Maďarské dieťa do slovenskej školy

reni666
Včera o 09:13

Ahojte, dali ste do slovenskej školy dieťa s maďarským materinským jazykom? Doma hovoríme iba po maďarsky ale dali sme ju do slovenskej škôlky, dosť dobre rozumie ale nie všetko asi tak na 70%

mane01
Včera o 09:17

@reni666 urcite ano, poznam vela takych deti v okoli… hovoria krasne po slovensky a to isli do skolky tak, ze tak er nevedeli a madarcinu zasa ovladaju z domu.

maranco
Včera o 09:18

@reni666 keď sa naučí obe reči, tak to bude pre ňu len plus

guudy
Včera o 09:19

@reni666 ved sa nauci ;)
Ja co mam v rodine, tak vsetkym ostal madarsky prizvuk, ale podstatne je, ze nemaju problem so slovencinou😊

melanta
Včera o 09:20

Určite áno. Zažila som za roky veľa ľudí hlavne z južného Slovenska, ktorí nemohli dostať dobrý job, na ktorý mali super kvalifikáciu, pretože nevedeli hovoriť spisovne a bez brutálneho prízvuku. Na mnohých pozíciách, kde človek reprezentuje, prednáša a podobne je prízvuk problém a je jedno, či maďarský, záhorácky, ruský alebo iný. A na druhej strane, zažila som veľa ľudí, ktorí sa nevedeli uplatniť v Maďarsku na lepších pozíciách, pretože síce na Slovensku mali rodný jazyk maďarčinu, ale tú slovenskú a tá je od spisovnej maďarčiny tiež trochu mimo.

guudy
Včera o 09:22

@melanta suhlasim👍🏼

adkoalauri
Včera o 09:26

Nie, rozmýšľa po maďarsky, má ísť do maďarskej školy. O spisovnej slovenčine Slovákov radšej pomlčím, popozeraj sa tu 🙂

betulinka1
Včera o 09:26

@reni666 do skolky Ano ale na základnú školu by som dala Maďarsku. Urcite sa lepsie uplatní s Maďarským, Anglickým a Nemeckým jazykom.

melanta
Včera o 09:27

@betulinka1 ovládať maďarský jazyk je dobré. Ale väčšina ľudí z južného Slovenska ovláda slovenský maďarský jazyk. A to je veľký rozdiel.

reni666
autor
Včera o 09:30

@guudy len sa bojím či neprepadne v prvej triede, ja som išla do školy tiež s tým, že som takmer nič nerozumela po slovensky, chodila som iba posledný rok do škôlky a aj tá bola dvojjazyčná čiže aj učiteľky na nás väčšinou hovorili po maďarsky, len mám pochybnosti kôli tomu lebo teraz očakávajú viac od detí ako pred 25 rokmi

reni666
autor
Včera o 09:32

@adkoalauri ja tiež rozmýšľam po maďarsky a mám maturitu zo slovenskej strednej školy, keď mám zadanú úlohu po slovensky tak rozmýšľam po slovensky, ale napr. keď mám otázku po anglicky tak rozmýšľam po maďarsky 😁

unicornlady
Včera o 09:36

Daj ju na slovenskú ZŠ.
Ja som tak mala spolužiačku (VŠ), kde asi prvé dva roky komunikovala len s babami, ktoré hovorili maďarsky, lebo po slovensky moc nevedela. Veľký problém jej to robilo potom pri učiteľoch, ktorí boli z Česka.
Inak väčšina, čo aj maďarsky vedela, tak nemali žiadny prízvuk. A nebolo to ani poznať, že majú maďarských rodičov. Ale to sú asi tie prípady, kde chodili na slovenské školy.

chvostik1
Včera o 09:37

Daj ju do slovenskej školy. Ak by si ju dala na maďarskú ZS a strednú, tak ak by išla študovať VŠ, bude to pre ňu veľké trápenie lebo polovici výrazov by nerozumela keby nemala fakt kvalitný slovenský základ.

