Zaujíma ma otázka koľko sa učíte doma s prvacikmi?Ja mám predskolaka,v septembri pôjde do prvej triedy.Pytala som sa sestry,ona má teraz prvacku a ona sa s nou učí doma dve až tri hodiny.Mne sa to zdá veľa.Na to povedala že ona sa jej venuje poriadne,ze nechce aby jej dieťa bolo blbé ale nech je múdre a vie všetko.Co je podľa vás akurát učiť sa doma s deťmi koľko času?Čo je málo a čo je už moc?
to je trapenie drzat prvaka tolko hodin pri uceni...dost sa musi sustredit v skole ...my sme nad ulohami stravili cca polhodinu...to,uz muselo byt nieco vynimocne,ze do hodiny ...
Z môjho pohľadu ako učiteľky prvákov je pre 6-7 ročné dieťa vhodná príprava na vyučovanie 40-60 minút. Hovorím to vždy aj rodičom na rodičovskom a myslím na to aj pri zadávaní domácich úloh. Samozrejme ak sa neskôr objavia nejaké poruchy učenia u žiaka, je potrebné mu venovať zvýšenú pozornosť a aj kvalitnejšiu domácu prípravu.
Nikdy som sa s deťmi naučila, nie tak,že by som pri nich sedela,len občas som skontrolovala zošity.neskor vo vyssich triedach som vysvetlila,ak prišli,že niečomu nerozumejú, to bolo tak 5x za sk.rok.Nerozumiem,čo sa vedia s prvackou učiť 2_ 3 hodiny.
Nasa druhacka potrebuje cca 10-15 Min na domacu ulohu z jedneho predmetu, vacsinou ma matematiku, nemcinu (zijeme v AT) a citanie, cize dokopy 30-45 minut.
Ulohy len kontrolujeme, pripadne vysvetlim ak nieco nerozumie, ale inak si od 2.polroka 1.rocnika robi pripravu do skoly samostatne.
vôbec nič, nemajú úlohy
Len som kontrolovala úlohy co napísala.
My sme mali veľké šťastie na učiteľku, aj systém v škole. Malo deti v triede, nedostávali úlohy, iba robili rôzne projekty sem tam + knihy podľa vlastného výberu museli citat. Domácu úlohu dostala iba keď nestihla spraviť na hodine.
Každý deň 2-3 hodiny mordovat prvacika po skole učením je blbosť, iba co mu znechutí celú školu aj učenie.
@jarmila2010 súhlasím
to zalezi od dietata...
Starsi syn aj hodinu denne s prestavkami + este cvicenia navyse pre rozvoj logickeho myslenia...
Kto nema dieta ktore v skole nedava pozor a dohana doma a ma problemy s ucenim tazko pochopi...
teraz je tretiak a uci sa tak hodinu denne stale cez vikendy aj dlhsie...
Mladsi syn sa ucil s domacimi tak 15 minut.. a aj teraz ako druhak domace zbucha rychlo ze neviem ani ze sa ucil.. je samostatny od kedy nastupil do skoly...
Takze fakt tazko porovnavat...
Domáca príprava maximálne 30 minút /úlohy, zbaliť veci na ďalší deň/ + cca 15 minút čítanie.
Dcéra sa pripravovala sama, len som občas skontrolovala.
Tým čo robí tvoja sestra dieťaťu učenie len sprotiví a získa odpor k učenie. Doma by sa dieťa nemalo venovať škole viac ako hodinu.
Mij je 3 tiak čo je vraj najnáročnejší ročník na prvom stupnia taký polhodinu denne ak úlohy napíše v škole niektorý deň vôbec podľa predmetov napríklad angličtinu neviem či sa učil 2 krát za celý rok...teraz pôjde do prvého najmladsia tak som zvedavá ako bude s nou
Ja nad tým už rozmýšľam ako budeme fungovať keď malý pôjde do prvej.Ja že úlohy pol hodinu max hodinu robiť doma.A sestra hneď ma zastavila,že to je halabala učenie,že treba sa poriadne učít s dieťaťom tak 2-3 hodiny doma.
