Klasická základná škola v našom meste verzus alternatívna škola vo vedľajšom veľkom meste

lauriik
26. jan 2023

Ahojte dievčatá,

idem si k vám po radu. Dcéra v septembri nastupuje do prvej triedy a riešime dilemu, ktorú školu vybrať.
Škola č. 1: Klasická základná škola v našom meste. Bude tu mať kamarátov zo škôlky a dojazd cca 5 minut autom, časom by snáď zvládla aj pešky. Ale zastaralý spôsob výučby. Všetko s čím sa ja nestotožňujem.
Škola č. 2: Alternatívna škola vo vedlajšom velkom meste. Ráno cesta cca 40-50 minút. Škola má spôsob výučby, ktorý sa mi páči (výučba v blokoch, deti nejsú známkované, nemajú domáce úlohy) Avšak nikoho tam nebude poznať a dosť možno sa jej pretrhajú vzťahy, ktoré má tu.

Akú školu by ste vybrali vy? Riešil niekto podobnú dilemu?

pribinak
26. jan 2023

@lauriik škola c. 1. Lebo jazdiť - dochádzať rano skoro hodinu je dosť pre dieťa vyčerpávajúce, a ešte skoro hodinu poobede. Ten čas sa dá využiť na krúžky, kurzy, …

vikusjk
26. jan 2023

@lauriik ja by som volila skolu c. 1. Je to pre nu lepsie, nakolko bude mat kratsiu cestu do skoly a aj kamaratov v meste, vo vyssich rocnikoch budu spolu chodit von, stretavat sa aj mimo skoly atd. Tym "starym" sposobom vyucby sa uci na asi 99% skol na slovensku.

luccija
26. jan 2023

Aj, keď sa mi páči štýl výučby na druhej vybrala by som prvú.Kvoli logistike a hlavne, že bude mať v blízkosti kamaratky.Ta cesta je dlha

orlikova
26. jan 2023

Ja som tak riešila,či dedinskú školu - jednotriedku, alebo voziť do mesta na klasickú školu. Vybrala som necestovať a ostať s kamarátmi do škôlky, čiže dedinskú. A neľutujem. Dcérka už chodí aj sama, kolektív sú perfektný a pri dnešných cenách pohonných hmôt tie náklady využijeme na iné rodinné aktivity.

kvetinka75
26. jan 2023

@lauriik
č. 1
1.čo sa týka tých vzťahov, postupne sa asi aj tak pretrhnú. V tomto veku sa deti jeden deň kamarátia s jedným kamarátom, druhý deň s druhým. Tie priateľstvá sa nachádzajú a upevňujú až vo vyšších ročníkoch, takže tam by si určite našla nových kamarátov, ale ak bude mať spolužiakov tak ďaleko, nebude môcť s nimi tráviť toľko času neskôr.
2. Vieš aká je tá alternatívna škola? Aké má ohlasy?
3. 50 min. dochádzať každý deň je dosť. Bude to unavujúce. A ak bude chcieť ešte nejaké krúžky, zbytočne si to skomplikujete a budete chodiť domov až večer. Čo to bude za život? Vieš si to predstaviť 9 rokov?

kp7333
26. jan 2023

@lauriik tiez som za beznu skolu, hoci mam k nasmu systemu skolstva vyhrady. poznam rodiny, ktorych deti chodili do alternativnych skol a po case ich prelozili na beznu skolu, kde ale vedomostne zaostavali. Ono alternativne skolstvo moze byt zaujimave pre deti/rodicov, ale treba si uvedomit, ze po zs nasleduju prijimacky na strednu skolu a tam treba urcity balik vedomosti, ktore alternativna skola nemusi mat v osnovach. a dochadzanie je kapitola sama o sebe. Ak budes robit sofera, musis si najst zamestnanie na skrateny uvazok, inak to nedas.

danieladeley
26. jan 2023

jednoznacne prvu, dochadzat 50 min. je brutalne vela

mikella912
26. jan 2023

@lauriik c 1 by som ja osobne vybrala

zooeynka
26. jan 2023

Tu istu dilemu som riesila, vybrala som klasicku skolu 15 minut pesi s kamaratkami z okolia. Plus zavazili samozrejme aj financie, alternativu trebalo platit+dlhsie dochadzanie. Vyhralo pohodlie. Zatial nelutujem(ale porovnat neviem)

katuskamala1
26. jan 2023

A co na to dcerka? Pytala si sa jej? Jasne, ze je este mala aby rozhodovala o svojom vzdelaní, ale ci o tom vie, ze nie je jasné, ze nemusí ist na skolu s kamošmi..

simsalabim
26. jan 2023

@lauriik určite tú prvú, moja dcéra na strednú dochádza cca 55 minút a je to teda dosť. Ráno ju väčšinou vozíme, takže sa cesta skráti o polovicu, naspäť chodí sama a je to teda dosť myslím aj na skoro dospelú. Pre prváčika to bude veľmi náročné.

katuskamala1
26. jan 2023

My sme tu alternatívnu mali na dochádzanie autom 15min (busom by musel na prestup) a syn ze v žiadnom prípade, on ide s kamosmi do dedinskej skoly a ani pocut. No a samozrejme financie, cca 300e mesacne za skolu je mega vela pre nas..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beronsche
26. jan 2023

@lauriik riesila som uplne rovnaku dilemu, s tym rozdielom, ze u nas by bolo dochadzanie "len" cca 30min autom.. Nakoniec su deti na beznej skole. Oni neriesia, ine nepoznaju, ale u mna sa tato otazka Este z casu na cas vynori..
Kazdopadne, z pohladu logistiky a samostatnosti deti, jednoznacne spravna volba.

