Koľkokrát ročne je akceptované ospravedlnenie od rodiča z rodinných dôvodov?

8. sep 2023

Ahojte, môžem dieťaťu na ZŠ napisat ospravedlnenie z rodinných dôvodov - ak neudam konkrétny dôvod? Minulý rok som takto dala dcére dvakrát, riaditeľka s tým mala problém. Púšťala sa do dcéry, či musí rodičom robiť doprovod. Triedny učiteľ to akceptoval bez všetkého, hodiny ospravedlnil. Niekedy nás mohli rodičia párkrát takto ospravedlniť. Ako je to teraz? Prosím, ak by nejaká pani učiteľka vedela... Vdaka.

tinkavvv
8. sep 2023

Nie je to definovane.

januska12323
8. sep 2023

Rodič môže dieťa ospravedlniť až 5 za sebou idúcich dní. Z akého dôvodu nie je podstatné. A nerozumiem prečo to rieši riaditeľka? Chýbajúcich žiakov si riešia triedny učitelia.

mikadooo
8. sep 2023

Nie je to určené. Riaditeľka to nemá čo riešiť s dieťaťom, myslím, že do 5 dní môže opakovane ospravedlniť rodič (napr.aj pri chorobe, pre odľahčenie pediatrov). Ak by sa riaditeľka navážala do môjho decka, asi by som si to s ňou išla vykomunikovať/vysvetliť, nech dá dieťaťu pokoj. Napr. u nás v triede je jedno dievča, ktoré býva ca 40km od školy a občas ju mama nedá do školy, keď má home office. A nikto to neriešil a bolo to dosť často počas šk. roku. (moja dcéra vždy žobronila, či môže tiež takto ostať doma, napr.v piatok, atď.). Riaditeľ nemá právo neospravedlniť takéto chýbanie. Ak má podozrenie na zneužívanie, pravdepodobne to môže Max nahlásiť na nejaký úrad/sociálku. Ale to je tak všetko.

kaktusik007
8. sep 2023

ja som syna tak ospravedlnovala pocas roka niekolkokrat. Ide o to aby videli ze to nezneuzivas, ze normalne komunikujes. V pripade podozrenia na zneuzivanie - mame tu urady socialnej kurately. Synova triedna bola normalna, ani pri trojtyzdnovej chorobe nepotrebovala potvrdenie od lekara ale stacili moje ospravedlnenky cez edupage.

autor
8. sep 2023

Išlo o dva dni v priebehu roka. Viem, že dcéra nebola jediná žiačka, ktorú spovedala, kde a kedy boli rodičia a načo sme tam boli atď. Chcela som to riešiť, dcéra ale nechce o tom ani pocut, vraj potom bude mať peklo. Riaditeľka ju zároveň učí SJL, ako ziacka problém na jej hodinách nemá, ma jednotky. Len s týmto je večný problém,kazde chýbanie rieši a analyzuje 🤦‍♀️ Dcera už má stres, ak len k zubárovi ideme, nie ešte keď náhodou marodka... A o tom, ako funguje škola počas jej vedenia ani nejdem písať, ale toto sa ma priamo týka....

marcellka32
8. sep 2023

Dcéra bola ako doprovod či bola oficiálne u lekára?

letfenixa
8. sep 2023

Rodič môže dieťa ospravedlniť na maximálne 5 po sebe nasledujúcich dní, a toto ľubovoľný počet krát za školský rok.

nelca84
8. sep 2023

@marcellka32 ked to boli rodinne dovody, tak asi nebola u lekara
@autorka ja som ospravedlnila syna viackrat z rodinnych dovodov, ked sme cestovali niekam, alebo kvoli pohrebu... nikto to neriesil

trevis12
8. sep 2023

Môže sa ospravedlniť 5 krát počas roka ( z rodinných dôvodov).Pracujem v škole

letfenixa
8. sep 2023

@trevis12 nepíšeš správne. Počet ospravedlnení nie je limitovaný.

trevis12
8. sep 2023

@letfenixa možno záleží od školy. Takto to máme v školskom poriadku- Jednodňovú absenciu žiaka môže rodič ospravedlniť maximálne 5x počas jedného roka.

autor
8. sep 2023

@trevis12 presne takto nám bolo povedané, že z rod.dovodov 5 krát. Ale ona už pri prvej absencii riešila, čo a ako. Pri chorobe radšej pýtam lístok od Dr, ani neskúšam rodičovskú ospravedlnenku.
@marcellka32 žiaden doprovod nepotrebujem, dôvod bol uvedený - rodinný, súkromný dôvod. Nerobím to každý týžden, len naozaj výnimočne.

euka210
8. sep 2023

Minuly rok sa dalo 5d ked bolo dieta chore a ani k dr.netrebalo ist. Bezne su chori par dni a ja ospravedlnim, nebudem s kazdou virozou behat k dr.ked netreba.
Niekedy bolo tusim 2dni za polrok...ale to 30r dozadu.