Tak sestra terorizuje dieta, v skole sa ma hlavne naucit a doma zopakovat, cize celkove ucenie je max 30 minut, ak to robi viacej do buducnosti ho demotivuje
Mám prvacku a učíme sa tak pol hodiny denne .....2-3 hodiny to je choré chodím domov o pol šiestej neviem si predstaviť že do ôsmej by sme sa mali učiť a potom normálne ešte zvládnuť domácnosť by som chodila spať o pol noci
Moj si domace ulohy robi v druzine, su 4 triedy prvakov a iba nasa druzinarka dovoli si pisat domace ulohy, dalsie razia teoriu, ze dieta si ma pisat ulohy s rodicmi doma, som rada za nasu druzinarku, syn uz doma len dokonci ak nestihol, co je malokedy a viac ako 20 minut nikdy doma nad tym nesedi,skusam ho len citanie, pisanie a matiku malokedy, ale zas jemu to ide, som rada.
Sestru mas riadne premotivovanu, dieťa je živá bytosť nie "projekt" ktorý treba vycvičiť do dokonalosti....
Prváci sú ešte hrave deti, keď už chce mať múdre dieťa nech si s ním číta encyklopédie, chodí do múzeí, prihlásy ho na krúžok cudzieho jazyka, na vedecký krúžok, dnes je aj kopu aplikácií ktoré formou hry deti ucia...
Deti su ucenlive a zvedavé všetky, no stačí zlý učiteľ alebo rodic ako tvoja sestra a školu im znechutí navzdy
neucila som sa vobec. DU moj nerobil.. Akoze po 8 hodinovej sichte v skole ma este doma sediet nad ucenim?? ani omylom..
U staršieho syna ani poriadne neviem, aké majú úlohy teraz (je tretiak) a v prvej triede rovnako, v druhom polroku si ich už robil v družine okrem piatku. Ale on bol vždy taký, že túžil po vedomostiach, rád sa učí. Zato mladší, ktorý je prvák teraz, tak s tým teda tiež trávim 2-3 hodiny nad zošitmi a knihami. Musím sedieť pri ňom, lebo keď odbehnem väčšinou sa začne hrať. Píše veľmi pomaly, čítanie ani nehovorím. Ale zas je manuálne zručný.
My sa počas toho učenia a písania aj porozprávame, neberie to ako trest alebo čo.
@bucko555 No ona je doma má čas sa venovať deťom nepracuje.Cez týždeň ani nevarí,akurát len upratuje čo treba.Tak má čas aj energiu sa tak dlho učiť sa s dieťaťom.
@lujza123 Na cudzí jazyk chodí na angličtinu,aj nakúpili malej veľa anglických kníh slovníkov nech sa učí aj doma.
@scila Aj ona sedí celý čas pri malej,vysvetľuje jej a upravuje ju keď niečo zle prečíta/napíše alebo vyráta.
no len vies.. nevies ako je to s malou... ci to fakt nepotrebuje... su deti ktore sa nauciat s lahkostou citat pisat pocitat.... a su deti ktorym horko tazko vysvetlis ze 2+3 a 3+2 je to iste... a neostava len vysvetlovat nazorne ukazovat, trenovat a vysvetlovat... a ak ma doma take dieta tak ona si mozno nevie predstavit ze nejake dieta to vie hned...
preto netreba s nikym riesit a porovnavat kto sa kolko uci lebo kazde dieta je ine. kazda ucitelka inak dava domace ulohy...
neplanuj nic.. proste prides do 1 rocnika a uvidis ako to pojde...
@scila toto s tym hranim poznam... moj uz je tretiak a este stale z toho uplne nevyrastol... a ulohy mu trvaju dlho lebo kazdu chvilu zacne mysliet na hracky, rozpravky a musim ho upozornit nech sa myslienkami vrati na zem.. 😀
Ahoj, ja ti napisem za nas. Cim neskorsie ucenie tym tazsie u nas. Si vezmi o kolkej dieta vstava, je v skole sustredi sa v druzine sa hra. Mne syn chodil unaveny. Nasi v prvom rocniku nepisali ulohy v druzine.
