Ak nie,stalo sa,že sa zrazu vynoril nejaký problém?napríklad máte skúsenosti s kybersikanovanim,závislostami na hrách a pod?našťastie u mojich detí sa také nevyskytlo ale preventívne chcem spraviť všetko preto,aby sme ani nič také nikdy nemuseli riešiť..
Dcérka ma mobil len na hry, teraz som jej nainstalovala a zriadila ucet na mesenger, ale bez fb, cisto na videohovory s mojimi sestrami. Nema kartu na volanie, ani ziadne "priateľstva" v mesengeri. Kontrolujem pravidelne, co pozerá na youtube, ake hry má stiahnuté. Ale dôverujem jej. Vzdy sa ma spýta, ci moze pisat, volat, ci moze hrat tu a tu hru.
@zuzinabila telefon kontrolujem, ked ma to napadne, 1-2x do tyzdna. Teda uz len mladsej dcere. Zatial neprotestuje. Problem sme nastastie este nemali. Je dost zodpovedna a so vsetkym sa mi zdoveruje, ale clovek nikdy nevie. Tak, ako si sledujem, s kym sa stretava, sledujem, vo robi vo virtualnom svete. V pripade namietok som mala pripravenu odpoved, ze ju tak chranim a zaroven, ze kym telefon platim, chcem donho pristup - ale zatial nebolo treba pouzit. A ani pred tym u starsej.
@simsalabim a koľko majú rokov?
@zuzinabila mladsia 13. Starsia 19, jej mobil nekontrolujem, hoci niekedy ho vezmem do ruky, ked chcem vediet napr ake bude pocasie a moj nemam pri sebe. My si v rodine vsetci vieme hesla do mobilov a nejak si ich pred sebou neschovavame.
@zuzinabila staršej (teraz 17) už mobil nekontrolujem a hry som jej nikdy zakazovať nemusela, lebo žiadne nehrala.
Mladšiemu (skoro 12) ešte mobil občas kontrolujem, na FB nie je, messinger si občas pozriem len tak, s kým píše, celé komunikácie nečítam a aj hry obmedzujem. Nehrá ich vela, ale nejaké pravidlá máme a doma sa mobil odkladá, nemá ho neobmedzene v rukách.
@zuzinabila Ked bol starsi mensi tak obcas sme sa na to pozreli ale teda len par x do roka. Nic zvlastne. U malej to este nie je potreba. I ked u malého asi okolo desiateho roku sa nam stala drobna neprijemnost. Zenamu kupovala nejaku hru a nechala udaje o karte ulozene v telefone. Maly si kupil par hier. Ale nejak si to neuvedomoval ono to skor bola nasa chyba. Ono podla mna je dolezite na PC ci mobil v mladsom veku sem tam pozriet no treba im dat trochu dovery a netreba to s kontrolou deti moc prehanat a treba im dat istu volnost. Takisto maly nemal nikdy kontrolu pohybu v telefone. Ono nebolo to zase treba. Prave prilisnou kontrolou deti donutime aby sa viac zacali zaujimat o to ako nas dobehnut a podviest co je z druhej strany kontraproduktivne.
nekontrolujem synovi mobil, ale vela s nim rozpravam o kybersikane, o zbytocnosti fcb a insta a podobnych soc. sieti. rozpravame sa o tom, ze co je raz na innternete je navzdy nainternte.
chcem s nim mat vztah na baze dovery a nie kontroly, skor ci neskor potom podla mna taketo deti hladaju moznosti ako nieco utajit skryt a podobne
to nechcem
on sam mi ukazuje videa co natocil na treningu, alebo v skole na dvore cez druzinu ci ake hry hra, niekedy si zahrame spolu, nebavi ma to, ale som rada, ze ma taky pristup
@zuzinabila u mladšieho sme museli stanoviť pravidlá lebo chcel hrať viac ako to bolo únosné. Žiadne iné problémy sa nevyskytli, staršiemu telefón nikdy nekontrolujem, ale viem že nehraje a nerobí somariny. Je dosť zodpovedný.