h2
Včera o 09:39

@reni666 Tvoja slovenčina je dobrá, určite daj dieťa do slovenskej školy. Maďarčinu bude mať z domu, slovenčinu v škole, bude ovládať oba jazyky super.
Mám vo svojom okolí prípad, kde rodičia ("veľkí" Maďari) dali deti do maďarských škôl, jedna išla aj na maďarskú strednú školu a teraz chodí na VŠ v Maďarsku a po slovensky takmer nevie. Druhá si postavila hlavu a išla na slovenskú strednú školu do Bratislavy. Mala veľké problémy, naozaj veľké, nechcem to tu bližšie rozoberať. Ale dala to, aktuálne je v maturitnom ročníku.
Ja som mala na VŠ spolužiačku, sadla som si k nej na prvej prednáške, ešte sme sa nepoznali a hneď som sa s ňou pustila do rozhovoru. Ona sa len usmievala a sem tam prikyvovala. Myslela som si, že je len plachá. Neskôr som zistila, že mi takmer nerozumela. Ani školu nedokončila s nami, prestúpila na rovnaký odbor v Budapešti.

annm81
Včera o 09:46

Ak plánujete žiť ďalej na Slovensku, určite ju daj do slovenskej školy. Teraz je ešte vo veku, keď sa slovensky dokáže naučiť bez veľkej námahy a dosiahnuť v nej dobrú úroveň. Neboj, neprepadne. Ak máš pochybnosti, opýtaj sa v škole, či nemajú doplnkové hodiny slovenčiny pre deti hovoriace iným jazykom.

Bez znalosti slovenčiny sa na Slovensku uplatní veľmi ťažko, oberieš ju tým o veľmi veľa možností štúdia aj práce. Ako dlho chodí do škôlky? Nedá sa s učiteľkami dohodnúť, aby sa zamerali na jej slovenčinu? Napr. tým, že ju budú povzbudzovať, aby čo najviac hovorila?

Súčasne sa snažte doma čo najviac kultivovať jej maďarčinu, čítať a rozprávať sa o rôznych témach, aby nabrala aj odbornejšie výrazy, nie len "kuchynský" jazyk. Bude tak mať možnosť študovať a žiť aj v Maďarsku.

luccija
Včera o 09:47

@reni666 do slovenskej naučí sa rýchlo, keď už v škôlke bola slovenskej.

chvostik1
Včera o 09:55

@annm81 hhh. Ver, že sú na SVK mestá, kde sa napr. vo verejnom sektore nezamestnáš ak neovládaš maďarčinu, slovenčina môže a častokrát aj je na (ako to povedať slušne) na verejný sektor je proste nedostačujúca... A to nie je menšina ani prevažujúca.

Ale ano. Čo sa týka VŠ štúdia na Slovensku, tak tam lámava poloslovencina rozhodne stačiť nebude.

katkaseiner
Včera o 09:57

Ak planujes zit v sr, daj ju do slovenskej skoly, každopádne odporucam aj doma aspon obcas hovoriť po slovensky. Navyse, aj slovenske deti si potrebuju precvicovat slovenčinu, cize pomoc bude urcite potrebovat.
My sme dvojjazycny (slovencina, madarcina) s tym ze ja som slovenka a muz madar - deti chodia do slovenskej skoly a pomahame vzdy podla toho kto zvlada tému lepsie....moj muz napr skor dejepis, a ja skor slovencinu, matiku

h2
Včera o 10:01

@chvostik1 Ale annm81 nič také nepísala. Jasné, že napríklad v Dunajskej Strede na prácu vo verejnom sektore maďarčinu potrebuješ. Ale aj slovenčinu. O tom to je. Že ak bude mať len tú maďarčinu, tak to tiež stačiť nebude.

