Ahojte žienky.
Mam menší problém syn nastúpil do 1.ročníka je narodený v júli vie čítať aj počítať nehovorím pomýli si písmenká viem ze treba čas nato a hlavne s nim veľa pracovať ale na ZRPŠ mi triedna povedala ze nevie na ktorej sú strane pomaly píše hlavne pri diktatoch je v pomykove často musí odpísať od spolužiaka keď si nieje istý alebo nevie co majú robiť. Mali ste takýto problém? Ako ste to riešili bude potrebné ísť ku nejakej co ja viem špeciálnej pedagogicke alebo na nejaké doučovania? Alebo len s nim cvičiť doma? S dcérou som takýto problém nemala. Ďakujem pekne
@mrva s učiteľkou si vychádzam veľmi dobre učila mňa sestru dcéru a teraz ma jeho riadim sa jej pokynmi napr.aby bol samostatný a sam si pripravil knihy v ktorých má úlohy a aby som mu len povedala co ma robiť a ma to urobiť sám keď niečo nevie jasne ze mu pomôžem ale hovorím mu porozmýšľaj kľudne ty to vieš toto slovíčko ho tak nákupné a urobí to sam
Vidíš že keď chce to zvláda sú deti čo im to ide pomalšie a sú deti čo im to ide rýchlo neboj sa chce to čas a tréning a uvidíš o mesiac že bude to iné lepsie
mali sme tiež tento problém pri dcére čo sa narodila v júni...
my sme strašne oľutovali že sme ju nedali o rok neskoršie... V prvom ročníku to bol horor. pomalá, nesústredená, mýlila si písmenká, super vedela jedine matematiku...
viac sme museli pracovať - doma.
žiadneho psych. ani odborníka sme nenavštívili...
zmena nastala až v druhom ročníku. Toľko jej trvalo kým sa ako- tak ukľudnila a nabehla na systém.
ďalšia kríza prišla až niekde v 6 tr.
sestrin maly mal tiez podobny problem, on bol proste nesustredeny, nebavilo ho to, kolkokrat bol myslou inde. ale tiez to nejak neriesili, doma trenovali, cvicili a podobne, ono sa to potom upravilo same po nejakom case.
@tasticka59 nášho zas škola baví len sa nedokáže sústrediť pozerá do blba teraz sme sa hrali a som mu hovorila ukaz mi v miestnosti všetky štvorce atď. S pastelkami sme sa hrali prehadzovala som ich aj vzala aby uhádol akej farby pastelku som vzala a šlo mu to trosku aj hravu formu sme skusili... tak len dúfam ze to prejde lebo on doma je šikovný ale niečomu nerozumie a to tempo je pomalé
@deti95060810 trochu to aj ja ľutujem ale niečo vie a niečomu nerozumie
@anna393 mozno je toho vela, vies ako, vela veci je novych a nejak to vnimat vsetko naraz a dat si to do suvisu, to je asi to take "najtazsie"
@anna393 tak je pomalsi, je julovy, niekedy letne deti davali rovno o rok neskor. Aj moji boli slimaci, ale starsi boli jesenny, treti je januar a tiez je slimacik. Nam na rodicku hovorila, ze take junove julove deti mozu mat trochu problem, ale treba s nimi doma cvicit. A aby stihal...to musi najskor dozriet mozog, s tym asi nic. Moji aj v 2.r sa niekedy stazovali, ze nestihaju.
Diktaty u nas pisu teraz par pismen a slabiky, akurat dnes mali cvicny. Cize cvicit s nim diktaty treba. Ucitelka si ho moze posadit dopredu aby videla ci stiha pisat.
@tasticka59 to máš opravdu zrazu veľa informácií naraz
@elizabet173 ja viem 😉 išli sme postupne dnes mu vravím napíš mi všetky písmenká ktoré už poznáš napísal a potom mal dolnovacku pismenok
@anna393 my máme takto dcérku. Natrápili sme sa teda riadne. Hodiny učenia sa. Čítanie jej nešlo, pomalá ako slimáčik pri písaní. V treťom ročníku som to už nevydržala a šla k špeciálnej pedagogičke. Výsledok dyslexia, pomalý reakčný čas, podozrenie na dysortografiu,oslabené zvukové vnímanie.
@anna393 este si spominam, ked bol tretiak v 1.r a bol covid, co mali online od Vianoc do marca, tak ja som bola pri nom, ale niektore deti boli same a bolo casto, ze nevedeli kde su v citani ci aky priklad sa robi.
U nas robia v matike za den 1 stranu, rovnako slabikar 1 strana a pisanka detto, plus pisu obcas do malych zositov. Cize tam nechapem, ze nevie kde su. Ucitelka ma pockat, kym si vsetci otvoria na stranu ktoru ona ukaze celej triede, kedze podla cisel este nemusi vediet. A mala by si ho dat do predu, aby ho mohla kontrolovat ci pomoct. Tretiak tak ma 1 slabeho spoluziaka a sedi od 1.r pri katedre, na matike dostava aj extra priklady len pre neho.
Zatial sa len vela venovat a cvicit co mu nejde, jednemu mojmu neslo citanie, terajsiemu pisanie musim s nim doma viac pisat. Prvy rocnik ja beriem ako zaklad, tak sa mojim vela venujem, aby sa toto nezanedbalo. Od druheho uz vedia byt samostatnejsi a v tretom sa ucia a robia ulohy skoro sami...ked treba pomoct, pride aj piatak.
@anna393 ahoj, u nás to isté.. Tiež lutujem ze som ju nedala až na ďalší rok, je julovka. Písali teraz stvrtrocnu samostatnú prácu ako jediná mala 3 🤷♀️ doma píšeme, prepisuje e, 3 krát do týždňa diktát,, ale to len také slovíčka a1-2 vety. Matematika, až teraz sa podvolila s prstami a začala na nich počítať to nam ide, ale ta slovenčina katastrofa. Čítanie doteraz 2 mala, až včera 1.. Nič len trpezlivosť a cvičiť a cvičiť
@anna393 este je to dost skor. Prvaci maju este narok byt nepozorni. Ale treba to trenovat. Ucit ho sustredit sa. Na nete najdes kopec navodov, ako to deti ucit. A idealne spolupracovat s ucitelkou, nech ste jednotne. Ona ti mozno tiez dobre a pravdepodobne aj lepsie poradi (ako google), co s tym. A tiez sa spytaj jej, ci to uz vidi na psychloga. Potom sa objednava cez CPPP v regione. Ucitelka alebo skolsky psychlog budu mat kontakt. Ked nie, vygoogli. A porad sa s nimi. V CPPP sa neplati, resp. je to hradene poistovnou. Ale podla mna treba zacat s ucitelkou.