Je na cirkevnej povinné prijímanie?

12. nov 2024

Chcem dat dieta na cirkevnu skolu( nestatnu skolu) zakladnu, nakolko je to velmi dobra skola vela ucia a ma rozne programy, podpisuje sa tam ze suhlasi sa s naboz.vycovanim navsteva kostola pondelky rano atd. Je tu v 3 rocniku povinne na cirkevnych skolach 1.sv. prijímanie? Obavam sa ze mi povedia ze je aj ked mozno nebude. Mate skusenost?

janinah
12. nov 2024

Chceš tam mat z dieťaťa outsidera.? Nik ti revolver nebude pri hlave držať,že musíš...ale....

autor
12. nov 2024

@janinah akurat tak pre vas su outsideri, ja sa pytam nieco ine. Nech sa modli vie co je viera no nechcem aby chodilo na spovede viem preco , to pred prijimanim robia.

vanilkovazmrzka
12. nov 2024

Skolsky poriadok o tom nepojednava? Na stranke skoly by mohol byt zverejneny

michaela329
12. nov 2024

Opýtaj sa priamo v škole. Ja som na cirkevnej robila, tam boli v rámci spádu aj deti ateistov a tie nešli. No nie všade to bude asi rovnaké.

cajomila
12. nov 2024

Ahoj, mne chodia deti na cirkevnú ZŠ.
Nikdy sa ma nikto ani len nepýtal či sú pokrstené...neboli, ale časom samozrejme staršie dcéra absolvovala 1sv. prijímanie...lebo chcela.
Teraz to čaká aj mladšiu.
Nieje to vyslovene také, že by ťa niekto nútil a prehováral, ale napr. my bývame v malom meste, takže tu je to akoby automatické.
Len treba rátať s tým, že na cirkevných školách je toho náboženstva naozaj viac a učí sa poriadne (vcelku ma šokovalo ako sa učí na bežnej škole v dnešnej dobe 🙈).

kavasmliekom
12. nov 2024

Moja známa ma dcéru na cirkevnej a jedine co majú, tak na začiatku roka a v nejaké výnimočné dní chodia do kostola spolu. Na spoveď chodila výlučne s rodičmi, nie na príkaz učiteľky.

ziarifka
12. nov 2024

Na katolícku (rímskokatolícku) školu chodia aj gréckokatolíci. Ti nechodia na prvé sväté prijímanie, majú prvú spoveď a na prípravu chodia k svojmu duchovnému. Čiže podmienka absolvovať v škole prijímanie by nemala byť.

veronikaszabova
12. nov 2024

@janinah outsideri? Prosim ta neblazni a neprezivaj to tak. Poznam kopu deciek ateistov, co chodia na cirkevnu ZŠ a su v kolektive oblubeni aj bez prijimania 🤦

michaela329
12. nov 2024

@veronikaszabova ona asi súdi podľa seba...

veronikaszabova
12. nov 2024

@michaela329 sak to mi je jasne

kaktusik007
12. nov 2024

mala som deti na cirkevnej zakladnej, povinne bolo nabozenstvo, ucast na omsiach pocas vyucovania. A nie, ani jedno moje dieta nema prijimanie - to podmienkou naozaj nie je. Rovnako ako ani krst.

janinah
12. nov 2024

@ziarifka to si kde nabrala,že gr,kat.nechodia na 1 sv.prijimanie?
Pre ostatných...moja osoba sa tu nerieši,dámy, a píšem svoj názor,na čo mám plné právo...

autor
12. nov 2024

DAKUJEM VAM..... velmi dobra je tá skola verim ze aj vasa, modlit sa nerobi mi problem a tie deti aj inak duchovno tam maju nie su besne zlomyselne atd aspon od nas co vysli su iné slusnejsie. Ale to pisem o nás. Opytam sa len som sa bala aby ma nejaky velmi zaryty do kostola az neodbil ze sa nato pytam a nekazal to az.

ziarifka
12. nov 2024

@janinah od greckokatolikov. Oni predsa na prijímanie chodia od narodenia. A potom absolvujú prvú svätú spoveď. U nich sa birmovka udeľuje pri krste, čiže sú hneď dospelí kresťania a chodia na prijímanie.