Ked tak nas tym rozmyslam, je to dost frustrujuce, ze vobec musime taketo veci riesit.. ze statne skolstvo (cest vynimkam) je take ake je...

beronsche
26. jan 2023

@kp7333 toto, co pises neplati, ak je skola normalne zaradena do statneho zoznamu skol (neviem, Ako sa to spravne oznacuje..)

nikam
26. jan 2023

Poriadne si pozistuj, ako to na alternativnej skole "chodi". Nie to, co prezentuje skola, ale skusenosti rodicov, mozno starsich deti. Pozri pripadne rebricky skol, teraz zverejnilo INEKO a vyfiltruj si tie parametre, na ktorych Vam zalezi - nemusi to byt vzdy len vykon v Monitoroch, ale aj socialne zazemie, klima skoly a pod. Nalsedne sa rozhodni, ci ste ochotni akceptovat negativa (isto nejake budu, okrem dochadzania).

lauriik
autor
26. jan 2023

Ďakujem všetkým za reakcie. Aj u mňa prevažuje tá prvá možnosť. Mám to tak 80 ku 20. Akurát som chcela vedieť, či ozaj len nejsom moc pohodlná, že kvoli času v aute chcem odoprieť dieťaťu prijatelnejšie vzdelanie 😕 Inak na skratený úväzok pracujem ale ráno by ju proste musel vozit manžel. A peniaze som do toho rozhodnutia cielene nechcela ťahať.
Dcéra samozrejme vyberá možnosť zostať s deťmi so školky, ktoré pozná. Akurát ona úplne nechápe tie vzdelávacie systémy. Pre ňu je to len rozhodnutie byť alebo nebyť s kamarátmi. 🤷🏼‍♀️

beronsche
26. jan 2023

@nikam no veru, "moja" alternativna je hodnotena v tom rebricku omnoho, omnoho lepsie ako statna, kde chodia deti.. auch..
Ale inak suhlasim, vzdy preverovat! v takejto suvislosti si vzdy spomeniem na dve ruky, ci Ako sa volala ta stiavnicka skola s uchylom riaditelom...

Pri alternativnych skolach byva casto problemom aj benevolencia a problemove deti, kt. tam rodicia davaju nie preto, ze by chceli iny vzdelavaci system, ale preto, ze si s nimi v beznej skole nevedia rady..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
26. jan 2023

@lauriik mame v triede nespadove deti a je to nestastie. Vstavaju o 6 rano, dochadzaju domov neskoro. Ked je kino, vystava tak sa chodi do druziny o 16.30/17.00 a chodia domov po siestej vecer a musia sa este ucit. Skola dava na nastenku rozne akcie ako karnevaly, pochody parkom, DDM akcie alebo vikendove akcie, kde sa tieto deti neobjavuju - rodicom sa nechce cestovat. Su kompletne vykorenene zo socialneho zivota, pretoze nepatria kde byvaju. Nemaju kamaratky a kamratov, nemaju sa s kym poradit ked treba ulohy. Nase deti sa bezne stredavaju na uliciach v parkoch a na ihriskach. Tieto deti co byvaju daleko nic z toho nemaju. Je velmi nestastne riesenie davat dieta do skoly mimo spadovej oblasti. Samozrejme pokial dieta potrebuje specialnu, specializovanu zakladku alebo medzinarodnu skolu lebo rodicia su cudzinci a su niekde na par rokov - pochopitelne. Ale inak - nestastie pre dieta. Ak chces dobre vzdelanie, zakladku daj spadovu a potom 8 rocny gympel alebo gympel neskor. Poznam deti z poslednych dedin z Oravy studujuce na medicine, prave, psychologii v Prahe. Kolko deti z Prahy na tieto skoly nedostane a tieto slovenske deti studovali bohvie kde v dedinskom zapadakove a dostali sa na tie skoly.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kp7333
26. jan 2023

@elizabet173 suhlasim, v konecnom dosledku je to hlavne o kvalite ziakov. tiez poznam rodinu, ktorej starsie dieta chodilo do alternativnej skoly, mladsiu dali do beznej a ked videli ten rozdiel, tak aj starsiu dali preradit do beznej. a mala velke problemy to potom dobehnut.