V prvom rocniku boli vzdy ulohy zo slovenciny a aj citanie. Zriedka z matiky. Problem nebolo mnozstvo ale dieta prinutit. Ked bola nalada ulohy hotove do 30 minut. Ked nalada nebola tak aj hodiny. S citanim sa mi syn doslova trapil, deti museli povinne doma citat text 8x napisala nam to triedna celej triede.
Teraz je druhak, vzdy je uloha z matiky, sj a aj citanie. Aspon pol strany. Tak hodinu urcite pracuje intenzivne.
Dnesna priprava na zajtrajsiu pisomku tak 1,5hod. Opakovanie.
Ak sa spolahnes na pisanie uloh v druzine, realne nezistis ci dieta fakt rozumie a ovlada co ma…(slovne ulohy) az na pisomke.
U nas su testy teraz na A4 obojstranne. V prvom rocniku to bola iba A4 jednostranne.
To je strašne veľa. Mám druhacku, učili sme sa cca 30 minút. Keď sa do toho dostala tak aj menej. Neviem si predstaviť mordovat ju tak dlho doma, majú toho dosť aj v škole
Nasa pani ucitelka davala detom na maly kockovany zosit celu stranu pisat 2, potom3... neviem kolko tam tych stvorcekiv moze byt viac ako 150? 🤦♀️🤦♀️ plus citanie, pisanie. Boli sma happy ak sme to zvladli za 2 hodiny. A to bola velmi sikovna. Neviem si predstavit ako vyzeralo ucenie u neposednych deti.
V prvom rade to zavisi od skoly, ake ma naroky. Deti chodia teraz do 4. a 6.roc. a neucila som sa s nimi vobec. Len ak nieco nevedeli, vysvetlila som a kontrolovala som len domace. Neviem si predstavit, co by som sa s nimi akoze ucila v 1.roc. Ved ten vobec nie je narocny.
Taketo 2-3 hod. je pri detoch, ktore maju nejake problemy.
Je to individuálne závisí od dieťaťa. Samozrejme začiatky sú ťažšie, to sme sa učili aj 1,5 hodiny kým nachytal skúsenosti s písaním a čítaním. Teraz po pól roku ked už ovláda skoro všetko, tak sa učíme max pól hodinku.
2-3 hodiny je už šialene veľa, ja to vidím ja mojom, ráno vstáva o 7mej, v škole majú 4-5 hodín, potom ešte družina a dôjde vybuchany zo školy ako poistky, neviem si predstaviť sa s ním učiť 3 hodiny, veď na to musí trpieť aj domácnosť, druhé dieťa atd..
To je veľmi veľa chúďa dieťa.Ucili sme sa max 30 minút
15-20 minut kym urobbi ulohy
Ten čas, ktorý uviedla švagriná by sedel na znovu vysvetlenie uciva prebratého v škole. Tak mi to cca vychádza, keď sme pracovali doma kvôli chorobe tak syn do 30 minút prepočítal z pracovného listu všetko aj s dovysvetľovaním. Plus slovenčina cvičenia z knihy a pracáku. K tomu potom úlohy, ktoré dostali ako dú.
Mam druhaka a tak max hodinu.
Ono sme hlavne trenovali čitanie a pisanie.
Zase tiez som videla na nom ze cim viac tak tym bolo horsie.
2-3 hodiny je šialene veľa.
Uvidis ako mu to pôjde. Niektoré deti potrebuju pomôcť viac, iné menej. U nás nebol problém citat či písať alebo počítať, ale hlavne sa k tomu dopravovať, lebo bol unavený potom hladný a 3x cikat a ešte niečo zjesť a tak
Ale keď sa k tomu konečne dostal tak potom to už šlo