silvike
12. nov 2024

@michaela329
@veronikaszabova
Tak janinah to myslela asi tak, ze 99% deti zrejme na cirkevnej skole pojde na to prijimanie, budu sa spolu pripravovat, mat nejake akcie k tomuto, nejake aktivity. No a ten kto teda nejde na prijimanie ( a to bude zrejme 1-2 deti na triedu ?), bude tak trochu vycleneni z tych priprav, z tej slavnosti. Tak asi len preto outsider. Nie preto, zeby ho nemali radi. Aspon ja som to tak pochopila.

jaskolka
12. nov 2024

@janinah naozaj u nás,som gréckokatolícka,sa nechodí na prvé sväté prijímanie,len na prvú svätú spoveď.Prijimanie a birmovka je už pri krste,čiže aj malé deti následne už môžu prijímať.

lucik194
12. nov 2024

nie nie je to povinne, v triede. ich niekolko mame, nie su ziadny outsideri, plzs mame aj uplne mimo - pravoslavnych
akuratne sa musis vysporiadat, ze bude mat omse, a podpises papier, ze dieta bude v skole vychovavane podla toho a toho nabozenstva

michaela329
12. nov 2024

@silvike nie, nebudú. Deti to paradoxne vôbec takto nevidia. U nás chodila vždy celá trieda a teda nevnimala som, že by sa deti, ktoré nešli len na konkrétne ceremónie, citili vyčlenene. Dokonca mnoho z nich tam pokračovalo na gympel - išlo o spojenú školu.

silvike
12. nov 2024

@michaela329 tak potom super

lucik194
12. nov 2024

prijimanie maju deti podla kostola, takze u nas deti minimalne zo 4 kostolov, nikto to neriesi

zuzana76
12. nov 2024

Ja nevidim dovod davat dieta neveriacich rodicov na cirkevnu skolu. Maju si rodicia diktovat podmienky? Preco, z akeho dovodu? preto, ze to je dobra skola? Tak sa treba prisposobit aj v ostatnom. U nas bolo prijimanie sucastou vychovno-vzdelavacieho procesu. Organizovala ho skola a asi by teda na mna pozerali dost cudno, keby som zahlasila, ze moje dieta na 1.sv. prijimanie nepojde.

zuzana76
12. nov 2024

odbit ta mozu, pretoze cirkevna skola nie je spadova a ak to budu mat v podmienkach a ty nepodpises, vezmu radsej ine dieta, aby si nekazili atmosferu na skole.

deti95060810
12. nov 2024

ak majú dosť žiakov, budeš ťahať za kratší koniec...
to len kvôli tým programom chceš dať dieťa na cirkevnú školu? mňa by to ani len nenapadlo dieťa trápiť "cirkevnými kecami " keď cirkevným životom vy doma nežijete...

janulik2008
12. nov 2024

@janinah preco outsider? U nas sice nie cirkevna skola ale z triedy malej su 2ja ktori nejdu na PSP ...

oslo1
12. nov 2024

Neviem ako na Slovensku, ale sa pred nejakym casom bola nejaka statistika a v Katolickej skole (teraz sa mi zda, ze z Walesu?) , tak tam boli dalsie vierovyznania v katolickych skoalch vysoko zastupene, nie len katolici. Kazdopadne sa tam podporuje diversita.

januska12323
12. nov 2024

Prijímanie nemôže byť povinné.

11bodka11
12. nov 2024

Môj syn chodí na cirkevnú a neboli všetci na prijímaní. Nikto to nerieši. Riaditeľka je super.

11bodka11
12. nov 2024

@kavasmliekom u nás to iste. Raz mesačne majú omšu v škole s farárom. Občas ruženec sa pomodlia. Ale nijaké extrémy. Chodí tam aj veľa ateistov,nepokrstenych deti. Je to jediná škola v dedine našej,čiže sem idú takmer všetky deti. Nemusia ich voziť do mesta.

11bodka11
12. nov 2024

@michaela329 u nás tak isto. Absolútne tie deti nie sú nijako vyčlenené. Deti to neriešia,kamaráta sa normálne. To len rodičia riešia.

lucia147852
12. nov 2024

Nútiť nikto nemôže, ale osobne ako neveriaca by som dieťa na cirkevnú školu nedávala nech by bola akokoľvek dobrá.