Ahojte, mam taku dilemu.... dcera je druhacka, je v uceni sikovna. v tretom rocniku sa planuju otvorit na nasej skole 2 triedy s posilnenym vyucovanim cudzich jazykov. rada by som bola keby do takejto triedy sla, avsak ona nechce o tom pocut, pretoze v terajsej triede ma dobre kamaratky, ktore pravdepodobne do takejto triedy nepojdu. ako by ste to riesili? v takychto vyberovych jazykovych triedach su vsetko sikovni ziaci a nestava sa, ze tam pribudnu ziaci, ktori prepadli a celkovo myslim, ze do buducnosti to bude pre nu prinosom, avsak ma trapi, ze bude velmi nestastna kvoli kamaratkam.
@salome123 ako dieťa som tiez chodila do výberovej triedy s rozšíreným vyučovaním jazykov, ale zase taký zázrak to nebol. Oveľa viac mi dala jazyková škola kde som od strednej školy chodila,pretože ma jazyky začali baviť. Nenutila by som ju tam ísť. Dôležitá je najmä psychická pohoda dieťaťa.
@salome123 a niektorá kamarátka tam nejde tiež? Určite viac detí prestúpi.. keď si vezmem svoje detstvo , mama sa má nepýtala či ma preloží alebo nie. Zničila mi kopec kamaratstiev, ktoré som mala od škôlky, ked má v 4.rocniki preložila. A tá "výberová" trieda mi nič extra nedala, trvalo kým som si tam nejaké vzťahy vytvorila v už roky fungujúcom kolektíve. Jazyky sa aj aj tak najlepšie naučí v jazykovej škole s riadnym anglickym lektorom a má na to čas aj na druhom stupni az-az... Je to na vás s na zváženie či je toto najdôležitejšie aby sa ako 3cka učila v škole o hodinu-dve viac jazyk.. ten jazyk musí aj používať inak to zabudne... Ja som sa zbytočne "učila" na základnej 3 jazyky keď mi na gympel a výšku a aj na komunikáciu so svetom stačila angličtina a tej som sa venivala v jazykovke...
nezabúdaj že školy majú málo žiakov a robia kde čo, len aby si získali meno....
Ja by som ju nenútila. Nemuselo by to dobré dopadnúť.
@salome123 ako píšu baby ty si mama mala by si rozhodnúť za ňu, čo bude lepsie do života jej dajú viac jazyky a dobrí spolužiaci cca lepší na rovnakej úrovni ako kamarátky.Mozno ešte nejaká kamoška z triedy pôjde s ňou možno je to len prvotná panika, že pôjde sama,. ale ako mama tiež by som zmäkla a nenutila ju, ale....
@salome123 obe moje deti chodili (mladsia este chodi) do takejto vyberovej triedy, je to fajn, nielen kvoli jazyku, ale celkovo su tam sikovne deti, tak napr. starsia dcera sa ani nepripravovala na prijimacky na gympel a zaujem tam bol asi 8-krat vyssi ako brali a v pohode zvladla nielen prijimacky, ale ani ziaden sok po prechode na gymnazium nezazila. Takze ano, toto ma svoje pozitiva, ale ak tam dieta nechce ist, tak by si jej mohla znechutit skolu a to je by bola velka skoda.
@salome123 ahoj. Ja som do takejto triedy chodila. Išla som v 5tej triede, u nás to bola 1 trieda pre celý okres. Všetky moje kamarátky išli dokonca do inej školy, nie triedy (na našom sídlisku sa v tom roku otvorila nová škola a tak všetky moje susedky išli do nej) - chvíľu som bola nešťastná ale teda aktuálne to hodnotím ako super obdobie v mojom živote - fakt super kolektív, decká co sa chceli učiť, nie čo museli, som rada ze moja mamina prijala toto rozhodnutie...
@salome123 ked nechce, tak naco ju budes nutit...