Zeny uz mam nervy... Som rozvedena. Dovod bol neustale klamstva mojho ex. Vymyslal si o mne hrozne veci, neskor sa za ne ospravedlnoval bez kuska hanbi, ako ked sa ospravedlnite za skocenie na nohu. V manzelskej poradni mi povedali, ze je to forma psychopata, ze sa s tym neda robit nic, je to ako povahova crta. Dedicna! My mame spolu syna. Ma 6 rokov. A v poslednom case si zacal vymyslat/ klamat. Su to uplne nevinne klamstva, akoze sa rozpraval so susedom, alebo bol u babky sam v obchode ( obchod tam nie je) alebo boli niekde na vylete s ex a neboli nikde. Ked mu na to pridem nezatlka. Najskor som vysvetlovala ake zle to je. Neskor som sa zacala vyhrazat, ze to bolo naposledy. Tych naposledy uz bolo priliz. Mam chut mu dat riadne cez zadok. Keby to s byvalym nezazivam, asi by som to tak neriesila. Lenze ak bude aj on taky, nebude mat v zivote rodinu ani priatelov. Ja mam uz druheho muza, ktory mu je velmi dobrym vzorom. Stale som mu ho davala za priklad, ze my mu neklameme, mame kopu kamaratov a ze klamarov nikto rad nema. Aj priklad topiaceho chlapca, ktory si najskor utahoval ze sa topi a neskor mu nik neveril tak sa utopil som mu rozpravala. Proste rozhovorom s nim to nejde. Ma velky respekt pred mojim muzom. Place uz ked na neho zvysi hlas, hoci ho nebije. Raz som ho tak tiez nachytala s tym, ze mi slubil, ze to bolo naposledy, len aby som mu to nehovorila. Uz skusam vsetko mozne. On normalne zacne nieco rozpravat, opisovat a isto vela krat ani nepridem nato, ze si vymysla. Ved kto by si kazdu kravinu overoval. Ozaj uz neviem co... Mozno sa to ani neda ,, prevychovat" ale chcem preto urobit vsetko....
No ešte aby nepodedil tvoju hlúposť.
@ms_green to by bol ten lepsi pripad, maly ma 6 rokov.
@ckocka akoze co o mne vies? Ci len si potrebujes pohonit ego?
A to ho chceš za to naozaj biť? Však sa na tom zasmej preboha.... Za to, že ty máš nejaký mindrak z tvojho bývalého, tak si takýmto správaním akurát pokazíš vzťah ešte aj so synom. Má iba 6 rokov 🤦♀️ keď môj syn začne vymýšľať, tak sa k nemu pridám a vymýšľame a smejeme sa ako blázni.....
@gabika128 a kedy to mam riesit? Ked bude mat 18 a povahu mojho ex?
@gabika128 a toto co pises mi pride, ze ho vyslovene ucis klamat. Si tiez asi ina povaha ako som ja
@autor nemusí to byť len povahou ex. 6 ročne dieťa si už začne uvedomovať, že je z rozvratenej rodiny. Bio otec je proste bio. Takže, môže tam ísť o iné, nespracované veci. Ktoré si ty ani uvedomiť nemusíš....a takto to rieši. Tvoj postoj, vyhrážky a skatulkovanie....klamárov nikto nemá rád....je fakt hrozné. To akoby si jemu pobedala, nikto ťa nebude mať rád. Treba sa na to pozrieť zo širšieho hľadiska. A nič iné, ako navštíviť dobrého psychológa ti nepomôže. Poradí ti, aj ako v daných situáciach reagovať.....
Tiež súhlasím aby si sa poradila s nejakým psychológom, pomôže ti ako reagovať a ako sa s dieťaťom rozprávať. Vyhrážky, zakazovanie, škatuľkovanie a robenie scén určite nepomôžu 6 ročnému dieťaťu k zdravému vývoju.
A nie, ja neučím svoje dieťa klamať, pretože zatiaľ vo veku 3 rokov ani nechápe čo je to klamstvo. Vymýšľa si, to áno a aj chápe čo je to vymýšľať si a hovoriť hlúposti, keď s tým začne, tak sa pridám a ukazujem mu tým, že je to naozaj vymyslené.
