Má rodič nárok na stretnutie s učiteľkou?

bbbarunka
20. mar 2023

Ahojte, na internete som nič konkrétne nenašla, preto prosím o radu tu.
V synovej triede (druhý stupeň) sú dlhodobé problémy, ktoré sa zhoršujú. V súvislosti s tým som sa obrátila na CPPaP, onedlho máme termín. Problém je v tom, že od minulého týždňa opakovane žiadam o osobné stretnutie s triednou učiteľkou cez EduPage. Mne neodpisovala, ale všeobecné správy do aplikácie posielala a taktiež viem, že nie je PN. Správu som neskôr preposlala zástupkyni s opätovnou žiadosťou o stretnutie, opäť som nedostala odpoveď. S manželom sme sa dohodli, že počkáme ešte pár dní a ak nám nepríde odpoveď, tak sa obrátime na riaditeľku školy.
Čítala som si školský zákon aj školský poriadok našej ZŠ, nikde nie je výslovne uvedené, že mám právo na stretnutie s učiteľkou. Zaujímalo by ma, či niekto podobnú nekomunikáciu zo strany školy riešil, prípadne čo na takýto postup hovoria učiteľky a učitelia, ak si túto diskusiu otvoria.
Situáciu nechcem bližšie popisovať, je to citlivá téma, prosím o rešpekt.

andreakotesova
20. mar 2023

@bbbarunka Samozrejme, že máš na to právo. Ak ignorujú tvoju požiadavku, treba sa obrátiť na riaditeľa školy.

ttonicum
20. mar 2023

@bbbarunka Ahoj, ja som kedysi tiez riesila nejake svoje problemy a chcela som, aby o nich vedeli aj ucitelia. Viem, ze vtedy sme zavolali riaditelovi skoly, poziadali ho o termin stretnutia a poprosili ho, aby oboznamil s mojim problemom aj ostatnych pedagogov. My sme pre istotu, aj poslali list a poprosili o to, aby si ho vedenie precitalo.
Vsetci boli informovani a vysli nam v ustrety.

melanta
20. mar 2023

Oslovila by som učiteľku 2x a rovno išla za riaditeľkou ak by ma ignorovala.

marci77
20. mar 2023

@bbbarunka
a nema nejake konzultacne hodiny? ze by ste tam v tom case nabehli? nasi ucitelia maju zverejnene na webstranke skoly

alebo teda napisat spravu este raz a dat do kopie aj zastupkynu pripadne riaditelku

pribinak
20. mar 2023

Už by som nečakala, rovno by som písala riaditeľke a dala tam info že triedna ucitelka a ani zástupkyňa nereagovali a preto sa so žiadosťou obracias na ňu

tanyan
20. mar 2023

Nemáte telefónne číslo na triednu, aby ste si dohodli stretnutie telefonicky? Prípadne skúste zavolať na sekretariát, aby Vám pomohli spojiť sa s ňou...
Edupage je niekedy "magická" aplikácia a môže byť, že si tam tie správy ani nenašla.

luccija
20. mar 2023

@bbbarunka niektorí rodicia chodia do skoly ako na klavir😉
pravdaze sa s nou mas pravo stretnut neodpisuje....pis, volaj riaditelke, alebo chod osobne rano pred skolou

ivett1
20. mar 2023

@bbbarunka tak ako radili vyššie, cez konzultačné hodiny ...alebo skús dať pod všeobecnú správu, ktorú písala, reakciu len pre ňu a tam jej napíš, že sa s ňou potrebuješ stretnúť...
PS: keď som písala cez chat, učiteľka nereagovala...zareagovala až keď som písala cez správu ...neviem, či to mala ona tak nastavené alebo čo bolo vo veci🤔

bbbarunka
autor
20. mar 2023

Ďakujem všetkým za rady. Konzultačné hodiny nemá vypísané, telefónne číslo nepoznám. Ja samozrejme rešpektujem, že má veľa inej práce, ale tu už ide o fyzické a psychické zdravie.

ttonicum
20. mar 2023

@bbbarunka Preto bude asi najvhodnejsie sa spojit s riaditelom a povedat mu, co je vo veci, hlavne, ked ide o taketo vazne veci. Zavolaj a poziadaj o osobne stretnutie s nim/nou.

marci77
20. mar 2023

@bbbarunka
alebo aj skolsku psychologicku do toho zaangazovat, aj jej sa ozvat

inak aj ide o sikanu, tak napr. nasa skola ma na webstranke link, kde sa to da anonymne nahlasit

https://www.upozorneni.nntb.cz/en-us/

Milí žiaci a rodičia, na našej škole môžte využiť možnosť anonymne nahlásiť akýkoľvek problém, ktorý vás trápi ( šikanovanie, nespokojnosť , .... .

Všetky vaše podania sa prostredníctvom stránky www.nntb.sk dostanú ku školskej psychologičke.

