Chcem dat dieta na cirkevnu skolu( nestatnu skolu) zakladnu, nakolko je to velmi dobra skola vela ucia a ma rozne programy, podpisuje sa tam ze suhlasi sa s naboz.vycovanim navsteva kostola pondelky rano atd. Je tu v 3 rocniku povinne na cirkevnych skolach 1.sv. prijímanie? Obavam sa ze mi povedia ze je aj ked mozno nebude. Mate skusenost?
@janinah akurat tak pre vas su outsideri, ja sa pytam nieco ine. Nech sa modli vie co je viera no nechcem aby chodilo na spovede viem preco , to pred prijimanim robia.
Skolsky poriadok o tom nepojednava? Na stranke skoly by mohol byt zverejneny
Opýtaj sa priamo v škole. Ja som na cirkevnej robila, tam boli v rámci spádu aj deti ateistov a tie nešli. No nie všade to bude asi rovnaké.
Ahoj, mne chodia deti na cirkevnú ZŠ.
Nikdy sa ma nikto ani len nepýtal či sú pokrstené...neboli, ale časom samozrejme staršie dcéra absolvovala 1sv. prijímanie...lebo chcela.
Teraz to čaká aj mladšiu.
Nieje to vyslovene také, že by ťa niekto nútil a prehováral, ale napr. my bývame v malom meste, takže tu je to akoby automatické.
Len treba rátať s tým, že na cirkevných školách je toho náboženstva naozaj viac a učí sa poriadne (vcelku ma šokovalo ako sa učí na bežnej škole v dnešnej dobe 🙈).
Moja známa ma dcéru na cirkevnej a jedine co majú, tak na začiatku roka a v nejaké výnimočné dní chodia do kostola spolu. Na spoveď chodila výlučne s rodičmi, nie na príkaz učiteľky.
Na katolícku (rímskokatolícku) školu chodia aj gréckokatolíci. Ti nechodia na prvé sväté prijímanie, majú prvú spoveď a na prípravu chodia k svojmu duchovnému. Čiže podmienka absolvovať v škole prijímanie by nemala byť.
@janinah outsideri? Prosim ta neblazni a neprezivaj to tak. Poznam kopu deciek ateistov, co chodia na cirkevnu ZŠ a su v kolektive oblubeni aj bez prijimania 🤦
@veronikaszabova ona asi súdi podľa seba...
@michaela329 sak to mi je jasne
mala som deti na cirkevnej zakladnej, povinne bolo nabozenstvo, ucast na omsiach pocas vyucovania. A nie, ani jedno moje dieta nema prijimanie - to podmienkou naozaj nie je. Rovnako ako ani krst.
DAKUJEM VAM..... velmi dobra je tá skola verim ze aj vasa, modlit sa nerobi mi problem a tie deti aj inak duchovno tam maju nie su besne zlomyselne atd aspon od nas co vysli su iné slusnejsie. Ale to pisem o nás. Opytam sa len som sa bala aby ma nejaky velmi zaryty do kostola az neodbil ze sa nato pytam a nekazal to az.
@michaela329
@veronikaszabova
Tak janinah to myslela asi tak, ze 99% deti zrejme na cirkevnej skole pojde na to prijimanie, budu sa spolu pripravovat, mat nejake akcie k tomuto, nejake aktivity. No a ten kto teda nejde na prijimanie ( a to bude zrejme 1-2 deti na triedu ?), bude tak trochu vycleneni z tych priprav, z tej slavnosti. Tak asi len preto outsider. Nie preto, zeby ho nemali radi. Aspon ja som to tak pochopila.
nie nie je to povinne, v triede. ich niekolko mame, nie su ziadny outsideri, plzs mame aj uplne mimo - pravoslavnych
akuratne sa musis vysporiadat, ze bude mat omse, a podpises papier, ze dieta bude v skole vychovavane podla toho a toho nabozenstva
@silvike nie, nebudú. Deti to paradoxne vôbec takto nevidia. U nás chodila vždy celá trieda a teda nevnimala som, že by sa deti, ktoré nešli len na konkrétne ceremónie, citili vyčlenene. Dokonca mnoho z nich tam pokračovalo na gympel - išlo o spojenú školu.
@michaela329 tak potom super
prijimanie maju deti podla kostola, takze u nas deti minimalne zo 4 kostolov, nikto to neriesi
Ja nevidim dovod davat dieta neveriacich rodicov na cirkevnu skolu. Maju si rodicia diktovat podmienky? Preco, z akeho dovodu? preto, ze to je dobra skola? Tak sa treba prisposobit aj v ostatnom. U nas bolo prijimanie sucastou vychovno-vzdelavacieho procesu. Organizovala ho skola a asi by teda na mna pozerali dost cudno, keby som zahlasila, ze moje dieta na 1.sv. prijimanie nepojde.
odbit ta mozu, pretoze cirkevna skola nie je spadova a ak to budu mat v podmienkach a ty nepodpises, vezmu radsej ine dieta, aby si nekazili atmosferu na skole.
ak majú dosť žiakov, budeš ťahať za kratší koniec...
to len kvôli tým programom chceš dať dieťa na cirkevnú školu? mňa by to ani len nenapadlo dieťa trápiť "cirkevnými kecami " keď cirkevným životom vy doma nežijete...
@janinah preco outsider? U nas sice nie cirkevna skola ale z triedy malej su 2ja ktori nejdu na PSP ...
Neviem ako na Slovensku, ale sa pred nejakym casom bola nejaka statistika a v Katolickej skole (teraz sa mi zda, ze z Walesu?) , tak tam boli dalsie vierovyznania v katolickych skoalch vysoko zastupene, nie len katolici. Kazdopadne sa tam podporuje diversita.
Prijímanie nemôže byť povinné.
Môj syn chodí na cirkevnú a neboli všetci na prijímaní. Nikto to nerieši. Riaditeľka je super.
@kavasmliekom u nás to iste. Raz mesačne majú omšu v škole s farárom. Občas ruženec sa pomodlia. Ale nijaké extrémy. Chodí tam aj veľa ateistov,nepokrstenych deti. Je to jediná škola v dedine našej,čiže sem idú takmer všetky deti. Nemusia ich voziť do mesta.
@michaela329 u nás tak isto. Absolútne tie deti nie sú nijako vyčlenené. Deti to neriešia,kamaráta sa normálne. To len rodičia riešia.
Nútiť nikto nemôže, ale osobne ako neveriaca by som dieťa na cirkevnú školu nedávala nech by bola akokoľvek dobrá.
Chceš tam mat z dieťaťa outsidera.? Nik ti revolver nebude pri hlave držať,že musíš...ale....