Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@dominika6 obavam sa, ze moj zamer diskusie nebol pochopeny.
ad1 - nezalezi, ci riesi, neriesi, je triedny ucitel, a ak ma rodic nejaky podnet, je jeden z prvych adresatov, a vobec nejde teraz presne o to koho oslovim, ale ci oslovim
ad2 - nehovorim o osnovach (hoci aj tam je priestor na kardinalne modernizovanie), vravim o sposoboch
ad3 - to, ze mam ktiricky pohlad na nezmyselne postupy, ktore su uplne nekompatibilne s potrebami doby ako takej alebo, kvoli konkretnosti, s potrebami pracovneho trhu, neznamena, ze bagatelizujem dolezitost vzdelavania a vyucovacieho procesu, ak pri nom bude aj vela smiechu, diskusii, pribehov, skusenosti a vyletov, o to lepsie
ozvem, spytam sa ucitelky, no nemudrujem, pretoze sa v tom hovno vyznam. Kazdy ma iny nazor na to. Ucitelka vie co ma robit.
@kashina na jednej strane, Ty by si to ako brala, ak by Ti niekto hovoril, ze svoju pracu robis zle a mas ju robit inak? Na druhej strane, podla mna, cely skolsky system je zle nastaveny, deti sa ucia privela informacii naspamat a malo o tom, kde ich vyhladat a ako s nimi pracovat. Ucia sa pre znamky, nie vedomosti. A najdolezitrjsi v triede je ucitel a jeho zaujmy, nie ziak. Mozes este zvazit dat dieta na inu skolu, kt vam bude viac vyhovovat, napr. s prvkami montessori pedagogiky a pod. pripadne sa podujat na vyucovanie doma.
@stanulienkat dakujem za nazor, nejde mi o mudrovanie, ide mi o komunikaciu a zlepsovanie, nikoho nehcem urazat, ani spochybnovat ... je to citliva oblast, clovek sa nechce nikoho dotknut, ale nemozem suhlasit s nazorom, ze ucitelia su neomylni a to co robia sa neda zlepsit
@kashina pravdaze sa treba ku vsetkemu vyjadrovat, samozrejme u lekara ci uz pediatra, gynekologa .... malo by sa vyjadrovat v materskej skolke, skratka vsade, kde je to potrebne, ja som jednoznacne za 😲
ja si myslím, že treba tému na rodičovskom predostrieť, ak sa pridajú viacerí rodičia tak sa môže dať podnet..., či sa tým niečo vyrieši alebo nie to sa dá ťažko povedať, každopádne na to sú rodičovské združenia
Vyjadriť sa môže človek k čomukolvek. 🙂 Či z toho niečo bude je otázne. Náš systém na školách je hlavne o memorovaní a poučkách. Nejaká zmena ide pomaly a musí ísť od konkrétneho učiteľa. Pokiaľ však nemáš pedagogické vzdelanie a nevidíš veci v úplných súvislostiach, teda celú tú byrokraciu, tak asi len kopu ľudí naserieš a budú ťa brať tak, že pcháš nos tam, kam nemáš. :/
Daj si pozor, nech potom nevyzeráš rovnako smiešne, ako ľudia s priemyslovkou, ktorí sa montujú do roboty doktorom. 🙂
@sasesoe mne to vravia periodicky, minimalne raz do roka firma hodnoti moju pracu a definuje oblasti na zlepsenie, je to nevyhnutne aj pre zamestnavatela, aj pre zamestnanca, zit v povedomi, ze vsetko robim najlepsie a nic sa neda robit lepsie alebo len inac je neprirodzene, v nasom skolstve to chyba, nikto nikomu nezadava kriteria, nikto nikoho nehodnoti, kazdy si robi co chce (v trosku prehnanom a generalizovanom ponimani), mozno niekde je to inac, ale ja to vidim takto
mne v tejto diskusii ide o pochopenie nastavenia spolocnosti, ako to robia a vnimaju ostatni rodicia a aj ucitelia
@kashina na môj vkus sa zložito vyjadruješ sem tam až medituješ 😀 😀..ak máš osobný návrh,nápad,skúsenosť dobrú či zlú,sem s tým,diskutovať sa môže..
