Maďarská škola a slovenské dieťa

rea92
12. okt 2017

Dobrý deň mamičky.

Potrebujem radu. Už 3 roky bývame v Trhovej Hradskej, čo je obec s prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Máme 2 synov, ten starší začal teraz chodiť už tretí rok do tunajšej škôlky (ktorá je tiež maďarská), a chceli by sme aby tu chodil aj do školy, hoci je maďarská, aby nemusel cestovať inde do slovenskej školy. Problém však je, že nám ho nechcú zobrať do tunajšej školy, lebo vraj neovláda adekvátne maďarský jazyk. Ja v tom nevidím problém, veď do jeho triedy budú chodiť aj bilingválne deti, ktoré vedia aj slovensky aj maďarsky, takže sa dohovorí, prípadne odpozerá, že čo učiteľka od nich chce, a keď už ozaj nebude vedieť tak nevidím dôvod, prečo by mu učiteľka predsa len nemohla čo-to povedať (vysvetliť) aj po slovensky. Prenáramne ma to hnevá, hlavne keď môj muž veľmi nástojí na tom, aby naše deti hodili do školy/škôlky v našej dedine, aby zbytočne nedochádzali inde. Veď keď naše slovenské školy vedia prijať utečenecké deti a učiť ich, hoci tie deti nevedia po slovensky ani ceknúť, tak ako to, že na SLOVENSKU nechcú prijať SLOVENSKÉ dieťa do maďarskej školy? Veď to by mala byť pre nich pocta, že my Slováci chceme učiť deti maďarskému jazyku.

Prosím pekne Vaše názory a postoje, prípadne stretli Ste sa už niektorá s takouto situáciou? Ako Ste to vyriešili?

ave17
12. okt 2017

Tak s týmto som sa nestretla,ale je to chore a totalne ma to rozculuje.Aby slovenské dieťa na Slovensku sa nedohovorilo v škole,nemám nič proti maďarom ani iným narodnostiam,ale na Slovensku po slovensky,najmä vo verejných inštitúciách - školy ,úrady,banky atď.Nezavidím tvoju situáciu.

monr
12. okt 2017

Z Trhovej Hradskej chodí väčšina detí do škôl v DS, či maďarských, alebo slovenských. Ja by som v žiadnom prípade nedala deti do maďarskej školy, pokiaľ sme slováci. Maďarčinu sa vedia naučiť aj pri deťoch na ihrisku, v dedine.

ave17
12. okt 2017

A nie je to choré,aby slovenské deti museli dochádzať do skoly a maďarské ju mali v dedine a bola tam iba tá??? Niečo tu je riadne postavené na hlavu.

janinamojka
12. okt 2017

Tiez mame podobny problem..slovenska dedina ale sami madar..je tu devatrocna zakladna skola ale bohuzial...madarska.Deti mi dochadzaju 20km kazdy den...Niekto mi poriadil ze udajne v takej situacii ako sme my,ked deti nemaju k dispozicii slovensku skolu,preplaca sa im aspon cestovne v plnej vyske.Neviete mi niektora poradit?Je to pre oboch 3 eura na den,60 eur do mesiaca😔..

alaguema
12. okt 2017

@rea92 ak to nie je súkromná škola, majú vôbec možnosť ho neprijať? Druhá vec je - ak nevie po maďarsky, ako si predstavuješ, že sa bude učiť? Bude to preňho ťažký prvácky začiatok. Chápem, že ťa to hnevá, ale išli ste bývať do maďarskej dediny, kde je maďarská škola...mohla si to očakávať. Z časti sa dá pochopiť, že v škole s vyučovacím jazykom maďarským, sa chcú rozprávať a vyučovať po maďarsky a nie aby tam učiteľka ešte robila tlmočníčku. Tie školy sú pre deti slovenských maďarov, nie pre deti, ktoré sa idú učiť po maďarsky. Na to sú jazykové školy.

zuzanka.zuzu
12. okt 2017

tak to sa čudujem, že ho zobrať nechcú (ak to nie je z kapacitných dôvodov)
kolegyni zobrali teraz deti presne do 3.ročníka ZŠ v rakúskej dedine (nemčinu síce mali od škôlky, ale vedeli tak max. nejaké slovíčka, rozhodne nie, aby zvládli učivo tretiaka) a bez problémov ich zobrali + zobrali aj nejaké "ošatkované" dievčatko (skôr než ma tu niekto obviní z rasizmu, tak to je výraz detí z triedy, lebo ako prvé si všimli šatku, neriešili náboženstvo, sú to len deti). však po nemecky sa naučia.

