Má ZŠ nejaké páky na nezvládateľných žiakov?

fra
31. jan 2011

Kamoška má syna v 5. triede, kam chodí nezvládateľný chlapec. Počas hodín sa prechádza alebo kedykolvek odíde z triedy, vulgárne nadáva, po učiteloch hádze rozne predmety, bije spolužiakov, nahlas rozpráva .... rodičia žiaka nesuhlasia s psychologickym vyšetrením a škola tvrdí, že sa s tymto stavom neda nič urobiť, kvoli nesuhlasu rodičov a preto, že žiaden žiak sa zo ZŠ nedá jednoducho vyhodiť ... vyučovací proces je važne narušený a prirodzene rodičom všetkých ostatných žiakov sa daný stav nepáči, kedže je predpoklad, že aj dalšie 4 roky bude situacia podobna a deti sa prakticky nič nenaučia ... chcú, aby bol žiak preložený do špeciálnej školy, s čím rodičia dotyčneho žiaka nesuhlasia... Má škola nejake páky niečo s tymto stavom urobiť? Počula som, že po udelení 4 zo správania je žiak automaticky riešený sociálkou v diagnostickej poradni- je to tak?

ikula2
31. jan 2011

@fra tak toto je tazky problem pre obe strany ci uz skolu alebo aj samotnych ziakov. Je pravda ze pokial rodicia nesuhlasia neda sa robit nic s tym ze dieta nepojde na vysetrenie. Pocas mojich skusenosti som sa stretla s dvomi rieseniami 1. zavolat policiu, co ma vsak len preventivny alebo odstrasovaci ucel, aj ked dnes je uz predsa zakon a ak ohrozuje ucitela moze podat trestne oznamenie no a po 2. riaditel moze zavolat socialku k nim domov a riesit ich domacu situaciu ci nezanedbavaju vychovu dietata, ale pokial by islo o bohatych rodicov nema vyznam. S tym co pises ty ze po udeleni 4 zo spravania som sa ja nestretla, ale myslim ze to bolo volakedy.

abbey1
31. jan 2011

@fra Páky škola má,ale je to dlhý a ťažký proces ak rodičia žiaka nespolupracujú.Dá sa dieťa umiestniť do ústavu i na základe súdneho príkazu i napriek nesúhlasu rodičov.Ale škola musí postupovať systematicky a je to dlhý boj.Občas však treba v záujme ostatných detí i učiteľov zaťať zuby a bojovať.Na našej škole bol podobný prípad a našťastie sa podarilo a chlapec už školu neterorizuje.Musia i rodičia "tlačiť "na školu ,aby to nevzdala.Ozaj môže ísť i o zdravie duševné i fyzické ostatných detí.Držím päste.

mirip
31. jan 2011

@fra žiaľ škola je vo vačšine takýchto prípadov častokrát takmer beznocná, páky nie sú ked by aj chceli prradiť dieťa do nejakej špeciálnej triedy všetko musia odsúhlasiť žiakovi rodičia a často práve takýto rodičia so školou nespolupracujú loebo si neuvedomujú že škola-učiteľ chce pomocť a nie je nepriateľ, kedysi boli učitelia braný inak, myslím ešte ked sme boli deti my, teraz sa každý ohána právami dieťaťa a všade nusia byť povyvesované na viditelných miestach ale povinnosti nie tie takto nikto nespíše a nevavesí nikde a častokrát ked chce učiteľ pomocť tak rodičia ho berú tak že je to niekto kto chce dieťaťu ublížiť.........a držia stránku svojmu dieťaťu, takže na všetko či už vyšetrenia psychologické, preradenie alebo nejaké kroky musí bť odsúhlasené rodičmi, ak rodič nespolupracuje tak aj to je bezvýsledné, možno by pomohlo keby sa rodičia ostatných detí či s tým dieťaťom chodia do triedy vzbúrili a spísali nekaú petíciu nech sa s tým niečo robí aby to z tej clapcovej stránky nebolo brané akože škola a učitelia si na dieťa tzv. zasadli a možno sa podarí s tým niečo urobiť

mirip
31. jan 2011

každopádne v dnešnej dobe má škola takmer vo všetkom zvazané ruky, zažila som na vlastnej koži vo vlastnej triede, na všetko treba rodičovský súhlas a čo sa týka tej 4ky čo si písala počujem to prvýkrát, no dalo by sa to riešiť tou petíciou a zdlhavými vybavovačkami, aby ked rodičia nemajú záujem to riešiť boli do toho zpaletené úrady a diešilo sa to aj tým že rodičia svoje dieťa nezvládajú čo je podla toho čo si písala očovidné že ani ich nerešpektuje