ad1 hovoríš o triednom učiteľovi,ktorý ako som povedala nerieši iné vyučovacie hodiny,čiže tam nepochodíš...
ad2 spôsob vyučovania a osnovy,sú v podstate jedno a to isté,len na každom učiteľovi závisí ako ich vie podať a zaujať žiaka..čiže..aj keby si mu prikázala zo zákona nedávať poznámky,ani skúsať a písať písomky,aj tak jeho povahu nezmeníš..
ad3 ak s majú na hodine iba zabávať a rečniť,2/3 sa bude hrať na mobiloch a 1/3 to bude mať v paži
@mysga nemyslim si, ze nas system je hlavne o memorovani a pouckach. Tak to bolo hlavne za komousov. Teraz mam pocit, ze v ucebniciach je hlavne vela obrazkov. O chvilu sa budu ziaci ucit v piktogramoch. V USA maju skolu hlavne o diskusii a podobne. Na literature tam dokazu tyzdne debatovat o jednej knihe, preto su tam deti take dute a amici nemaju zdaleka taky vseobecny rozhlad ako europania.
@stanulienkat presne tak....amíci poznajú len Shakespeara za celý život a bijú sa tam kto bude hrať Romea a Júliu...nič iné nepreberajú
@kashina aj mechanicku pamäť treba cvičiť - aj memorovanim, ak to nie je hlavny sposob učenia tak je to v poriadku. Ci ty sa nič nemusiš učiť naspamäť? Pisat si poznamky na porade? A ver tomu ze aj na porade v školstve chcu zlepšenie, len nie asi take ako ty čakaš...ze sa nebudu učiť z knihy a nič memorovat, naroky su tomu ver. Ake mas vzdelanie ze ideš riešiť čo je zbytočne ako čo nie? Ci len tebe sa to tak zda lebo ti došlo domov zdute dieta ze sa musi naučiť basničku ?
Skolstvo treba cele prekopat, pridavat inovativne metody učenia, zažitkove učenie, ale netreba zaznavat ani niektore klasicke didakticke metody.
tu nie je podstatné o čom je náš systém, každopádne učiteľ má svoje osnovy, sú dnes učitelia, ktorí využívajú nové metódy vyučovania a iní, zvyčajne starší pedagógovia sa držia starých zaužívaných koľají.... je to úplne jedno, u nás to funguje tak, že pokiaľ niečo nie je v poriadku alebo máme otázku, či pripomienku tak sa debata otvorí na rodičovskom združení ( lepšie je ak je rodičov s rovnakým názorom viaca prípadnepožiadať o stertnutie s pedagógom), podá sa podnet resp. otázka a pedagóg odpovie a vysvetlí, niekedy rodičia pochopia, že ich návrh žiaľ v danom systéme nie je možný, niekedy pedagóg vysvetlí prečo, za návrh alebo otázku nič nedáte, pokiaľ sa slušne rodičia opýtajú, osobne si však myslím, že záleží od typu pedagóga, ktorý je otvorený k diskusii alebo nie
Vdaka vsetkym za nazory, ocenim kazdy dalsi nazor na moju povodnu otazku
@stanulienkat tak americký systém je celý na hlavu a to som bakalárku robila len o vyučovaní predškolákov a mala som dosť. 🙂 No, ale zvyčajne sú v školách učitelky, ktoré učia roky rokuce a maju iste zvyky. A aj keď sa stále musia prispôsobovať dobe a napredovať západným štýlom (minimalne novymi učebnicami a osnovami), tak si myslim, že ak má učitelka 20 rokov system "pridem na hodinu, vyskúšam 3 žiakov, poviem deckam nové učivo,nadiktujem poznámky, zadám DU a idem do kabinetu", tak to len tak nejaka mamička nezmeni. 🙂
@kashina
bagatelizujem dolezitost vzdelavania a vyucovacieho procesu, ak pri nom bude aj vela smiechu, diskusii, pribehov, skusenosti a vyletov, o to lepsie ...