@gabika128 ja som predsa pisala, ze som mu vela vysvstlovala, davala priklady, hovorila o tom, ze ked niekto takto klame, nikto mu uz potom neveri...zial nepomohlo. Keby to boli len moje mindraky, tak toto snad zaberie a maly s tym prestane...ale jeho vymysli pokracuju
Stále nerozumiem, prečo to dieťa tak ostro odsudzuješ a označuješ za klamára, že mu už nikto nebude nikdy veriť, že klamárov nikto nemá rád.... Pritom píšeš na začiatku, že sú to úplne nevinné výmysly. Možno má teraz také obdobie, vymýšľať príbehy, chce upútať pozornosť, chce povedať nejaký zaujímavý príbeh, ktorý sa však reálne nestal. V rodine sme mali tiež chlapca čo si vymýšľal takéto veci, lebo keď bol u mamy na víkend, tak tam len sedel zavretý.... Nechcel počuť doma ako ho jeho mamka zanedbáva, nikam neberie, nič nekúpi, tak si vymýšľal.... 🤷♀️
Ja napriklad tieto tvoje pocity uplne chapem. Ja mam svokra alkoholika s poruchou osobnosti a je to clovek, ktory dokaze poriadne traumatizovat blizkych. Casto vidime nieco z jeho spravania na nasom malom a obidvaja s manzelom mame z toho zimomriavky. Ale ono je to podla mna ovela pravdepodobnejsie tak, ze svokor sa sprava ako male dieta a nie maly ako svokor. Ale aj tak sa niekedy zdesime, ze co ked geny....Ale malemu to nijako nevycitame, on za tieto nase pocity nemoze. A budeme sa proste ako rodicia snazit dat mu taku vychovu, aby postupne tym malym dietatom prestal byt a raz sa zmenil na dospeleho.
Tiez by som odporucala zajst za psychologom. Uz len kvoli tomu, aby si spracovala traumu z ex (co fakt viem ze niektori ludia vedia zanechat) a naucila sa oddelit svoj odpor k nemu od vnimania maleho. Tak budes vediet lepsie rozoznat, ktorymi vymyslami maleho sa treba zaoberat a ktore su fakt len detske prejavy adekvatne veku.
@gabika128 to sa ti lahko hovori,ale je tazke odhadnut hranicu,kedy su klamstva nevinne a kedy uz zavazne. Tu to vidim tak,ze chlapec bude klamar po otcovi a kazda matka si praje pre dieta len to najlepsie. Nepodchyti to vcas a chlapec bude mat velke problemy v zivote. Aj ked chorobneho klamara to neodnauci,ale nieco musi robit,aby z neho nemala odluda.
Narozdiel od iných mamičiek....presne viem o čom hovoríš. Dcéra podedila tento štýl klamstva po svojom otcovi. Nevinné somariny...no všetko vymyslené. Tiež ma nebaví všetko overovať lebo to je na porážku. Neviem čo z toho čo povie je pravda, bohužiaľ. Podá to úplne presvedčivo . Ono to bude diagnóza. A asi sa s tým nedá nič robiť. Upozorňovanie, vyhrážanie, odhalenie...nič nepomáha. Tí ľudia si to asi neuvedomujú, že klamú. A z tohto sa nedá vyrásť. A pre ostatné múdre matky...kto nezažil tak nepochopí.
@gabika128 prepac ale ty si moj prispevok vobec nepochopila. Ja ho neodsudzujem, absolutne nie! Praveze, asi aj vdaka nemu si hovorim, ze ten moj ex za to ani nemoze. Ze to proste ma v sebe. Maleho lubim, on je dobry chlapec, na 6 rokov velmi pracovity, ked moze s niecim pomahat, tesi sa. Ja som sa uz vtedy pri rozvode na to psychologicky pytala. Ze, co ak to zdedi. Povedala, ze kopec psychopatov zije uplne normalnu zivot, lebo vychovou sa to da velmi ovplyvnit. Ale vtedy sme to dalej nerozoberali, nebol dovod. A ja mu predsa nehovorim, ze on je zly klamar. Ale ze ludi, ktori klamu nema nikto rad a snad on taky byt nechce. Ja neviem ako inak by si to ty vysvetlila? Nehovorim, ze moj sposob je super, ale kaslat nato? A potom so o 10 rokov buchat hlavu ze som sa na to mala zamerat hned? Presne ako pisu baby nizsie,podla mna cim viac bude teraz klamat, tym mu to bude prirodzenejsie. Neskor si uz mozem piskat...