misana84
8. sep 2023

@trevis12 tak to máte zle… 5 pracovných dni za sebou… potom môže prísť na deň a opäť môže…

kaktusik007
8. sep 2023

@misana84 presne tak.. a ak to rodic zneuziva - a ziak vymeskava vela, tak potom su na to prostriedky typu komisionalne skusanie, resp. skola ma vzdy pravo kontaktovat kuratelu ze dochadza k neplneniu skolskej dochadzky.... A je moznost to riesit.
Osobne naozaj nechapem potrebu niektorych uciteliek vediet, kam a kde tie deti isli. Co koho do toho? A napriklad, kamoska chodila v 16tich casto po gynekologiach... Uz vtedy sa dalo dohodnut s triednou ze jej bude ospravedlnenky do studentskeho preukazu pisat mama, aby tam nemala peciatky z gynekologie, lebo jej to proste prislo trapne... Co tym chcem povedat? Vsetko je iba a iba o ludoch.

pietra
8. sep 2023

lenze tych 5 dni ospravedlnenia rodicom ma byt z dovodu chorobu. Z inych dovodov na viac dni by mala byt podana ziadost o uvolnenie z vyucovania.
Ja si skor myslim, ze drazdi prave ta formulka rodinne dovody, kedze za nu schovavaju niektori rodicia uplne vsetko, vratane toho, ze sa im rano len nechcelo vstavat. Mame povinnu skolsku dochadzku, takze naozaj nie je v poriadku nechat doma dieta len preto, ze rodic ma HO, ako tu bolo v niektorom prispevku vyssie spomenute. Ucitelky nemaju potrebu riesit alebo byt zvedave na uplne detailne dovody, ale je lepsie, ak rodic napise ako dovod napr. cestovanie, ucast na pohrebe, .... Mozno aj preto riaditelka zistovala, kde dieta bolo

20erika07
8. sep 2023

@kaktusik007 hned v pondelok nam toto triedna hovorila, ze je aj znizeny pocet vymeskanych hodin na 150, a potom skúšky , presne kvoli tomu, ze to vela rodicov zneužívalo . Ja som ani nevedela, ze sa moze 5 dni vkuse a napr. 1 den do školy a znova 5dni, niekolkokrat za sebou 🙈

kaktusik007
8. sep 2023

@20erika07 tak ale to uz je na rodicovi, ci spravi zle dietatu. Pretoze tymto stylom mu rozhodne zle robi 🤷🏼‍♀️

autor
8. sep 2023

Ale ja som to napríklad mala odkomunikovane s triednym učiteľom, a bez problémov môj dôvod akceptoval. Nebolo potrebné, aby to riešila riaditeľka takouto spoveďou mojej dcéry a poznámkami na jej adresu. A ešte aj komentovať jej ďalšie pripadne chýbanie v škole, ku ktorému ani nedoslo. Určite nie som ten prípad, ktorý by zneužíval školský systém alebo nechal deti flákať sa.

autor
8. sep 2023

@pietra mne nevadí povedať, kvôli čomu dieťa chyba. Ale ak riaditeľka mala problem s tým, že dcéra chýbala, mala kontaktovať mňa a nie ťahať to z nej. Aj keď pravdupovediac neviem, či by som jej rovno nepovedala, čo si o nej myslím...

nanka3
8. sep 2023

rodič môže ospravedlniť dieťa najviac na 5 po sebe idúcich pracovných dní, čiže od pondelka do piatka, resp. od stredy do nasledujúceho utorka (víkendy sa nerátajú), treba dávať však pozor, pre tých, čo zneužívajú tento systém, ak dieťa vymešká 30% hodín z daného premetu, malo by podstúpiť komisionálne skúšky z predmetu....

trevis12
9. sep 2023

@misana84 ja ale píšem o rodinných dôvodoch... Dôvod z choroby je druhá vec a to je ako píšu 5 po sebe pracovných dní

januska12323
9. sep 2023

Tak nepíš rodinné dôvody keď jej to kole oči.

erikavesela
9. sep 2023

@trevis12 skola musi dodrziavat nariadenia...mate to zle a urcite by som sa ozvala

pietra
9. sep 2023

@nanka3 toto bolo práve zrušené, vysoká absencia nesmie byť dôvodom na komisionálne preskúšanie. Stačí, ak má žiak dostatok známok.

@autorka jasné, ja súhlasím s tebou, že riaditeľka nezvolila správnu formu. A hlavne, ak tvoja dcéra nechýba často. Ale stále si myslím, že ak by si na tú ospravedlnenku napísala rovno dôvod napr. cestovanie, tak to aj riaditeľke bude stačiť a nebude dieťa vypočúvať