Kam prihlásiť výtvarne nadané dieťa ?

blacki
17. jan 2020

Ahojte žienky, mamičky!
Potrebovala by som poradiť, kam s výtvarne nadaným dieťaťom. Už dlho počúvam od učiteliek v škole a na výtvarných krúžkoch, že máme mimoriadne výtvarne nadanú dcéru.
A máme už pomaly rozmýšľať, čo s tým a kam s ňou. Najlepšie jej vraj idú postavy, tváre, ľudia... a to až neprimerane jej veku.
Rada by som od Vás, ktoré máte takéto skúsenosti, prípadne povolania, aké sú možnosti a aké sú plusy a mínusy daných odborov.
Nechcem samozrejme, aby z nej bola hneď akademická maliarka, niečo, čo je použiteľné v "bežnom živote", pri ktorom sa dá ako-tak normálne fungovať a s čím sa dá samozrejme aj uživiť.
Za každý postreh ďakujem 🙂

limetka69
17. jan 2020

kolko ma rokov? vytvarny kruzok na zaciatok, potom umelecka skola, uplatni sa aj v inych oboroch, nemusi byt maliarka 🙂

blacki
autor
17. jan 2020

má 9. Na výtvarku chodí. Ale aké sú možnosti - školy, kde je využitý základ výtvarka?

limetka69
17. jan 2020

@blacki stredna odborna umelecka skola, odbor vytvarna ke urcite, uplatnit sa moze ako graficka, ilustratorka a podobne...

ankaevka
17. jan 2020

moja 20r dcéra chodila na strednú "škola úžitkového výtvarníctva", odbor tuším mala propagačnú grafiku..teraz je už druhý rok na TUKE fakulta umení odbor dizajn..nech si pozrie takto zamerané stredné školy

blacki
autor
17. jan 2020

ja sa v tejto sfére práveže nepohybujem, takže neviem, ktoré z týchto povolaní je ako dostupné, platené, kde je koľko takejto práce. Aby nemala núdzu o robotu alebo neštudovala kvoli pár korunám.

blacki
autor
17. jan 2020

@ankaevka a z tejto fakulty sú aké možnosti do praxe?

hettinka
17. jan 2020

@blacki počítačový grafik, fotografka, architektka, módna návrhárka ... tam všade treba vedieť kreslit.

flientica
17. jan 2020

Na umelecku a uz si potom moze sama vybrat,presne ako pisala limetka, ze moze byt graficka, moze sa venovat marketingu ked ma umelecke citenie, ilustratorka do kniziek a tak, alebo mozno keby chcela casom ako starsia tak by mohla byt aj restauratorka, na to je tiez odbor 🙂

blacki
autor
17. jan 2020

@hettinka napríklad módna návrhárka je jej sen. Odmalička. Ale učiteľka z výtvarky ma od toho dosť odrádza, lebo mi povedala, že jej známej dcéra tam chodila a nie je to bohviečo uživiť sa, keď nepatríš hneď medzi Pištejovú, Hanečku a spol.

snehulienka8
17. jan 2020

@blacki to je uz na jej sikovnosti, talente a odhodlani..moji ex spoluziaci su architektmi, grafikmi, pracuju v reklamnych agenturach, na Slovensku i v zahranici..to ze dcera ucitelkynej znamej nema uspech nie je vas problem..asi nebola natolko dobra, aby sa presadila..radsej nech si ide dcera za svojim snom, ako potom lutovat..

blacki
autor
17. jan 2020

@snehulienka8 veď to, ja by som ju rada podporila, keď vidím, že to hrozne chce. Ale sa aj bojím, aby potom neľutovala, že mohla mať niečo lepšie platené alebo tak. Ale zasa vykašľať sa na to úplne, a nevšímať si, že jej to kreslenie tak ide, to mi príde zahodenie niečoho, čo má dané.

hettinka
17. jan 2020

@blacki treba vyštudovať gympel, riadne sa naučiť jazyk, k tomu výtvarná a ist na VS do zahraničia. Nie tu na Slovensku na nejakú strednú školu, kde sa kedysi učili za krajčírky a zrazu je to “ módne návrhárstvo”. Navyse, ak je top talentovaná, uplatní sa.

luccija
17. jan 2020

@hettinka fotograf načo mu je kreslenie?

blacki
autor
17. jan 2020

@hettinka veď presne toto mi povedala aj tá učiteľka - že napríklad stredná umelecká v Trenčíne, ktorá sa venuje tomu návrhárstvu je takmer úplne o šití. Na to tam chodiť, aby z nej bola krajčírka, ktorá bude pripravovať strihy pre celú dielňu???

kikus985
17. jan 2020

Zatiaľ nejaký krúžok a stredných škôl je na toto veľa. Grafický dizajn, ilustrátor, reklamná tvorba, architekt atď.. Väčšinou ide o celkom fajn platené miesta. Ja mám reklamnú tvorbu a chcela som sa venovať hlavne reklamám ale väčšina ponúk ma nejak nezaujala, v zahraničí je toho podstatne viac. Rozbehol sa mi predaj obrazov, nedávno som prešla na voxelovu grafiku a digital art. Na toto Slováci nie sú dobrá cieľová skupina ale našťastie dnes už nie je absolútne žiaden problém, takéto veci ponúkať do zahraničia. Určite by som dcéru podporovala ako sa len dá, bolo by skvelé keby sa môže uplatniť v tom čo ju baví 🙂

silviabaluch
17. jan 2020

..možno aj niečo s počítačmi, ak má umelecké vlohy, môže robiť dizajn.