titkovamiriam
1. feb 2011

Fra -nemá,Michal mal tak 7-8tr spolužiaka čo k nim rachol,našťastie z 8tr.-isiel na učnovku,aj v niakom centre bol asi pol roka ,no čo nevedel tam sa naučil.Bol to jedináčik čo mal všetko na svete.Bežne vykopaval dvere v triede na toaletach a otecko platil.ten hajzlik aj povedal učitelke že otec to zaplatí.Chodil v triede ako pises ty,nic si nepisal,šikanoval,fajčil,chlastal... no des mať niečo take v triede.Rodičom petícia nepomôže treba to len v zdraví prežiť.... 😠 😠

maznacik007
1. feb 2011

da sa to riesit ale nie je to jednoduche.... jedine co pomoze v takychto pripadoch je sustavny tlak ostanych rodicov, skoly a inych organov na rodicov toho ziaka aby pochopili ze takto su tyrane nielen jeho spoluziaci ale aj on sam... /on potrebuje uplne iny typ vyucby a pristupu v specialnej skole pre deti s poruchami spravania/

takze rodicia ist za riaditelom a snazit sa to poriesit takto> kazdy vycin ziaka, resp. prestupenie sk. poriadku zaznamenat do triednej dokumentacie... pravidelne preto / doporucenym listom do vlastnych ruk/ pozyvat rodica do skoly, na to stretnutie volat aj nezavislu pani Z CPPP / kazda skola ma takeho cloveka urceneho/. Pani pedopsychologicku volat aj na hodiny... / to je pravo ucitela aj skoly/ aby posudila vplyv ziaka na vzdelavaci proces.. tam suhlas rodica netreba.
akykolvek utok ziaka na ineho ziaka kde prijde k telesnemu kontaktu.. ist dat potvrdit lekarovi... /ci uz sa tyka ziaka alebo ucitela/
ked sa to trochu nazbiera tak to dorucit na socialnu kuratelu, aj ked su bohaty a dieta ma materialne zabezpecenie tak to neznamena ze si plnia rodicovske povinnosti lebo povinnostou rodica je aj vychova.

velmi ucinnym este byva ziadost na zriadovatela... /mesto, obec - skolsky urad/ kde viacero rodicov /najlepsie vseci ostatni / deklaraju ze pokial to mesto ako zriadovatel nebude riesit tak prekladate deti do inej skoly... oni maju moznost tiez oslovit UPSVAR a dalej to riesit...

pdostatne je este ci je to kmenova skola ziaka... / teda ci tam patri podla trvaleho pobytu, ak nie tak ho potom riaditel moze v pohode vylucit ... ak ale je to jeho kmenova skola... tak ja by som to robila tak ako je hore napisane az dovtedy nez sa rodicia vzdaju a ziaka prelozia....

maznacik007
1. feb 2011

ja nesuhlasim s tym ze rodicia a ostatni ziaci maju drzat hubu a krok a snazit sa to v zdravi prezit... co tym ucime nase deti????

ake vzorce spravania im davame ked ustupujeme zlemu spravaniu nasilu a agresii????

tie ostatne deti maju z ustavy narok na vzdelavanie... a nielen z ustavy ale aj z charty detskych prav.... a kvoli jednemu "choremu" dietatu sa ho dalsim 25 nebude dostavat???? to co je za logika...

kazdy chape ze ak je dajme tomu dieta nevidiace... tak v klasickej skole je vyucovanie pre neho nevhodne... /ine metody vyucbz, pomocky, iny ucitel/ a ak by v takej skole bolo tak by obmedzovalo seba aj ostanych.... a nechapem preco sa rovnako nepozera aj na poruchu spravania a ine psychoticke stavy... u deti...

kazdy len integrovat ale mne to prijde ze niekedy sa to uplne kontroproduktivne natlaca aj tam kde je specialna skola na mieste...

