Kedy ste pustili svoje dieťa samé do školy?

shibaba
18. sep 2013

Ahojte kočky 😉 ! Mám desaťročnú dcérku, ktorá sa na mňa veľmi hnevá, pretože ju nie som schopná pustiť samú ráno do a poobede zo školy. Drvivá väčšina jej spolužiakov už chodí sama. Nalieha na mňa ona, aj rodina... Minulý rok som mala snahu, no vzápätí sa objavili správy, neskôr aj v televízii, o tmavej dodávke, ktorá zvykla stáť pred školou a pán z nej lákal deti na cukríky!!! Dokonca to bolo v našom kraji. Potom sme mali v obci problém s malými rómskymi tlupami...Trasa nie je dlhá, desať - pätnásť minút peši, no s niekoľkými prechodmi cez cestu, plus, cez jednu najfrekventovanejšiu. Dcérka je rozumná, no zvykne ju zaujať hocičo, vtedy sa nesústredí a ja sa veľmi bojím, aby sa niečo také nestalo práve, keď pôjde sama. Skúsili sme to tak, že som ju odprevadila do pol cesty, ale zbytok bol pre mňa peklo. Neustále sa za mnou obzerala, kývala a vôbec si nevšímala autá, ktoré kvôli tomu pred ňou prudko museli zabrzdiť. Možno, keby som tam nebola a nerozptyľovala ju, išlo by jej to dobre. No, čo ak nie? Nechcem ju dusiť, no zároveň mám o ňu veľký strach...Poraďte mi prosím ☹ . Ako ste postupovali vy? 😕

alzbetka999
18. sep 2013

ahoj 🙂 no moj nazor je ze 10 rocna ma uz dost rozumu na to aby si nebrala od cudzich cukriky a nenasadal do auta...ak sa bojis tak sa s nou rozpravaj a vysvetlujej to 🙂

yasminka137
18. sep 2013

Ahoj,moji synovia chodili už od prvej triedy...aj ked zo začiatku som ich nosila pár dni,aby vedeli čo a ako a potom som im už len kývala cez okienko... 🙂

aristka
18. sep 2013

môj najstarší to mal tiež takto ako ty cez nejaké prechody a sám začal chodiť ako 8 ročný a tak ako píše
@alzbetka999 treba neustále upozorňovať na tieto veci čo píšeš ,inak ako začal chodiť sám ,tak aj ostatné mamičky začali púšťať zo sídliska svoje deti samé a chodil stále s niekým ....

digysa
18. sep 2013

Podla mna 10 rokov je ten "zazracny" vek

janinah
18. sep 2013

syn je druhák,nechodí sám,ale zopár jeho spolužiakov chodí,ale je to blízko a žiadna hlavná cesta..ale už uvažujem,že bude chodiť aj sám

anjelicek26
18. sep 2013

@shibaba - nema kamaratku, kde by chodili spolu? Plus ist s rodicom znamena u dietata casto prave tu nepozornost, lebo sa na rodica spolieha. Bez neho sa spolieha same na seba. Ja dcerku od 10 rokov planuje tiez nechat chodit samu - ale ona to ma 22 zastavok autobusom 😝 Len o zastavku dalej nastupi jej naj kamos a o dalsie dve zastavky tiez spoluziacka, tak ich bude viac. A nervy budem mat jasne, ale ako dieta naucit samostatnosti?

nicky07
18. sep 2013

Ahoj mám tiež desaťročnú a sedemročného. V podstate ked chodil Patrik ešte do škôlky tak ich vozil tatik na aute takže chodili stale s niekym vysadil ju pred škôlkou ktorá stojí hned vedľa školy. tak to bolo do štvrtého ročníka keď už šiel do školy aj starší syn a teda začali ráno chodiť spolu.Tak to bolo aj zo školy, dcéra bola v družine do doby kým niekto nešiel pre malého do škôlky. S Patrikom je to už iné, do družiny poobede nechodí a domov zo školy chodí sám od prvého ročníka cca od polroka. Teraz je druhák a keď má ísť ráno do školy sám (že je trebárs dcéra chorá alebo má voľnú hodinu) tak idem s ním, vezmem psa akože venčenie ale nie preto že by som si myslela že to nezvládne ale preto že mám pocit že on by sa niekam zamotkal a do škol by nakoniec nedorazil ale našiel by sa niekde u babky alebo niekde inde na návšteve. Možno by ti pomohlo keby dcéra chodila do školy so spolužiačkami že ich teda pôjde viac ale u nás teda ráno o pol ôsmej do školy tiahne taký húf detí že naozaj by som sa neobávala že by sa mohlo niečo stať. Aj keď jasné vždy sa môže niečo stať... ALe desaťročná je naozaj už rozumná slečna, s ktorou ked sa porozprávaš tak určite nebude brať cukriky od niekoho cudzieho ani sadať k niekomu do auta... 🙂