hettinka
17. jan 2020

@luccija dobrý fotograf potrebuje výtvarný talent a estetické cítenie, aj k úprave fotiek.

blacki
autor
17. jan 2020

@kikus985 a ty pracuješ na Slovensku a robíš alebo predávaš pre zahraničie?

limetka69
17. jan 2020

@blacki podla man sa neda neuplatnit s remeslom, a uz vobec nie s umeleckym remeslom, ak by sa jej nepodarilo byt svetovou navrharkou, urcite by sa uplatnila v inom obore, 🙂 ja stale tvrdim, ze za snami treba ist, kazdy modny navrhar sa nenarodil ako slavny navrhar, sanca je vzdy, ja som svoj umelecky talen nechala zakrpatiet, nemala som podporu a teraz to lutujem, lutovat moze aj dcera, ale lespie je to vystudovat, neuplatnit sa a robit nieco ine, ako sa zozierat cely zivot co keby ako ja... takze smelo do toho ! aj ked sa to nezda da sa uplatnit s kreslenim skoro vsade, 🙂

katrinka8
17. jan 2020

Tiež si myslím, že neriešiť hneď strednú, v 9 rokoch je ešte príliš skoro s takýmto niečím (výtvarné nadanie, iné je hudobné či tanec, na to naozaj existujú tie konzervatória). Normálne ďalej chodiť na výtvarku, to sa dá aj počas strednej (gympľa), a riešiť to prípadne až potom. A možno ju zaujme nakoniec niečo iné a kreslenie bude len ako veľké hobby. Alebo bude chcieť vyslovene maľovať.

mogaa
17. jan 2020

@blacki polovica stredných škôl nemá uplatnenie....je to ak niekto chodí na gymnázium a nejde na VŠ rovnako je to s ostatnými strednými školami...po skončení môže robiť čokolvek od práci v banke, v administrátíve až po predavačku...Ak chce neskôr rozvíjať nadanie tak VŠ a venovať sa niečomu konkrétnemu ale tam sa tie môže dostať z hocakej strednej školy....

pininka1
17. jan 2020

Moja sesternica bola takto nadaná a vlastne stále je. Chodila na ZUŠ a potom išla na gympel,po ňom má dizajn v Košiciach. Nechcela sa venovať len maľbe. Dnes je z nej dizajnérka a nestíha robiť, toľko toho má.

blacki
autor
17. jan 2020

@limetka69 no toto ja sa snažím ju podporovať, veľmi. Sama som takto vyrastala, že ma rodičia podporovali v tom, čo som chcela, aj keď to tiež vyzeralo spočiatku dosť nereálne, ale vyšlo to a robím to, čo ma veľmi baví. Tiež chcem, aby to tak bolo s ňou. A vidím, že ona to veľmi chce. Len napríklad presvedčiť mojho manžela o tom, že s výtvarkou sa dá niekde niečo dosiahnuť - to je mimoriadne zložité. Jasné, nie je tu len on, kto rozhoduje, som tu aj ja, ale on je v tomto dosť proti. Podľa neho je výtvarka celkom kravina. A ako som spomínala - ja sa v tejto sfére nepohybujem, takže ťažko mať potom argumenty.

silviabaluch
17. jan 2020

Treba mať aj veľa šťastia v živote 🙂

blacki
autor
17. jan 2020

@pininka1 akože dizajnérka interiérov, áno?

snehulienka8
17. jan 2020

@blacki lutovat moze po akejkolvek skole..radsej lutovat na skole o ktorej sniva, ako na skole o ktorej ste si mysleli, ze je vhodnejsia..ak vam ma nieco vycitat, tak bude...

blacki
autor
17. jan 2020

@snehulienka8 toto je pravda, to by som si mala zapamatať. 😀

kikus985
17. jan 2020

@blacki pracovala som na Slovensku ale ako sa mi rozbehol vlastný predaj, robím už len to. Ale ponúkam len do zahraničia

limetka69
17. jan 2020

@blacki no do strednej daleko, kruzok musi stacit, manzel zmenit nazor tiez moze ked uvidi, ze ju to drzi a nie je to chvilkovy osial, presvedcit muza je najmenej ( to zeny hravo zvladnu) v 9.r ked sa davaju prihlasky na strednu, treba mat nachystane podklady, rozumej argumenty pre muza, ze kde sa da uplatnit s tymto talentom, co vies, mozno dcera v puberte s tym prasti a bude po vsetkom, netreba si lamat hlavu nad dalekou buducnostou, 🙂 manzela aj chapem, lebo si pravdepodobne predstavuje dceru pri platne a lá picasso, ale kreslenie uz davno nie je len o tom 🙂 vyuziva sa takmer vsade tento talent

mogaa
17. jan 2020

@blacki ale na ten dizajn - to je potom až VŠ a na tú môže ísť či bude mať výtvarku alebo gympel alebo ekonomiku😉