavolať pracovať aj skôr /to bol môj prípad,že podľa ich potreby by som nastúpila aj skôr/