Koľko času trávite so školákmi?

12. okt 2024

Otazka na rodicov deti ZS. Ti, ktori chodite domov z prace o 17.00, ako travite zvysok dna? Co robia od toho casu do spanku vase deti? Kolko casu realne im venujete? Je to dost? Malo? Zmenili by ste na tom nieco?

oslo1
12. okt 2024

Malo, malo, malo.
Rano hodinu. Po obede idem pre neho o 17:00 do skoly. Prideme domov, naveceriame sa, syn sa trochu pohra, precitame knihu, zahra na gitaru, sem tam urobi riadok z domacej ulohy (snazim sa, aby ju celu urobil cez vikend, ak ten vikend samozrejme nerobim). O 19:30 v posteli, este sa rozpravame a tulime. Okolo 20:00 -20:30 koooma a ja mam konecne cas pre seba.
A nie, nechcela som tento zivot takyto, chcela som mat na syna vela casu (aj tak povodne malo byt), bohuzial zivot to zariadil inac.

autor
12. okt 2024

@oslo1 to mi je luto. Niekedy sa veci nedaju ovplyvnit. Posielam ti objatie.

pribinak
12. okt 2024

Niekedy ho vidím až večer, o 17.00 hod je môj školák na treningu.
Inokedy je on síce už doma, ale napr ja som ešte v práci

Podľa mna to nie je až tak o tom, že koľko hodín, ale skôr o kvalite
Napr keď bol menší hrávali sme rôzne hry, alebo pomáhal piecť
Teraz je to uz veľký chalan a skôr ho baví komentovať baby a mna tým vytáčať 🤣🤣🤣

annm81
12. okt 2024

Smutné, keď sa rodičia s deťmi vidia od 17.00 do 20:00 a medzi to sa ešte musí zmestiť nákup, upratovanie, večera, domáce úlohy, hygiena... Na Slovensku brutálne chýba ponuka práce na čiastočný úväzok, najmä pre matky.

Druhák mi chodí domov tak, že nám ostáva ešte 6 hodín. 2x týždenne má krúžok, keď máme o hodinu a pol menej. Keď príde zo školy, už sa venujem len deťom, akákoľvek práca počká na večer (daňou je potom samozrejme ťažké ranné vstávanie - neznášam ranné vstavanie 😞). V priemere 3 víkendy v mesiaci máme obaja rodičia voľno, keď môžeme robiť niečo ako rodina.

V pracovné dni mu trvá do pol hodiny spraviť úlohy na nasledujúci deň. Potom buď ideme na ihrisko, na korčule, na hodinku-dve si zaplávať, alebo sme doma, hráme hry, robíme niečo tvorivé, čítame si, skladáme lego... také bežné činnosti. Cez vikendy sa potom snažíme niekam vypadnút - do prírody, do múzea, aquaparku, na návštevu k niekomu (alebo niekto k nám ).

barka1
12. okt 2024

Mám tretiaka a piatacku. Reálne som s nimi denne v priemere 2hod. Pomozem si školou, spoločne veceriame a trávime čas, ked sa chystaju spat. Inak maju ZUŠ (dcera 2x3h), sport (syn 2x2h, dcera 1x1h) a potom trávia dost času von s kamaratmi. Za to som velmi vdacna. To už potrebuju omnoho viac než tvorit alebo hrat sa s mamou.

11bodka11
14. okt 2024

Ja som teraz este doma ale teda ked som pracovala tak o 16:15 som prisla domov a boli sme spolu do cca 21:30 - 22:00 Moje deti skor spat nechodia 😀 Cize casu travime spolu dost. Na kruzok nechodi, nechce. Vikendy sme vsetci spolu. Obcas synovi pride kamos alebo on ide k nemu. A raz za sto rokov ide na ihrisko. Ale to po hodine pride ze ho to nebavi.

dankabetka
14. okt 2024

ahoj, tak ja mam tretiaka a predskolaka, a tiez sa neda povedat, ze mame na seba dost casu poobede. Chodim po nich cca o 16:00-16:30, ak je pekne pocasie alebo kamarati vonku - tak ostavame rovno zo skoly a skolky vonku ( aj s taskami ).Domov prideme pred 18:00 ( zvycajne 17:30 sa snazim byt doma), a to je uz kolotoc potom : skolak si robi v kuchyni pri mne ulohy (ak nestihol v skole), ja robim veceru, mensi sa tmoli popri nas, a aj on uz si robi " pracovny zosit" , niekde v tomto chaose prichadza domov tatik, dame veceru, chalani potom maju dovolene tablety ( ano, kazdy den maju a nemam chut im ich brat) po tom daju hygienu, vecernu rozpravky (2*20minut- kazdy si vyberie svoju ) a ideme im citat ( ja mensiemu, muz starsiemu) , o 20:30 zhasinam, predtym este zhodnotime den ( ale to je len v rychlosti, ku kazdemu si na chvilku lahnem -rozumej 5-10 minut a odchadzam), kolko "kvalitneho" casu stravim s detmi ? no nejdem to ani ratat...rano ked odchadzam z domu chalani este spia - rano nosi deti muz. Ja mam tento kolotoc - pondelok az piatok, a tak ked tu citam otazky, akym konickom sa venujete a co robite zeny pre seba " po veceroch" tak nechapem, kde berete energiu, ja o 21:30 spokojne fucim v perinach. U nas sa vsetko "rodinne" deje len cez vikend...( ale ja zas napriklad cez vikend vobec neupratujem, varim minimalne- celkovo), vikend je na : vylety, bicykle, chodime na zahradu ( chalani tam maju svoj dom na strome, volne pole posobnosti 😀- tam sa moze vsetko), turistiku, teraz zacali liezt na lezeckej stene obaja, v lete chodime plavat, v zime lyzovat, do toho sem tam vikend u rodicov( k obom chodime na vikend- su daleko)... vikend sa im naozaj venujeme.. inak to zariadit bohuzial nevieme 🙄

petrusa87
14. okt 2024

Ja s detmi tiez chodim domov kazdy den az po pol piatej a musim sa priznat, potom okrem chystania jedal musim vela vasu travit s oboma dcerkami ale vsetko okolo ucenia, kedze samostatne su neni a a jedna z nich by asi doslova aj prepadala pre tazke zapamatavanie si uciva,, a uz len vecer pohananie do postele.. este dokonca aj kazdu sobotu pracujem do 12:00 a cez vikend dohanam domacnost a zas to ucenie, chcela by som viac travit casu s nimi aj spolocnych aktivit ale bohuzial neda sa