titkovamiriam
1. feb 2011

maznacik 007 ten chalan u nas bol aj v ,,polepsovni,,ako som pisala -nic nepomahalo ked ho aj chceli preložit na inu skolu,ziadna ho nechcela...je to tazke riesit taketo prípady...a to nehovorím že sa potom báli deti tých rodičov čo sa proti nemu postavili,samozrejme mal na škole aj mimo nej ,,kamaratov,, 😠 😠 😠

nikuska4
1. feb 2011

@titkovamiriam no tak toto je ohromne,ja som si tiež myslela,že neexistuje,ked je vtriede takyto hajzlik,aby nebolo so strany školy riešenia.To nam fakt nezostava nič ine len dufať,že to ti naši v zdravi prežiju?parkrat som s triednou riešila take podobne problemy ,hovorievala som,nebudeme predsa čakať kedy niekomu važne ubliži na zdravi.Potom by sa to už riešilo?To je myslim neskoro,treba predisť niečomu takemu.Myslela som si,že škola môže nejako preradiť inde nezvladateľne decko ,rodič si bude stale zastavať svoje dieťa nie?Aj ked robi zle. Nebude suhlasiť s preradenim.

maznacik007
1. feb 2011

@titkovamiriam ja ta chapem aj ja poznam taku skolu kde mali podobny kvietok / aj dobil par deti tak ze na kramamroch skoncili/ a poviem ti chyba je v riaditelovi... lebo on paky ma.... len je to narocne.... sama som byvala ucitelka ... a ver mi ze da sa urobit poriadok a to mam odskusane... ale pokial riaditel nechce

ale sama uznas ze mat takeho ziaka v triede a cakat kedy ti dieta dojde dobite asi nie je velka vyhra.... ak by to neslo inak tak si vlastne dieta prosto prelozim....

titkovamiriam
1. feb 2011

nikuska riešilo-kym nema 14 isiel by si oddychnut do ustavu no znovu sa vrati do kolektívu.kam ho preradís????Skoly su nenormalne prehustene,veď šikana už funguje na prvom stupni v 3-4tr/kamoška ma s tým problem.syn je šikanovaný a čím viac to rieši tým je to horsie nakoniec svoje dieťa bude musiať preradiť/,na druhom stupni sa rieši fajčenie,alkohol,lahké drogy...a to sme skola nedaleko Bratislavy-na dedine!!!!Na strednej su už decká vyburene tak je relatívne pokoj ak nepočítam prvé dva mesiace na internátoch kedy si decka dokazuju ake su samostatne a skusaju sa opiť do nemoty,alebo mamičky maturantky 😀
Myslím si že zakladné školy začínajú byť také malé bojisko.... 😲

titkovamiriam
1. feb 2011

maznačik asi jedine riesenie preložit dieťa ktoré trpí ,som písala zaroveň s tebou 😒

nikuska4
1. feb 2011

@maznacik007 som rada,že ked sa chce dalo by sa to,ale je to ťažke ako piše
@titkovamiriam Kamaratkyn syn mal v triede tiež takeho vytržnika,on veselo ničil zariadenie v škole a všetci sa potom na to zložili,aj ked vedeli kto to urobil.Kamoška synovi prvy krat koruny dala,druhykrat už nie,tak maly dal zo svojich nasporenych,aby nemal problemy.Treti raz už nemal z čoho,mama išla do školy sťažovať sa,nazaplatila a za kratky čas dostal od toho hnusaka bitku,ale bola to akože nehoda.tak ho preradila do inej školy.

nikuska4
1. feb 2011

@titkovamiriam Nestraš ma stou strednou,prepana...Moj pôjde za dva roky(to prebehne rychlo)a už teraz mam z toho strach.Aj ked je teraz slušny bezproblemovy,bojim sa že by sa dostal do zleho kolektivu a stiahnu ho na zle veci.

titkovamiriam
1. feb 2011

nikuska strednej sa neboj ja som prave rada ze ich tam mam,su v kolektive kde maju podobne zaujmi,s učiteľmi sa da perfektne komunikovat a decka mam spokojne ziadne stresy a predmety co im na ZS nesli si oblubili.Samozrejme ze v kazdej triede je niake to kvítko no to už v rámci normy...tam ich po 16 tom roku môžu vyhodiť a hotovo.

nikuska4
1. feb 2011

@titkovamiriam a to sa kde učia ked je take super,moj ma tiež teraz predmety ktore mu akosi nejdu a toto mi hovorila aj triedna ,že na strednej to tak nemusi byť,ja sa bojim či to tam bude zvladať.lebo som od jednej od nas počula,že jej syn to ma zas dosť krute na tej strednej,niektore veci som až nechapala,že ako je to vobec možne.to by bolo na dlho.................Ale,že ked si to sam vybral,tak to trpi a musi vydržať.To maš šťastie,že je si našli taku školu.

