Je žiadúce, aby v dnešnej dobe učiteľka mala na deti aj iné páky ako krik?

7. okt 2022

Myslíte si, že je žiadúce, aby v dnešnej dobe učiteľka mala na deti aj iné páky ako krik? Tým teraz nemyslím to, že učiteľka po deťoch zjape od rána do večera za blbosti typu rozliata voda alebo že sa dieťa pocikalo. Také učiteľky by asi rovno mali prehodnotiť svoju kariérnu voľbu. Myslím také že keď ju dieťa v MŠ dajme tomu nepočúva, ignoruje keď sa povie "upratať" alebo že dieťa naschvál provokuje spolužiakov v triede a neprestane ani po upozornení, ani po sadnutí "do kúta"... podobné veci. Myslíte že je zvýšenie hlasu na mieste alebo by mala zvládať také situácie aj inak? Ako by ste išli na deti v dnešnej "nevýchovnej" dobe vy?

zuzana9393
7. okt 2022

Na mojho vzdy zvysit hlas staci. Obzvlast ucitelkam, alebo druhym ludom. Podla mna vacsina deti to tak ma. Odomna dostane obcas po zadku ked si zasluzi. Ale asi by som nebola rada, ak by ho niekto iny fyzicky trestal. Napriklad raz dostal od mojho otca, za vec, ktora bola chybou mojho otca nie jeho. Len otec sa na to pozeral inak.

nikaeli
7. okt 2022

prečo sa zase rieši, čo učiteľ má a čo nemá?

ivangeline
7. okt 2022

Ja netusim. :D Obcas zdvihli hlas aj u nas na skole. Zavisi od temperamentu ucitela,nie? Su ine paky...zhorsena znamka zo spravania,poznamky,zavolanie rodica do skoly a pokarhania...

zuzana9393
7. okt 2022

U nas vo vedlajsej dedine vraj jedna ucitelka nevedela uz co s dietatom, vraj bolo trochu mentalne postihnute/zaostale.... Tak ho dala do sprchy a osprchovala studenou vodou. Teraz idu na nu podavat trestne oznamenie.... Toto by sa asi nikomu nepacilo, obzvlast ak bolo to dieta nejak chore. Ucitelky maju skoly, mali by mat kopec trpezlivosti a vediet si ziskat respekt aj inak.

queen_mary
7. okt 2022

Podla mna je na mieste, ak zvysi hlas, ak by moje dieta neposluchalo. Nevidim na tom nic zle. Nie som precitlivela 😀

hilda08
7. okt 2022

Podla mna to niekedy inak proste nejde….sama to vidim na mojom trojročnom ze skusa dovtedy dokym ma nevytoci do nepríčetnosti a potom prepac maminka ja som to nechcel…ale na další den to pride zas 😀

tosomja
7. okt 2022

Ešte keď moja dcéra chodila do škôlky, mala som ju pod oknom, počula som všetko keď mali otvorené okná, každá učiteľka zvýšila hlas. Ale čo sa mi nepáčilo, že keď decko revali, chodila s ním do svojho kumbalu a tam bol zavretý, kým neprestal. To mi už povedala dcéra a nie len ona, čiže to bola pravda. A na nich kričali "tu budeš sedieť, kým to všetko nezjes, nevypijes!" Tu stoj v kúte, kým sa neospravedlnis!". Vtedy dcéra ani nechcela chodiť do škôlky. O rok mali inú učiteľku, tá bola usmievavá a zrazu aj v ich triede bol kľud, žiaden krik ani plač.

nikaeli
7. okt 2022

a čo myslíš ty, milá autorka? učiteľ je v prvom rade človek ako každý iný, tiež ho môže bolieť hlava a nemusí byť neustále dobrú náladu.. doma na svoje deti nikdy nezvýšite hlas? záleží od mnohých faktorov, od dieťaťa samotného, od situácie, ....

