Karanténa a samovzdelávanie - zvládate to?

plotas
18. mar 2020

Mamičky vy zvládate sa učenie s deťmi doma? Ja nemám očr a ani muž(ten robí teraz každý deň do večera)
Prikladám úlohy z pondelka a zo stredy.. nie je tam ešte angličtina, diktáty vzdávam úplne :(

jankapepe
18. mar 2020

@plotas pozerám že sú to úlohy pre 3 tiaka. Úlohy nech si spraví sám a ty len skontroluj a vysvetli čo nevie.
Toho učiva tam nemá veľa len to je tak divne rozpísané na tri riadky všetko 🙂

plotas
autor
18. mar 2020

@jankapepe vy ste tiež tretiaci?

alexandraalexandrova
18. mar 2020

@plotas mam druhaka, ulohy si robi sam, ja iba dohliadam ked treba, ked potrebuje pomoc vysvetlim, ale nesedim pri nom za celu dobu kym sa uci...

plotas
autor
18. mar 2020

@alexandraalexandrova ako Vám závidím.. :(

jankapepe
18. mar 2020

@plotas mám 1.cku, 3tiacku a 8maka.....
..takže ja si refresh- ujem celú ZŠ 😁

plotas
autor
18. mar 2020
deti95060810
18. mar 2020

to ako budete písať test? som zhrozená z toho testu...

plotas
autor
18. mar 2020

@deti95060810 to som este nestihla preskumat, prisla som o 16 domov.. stihla som urobiť 2 strany matiky, slovenčinu do zosita som jej vysvetlila co ma robit, v pz zo slovenčiny sme urobili 2 strany... od pondelka ma napisane ze ma precitat knihu tak som jej dala nech zajtra pise zostatok slovenciny a stranky z vlastivedy..
Test bude asi na stranke bezkriedy.. online..dúfam.. :D

vlcatask
18. mar 2020

Ahoje, pre tých, čo nás nesledujú, sme na Modrom Koníkovi už 5 rokov a informujeme o vzdelávacích hrách a technológiách.
V čase karantén a izolácie sme pripravili stránku:
https://vlcata.sk/ucim-online/
na ktorej zhromažďujeme študijné materiály, videá, články a edukačné hry, prehľadne rozdelené podľa jednotlivých predmetov.
Niečo viete použiť vy, niečo môžete navrhnúť učiteľom a k dispozícii sú aj odkazy na vzdelávacie hry, ktoré deti zabavia, keď si musíte niečo vybaviť alebo oddýchnuť.
Dúfam, že kopírovaním tejto správy do relevantných diskusií nikoho nenahnevám, momentálne sa tejto aktivite venujeme dobrovoľne. A celá naša redakcia by chcela zmierniť dopady zavretia škôl v SR.

amel
23. mar 2020

@vlcatask mam tretiacku tiez a pozeram, ze toho mate cca polovicu nasich....

pieksamaki
23. mar 2020

@jankapepe
Ja mam tiez 3..prvacku.druhaka a stvrtaka....
Opakujem si s nimi ale vzdy sa nieco naucim....
Hlavne tie cudzie jazyky je pre mna akoby stale co sa doucat.

jeana3018
26. mar 2020

Prosím vás mám doma 3-čku a chcela by som sa opýtať či pokračujete v učení ďalej alebo dostávate úlohy len z opakovania. Ďakujem

plotas
autor
27. mar 2020

@jeana3018 nie, normálne pokračujeme ďalej..

luccija
27. mar 2020

@plotas dávajú toho veľa aj ja sa hnevám.A nerobíme vsetko😊len najnutnejšie projekt z geo som povedala nech ani nerobí .A najlepsie je, že učiteľka pošle 6 testov a napíše, že opravíme ich, keď prídeme do skoly???tak načo robíme niečo čo neviem či teda je správne, keď chce test nech ho teda aj opraví..Uz som chcela dnes napísať triednej veď ti učitelia musia vedieť, že za 3 t nebudú v škole a nebudú znamkovat testy

plotas
autor
27. mar 2020

@luccija ja som to riešila aj cez triednu aj cez riaditeľku nakoľko som predsedníčka triedy..snažili sme sa o online vyučovanie, na ktoré bola odpoveď, že je to len dobrá vôľa tej-ktorej školy..
Bohužiaľ našej školy to vôľa nie je..
Úspech vidím v tom, že naozaj pani učiteľka zmiernila tempo pretože pre rodičov pracujúcich detí je to neúnosné.
Je pekné síce, že napíšu,že deti to majú robiť samostatne - kým v škole to robia spolu..
Moju dcéru neprinútim aby si k tomu sadla sama.
Ale kvitujem, že naozaj sa tempo u nás zvolnilo. A čo nevieme urobiť presne, jednoducho cvičenie preskočíme.