janetinka27
Včera o 10:03

@reni666 ahoj, jednoznacne do slvenskej.bude mat lepsi vyber strednej aj vysokej skoly. Moj manzel je z juzneho slovenska, hovoria doma po madarsky a teda neviem si predstavit, ako by fungoval dnes na severnom slovensku bez poriadnej slovenciny

sisinka001
Včera o 10:07

@reni666 Áno, určite do slovenskej, aj ja som tak dala syna. Slovenská škôlka, a potom aj škola, deti sa učia veľmi rýchlo

akvi
Včera o 10:15

Tiež pochádzam z dvojjazyčného prostredia a určite by som dala do slovenskej. Naučí sa poriadne SJ, nebude mať taký silný prízvuk. Mala som niekoľko spolužiakov, ktorí mali materinský jazyk maďarský. Všetci boli v konečnom dôsledku radi, že ich rodičia dali do slovenskej školy. Potom na strednej čo sme mali maďarské triedy, tak to bolo až zúfalé, ako deti z týchto tried nevedeli povedať súvislú vetu v slovenčine. Pritom časť bola spolužiakov zo škôlky presne tých detí, ktoré šli do slovenskej školy. Rozdiel brutalny. Tak isto, keď som robila na VŠ prácu, ktorá sa týkala MŠ, tak som natrafila na škôlku, kde mali zmiešané maďarské a slovenské deti a pre všetkých to bol veľký prínos. Maďarské sa naučili po slovensky, slovenské po maďarsky. Rodičia všetkých si veľmi pochvaľovali.

guudy
Včera o 10:41

@reni666 isto v skole neprepadne. V skolkarskom veku sa naucia deti dalsiu rec behom par mesiacov. V rodine mame uz 3 generacie v rovnakej situacii a nikto v skole neprepadol. Dolezita je ta slovenska skolka.

betulinka1
Včera o 10:43

@melanta suhlasim ale lahsie sa im douci potom nejaka odborná maďarčina. My sme mali na VS velmi silných madarsky hovoriacich spolužiakov. Oni mali iba vsetky skoly aj gymple maďarské. A brutalne po nich tych Bratislavský profesori isli. Bola som nie jedenkrát svedkom, kedy odpovedala na otazky spravne a aj tak ju vyrazil zo skusky s poznámkou nauc sa Slovensky. Pricom v nasej profesii su Madarsky hovoriaci odborníci vyvazovany zlatom a aj s kuchynskou maďarčinou. Anglictinu uz vie kazdy druhy na vysokej urovni. A Madarsky tlmočníci nestíhajú a su cakacky na preklady aj 4 mesiace.

oblecenie99
Včera o 11:15

Ja som tak chodila, aj moja sestra, nebol problém. Pôjde tak aj môj syn. Jaslicky mal slovenské, škôlku ma síce maďarsku, ale keďže je v KE, tak je silno zmiešaná, všetky vystúpenia majú v dvoch jazykoch, rodičovské v slovencine, veľa slovenských detí. Posledné dva roky sme trošku doma pritvrdili slovenčinu, osvedčilo sa mi, že máme zásadu, vonku po slovensky, takto sa mi to lepšie a jednoduchšie dodržiava.

Mala som miernu dilemu, lebo že vraj deti z maďarskej škôly nebudú hovorit dobre maďarsky, len kuchynskou maďarčinou a lepšie si osvoja slovenčinu. Moja skúsenosť (čisto odpozerovana) je však opačná, deti v maďarských školách mali väčšie problémy so slovenčinou a ani by som nepovedala, že majú o to čistejšiu, odbornejšiu madarcinu: keď človek chce a dá si na to pozor, bude hovoriť perfektne po maďarsky aj zo slovenskej školy, dá sa to aj doučiť doma čítaním aj odbornej literatúry, ja sa priznám, že to robím, keďže v práci ju sem tam využijem a vtedy idem do odborného nazvoslovia.