bubelko
18. sep 2013

@shibaba uz som to viac krat niekde pisala, ze u nas vo sui chodia deti same uz do skolky, nieto este do skoly. takze ja som tuto dilemu riesila minuly rok, ked mal syn 5r (niektori jeho spoluziaci 4,5r). kolko krat ist s nim az do skolky - bola som raz, potom chodil sam.
lenze - vodici su tu ohladuplnejsi, davaju si viac pozor, hlavne ak vidia deti s oranzovymi reflexnymi pasmi. deti chodia väcsinou vo dvojici - su uz tak rozdelovani do tried, aby ich bolo z jedneho smeru viac a mohli chodit spolu. maju na zaciatku skolky vzdy jedno dopravne cvicenie s policajtom, ktory ich uci prechadzat cez cestu. syn prechadza cez relativne hlavnu cestu obcou, ktora je este v kopci a prechod je na zakrute. neviem, ci by som ho v tomto veku nechala ist sameho na svk. druha vec je, ze na svk ani nemoze do skolky sam, takze tam by som to takto skoro vobec riesit nemusela.
musim vsak povedat, ze mu toto samotne chodenie prospelo, je daleko samostatnejsi a sebavedomejsi ako som bola ja v tom veku. u nas je navjäcsi trest pre syna, ze pojdem s nim do skolky - od dvere po dvere (dovnutra aj tak nesmieme).
mali sme inak minuly rok tiez problem s autom a chlapikom, ktory lakal deti do auta. bolo mi vselijak. dostali sme k tomu vsak instrukcie z vedenia skoly a policie, ako instruovat deti a ake pravidla treba dodrziavat.
verim, ze to nie je lahke rozhodnutie, ale osobne si myslim, ze 10-rocna slecna je skutocne uz dost velka na to, aby cestu do skoly zvladla sama.

shibaba
autor
18. sep 2013

Kočky, ďakujem vám všetkým 🙂 🙂 🙂 . Máte pravdu, je rozhodnuté, zajtra ráno bude mať teda moja Zuzi deň "D" ! Prajem vám všetkým ešte príjemný večer 😉

m_ij_ka
18. sep 2013

moja dcéra je tretiačka (8r) a rozprávali sme sa, že bude chodiť domov po škole sama. ráno chodí s kamoškou na autobusy do školy tak to je v pohode, ale ja som taká, že každé ráno jej prizvukujem , aby dávala pozor a pozerala na cestu. Už sa mi aj priznala, že aj ráno sem tam išla pešo s kamoškou, no skoro som odpadla, ale zas na druhej strane sa jej nič nestalo keď poobede prišla domov. 🙂

barcelona94901
18. sep 2013

@yasminka137 u nás 1-4 nechodia vobec sami ,rodičia vačšinou vozia aj ešte staršie deti,
hoci aj my máme veľmi blízko do školy
a ja ako 6ročná som mohla chodiť do tej istej školy,nikto sa nad tým nepozastavil ,chodili tak všetci ,aut jazdilo málo ,v tej dobe sme nevedeli čo je to bezdomovec,ožran a uchylák ,feťák..dnes bohužiaľ nie všade je tak bezpečno aby sme mohli napísať to čo ty,nie je cesta ako cesta ,po tej našej večer okolo školy neprejde ani dospelý chlap a ráno tade dieťa nikto samé nepustí ,hoc ide o dobru školu, cestu si človek nekupi ,toľko smradochov,bezdomovcov,feťákov,veru aj uchyla sem tam človek stretne..dnes sa skutočne nikto nepozastaví nad tým,že rodičia svoje deti radšej privezu,odvezu a učiteľky,vychovávateľky deti so školy nepustia bez toho,aby niekto z rodičov pre ne prišiel a to nežijem v Bratislave ,ani na sídlisku ,taká je doba ,bezpečnosť dieťaťa prvoradá pre školu aj rodiča 😉

andrejka1974
18. sep 2013

Moje deti začali chodiť samé od polroka v prvej triede aj do školy aj zo skoly

bets
19. sep 2013

nasa skola ma prisnejsie pravidla ohladom odchodu zo skoly, nakolko tam chodia deti z celeho kraja (teda ti, ktorym sa to oplati deti dovazat aj z vacsej dialky). takze deti vacsinou na prvom stupni nechodia same, resp. tie, ktore nahodou byvaju v blizkosti chodia ale rodicia musia specialne skolu poziadat, aby deti pustali same.
potom od 5. rocnika uz nie je klasicka druzina, takze rodicia su nuteni poriesit, co s detmi. syn chodi do ZUS, co ma 15 min. pesi a odtial ho zatial vyzdvihujem. uz aspon tam chodi sam (uz mam dost vozenia za tie roky), aj ked ma niekolko prechodov cez frekventovane a neprehladne krizovatky. vsetko sme s nim presli a specialne opakujeme, kde mat zvysenu pozornost. a je mozne ze postupne zacne chodit aj sam domov, co je troma spojmi a pesimi presunmi medzi zastavkami. zacneme uz aj toto skusat, zda sa, ze tento rok dostane kluce od domu a svoj kod na alarm. do skoly stale vozime, rano by musel skoro odchadzat z domu, nemame problem aj do maturity, nakolko cestu tym smerom mame obaja s muzom.