skôr tu ide O OCHOTU UČITELIEK než o nemožnosť prijať dieťa. a dosť ma prekvapil názor @alaguema "Tie školy sú pre deti slovenských maďarov, nie pre deti, ktoré sa idú učiť po maďarsky. Na to sú jazykové školy." - tak s týmto by ťa HOCIKDE v zahraničí poslali dočerta... na slovensku sme naozaj zopár rokov pozadu.

monr
12. okt 2017

@ave17 žiaľ, keď niekto býva na zmiešanom území, v tomto prípade tu je viac maďarských občanov, tak si nenavyberá, slovenské školy sú buď v okresnom meste, alebo väčších dedinách. Toto treba riešiť pri sťahovaní na takéto územie. Aj napr v strede Slovenska nemáš školu v každej dedine a deti musia cestovať.
@alaguema napísala si to perfektne.

ukulela
12. okt 2017

@rea92 neplet sem utecencov, to si uplne mimo ...
ked je to raz skola s vyucovacim jazykom madarskym, nemaju preco vysvetlovat a ucit deti po slovensky matematiku a podobne. ked muz nastoji, nech to riesi u zriadovatela ... su skoly anglicke, nemecke - robia sa tam testy z jazyka. dieta musi rozumiet reci, v ktorej sa uci.
@ave17 ak je dedina madarska a skolu naplnia, maju pre 2 deti otvorit este jednu slovensku skolu? nech sa paci, zakladne skoly zriaduje obec , mozu ist na zastupitelstvo a ziadat. resp premyslam - mozno ak by rodicia naplnili slovensku triedu, mozno by mohli poziadat/ presadit jej otvorenie ... ale v triede treba aspon 10 deti ... nech hladaju moznosti. no nech sa nestazuju. ze im nechce vziat dieta, ktore nesplna poziadavky.
... aha, a este k tej pocte - v madarskej skole sa ti hrdej slovenke dieta nikdy nenauci tak dobre slovensky ...

ave17
12. okt 2017

@monr ok,na zmiešanom území,ale preboha na Slovensku,tak nech sa maďarské deti učia na Slovensku po slovensky,a nie slovenské deti sa majú ucit maďarčinu na našom území.Je to proste sprostost.Chcem vidieť ako v Rakúsku a Maďarsku majú slováci slovenske školy.To iba slováci sú tak hlúpi,že toto na svojom území dovolia.

ukulela
12. okt 2017

@zuzanka.zuzu lenze je rozdiel, ked dieta integrujes a mas na to kapacity. takedeti mavaju individualny pristup a aj iny studijny plan. toto je dedinska zs, mozno aj malotriedka ...

ukulela
12. okt 2017

@ave17
http://www.slovaci.hu/index.php/sk/kolstvo/63-k...

ano, aj v madarsku maju slovaci slovenske skoly. aj vo vojvodine. a aj v inych krajinach sa uci v jazykoch narodnosti. najprv sa zamysli a az potom rozsiruj siru.

kikusa008
12. okt 2017

Inak moja sesternica je od malička v maďarskej škole, a teraz má fakt problém, chce ísť študovať tuším do NR. A slovenskú gramatiku ma nulovú, takisto aj jazykové znalosti... Predsa, stredných škôl s maďarským jazykom je už pomenej. A aj keď sa učia na maďarskej škole slovenský jazyk, je to pre nich cudzí, takže aj tak sa ho učia, základy....

sjuzan77
12. okt 2017

No niektoré názory sú fakt " hodne" dospelých žien 🤔

@rea92 som v rovnakej situácii, žijem v dedinke v zmiesanom území a mam dcérku predškolácku. V škôlke máme madarske aj slovenske triedy, školu máme Maďarsku 1-9rocnik, Slovensku 1-4rocnik. Z toho dôvodu bude aj moja dcéra dochádzať denne 15km do najbližšieho mesta. Pozri, dieťa ti nechcú prijať opodstatnene - v maďarskej škole je po maďarsky všetko - kompletná výučba, domáce úlohy, družina, prestávky, výlety, podujatia. Čo by tam tvoje dieťa robilo? Nezvladalo by výučbu, aj z kolektívu by bol vyluceny. Hoci tam sú bilingválne deti, po slovensky ani neceknu. Maďarská škola je ako hocijaká iná jazyková skola na slovensku, prijatý môže byť len ten žiak, ktorý má vyučovací jazyk materinský, alebo riadne osvojeny.