reni666
autor
Včera o 11:23

@sisinka001 a nemal potom problémy zle učením ? Ja som dcére kúpila testovací zošit pre predškolákov a zadanie vôbec nerozumela iba keď som jej to preložila do maďarčiny, úlohy zvládala dobre okrem jednej kde boli vety a súvetia a mala ich zopakovať to jej vôbec nešlo, preto som začala mať pochybnosti či by jej nebolo lepšie v maďarskej škole

oblecenie99
Včera o 11:34

Píšete to rozmýšľanie v jazyku, ja som sa nad tým už zamýšľala, a skutočne je to tak, ako píše autorka: naučená si rozmýšľať po slovensky, máš zadanie po slovensky, rozmýšľaš nad ním po slovensky. Príklad: v práci mám niečo spočítať, napr. koniec lehoty, automaticky počítam v slovenčine. Doma sa bavím s mužom o objednávke z IKEY, tak nahlas počítam tie centimetre pri meraní po maďarsky. Je to zvláštne, ale tvoja hlava je nejak tak nastavená, že automaticky prepína v jazykoch, podľa situácie.
V hlave neprekladám vôbec. Som doma, v byte, bavíme sa po maďarsky. Zavolá mi do toho kolegyňa, hovorím s ňou po slovensky a nemusím prekladať v hlave slová. Možno práve ten, kto mal maďarsku školu bude prekladať v hlave, lebo slovenčinu sa učil prakticky ako cudzí jazyk.

Autorka, chápem tvoje obavy, tiež som to aspoň zvážila, ale dospela som k záveru, že ja by som syna dala do maďarskej školy, iba ak by ma tá škola naozaj presvedčila, že slovenčinu bude vedieť na perfektnej úrovni. Pre mňa je štátny jazyk proste kľúčový. A takúto som ešte nenašla. Aj v rodine, aj medzi kamoškami som zažila deti, ktoré sa báli hovoriť po slovensky, či nechceli, alebo rovno nevedeli dobre, takýchto zážitkov bolo viac ako dosť, a toto nechcem, najmä ak žijeme Košiciach, a nie napr. v Dunajskej Strede či v Kráľovskom Chlmci. Skoro všetci moji známi z maďarskej školy išli ďalej študovať na výšku do HU. Len nepatrné množstvo tých ľudí zostalo u nás.

Ja sa ani nehrám na hru, že prídem domov k našim a zrazu už "nemtudni maďar". Národnosťou som sa hlásila k maďarskej menšine, syna sme dali do maďarskej škôlky (aj keď viac menej zmiešanej, čo však vnímam ako benefit), lebo je to naozaj dobrá a kvalitná skôlka a páči sa mi, že si uvedomuje svoju identitu. Na druhej strane je slovenčina pre nás rovnako dôležitá, nakoľko tu žijeme, pracujeme a používame ju denno denne.

letfenixa
Včera o 11:35

@reni666 nie, na deti v škole nie sú vyššie nároky ako pred 25 rokmi.
Určite odporúčam slovenskú školu. So synom do 1.triedy nastúpila Ukrajinka a bez problémov sa naučila po slovensky.

cimage
Včera o 11:52

Daj kludne do slovenskej, deti sa naucia rychlo. Ako ked sa prestahuju do Nemecka, Anglicka, tak deti v pohode do roka zvladnu jazyk. Ja mam v okoli deti, ktore nerozumeju vobec slovensky, bohuzial. Chyba a hanba rodicov/skoly, ze ziju na Slovensku a nevedia sa dohovorit.

melanta
Včera o 11:59

@reni666 autorka, veľmi pekne to napísala @oblecenie99 je potrebné sa naučiť premýšľať v jazyku. Neprekladať. Problém mala dcéra zrejme preto, že si to v hlave prekladala. Preto je potrebné, aby mala slovenčinu na rovnakej úrovni ako maďarčinu a vedela v tej slovenčine rozmýšľať. Ja napríklad myslím slovensky. Pracujem ale vo väčšine prípadoch v angličtine a arabčine. Keď mi zavolá "arabský" klient, neprekladám si to v hlave. Proste začnem premýšľať arabsky. A práve v tom jej dá škola najviac pomôže. Že sa naučí premýšľať slovensky a bude vedieť slovensky ako Slovenka, čím si zvýši šance, ak raz bude chcieť pracovať na Slovensku ale mimo južného Slovenska.

zeldia
Včera o 12:09

@reni666 Dieťa by som dala do dobrej školy (podľa referencii) alebo podľa vzdialenosti od bydliska. Ak toto nehrá rolu vybrala by som madarsku ZŠ (väčšinou sú lepšie).