mirica
28. mar 2020

Tak ja sa úprimne priznám, že po troch týždňoch začínam mať toho vážne dosť.Normálne už reálne uvažujem o tom, že prestanem robiť úlohy a nechám ich prepadnúť. Mám tri deti : dvoch šiestakov a piataka . Dvojčatá majú poruchy učenia ( dysortografiu obaja a jeden aj dyslexiu). Takže obaja majú problém úplne pochopiť text , treba sa im venovať. Dostávame kopy úloh a samozrejme aj nové učivo .Pri niektorých učivách musia navyše úplne zbytočne robiť z učebníc poznámky do zošita- nikdy ich totiž nevyužijú, učia sa vždy z knihy. U jedného je to tak, že to učivo pri čítaní nepochopí, takže si nevie spraviť skrátené poznámky -takže chudák prepisuje do zošita celé učivo. Druhý nedokáže kvôli zlej jemnej motorike písať úplne čitateľne- reálne som bola upozornená ,že sa to bude len zhoršovať, až prestane písať čitateľne úplne. Teraz sme v stave , že časť textu sa dá prečítať, časť domyslieť. Aj ten sa však nakoniec učí z knihy . Dostávame robiť projekty , z niektorých predmetov ich nesmú robiť na počítači . Musia ich robiť ručne -hlavne že predmet informatika majú už 5 rokov v škole. Najzábavnejšie je , že ak by ste chceli ísť robiť do školy učiteľku nezoberú vás, lebo nemáte vysokoškolské pedagogické vzdelanie . Ale teraz máte v pohode deti vzdelávať doma sami, tam to už nevadí. Navyše nie všetci rodičia sú doma, niektorí chodia normálne do práce. Ja som osamelá matka. Situácia je u nás taká, že počas 3 týždňov, čo sú deti doma som bola ja doma 4 dni. Čo sa domácnosti týka, kým v škole obed dostali, teraz riešim doma navyše aj obedy - mám 3 dospievajúcich chalanov, tí čo majú doma niečo podobné, vedia, že navariť nie je ťažké....dlhá je tá príprava, lebo len urobiť na 2 dni zemiakovú kašu pre mňa znamená
okrájať a nakrájať 5 kg zemiakov. Kedy sa mám potom ešte venovať každému dieťatu s učením a vysvetľovať nové učebné látky? Ja to nestíham, píšeme len poznámky, pracovné listy, projekty ...a naučiť sa aj učivo už jednoducho nestíhame. Navyše nám momentálne plánuje zamestávateľ pobrať (pardón nariadiť čerpanie) celej starej a cca polovice novej dovolenky - po dňoch. Takže na leto nezostane takmer nič keď rátate aj s jesennými a zimnými prázdninami, a ani cez leto si potom neoddýchnem.
Momentálne keď si predstavím, že ma takto čakajú ďalšie dva mesiace - tak asi začnem dúfať , že tú koronu dostanem a budem mať aj komplikácie.
Ospravedlňujem sa, potrebovala som tú frustráciu nejako vyventilovať😔😠

plotas
autor
28. mar 2020

@mirica ja Vás úplne chápem... včera som telefonovala s krstnou mamou, ktorá má vnuka s poruchou učenia.. je siedmak...
A viete čo mi povedala? Presne to čo vy? Že z rodiny nerozumejú ani zadaniam a nieto ešte ich má vnuk vypracovať..takže s pokojom v hlase mi povedala "je nám jedno či prepadne, sme radi, že sa dokážeme o vnukov postarať "
Takže v tom pocite frustrácie máte pravdu.. úplne Vás chápem..
Horšie a to bez urážky (ja som tolerantný človek, aj v rodine máme gayov a vôbec mi to neprekáža) teraz bude viesť tento rezort niekto, kto ani nemá potuchy čo rodiny so školopovinnými deťmi doma prežívajú
Ak si niekto myslí, že vytvorí stránku pre učiteľov a žiakov a tým zachráni situáciu tak nemá predstavu o fungovaní vyučovania a výchove detí...
Nie každý rodič ma doma dokonalé dieťa, ktoré sa samo od seba učí a dokonca aj bez vysvetlovania pochopí učivo

katulienkax
28. mar 2020

Veď to veď to a mamičky tých dokonalých deti este nápisu ze ako sa maju fajn veď ich deti sa učia same oni len dohliadnu. Normalne by som im jednu vylepila.