@marianarem dakujem. Asi je to jedine riesenie ten psycholog
@zuzulik27 kolko rokov ma dcera? No mam z toho ozaj obavy...
Áno, asi som ťa nepochopila, takto na diaľku keď vás človek nepozná sa to chápe ťažko. Ja by som na tvojom mieste riešila otázku prečo si vymýšľa, z čoho to pramení, či je to len detské obdobie, či ho niečo netrápi... Tak ako som písala vyššie.
Ja si myslím, že vôbec nemusí z neho vyrásť psychopat. Sú také deti, že klamanie a vymýšľanie príbehov je proste v nich. Dcéra má 11 a má takú spolužiačku. Jedna z mojich sestier bola taká, tá vedela z fleku také veci vymyslieť a tvrdiť nám, čo sme okolo boli a stáli s otvorenou hubou, že je to 100% pravda. Sestra má už vyše 40 a po psychickej stránke je úplne ok 😁. Samozrejme, môže to byť aj genetika, pravdepodobne budeš vždy na to extrémne citlivá, najlepšie je v tomto poradiť sa s detskou psychologičkou, možno ťa to upokojí, keď ti aj ona povie, že v tomto veku je to /ešte/ úplne normálne.
14 rokov. Problém však pretrvávajúci od mala.
Ja som ako dieťa veeeela klamala a vymyslala, ale totálne blbosti, ze chodím na karate a prehodím cez plece 10kg chlapa, alebo ze mame farmu a tam koňov. Neviem prečo som klamala, ale teraz ako dospela som naozaj úprimný človek, ktorý povie aj to co sa možno nie všetkým paci a klamstvá z duše neznášam 🙂
@mikadooo ja v to pevne verim, tiez som mala taku spoluziacku, doteraz si pamatam, ako nam rozpravala, aky maju salon siat doma, bazeny atd. Pritom ju mama nechala starym rodicom. Chcel asi len pozornost. Lenze pri malom to moze byt dedicne a nechcem to zanedbat. Pri mojom ex to boli tiez zo zaciatku len nevinne klamstva, kde som si to sana ospravedlnovala, ze chcel ma zaujat, neskor ked sa mi nieco nezdalo, tak si vravim, preco by ma v takej veci klamal, ved to nemalo vyznam klamat. A teraz viem, ze uz vtedy mi malo bliknut. Nechcem, aby syn takto dopadol.
Ahoj, urcite to treba riesit a robis dobre, ze to nenechavas len tak. Aj ked je este len dieta a obcasne vymysli jednoducho patria k veku, treba to podchytit uz teraz ak ma jeho bio otec takyto problem.
Moj prvy priatel bol chorobny klamar. Klamal aj v uplnych banalitach. Nikdy som nevedela, ci to co vravi je pravda alebo loz. Uplne som v nom stratila casom doveru aj ked to nebol zly clovek a rozisla som sa s nim.
Drzim palce, aby sa Ti podarilo syna nasmerovat ba spravnu cestu.
@avril299 Dakujem🙂
Chápem, že ťa to trápi, ale nehovor mu také veci, že klamárov nikto nemá rád. To je v preklade povedané, že ak bude klamať, nebudeš ho mať rada. Také citové vydieranie. To nepomôže. Skús si prečítať v Nevychove článok o deťoch, prečo klamú. Snáď ti to pomôže. Držím palce.
Môžem sa spýtať koľko rokov má syn? Lebo ono v určitom veku "vymýšľanie si" (nie vyslovene klamanie), že niekde bol môže byť spojené aj s vekom. Čo sa pamätám tak aj ja som mala také obdobie v detstve, kedy som si proste vymýšľala príbehy, ktoré neboli pravdivé a nevnímala som, že je to niečo "zlé" Veľa som vtedy čítala knihy o čarodejníciach a stále som si vymýšľala veci, ktoré som čítala a reálne sa nestali.
Pokiaľ to nie je, že ti vyslovene klame, že sa spýtaš že či si upratal hračky, on ti povie, že áno a nie je to pravda, tak to nemusí byť úplne nejaké patologické. Chápem, že máš strach kvôli bývalému partnerovi ale podľa mňa to nemusí byť úplne to.