Kto má právo pýtať sa na neprítomnosť študenta na vyučovaní?

31. mar 2023

Chcem sa opýtať,kto pracuje v školstve...kto má právo pýtať sa na neprítomnost studenta na vyučovaní okrem triedneho učiteľa?

lukbe
31. mar 2023

Na hodine každý vyučujúci zapisuje, na podrobnosti sa pýta triedny učiteľ, môže,nemusí oznamovať ďalším učiteľom, možno,ak je to niečo vážne,tak sa o tom diskutuje aj na porade,to zváži riaditeľ.

autor
31. mar 2023

Nejedná sa o nič výnimočné,bežná neprítomnost, bez otázok... ospravedlnena triednym učiteľom...má právo pýtať sa na neprítomnost niekto iný zo zboru?

januska12323
31. mar 2023

Každý vyučujúci by mal vedieť o neprítomnosti. Prečo sa pýtaš?

ejanjelik
31. mar 2023

Záleží ako často sa to opakuje, u nás napr. Keď chyba dlhšie z dôvodu choroby píše neskôr pisomku

mogaa
31. mar 2023

samozrejme, ohľadne neprítomnosti má vedieť každý vyučujúci....predsa nebude vyvolávať niekoho ak tam dotyčný nie je.....nie každý vyučujúci pozná všetkých žiakov podľa mena, hlavne na SŠ kde vyučuje v x triedach, ale vyvoláva podľa klasifikačného alebo má notes s menami....ale nielen kvôli odpovedi, ale ak napr.niekoho chcel preskúšať či niečo s ním riešiť a dotyčný neprišiel, má právo vedieť prečo nie je v škole/na hodine......

abbey1
31. mar 2023

Okrem triedneho učiteľa a prípadne vedenia školy nikto nemusí vedieť dôvod absencie. Triedny učiteľ zhodnotí, či je odôvodnená. Ak má pochybnosti, môže riešiť ďalej s rodičom a vedením školy. Ostatní vyučujúci nemusia vedieť, či sa jednalo o zdravotné dôvody, závažné rodinné či dovolenka, ktorú odsúhlasil riaditeľ školy.

tosomja
31. mar 2023

Čo konkrétne sa pýtaš? Moja dcéra napríklad rozoberajú, hlásia kto chýba, keď vedia, tak povedia, je chorý, má zlomenú nohu, išiel na súťaž...atď. čo je na Tom tajné? Alebo čo konkrétne myslíš?

lukbe
31. mar 2023

@abbey1 presne tak, aj ja som to napísala takto, učiteľ na hodine má povinnosť žiaka zapísať,ale nemá robiť vyšetrovateľa, jednoducho tak to je, je tu istá postupnosť, kompetencie, nič s tým nenarobíme, aj keď častokrát vieme,že žiaci sa niekedy cielene vyhýbajú istým hodinám, dňom, na to,aby sa to riešilo sú tu naozaj triedni učitelia či vedenie školy.

terezka1947
31. mar 2023

Zvláštna otázka.
Zakl.info má mať triedny učiteľ. Ale pokiaľ napr.iny vyučujúci registruje žiaka v škole a odrazu na jeho hodine nie je,je normálne,že sa informuje,kde je. Veď učitelia sú za žiakov zodpovední. Čiže nevidím problém v Tom,aby sa ktorýkoľvek učiteľ zaujímal o žiaka. Človek nikdy nevie,čo sa môže stať.
Tá otázka mi od učiteľa nepríde zvláštna,zavlastna mi príde od rodiča.

lukbe
31. mar 2023

@terezka1947 je rozdiel pýtať sa,kto chýba,lebo to musím zapísať,áno som za žiaka zodpovedný a je rozdiel,vypytovať sa, vyšetrovať ,prečo chýba, pýtať sa na to žiakov,tak to autorka napísala,"na vyučovaní". Žiaci predsa nie sú kompetentní dávať informácie. Áno,môžu povedať,ale nemusí to byť vždy pravda.

terezka1947
31. mar 2023

@lukbe netreba hrotiť.
Na jednej strane chceme od učiteľa,aby na naše dieťa dával nonstop pozor a viníme ho za všetko,na druhej strane nesmie nič. Ale keby sa nášmu dieťaťu niečo stalo,nešli by sme za triednym,ale ktorýmkoľvek učiteľom,kt.by bol v moment problému blízko.

lukbe
31. mar 2023

@terezka1947 ale veď ho zapíšeme, myslím,že otázka nebola položená preto,či to máme zisťovať a hlásiť, ak učíš v 12 triedach napríklad,hádam nebudeš behať za triednymi,myslím,že pýtajúcej išlo o niečo úplne iné.

zuzinka888
31. mar 2023

No ak sa ziak vyhyba konkretnenu predmetu - tak sa vyucujuci moze pytat na dovod- ci je vzdy chory ked je tento predmet alebo len blicuje a cielene sa vyhyba. Syn ma jeden maturitny predmet iba v stredu a chodime na hematoligiu- robi iba v stredu . Museli sme to riesit - chcel mu dat komisionalky.

terezka1947
31. mar 2023

@lukbe myslím,že si ma nepochopila.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana76
31. mar 2023

@autor samozrejme, ak chybal na jeho hodine a dotycny ho planoval vyskusat

lenkakravcova
31. mar 2023

Čo si študentka/ študent, ktorý chodí poza školu, a mamu/niekoho z rodiny máš učiteľku? 😂 No áno, môže ťa bonznúť otcovi/rodičom, že si nebol/a v škole..

zuzana76
31. mar 2023

@abbey1 pyta sa na nepritomnost, anpr niekedy neikto ide na sutaz a ten sa nezapisuje, tak sa moze ucitel spytat, ci je ziak na sutazi atd,,, alebo chory, jasne, ze sa nepyta na diagnozu

ale tiez som sa uz pytala, ci je chory, alebo len u lekara a nabuduce pride, lebo sme mali dohodnute skusanie a ziak tam nebol, ani mi neprisiel povedat, ze nepride, ja som pre neho nachystala material

nenne27
1. apr 2023

Uf, tak uz ani to sa nemozem spytat, kde je XY, ked nie som triedna, lebo bude z toho "issue" na koni...omg...co vlastne este v skole mozem?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivett1
5. apr 2023

Nepracujem v školstve, ale triedny učiteľ má určite právo a ak má žiak neuspokojivý prospech z nejakého predmetu, tak logicky sa môže informovať aj učiteľ tohto predmetu...resp. informovať sa o dôvode neprítomnosti môže každý učiteľ, či má na to právo? ...to je otázne...ale povinnosť rodičov žiaka je uviesť dôvod chybania...samozrejme nemusí uvádzať detaily, ak ide napr. o neštandardné lekárske vyšetrenie...