retep00
7. okt 2022

Určite je zvýšenie hlasu na mieste a hlavne, keď je v triede 25 deti. Človek má čo robiť aby ho vôbec bolo počuť. Vy tiež niekedy zvýšite hlas na svoje dieťa, ona ich tam má 25 naraz. Učiteľka vám deti nemá strážiť ale vychovávať, takže aj ako výchovný prostriedok je to určite v poriadku. Netreba byť chorobne precitlivený na svoje deti. Za mojich čias nás učiteľky kľudne aj tľapli po zadku a nikdy sa nikto nesťažoval. Dnes nemôže učiteľka ani hlas zdvihnúť, lebo rodičia sú chorobne zaťažený na svoje deti a sú schopný pripraviť učiteľku o prácu, lebo sa opovážila zdvihnúť hlas na ich milované dieťa.

xena0
7. okt 2022

Ak dieťa nepočúva tak je úplne v poriadku ak aj učiteľ zvýši hlas

daniela2202
7. okt 2022

Poriadnu drevenú palicu

nely1704
7. okt 2022

Tak nech zavolá rodičovi a nech okamžite si príde urobiť a dieťaťom poriadok ak učiteľ už nemôže ani zvýšiť hlas . Niektory rodič si nevie poradiť so svojím deckom a učiteľka ma vychovávať, učiť, udržať disciplínu s 20 deťmi , ktoré sú z rôzneho prostredia , majú iné zvyky, výchovu a spôsoby a uz nema ani zvysit hlas. Nonsens

vkatush
7. okt 2022

Ja som zväčša vedela, na ktoré dieťa čo platí. Niektoré reagujú na ultimátum, niektoré na "trest" (najlepšie boli sedenie vonku na lavičke 1-2-5-10 minút, ak niečo vystrojili, kým sa ostatné hrali), na niektoré nebolo treba žiadne páky, len sa porozprávať a vysvetliť,... no a niektoré budú reagovať, len ak sa zvýši hlas. A hlavne keď som mala aj 30 detí naraz, bez zvýšenia hlasu sa to nedá. Ale je to individuálne od detí, aká veľká skupina, a niekedy môžu byť deti úžasné, ale bude tam jeden jediný "exemplár", vďaka ktorému to inak nejde a človek musí zvýšiť ten hlas.

svetlonos
7. okt 2022

@zuzana9393
ja by som jej dala rovnaky trest, ale verejne v meste kde byva na namesti, nasili vyzliect, pevne drzat a sprchivat co to da. Krava jedna nepricetna. Ake pozicaj take vrat. Dufam, ze tomu chlapcovi bude s inou ucitelkou lepsie.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2022

No ja sa pýtam na vaše názory práve preto že už mám pocit niekedy čo vidím v MŠ šatniach že učiteľka sa nemôže ani zamračiť aby rodič nebol hneď vzťahovačný a ten spôsob ako sa správa dieťa nie len k rodičom ale aj k učiteľke bez absolútneho rešpektu či slušného správania... Samé daj mi, sprav mi, dones mi... Chcela som vedieť či sú ešte rodičia ktorým nevadí výraznejší tón hlasu

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katrinka8
7. okt 2022

Ja vnímam ako rozdiel zvýšiť hlas a ziapať preto, že neviem si inak poradiť. Najmä, ak 20+ detí ani nie že kričí, ale stačí, že všetci sa rozprávajú, a nie je v miestnosti si vlastného slova počuť, tak tam je úplne na mieste zvýšiť hlas na upútanie pozornosti. Prípadne ak dieťa naozaj nereaguje na normálne napomenutie a ďalej si ide svoje, ohrozuje seba, iných alebo proste narúša chod činností všetkým naokolo, tak tam je tiež na mieste zvoliť napomenutie zvýšeným hlasom. Ale vyslovene ziapať na kohokoľvek je podľa mňa úplne mimo.
Brala by som aj do úvahy temperament resp. prejav dotyčného pedagóga, lebo niekto môže mať napríklad aj prejav ako taký hlasnejší, temperamentnejší, že nezainteresovanému sa to môže zdať ako "ziapot",a pritom ten dotyčný má len taký prejav a nemôže za to. Ale toto asi vedia aj tie samotné deti rozoznať, ak toho učiteľa dobre poznajú.