plotas
autor
28. mar 2020

@katulienkax presne 🙂 ešte budem pozorne sledovať situáciu ohľadom platov učiteľov..
Učitelia sa pred karanténou ohrádzali, že predsa neučia len to čo sú v škole ale sa musia aj na hodiny pripravovať.. z toho mi vyplýva, že v momentálnej situácii by im nemal byť vyplácaný 100% plat ale len za prípravu, pretože ostatné odučíme mi doma..
Taktiež by som rada vedela, koľko % učiteľov je na očr z deťmi... tipnem si?? Ani jeden!!
Chcela by som vidieť tu námahu učiteľov keby im znížili plat, pretože robia doma len prípravu pre deti! A to potom by sme videli, či by boli takí aktívni!!

tt247
28. mar 2020

@plotas Akoby učitelia mohli za túto situáciu. Asi oni vyprodukovali koronavírus, aby teraz nechodili do práce. Že? A akoby učitelia nemali vlastné školopovinné deti, ktorým iné učiteľky zadávajú úlohy, akoby nemali vlastnú domácnosť, varenie, pranie, žehlenie a ešte aj vymýšľanie úloh pre vaše deti. A vy im chcete siahnuť na platy, milá pani? Ľuďom, ktorí za nič nemôžu? Ľuďom, ktorí toho majú rovnako veľa ako aj vy? Deti, ktoré potrebujú živiť? Hypotéky, ktoré potrebuju platiť? Si myslíte, že oni teraz dovolenkujú rozvalení na gauči, pijú mojito a účty im odpustili? Že oni sa tešia tejto situácii? Nie som učiteľka, ale žasnem. Toľko hnevu. Toľko zla. Tak potom každému siahnime na platy okrem záchranných zložiek. Každý to ma teraz náročné a zloba nikomu nepomôže. Nikomu nepomôžete tým, že ho chcete pripraviť o plat. To čo je? Že sa nehanbíte.

montemotherone
28. mar 2020

@plotas pozri, čo deti stihnú, stihnú, čo nestihnú, nestihnú, nezvládnu. Je to neštandardná situácia učitelia si svoju prácu urobiť musia. Určite tvoje dieťa neprepadne ani nič podobné. Ak je to pre vás tak náročné, komunikuj s učiteľkou, napíš jej ako na tom ste, nech uberie plyn, alebo berie ohľad, v prípade že úlohy nebudú v poriadku. Ja mam stredoškoláčku, učí sa samozrejme sama, ale dosť mi vadí, že im úlohy posielajú v priebehu dňa, niekedy aj večer... myslím že je to pre deti stresujúce, hlavou sú stále v škole. Chystám sa pohovoriť si s učiteľmi. Aj práca z domu musí mať svoje pravidlá, režim. Inak sa všetci zbláznime 😡

plotas
autor
28. mar 2020

Práveže tým učiteľom, ktorí učia online drukujem. Učia deti, vysvetľujú, sú v kontakte s deťmi. Deti potom nemajú toľko úloh a majú učivo vysvetlené.
Uvedomujem si, že nie všetky deti majú prístup na online vyučovanie. Ak však nemajú prístup ako sa im zadávajú úlohy??
My sme riešili online vyučovanie, bolo nám zamietnuté. Takže fungujeme na princípe len úlohy a online písomky.
Email na 2 strany prečo sa to nedá ...
Ani my sme si nevybrali túto situáciu, že ja pracujem v penzióne pre seniorov, ktorý sa nedá zavrieť a manžel robí do večera na družstve. Tiež nepijeme mojito. Jednoducho sú to kvantá učivo, ktoré by sa mali trochu regulovať.

plotas
autor
28. mar 2020

@montemotherone ja rozumiem, riešila som to s triednou, písala som riaditeľke.. som predsedníčka triedy.. rodičia volali mne nech riešim situáciu.. a to fakt, že z tých mamičiek ja som asi jedina aj pracovala ony boli na očr.. ale keď mi prišlo z ang urobiť 18 tém po 5 zadaní pohár pretiekol.. s podtitulom od pani učiteľky, neurobené úlohy neakceptujem!!!
Fakt som chcela len online vyučovanie aspon základu, podotýkam všetci rodičia aj p. učiteľka máme skupinu na messengeri..
Nejako to dáme, ale ten pocit frustrácie zostáva..