lauriik
autor
26. jan 2023

@kittykat22 ja toto vobec nespochybnujem, ze z akejkolvek skoly sa mozes vypracovat. Sama som z maleho mesta a mam viacero spoluziakov z gympla co maju medicinu, pravo a pod vystudovane. A takisto poznam ludi co nemaju ziadne VS, ledvaj maturitu a su megaupesni.
Mne skor ide o to, ze v tej klasickej skole zrazu dieta prejde z vnutornej motivacie na vonkajsiu. Zrazu sa neuci lebo ho to zaujima ale aby dostalo jednotku. A dalsia vec, ze sa musis ucit vsetko, a idealne mat zo vsetkeho jednotky. Lebo klasicka skola je taka, ze ked si dobry v matematike a mas jednotky tak to nikoho netrapi ale kazdy sa sustredi na to, ze mas trojku z dejepisu (moj pripad) Ze vlastne ma ta skola nikdy nepodporila v tom v com som bola dobra ale dala mi vyzrat to v com nie. 🤷🏼‍♀️
Ja ked vidim ten predpotopny system vyucby, ako tam deti musia sedet cely den na riti a ucit sa veci, ktore si realne kazdy z nas dneska dokaze vygooglit behom 20s v telefone tak je mi zle. A veci praktické, ktoré by sa každému do života hodili (finančná gramotnosť, ako sa starať o svoje zdravie, telo, psychohygiena, práca z internetom, a pod) sa nevyucuje a clovek si vsetko musi sam realne dostudovat ak chce vediet. Do toho demotivovani ucitelia, ktory nemaju zaujem cokolvek na svojej vyucbe zmenit.

pallacinka29
26. jan 2023

@lauriik obycajnu…
inak mam pocit, ze tieto akoze alternativne vyhovuju dnesnym lenivym rodicom… co je zle na DÚ? Uci to deti zodpovednosti, systemu, povinnostiam. Toto prezentovat ako vyhodu 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

lauriik
autor
26. jan 2023

@pallacinka29 ja neviem ako ty ale ja si tiez z prace nenosim domace ulohy. Neviem preco ked dieta stravi 5-6 hodin v skole tak naco este domace ulohy? Ved aj to dieta si potrebuje odpocinut od tej skoly.
Cize ano, ja ako dnesny lenivy rodic, radsej stravim s dietatom volny cas na lyziach, bicykli, v prírode alebo vyrabanim ako pisanim domacich uloh 🤦🏼‍♀️
Btw moja mama je 24 rokov riaditelka ZS a dava domace ulohy len detom, ktore su v skole pomale a nestihaju spravit vsetky cvicenia na hodine. To mi pride fair enough.

pallacinka29
26. jan 2023

@lauriik uz vidim, ako kazde poobede, po hodine cestou tam a hodiny cestou naspat sa pojdete lyzovat 😂😂😂 . Mi nechces povedat, ze 6 rocne dieta nemusi trenovat pisanie, citanie doma…
Ako tak pozeram, aj slovensky jazyk mas vycibreny 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

kittykat22
26. jan 2023

@lauriik len aby si nebola rozcarovana, ze na gymnazium a vysku chcu deti ktore maju klasicke vzdelanie. Bohuzial nikoho nezaujima ze je dieta kreativne a dokaze komunikovat, ked ten test nespravi na tych 99% aby sa na dobru statnu skolu dostalo 😐 Ja ti mozem napisat, ze moje dieta je na ZS ktora ma jedny z najlepsich vysledkov z republiky - a poznam deti ktore chodia na alternativne skoly. Nemali sancu uz v 2 rocniku v porovnani 1:1. Deti totalne namakane - citatelske denniky, pocitanie do 100 z hlavy, pisomky a totalny dril. Skola do toho rozvija deti aj v socialnych oblastiach - kino, divadlo a navsteva pekarne. Nedokazem si predtavit ten rozdiel napriklad v 5 rocniku. Tie deti budu uplne mimo.

kittykat22
26. jan 2023

Na tejto skole je nevyhoda, ze dieta ktore na to moc nema si to musi odmakat a ma sancu sa dostat na lepsie skoly - kde by sa inak nedostalo. Sikovne deti to davaju lavou zadnou. Zvysok musi otrocit.

lauriik
autor
26. jan 2023

@pallacinka29
Ja nerozumiem preco sa do mna navazas. 🤷🏼‍♀️
Cesta naspat zo skoly je rychla, trva asi 15 minut lebo to je smerom z mesta. Problem je v podstate iba rano v rannej spicke smerom do mesta. Tam su hrozne kolony.
Dcera citat vie. Pisat zatial nie ale pokial funguju skoly kde sa da naucit pisat aj bez domacich uloh tak nevidim dovod mat domace ulohy.
Ale pokial tebe ulohy vyhovuju tak v poriadku. Ved nemusi mat kazdy na to rovnaky nazor. Ja by som vsak bola rada, ak by moje deti mali poobedia volne a nemuseli sa zaoberat skolou vo svojom volnom case ☺️

lauriik
autor
26. jan 2023

@kittykat22 vidis lenze ty nerozumies mojmu problemu lebo deti ti chodia do dobrej skoly. U mna nechat dieta v statnej znamena, ze to bude chodit do velmi priemernej ZŠ a zrejme tam bude viac stagnovat ako napredovat. Tiez by som bola v pohode keby sme malo v spadovej oblasti dobru statnu skolu ☺️