v reči mjho kmeňa to znamená že celú hodinu si budú skákať do reči,debatiť,smiať sa a odbočovať od témy daného predmetu
učiteľ nemôže diskutovať o každom jednom vyučovacom predmete a téme hravou formou,vtipmi,zážitkami,skúsenosťami,príbehmi...kedže to nezažil..
čo bude rozprávať o vojne na dejepise a nechá žiakov diskutovať? nemajú o tom šajn..
.musí im to len podať cez učebnicu,alebo poznámky..či im má púšťať desivé videa?
@kashina ved napíš ako by to podla teba malo vyzerat?
@sardinka336 nerozumiem preco pri snahe o normalnu diskusiu prichadza k neopodstatnenym kreaciam a zaverom
@sardinka336 ale dnes chcú ísť v šľapajách ameriky a nič nerobiť,nič sa neučiť,mať všetko na tácke a dosiahnuť čo najviac..
prečo sú slováci úspešní po celom svete? lebo majú v hlave...tak sa tu nehrajme ako naše chudatká trpia že musia v škole 6 hodín sedieť,čušať a písať poznámky,nebodaj otravovať doma že sa majú učiť navyše 😀...
@kashina myslim ze sa ti tu nazbierala krasna ukazka toho, ako na 99% zareaguje ucitelka 😀 Bohuzial vacsina uciteliek nie je schopna pochopit, ze ti ide o diskusiu. Vezmu to ako kritiku svojej osoby, na ktoru sa hrozne urazia, takze na teba zacnu utocit tym, ze sa im kafres do prace a nemas na to vzdelanie, skusenosti a pod. Nepochopia ze ak navrhujes aby pouzivali nejaku metodu menej, tak to neznamena, ze ju nemaju pouzivat vobec, maju vsetko okamzite zmenit, a ze ti nejde o to, aby deti nic nerobili alebo o nejake vyhody pre tvoje dieta. Je naozaj malo ucitelov, ktorym zalezi na tom, aby svoju pracu robili dobre, a kritiku alebo navrh na zmenu by prijali dobre. Sancu mas u mladsich rocnikov, aj to nie vzdy, u starsich na 99% neuspejes a este z teba spravia blbca.
A kedze ta zaujimalo ako postupujeme my, tak za seba ti poviem, ze kym nejde o extrem, neriesim. Zatial som sa ozvala raz, ked ucitelka davala detom kazdy den DU ktore by trvali 6-8 hodin, takze sa to nedalo stihat (islo o druhakov). Ucitelka bola mlada, neskusena a nastastie este nepoznacena typicky ucitelskym pristupom. Poslala som jej slusny mail, neodpovedala, ale uloh ubudlo. Urcite by som problem riesila vzdy najprv priamo s ucitelkou, nie cez triednu, aby nemala pocit ze ju este aj ohovaram pred kolegynami.
mám pocit, že debata sa začala uberať iným smerom ako bola postavená otázka, konkretizovať je zbytočné, ani jedna z nás nevie, akým spôsobom daný pedagóg vyučuje, napríklad ja som mala profesorku, ktorá ma učila nemčinu a všetky maturitné otázky nás od 3. ročníka nútila sa učiť naspamäť bez toho,aby sme dokázali samostatne vytvárať vety v danom jazyku pri danej slovnej zásobe ( proste dostali sme vypracovanú tému a naspamäť sme sa učili)...a viem z toho veľké nič...takže napríklad v tomto prípade by som sa asi ozvala slušne sa opýtala, či by nebolo možné iným spôsobom pripravovať študentov.....takže ono je to veľmi individuálne a autorka témy sa pýtala či sa ozvať a vyjadriť názor alebo nie...