tt247
28. mar 2020

@plotas To beriem. Ak je toho veľa, treba komunikovať s učiteľkou. Tak ako je nepríjemná zdravotná sestra a zdravotná sestra milá a nápomocná, tak je to s učiteľmi aj s hocijakým iným povolaním. Ale netreba z tohto tu robiť celoplošný hon na čarodejnice. Učitelia sú tiež len ľudia s vlastnými deťmi, domácnosťami a starosťami ako aj vy. Túto situáciu si nevybrali a určite ich neteší. Deje sa to. Deje sa to všetkým. A preto mi príspevok o siahaní na platy prišiel cez čiaru. Zvlášť teraz. Keď je každý nervózny a nikto nevie, čo bude. V prvom rade je na mieste ľudskosť a porozumenie. Inak sa dopracujeme do zadku, slušne povedané. Takže ako ste napísali, nejako to dáme. Musíme vydržať. A lepšie nám to pôjde bez zlosti na iných.

plotas
autor
28. mar 2020

@tt247 však ja som len to chcela... naozaj.. pekne som napísala triednej... pekne som napísala riaditeľke.. na začiatku roka p. riaditeľka vystúpila aká sme moderná škola, ako ideme rušiť žiacke knižky všetko bude online... prešlo pol roka a už sa nedá.. skutek-utek.. pritom inde školy fungujú online.. to beriem.. viem,že učiteľ má kontakt so žiakom..

loliki
28. mar 2020

@plotas neberte to tak vázne, kasli na anglictinu, vysvetli anglictinarke, ze teraz sa do anglicka a vobec nikde za hranice sa nikto nechysta. Oni ti ucitelia musia vykazovat nejaku cinnost. Oni su plateni, ze kvazi ucia, zamestnavaju deti v tomto case, aby nieco robili. Ale deti a ani rodicia nie sú plateni za ucenie. Nikto nevie, co bude zajtra a o mesiac. Ani minister skolstva. Ja sa tiez pousmejem nad vyrokmi ucitelky, ze to a to si skontrolujeme a vyhodnotime a vyvesime v skole. Niet nad takychto optimistov, co si snad doteraz mysleli, ze po dvoch tyzdnoch sa skutocne vratia do skoly.

plotas
autor
28. mar 2020

@loliki ďakujem takýto komentár som asi už fakt potrebovala!

1gabriela13
28. mar 2020

@plotas učitelia si robia tiež len svoju robotu, musia ísť podľa toho čo majú nariadené. Hold, tiež nemôžu za vzniknutú situáciu, robia si len svoju pracu.a tak ako vy mate dosť, tak majú aj oni. Deň čo deň vidím co moja mama (triedna učiteľka 5kov)absolvuje a už ja mam dosť. Co každú polhodinu jej zvoní telefón a rodičia vyvolávajú a keď nie vyvolávajú tak vypisujú a celý deň sa nezastaví lebo pre posiela učiva, chystá veci a do toho ešte cez telefón počúva zufalych rodičov. A neviem no, ale osobne co vidím tie úlohy co majú deti v tom veku, tak podľa mňa 80% z toho by mal každý rodič ovládať. Ved keď si to porovnám s tým, čo sme sa my učili v tom veku tak to je úplná lahoda. A rodičia totálne zúfalí z toho. A zoberte si ze tiež je v triede 5 deti s dysleksiou a neviem s kade s čím a musia na hodinách spomaliť tempo a vysvetľovať viackrát. Tiež to nie je jednoduché, takže uhol pohľadu. A o tom ani nehovorím ze za taký peniaz by som to v živote nerobila. Veľa šťastia a trpezlivosti každému z rodičov a učiteľom pekný deň učiteľov 🙂

loliki
28. mar 2020

@plotas Ja mám doma malých druhakov, robili sme si ich test zo Sj s manzelom ..... dopadol na 60% ! Snáď im nedáva takéto testy aj v škole. Sami sa učiť nechcú, matika - samé chyby, im je to tak ukradnuté, aký je správny výsledok. A čo na tom, kde sa má pïsať i či y. Inteligentny aj tak pochopi. Učia sa pisať blahoželania - pohľadnice ??? Posiela to ešte niekto v tejto dobe? Nech si vedia urobit jednoduche jedlo, upratat a prezit. To je doležité. Prajem veľa psychického i fyzického zdravia.

mirica
29. mar 2020

@1gabriela13 Rodičia ovládajú...ale ťažko sa nehnevat keď od septembra do polovice marca prebrali z jedného predmetu 80 strán....a na tieto tri týždne sme ich dostali 45... takže to podľa mňa nie je len bežné učivo, ale prenáša sa teraz na rodičov niekedy aj to čo sa nestihlo v škole a to naozaj nie je fér....a neviem ako v iných školách, v tej našej telefón na učiteľov nemame