Vaše vyjadrenie je anonymné.

dagmara17
20. mar 2023

Tiež by som asi postupovala tak, že keď sa nedá spojiť s učiteľom, tak by som išla ďalej. Možno zástupca riaditeľa alebo priamo riaditeľ. Ani tá psychologička nie je zlý nápad.

macko_usko222
20. mar 2023

ja by som napisala aj email a ak by som nepochodila, zavolala by som riaditelovi/ke.Ten edupage moze fakt prehliadat, ved tam chodi kvantum sprav

tanyan
20. mar 2023

Pokiaľ ide o fyzické aj psychické zdravie, tak by možno nebolo zlé aj kontaktovať pediatra. Nemajú deti nejaké zrkadielko alebo žiacku, kde by sa dalo poslať písomný odkaz? Prípadne normálne fyzický list, ktorý odovzdá dieťa osobne učiteľke (aby sa ozvala na uvedené kontakty alebo poslala číslo a čas, kedy ju môžete kontaktovať).
V akútnej situácii by som si asi dala tú námahu a počkala si ju pred alebo po vyučovaní.

bbbarunka
autor
20. mar 2023

@tanyan Zrkadielko ani fyzický list mi nenapadli, to je dobrý nápad, ďakujem. @marci77 @dagmara17 psychologičku v našej škole som kontaktovala pred 3 rokmi, "spolupráca" s ňou bola otrasná.

dagmara17
20. mar 2023

@bbbarunka tak to bolo dosť dávno by som povedala, za ten čas sa to mohlo hádam zmeniť k lepšiemu. Nemáš čo stratiť si myslím.

abbey1
20. mar 2023

Učitelia musia mať konzultačné hodiny. Zavolaj do školy, kľudne sekretárka a informuj sa. Ak konzultačné hodiny nemajú, oslovila by som priamo vedenie školy so žiadosťou o stretnutie s triedou učiteľkou.

bbbarunka
autor
20. mar 2023

@abbey1 Naši nemajú, nezistila som ich ani na webe, ani telefonicky.

abbey1
20. mar 2023

@bbbarunka A keď si už telefonovala, požiadala si o stretnutie s učiteľkou?
Osobne nepoznám školu, kde nemajú konzultačné hodiny. Zdvihni telefón ešte raz a poziadaj o stretnutie.
Prípadne pozri v rozvrhu, kedy má učiteľka okno a chod rovno za ňou, pokiaľ ti neodpovedá v Edupage.

tim3ka
20. mar 2023

@abbey1 ved to sa cudujem, lebo je to bezne, ze normalne maju konzultacne hodiny. ale viac sa cudujem, ze takto tvoju ziadost ignoruju

luxus10
20. mar 2023

@bbbarunka pokial je edupage jediny komunikacny kanal s tr, uc, je podla pravnika tr. uc. povinna vam odpovedat, a to dokonca do urciteho casu...presny cas ti nepoviem, aj nasa tliapala somariny, ze nie je povinna, ale veru ze je...ucitelia nemaju pravne povedomie...

luxus10
20. mar 2023

@bbbarunka myslim tym, ak nezverejnila na seba iny kontakt- tel, email...

bbbarunka
autor
20. mar 2023

@tim3ka To je jednoducho spôsob, akým funguje táto konkrétna škola. Z toho vidno, na akej úrovni je. @luxus10 to, že nemajú právne povedomie je ešte OK, majú toho tak či tak dosť. Ale šokovalo ma, že nemá ani len základnú slušnosť odpovedať na správu, ktorá si očividne odpoveď vyžaduje. Urobiť toto ja v práci, tak sa prepadnem od hanby.

tosomja
20. mar 2023

@bbbarunka načo sa ohlasovať, ak vidíš ignoráciu? Ísť po vyučovaní a vystihnúť ju, alebo pred. Ak ťa aj tak odmietne, napísala by som riaditeľke.

hope87
20. mar 2023

Ja by som viac necakala a sla by som osobne, resp. hned zajtra rano by som volala riaditelke (predpokladam, ze cez sekretariat) a riesila s nou. Ak by som sa nedovolala riaditelke, sla by som zajtra osobne do skoly. Pokial je situacia tak vazna ako pises, urcite netreba cakat. Daj vediet, co sa ti podarilo "vybavit". Drzim palce 🍀

abet
20. mar 2023

Zaujímavé že nemáš ani číslo na ňu 🤔 ja mám súrodencov ešte na základnej škole ale pamätám si keď išli do prvej triedy tak vždy v prví deň učiteľka napísala na edupage nejakú úvodnú správu a na konci bolo jej telefónne číslo aby si ho rodičia uložili a keď bude nejaký problém že len nech sa ozvú. Takze moja mama nemala nikdy problém sa skontaktovať ani stretnúť s učiteľkou preto sa mi tento prístup nepáči že musíš už pomaly riaditeľku kontaktovať a prosiť učiteľku o stretnutie

euka210
20. mar 2023

@bbbarunka tak mam 3 deti a take som este nezazila. Na piatakovu ucku mame cislo, takze mozem napisat ci zavolat ked je chory. Je divne, ze na nu nemate cislo, aby Ste jej rovno zavolali a dohodli si stretnutie. Ako rodic mas pravo sa u ucitela informovat ako mu ide ucenie a stale sa preberaju aj vychovne temy ci problemy v triede.
Ja by som rovno poobede sla do skoly a dala si ju zavolat. A ked sa neda, tak cez riaditelku.