@kashina no tak na to ti poviem len tolko ze rodič ako ty nech radšej čuši ako voš pod chrastou, dopredu si nastavena čo je zle a ty mas patent na rozum.
Povedz na rovinu ze nevieš odpovedat na otazku ,,čo by si ty chcela zmenit, a ako by to malo podla teba vyzerat,,. Ty ,,kreácia,,...
mne to príde tak,že deti na hodine by mali pozerať videa o danej téme a držať sa typu ,,radšej 1x vidieť ako 100x počuť,,
a? to si mžu pozrieť individuálne aj doma na youtube...načo to prenášať do školských osnov?
ak niekto nechápe predmet,je najmenej sa vyhovárať na metody učiteľa a prekopávať zákony ako deťom uľahčiť život..
raz ked decko nemá vlohy na jazyky,matiku,či chemiu tak najlepšie je ísť za učiteľom a prikázať mu nech sa s nimi hrá ako na pieskovisku,lebo jeho dieťa nechápe učivo...
@stanulienkat fuu, tak to je dost huste takto sa vyjadrit o americanoch. Hlavne ak vezmeme do uvahy, ze najlepsie skoly na svete su prave v amerike.
Myslim si, ze system v amerike je dobry, ale US je strasne velka a teda je tam urcite vela skol, ktore nemaju dobru uroven. Tak isto je to ale aj v Europe a asi aj vsade vo svete.
My z EU mame tendendiu hovorit o americanoch, ze su hlupi a nemaju rozhlad, ale oni len nemaju rozhlad o geografii a dejinach europy. Ruku na srdce, kto z nas vie vymenovat vsetkych 50 statov US z hlavy a ukazat na mape Wisconsin alebo Idaho🙂 Nase dejepisne vedomosti sa tiez vacsinou obmedzuju na bostovske pitie caju, vojnu o samostatnost, sever proti juhu a II svetovu vojnu.
Takze si nemyslim, ze my sme nejako extra rozhladeni s pohladu Americana. Inak len velmi nedavno ma az srdce zasbolelo, ked som sa rozpravala so dobrou studentkou gymnazia a netusila, kto je Ludovit 14 a co bola studena vojna...
Co sa tyka systemu u nas, tak ho povazujem za velmi zly. Jadna vec je, ze my sme zvykli memorovat, teraz sa nememoruje, ale ani sa nerobi kreativnym sposobom. Deti sa neucia pracovat s informaciami, vyhladavat ich...
Myslim si, ze rodicia by maju mat pravo vyjadrit sa k studijnym metodam a k systemu. Mozno to podnieti diskusiu, ktora moze viest k nejakym zasadnejsim zmenam (ktore su fakt potrebne). Tak ako tu uz bolo spomenute, skoro kazdy, kto pracuje pre vacsiu firmu dostava aspon raz ra rok feedback na svoju pracu. Ucitel by ju tiez mal dostat. U nas sa vsak vsetko berie osobne, ako kritika a nie ako snaha nieco zlepsit...
Na druhej strane si myslim, ze rodicia tuto moznost maju na rodicovskych zdruzeniach. Zial vacsina diskusii sa zvrhne ta to, ze nejaka ucitelka je prisna a pozaduje vela a zbytocnych veci.... Ale to uz je uplne ida diskusia 🙂
@kashina no tr. učiteľka na druhom stupni nerieši iné vyučovacie predmety,kedže je tam na každej hodine iný vyučujúci...to po prvé...
po druhé pokiaľ nemá škola schválené iné osnovy ako má,tak sa nimi bude učiteľ držať...to po druhé...
a po tretie ak si nebudú žiaci nič písať ani sa učiť z učebnice,ako mu vysvetlí žiak domáce úlohy ked nebude týžden v škole? ako ho bude učiteľ skúsať? ako bude písať písomky?
či len bla bla bla na hodine,plno smiechu,diskusii,príbehov,skúseností a výletov ?