ivankaalenka
19. sep 2013

No...priznam sa, ze verim, ze az do piatej triedy ju budeme vozit a prideme po nu do druziny. Neviem, ja sa bojim, aj ked vidim, ze dietky idu same...moja je teraz prvacka, tak mame cas...ale rozhodne, ze by som sa bala, chapem ta. Ked vyrastie, tak pochopi, ze co to je steachovat sa o dieta...

pancake
19. sep 2013

záleží kde človek býva a ako má dieťa daleko do školy. keby som môjho 5ročnéhy syna poslala samého do škôlky / a on by išiel s radosťou/ tak do hodiny mám doma sociálku. ale myslím že kde bude druhák- tretiak tak už bude chodiť sám. aj ked to máme 15minút pešo a dve frekventované cesty ☹(

timurko
19. sep 2013

mooj chodi od prvej triedy sam...dva tri tyzdne som chodila a potom uz nie...a u nas nikto nechodi s detmi do skoly ..teda len jedna-taka cudacka..

prasiatko30
20. sep 2013

ja neviem - uz si zacinam davat tuto otazku aj ja samej sebe ale zatial veru este vobec nemam v plane pustat dceru 7r samu - za prve este musime chodit aj s jej mladsou sestrou - chodia do tej istej skoly a potom maju to dost daleko cez viacero ulic dokonca bez vyznacenych prechodov a aj ked do tej istej zony chodia viacere deti z dvora mne sa tak nezne zda ze az do 10-12r veru budeme dcery vozit/vodit a vyzdvihovat osobne 😅 - a samozrejme skola by mi samu dceru este ani domov nepustila - proste niekto ju musi prist vyzdvihnut aby ju pustili cez prah skoly

ivankaalenka
23. mar 2016

Ja mam 10 rocnu v auguste. A nepustame ju samotnu - nikam, ani do skoly a zo skoly. Uvidim...ked bude mat 12, tak potom asi 🙂 Bude ma neznasat, ale je mi to jedno, pre mna je jej bezpecnost na prvom mieste 😎

ivankaalenka
23. mar 2016

@timurko u nas vsetci chodili 🙂 vsetci sme cudaci 😀 😀 😀

tyelde
26. mar 2016

Ja som chodila 2km do vedľajšej dediny pešo na autobus a odtiaľ 15km do školy sama po dvoch týždňoch od nástupu do prvej triedy a žijem...deti poväčšine nie sú úplne na hlavu padnuté a keď im veci vysvetlíš tak pochopia...

qwertxy
26. mar 2016

Ako vychovávateľka v škole iba takú poznámku že často rodicia qkoby

qwertxy
26. mar 2016

...podcenovali svoje deti, keď jej vysvetlis ako kam ísť a parkrat si s ňou cestu prejdeš, ona to zvládne bravúrne... Som zvedavá ako budem postupovať keď bude môj malý v tom veku 😉

stardust
26. mar 2016

Prvy tyzden som chodila so synom do skoly a zo skoly a pripravovala ho na to, ze bude chodit sam a teraz nie je problem.

girlnextdoor
26. mar 2016

Ja osobne som chodila do základnej školy sama iba v sprievode staršej sestry o tri roky od prvého ročníka, obaja rodičia pracovali a nemali šancu nás do školy vodiť. Museli sme ísť z jedného sídliska do druhého aj cez hlavné cesty.
K tomu od prvého ročníka som chodila 3 x do týždňa do ZUŠ, ktorá sídli v centre mesta, je to cca 6 zastávok MHD tam aj naspäť, mamina to so mnou raz prešla a bolo. Všetko bez mobilov a pod a tu som 😉
Som rada, že ma tak skoro naučili samostatnosti a zodpovednosti...
Takže za mňa - 10 ročné dieťa je určite schopné samo zájsť do/z školy 🙂

jajka257
29. mar 2016

@ivankaalenka aj ja som cudak🙂 ja s nou budem chodit, kym neskonci zakladku🙂 🙂 🙂 ucim na tej istej skole. Ale aj ostatne deti chodia s rodicmi, a dokonca aj tych starsich vozia rodicia.