Je možné odmietnuť vziať dieťa na školský celodenný výlet?

sunshineshop
17. jún 2024

Zdravím. Chcem sa opýtať. Je možné odmietnuť vziať dieťa na školský celodenný výlet? Dieťa adhd + autizmus. Z rodinných dôvodov ísť ako rodičia nemôžeme. Synček má prideleného asistenta učiteľa na 100%. Učiteľka nám oznámila, že synčeka na výlet bez rodičov nevezme. Ale jeho asistentka na výlet ide a dokonca si berie aj svoju dcéru, ktorá je úplne v inom ročníku. Nemala by tam byť asistentka pre syna? Či to zle chápeme? Prečo nemôže ísť syn na výlet ale asistentka môže?
Za odpovede ďakujem.

irusa
17. jún 2024

áno

aurelia2000
17. jún 2024

Asistentka tam ide zrejme kvôli celkovému počtu detí, aby to sedelo s predpismi. Keby zobrali tvojho syna, asistentka by ho mala na starosť a museli by zobrať ešte ďalšieho pedagóga. Náklady na výlet by sa zvýšili všetkým deťom, ty asi neuhradís náklady na asistentku, či áno?

januska12323
17. jún 2024

Môže odmietnuť aj zdravé dieťa. Treba komunikovať s pani učiteľkou a poprípade riaditeľkou.

fajnova
17. jún 2024

@sunshineshop u nás na škole tiež chodia na akcie mimo školy rodičia. Asistentka je presne ako si napísala asistentka učiteľa, nie je to vaša asistentka a nemôže byť zodpovedná za žiaka mimo školu. Môže vsak ísť s kolektívom ako pedagogický dozor, to je ina situácia.

michellemary
17. jún 2024

Odmietnutie možné je, pravdepodobne to bude nejako tak, ako píše
@aurelia2000

benit
17. jún 2024

Aj u nas nechodia vsetky deti na vylety. Aj ked maju asistenta. Neberieme take deti ani do švp. Ked je spravanie nevyspytatelne.

kacena4
17. jún 2024

samozrejme ze moze a to ze mate odporucanie na asistenta este neznamena ze je to VASA asistentka. je to asistent ucitela nie ziaka!! jedine ze by ste mali osobneho asistenta cez sociálku. apropo predstav si program na výlete a zraru dieťa zachvat a nejde dalej, nespolupracuje ... v skole sa to da ustat zname prostredie možnosť zavolat rodica... a co na výlete sama pises ze nemozes ani len prist po neho,. nie to tam s ním byť . ani ja ako ucitel si nevezmem na triko vsetky deti, ak si netrúfam poviem to a nevezmem z objektivneho hladiska. na výlet mozete individualne v kľude ako rodina nie v stresovej a časovej tiesni s 25 ziakmi

anjelicek26
17. jún 2024

Nie nemusia ho zobrať, ked je rizikový.. a to sa tyka aj zdravých deti s problematickym správaním.

cookie29
17. jún 2024

Mne to pride normalne, budu niekde vonku, v nie zvycajnom prostredi, deti vela dospelych pomenej, podla mna nechcu riskovat a pride mi to viac nez zodpovedne

michaela329
17. jún 2024

Môže, výlet nie je povinný. Asistentka je tam pre učiteľa a nie pre žiaka. Mimochodom - bola som takto na výlete s dieťaťom s PAS a bolo to pre neho náročné a vôbec si to neužil, pretože veľké množstvo detí aj z iných ročníkov, cudzie prostredie, múzeá a hrad boli pre neho nezaujímavé a priveľa sme chodili, takže sa nám opúšťaľ, boli sme pridlho a on chcel svoju rozprávku, nechapal, že v autobuse sa jazdi inak ako v aute....Boli sme na neho 2, keďže bola asistentka a aj ja ako pomocný dozor sme sa museli venovať len jemu - aj tak sme mali čo robiť.

lucia147852
17. jún 2024

samozrejme ze môze. Uprimne keby mám taketo dieta, ja sama by som sa netrhala ho poslat na vylet do cudzieho prostredia, kde je často velky hluk a stres. Asistentka ide kvôli dozoru, museli by vziať dalsieho pedagoga, aby im sedeli počty. A to že ide jej dcéra sa tiez robí, ak je volne miesto v autobuse. Uz u nás chodili dokonca aj deti z inej skoly, ak sa vosli. Neviem si predstavit, čo by na tom vylete robili, keby tvoj syn dostane nejaky zachvat. Moja dcéra má v triede lahkeho autistu a vie to byt niekedy dosť o hubu. A to vôbec nemyslim zle, chlapec za to nemôže. Ale takáto akcia je pre neho stresová a nie prospešná.

deniseee
17. jún 2024

Ani zdrave deti s problemovym spravanim sa nikdy na vylety nebrali, ani do SvP a pod. Dnes boli aj moje deti zo skoly na vylete a 3 deti z ich triedy ucitelka nevzala. Aj to na rodicovskom zdruzeni oznamila rodicom, ze ich spravanie je take, ze si to ona na zodpovednost nevezme, takze sa ostanu ucit v skole, kym ostatni pojdu. U chorych deti tomu rozumiem este viac. Predstav si, ze by si ty takto mala na starosti vyse 20 deti a z toho minimalne jedno s diagnozou. A za vsetky budes na tom vylete zodpovedna.

henka123123
17. jún 2024

Moze.a aj v beznej skole skolke nemusia vziat aj zdrave dieta ked je problemove.keby sa nieco stane vsetka zodpovednost je na ucitelke..ona si moze urxit koho nevezme...moj syn ma tiez Pas a xhodi do nks skolky..a na vylete bol v tej smolkovej dielnicke ale teraz idu na 2 vylety ktore su vonku jedno je zoo druhe farma a tam po dohodne s uxitelkou nejde.ma strach ze by jej usiel a ja ju chapem.sama som jej navrhla ked mi povedala o vyletoch neh si premysli ci chce alebo nechce ho vziat..tak ame sa takto dohodli..dalsi rok sa uvidi..predsa aj dieta sa meni casom.netreba sa hnevat na ucitelku ani asistentku...ja poviem za seba ze keby som ucitelka tak ja na ziadne vylety.skoly prirode a lyziarske by som nevzala ziadne deti za ziadnu cenu..je to ohromna zodpovednost

sulavikova
17. jún 2024

@sunshineshop ako písali vyššie: asistentka je asistentka učiteľa a teda v triede je pre každého žiaka k dispozícií. Špec. prípady majú v škole svojho rodiča na vyučovaní- ten sa venuje len svojmu decku. Asistentka ide na výlet ako dozor, nakoľko ju v škole netreba nahrádzať suplovaním, keďže nevyučuje žiaden predmet. Učím 17 rokov a na výlet beriem “problémových” žiakov iba v sprievode rodiča akebo vôbec. (Problémový nie je adhd, ale znížená známka zo správania).

sisska96
19. jún 2024

Tak si vyber voľno, nájdi si niekoho kto bude ho strážiť