gertrudaosem
8. okt 2022

@ivangeline nezávisí od temperamentu učiteľa, ale bohužiaľ od detí.

gertrudaosem
8. okt 2022

Tak učitelia nekricia po deťoch pred rodičmi 🤣

gertrudaosem
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blontimka
8. okt 2022

Ja mám pocit ako keby mohol hocikto robiť učiteľku v škôlke. Podľa mňa by mali mať prednášky psychológie každý rok pri Tom čo robia ako sa správajú.

retep00
8. okt 2022

@blontimka kľudne si tu prácu môžte vyskúšať.

basska_b
8. okt 2022

No, ja som zistila, ked som strazila kamoskinho 5rocneho vymyselnika, ze mna cudzie dieta neposluchne, az ked zvysim hlas. Proste musim dat svojim tonom hlasu najavo, ze to myslim vazne. To bola presne situacia, ze okrem neho som mala na starosti este jeho mladsieho brata a dve moje deti a kazde robilo vylomeniny v centre pesej zony. Tak som zhukla a potom som celej skupinke pokojne vysvetlila, ze mam na starosti styroch a ked mi kazdy bezi inam, tak to nedavam. Pochopili vsetci. A ucitelka v MS nema cas v nejakej vypatej situacii si cupnut k dietatu a prehovarat mu do duse, ked za prve to na neho neplati, nema s nou vztah, tak ju nepocuva a za druhe dalsich 10 deti robi dalsie vylomeniny. Nejaky vztah sa vybuduje, ale casom. Takze viem to pochopit, ale isto maju ony mechanizmy, ktorymi zabrania neziaducemu spravaniu a isto to neni len krik, ale viacero dalsich, lebo sak inak by sa zblaznili

vestfalia
9. okt 2022

@retep00
@nikaeli úplne súhlasím a niekedy mi to už príde ze tie deti mamiciek sú im na obtiaž.....chudery si nemôžu pri vlastných deťoch v pokoji kavu vypiť!Precitlivene matky šup šup do škôlky a ešte poniektoré na MD aby mohli vypisovat na fb.Strasna generácia.Deti majú ako hračku keď majú chuť tak sa s nimi hrajú !

retep00
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vroni
9. okt 2022

Nevidím najmenší problém, aby učiteľ zvýšil hlas, keď je to treba. Ale mam problém s tým, aby učiteľ vrieskal ako besny maniak. Tak ako sa vyskytujú príšerne deti a príšerne rodičia, vyskytujú sa aj príšerni učitelia. Príšerných rodičov, žiaľ, nevymenime. Ale príšerných učiteľov by sme mohli.

zuzanka.zuzu
9. okt 2022

po mojom môže hocikto zjapať koľko chce až do zachrípnutia, drobec ho statočne ignoruje (prípadne ak by zrúkol nejaký nesympatický muž s hrubým hlasom asi by spustil plač z ľaknutia). u môjho si treba získať rešpekt alebo sympatie 🙂 inak ignore mode 🙈 a MEGA pomáha ak sa iné deti správajú slušne, drobec opakuje... (žiaľ opakuje aj zlobu, čiže darmo mu hovorím, aby nekopal keď iné dieťa trieska do mamy, aj môj sa snaží ☹ vtedy ho beriem preč)

miskakyska
9. okt 2022

Nás vytrepali s 📐📏po rukách a boli sme spokojní..a doma žalovať?..dostali by sme znovu 🤣
Teraz musí každý skákať,ako deti pískajú.. divná doba..