alaguema
12. okt 2017

@zuzanka.zuzu V zahraničí som žila vyše 10 rokov, práve vo viacjazyčnej krajine a tento môj názor je tam úplne bežný a rešpektovaný. Jazykové školy a školy so špecifickým vyučovacím jazykom, sú dve rôzne veci a každý normálny človek to chápe. Švajčiar by netlačil svoje nemecky hovoriace dieťa do francúzskej školy, keď to decko nevie ani ceknúť po francúzsky. Najprv ho dá do jazykovky, ktorá je určená na to, aby sa tam deti učili jazyky. Základná škola je na osvojenie si základných vedomostí. Neviem si predstaviť, ako sa prvák učí v triede, kde nikomu nerozumie. Téma utečencov je niečo celkom iné. Na slovensku nie je škola s vyučovacím jazykom afgánskym. Tak tie deti idú pochopiteľne do slovenskej školy.

alaguema
12. okt 2017

@ave17 slovenské školy sú aj v Maďarsku, aj v Rumunsku, na Ukrajine, donedávna aj v Poľsku.

zuzu100
12. okt 2017

@ave17 slovenske deti MAJU v Madarsku slovenske skoly, je tam aj slovenske gimnazium....

zuzanka.zuzu
12. okt 2017

@alaguema "pochopiteľne"? a prečo nemôže pochopiteľne nastúpiť aj slovenské dieťa do maďarskej školy? príčina iná, ale neznalosť jazyka rovnaká...

rebroza
12. okt 2017

@rea92 ahoj, ja si tiež myslím, že ak sa doma rozprávate po slovensky, tak radšej nech dochádzajú. predsa len dostať vysvetlené učivo v materinskom jazyku je lepšie a tiež pre vás - viete po maďarsky? budete im vedieť pomôcť s úlohami?

@janinamojka ahoj, my dostávame preplácané cestovné. v našej dedine je len škôlka, tak deti chodia do najbližšej školy - v tej sú deti z troch susedných dedín a všetky dostávajú preplácané cestovné. dva krát do roka je "veľká akcia", dostanem sumu v hodnote lístka na autobus, počítanú presne koľko dní bolo moje dieťa v škole krát dva (cesta tam a späť). nikto nerieši, ako deti do školy chodia, t.j. či idú autobusom alebo so mnou autom, cestovné dostanú. škola to robí automaticky, nič sme nemuseli vybavovať. skús sa popýtať u vás v škole, alebo na úrade...

nelinka2009
12. okt 2017

@rea92 @jajka257 prepac neodpustim si

Ako to si robis srandu... Mne na slovensku chodi slovenske dieta do bulharskej skoly... Riaditelka ma skoronvybozkavala,a dakovala mi, zr ju tam chceme dat.. Mimo ty nic nepkatine, len obefy ani zrps, ani kruzky.
Okamzite kobtaktuj ibspekcou skokstva a podat trestne oznamenie za diskriminaciu... To co je toto.. Ako to ze v define na slovensku nemaye slov skoku... A potom nenafavaj na slov skol systemmn jeziius jak ma to vytocilo

nelinka2009
12. okt 2017

Pardon za preklepy som skoro odpadla

nelinka2009
12. okt 2017

Jo a mala bulharcinu prvy krat v zivote pocula az v skole

nelinka2009
12. okt 2017

@janinamojka bolo to aj v tv novinach o tom preplacani kontaktuj urad prace socialnych veci a rodony

ivuska027
12. okt 2017

@rea92 a vy viete po maďarsky? Neviem si predstaviť, ako budete dieťaťu niečo vysvetľovať do školy, ak nehovoríte po maďarsky

nelinka2009
12. okt 2017

@alaguema deti jazyky nasavaju ako spongie... Zvladne ak chce a rodicia tiez

nelinka2009
12. okt 2017

@rea92 a,ani u nas nikto iny nevie bulharsky... Vsetko si robi v sjoke okrem ulohy zo slovenciny to zas nevie druzinarka

montemotherone
12. okt 2017

@rea92 noo, tak to je zaujímavé 😲 otázka znie, či keď ich nejako donútiš aby ich tam vzali, či im to bude mať aj kto vysvetliť, učiť ich, a či si na deti nezasadnú.... Ja by som riešila slovenskú školu, aj keď s dochádzaním...

nelinka2009
12. okt 2017

@alaguema ten tvoj komentar zavana rasizmom

nelinka2009
12. okt 2017

@montemotherone ucitelka to vysvetli... Jevpovinna vysvetlit tak ako musia mat aj sj v osnovach zo zakona to je slovenska skola na slovensku len ma vyu jazyk madarsky...vtak ako su skoly v anglickom ci inom jazyku

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 oni maju sovensky jazyk ako cudzi jazyk a v takejto skole moze kludne ucit ucitelka madarka, ktora slovencinu neovlada, cize nebude asi nic vysvetlovat

nelinka2009
12. okt 2017

@ukulela nemusia a ziadnevtesty nerobila po bulharsky nevedela ani n ked isla do skoly