titkovamiriam
1. feb 2011

Moji su obaja na polnohospodarskej-ved ich nedam na gympel ked im matika nesla a teraz maju 2-3,Milan je už vyučeny a tento rok maturuje,uvidi čo dalej lebo už aj medzitým pracuje maturitu robí posledný rok/na moje skoro porazenie externe/a Michal je prví rok za psovoda -zachranara,nikdy mu nesla ani matika ani chemia a tu v chemii uplne žiary a matiku mal trojku na pol roka a mohol mat aj lepsiu no bavia ho viac odborne predmety.Su kolektív deciek so psami chodia na vseliake akcie ci uz policajne alebo zachranarske do širokeho okolia a aj starši zasa s konmi prebrazdil pol europy-skola robí rozne exukzie,sutaže ,maju rozne zdruzene skoly a hlavne maju skolu 10 min od domu.No radosť tam ist aj na rodicko!!!!

fra
autor
1. feb 2011

@maznacik007 dakujem, presne takto som potrebovala mat postup zotriedený

nikuska4
1. feb 2011

@titkovamiriam toto by sa aj mne pačilo,hlavne,aby ich ta škola,ktoru si vyberu bavila 🙂

titkovamiriam
1. feb 2011

presne -tarz je dobre ze mozu chodit na skoly na tie prezentacne dni,na nete je kopec sprav ...

ivett1
1. feb 2011

@maznacik007 ...mam este male deti, ale...dakujem, ze si to tak zrozumitelne napisala...len dufam, ze nebudeme mat "tu cest", overit si tvoju radu aj v praxi ...(aj ked tie prispevky od mamiciek k tejto teme mi moc optimizmu nepridavaju... 😖 )

nikuska4
1. feb 2011

@titkovamiriam Asi som zle hľadala,ale raz som pozerala nejake školy tu na okoli,ničmoc.Dufam ,že vškole im viac toho daju na vyber. ☹

ejka3
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kenzom
24. okt 2017

@ejka3 opýtať sa otecka či vie kam to jeho dieťa speje... či chce čakať až niekomu ublíži tak, že pôjde do basy...alebo chce takýto výsledok svojej výchovy... potom sa mu ľahko stane že on bude ten kto od vlastného syna schyta....trvaj na psych.vysetreni...trvaj na verejnom ospravedlneni...

ejka3
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marllik
24. okt 2017

@ejka3 a pastou do brucha, lietajuce stolicky, vybite zuby... to nie je trestny cin napadnutia?
ak skola hra mrtvrho chrobaka, nepomoze ak sa bude rodic stazovat alebo poda trestne oznamenia na pedagoga, ktory bol v case napadnutia zodpovedny za napadnute dieta? Neprebudi sa potom riaditel? Ja zatial nastastie taky problem nemam, ale normalne ma chyta zlost, ze sa s tym "neda " nic robit, ze rodic nema moznost ochranit svoje dieta.

kenzom
24. okt 2017

@marllik nie to nie je trestný čin...nevin z toho školu... právne majú zviazané ruky... obviňovať pedagógov je tiež kontraproduktívne... žiaľ toto sú veci ktoré by mal právne riešiť štát a MŠ zákonmi... ktoré by mohla škola uplatniť...ale oni miesto toho rušia špec.skoly na to určené...lebo peniaze...a nik si to nevšíma pokiaľ sa ho to nezačne osobne týkať...

kenzom
24. okt 2017

@ejka3 Tak ich žiadajte spolu s ostatnými rodičmi o posilnený dozor vo vašej triede....dalo sa čakať že rodičia takého kvietkami problém nemajú..

marllik
24. okt 2017

@kenzom trestny cin je to az ked tou stolickou niekoho zabije? v skole su za moje dieta zodpovedni pedagogovia. ja ako rodic nemozem nic urobit s tym, aby rodicom nezvladnutelneho dietata boli obmedzene rodicovske prava. Teda aby mal sudom prikazane psychologicke vysetrenie a nasledne bol preradeny do reedukacneho centra. Riaditel v tejto veci kroky urobit moze. Nie?
(musim dat obr.. nechce mi to poslat)

kenzom
25. okt 2017

@marllik bohužiaľ áno, riaditeľ nemôže prikázať súdu presun...špeciálne.skoly nie sú reedukačné centrá...to je niečo iné... pedagóg ak je na chodbe počas prestávky nemôže dozrieť na 200 deti na chodbe. .. aj keď sa riaditeľ snaží niečo urobiť strašne dlho to trvá...treba dôkazy..lebo často je to len o tvrdení proti tvrdeniu...a rodičia sú nespokojní lebo z ich pohľadu sa nič nedeje.... smutné...