Internet a 10 ročné deti

livika1978
17. apr 2013

Je podľa vás v poriadku, že deti v 4. ročníku ZŠ si na hodine informatiky vytvárajú e-mailové schránky. To učiteľom neprekáža, že to nepreberú s rodičmi, či s tým súhlaia, resp. keby aspoň na to rodičov upozornili. Bola som šokovaná, keď si dcéra prezerala nové maily, a pod mailami články typu sex, sexuálne polohy a neviem, čo ešte.

sissy27
17. apr 2013

@livika1978 u nás na informatike v 3. ročníku, ale po dohode s rodičmi - učiteľka to s nami prebrala na rodičovskom, či súhlasíme a nechala to na nás, aby sme deťom vytvorili email tak, ako uznáme za vhodné - tuším všetci sme sa zhodli na gmail... tvoja má zrejme azet 😝
takže teraz by bolo vhodné to prebrať aj s dcérou a spraviť jej nový email, ku ktorému budeš mať prístup aj ty a s učiteľkou si to tiež vydiskutovať, že takéto veci treba poriešiť s rodičmi vopred

trnka77
17. apr 2013

u nás sme podpisovali súhlas.Ja som odmietla a syn je urazený 😀 😀 ,na hodinách informatiky robí niečo iné

janka2273
17. apr 2013

Fúha..by ma teda učiteľka pekne naštvala,keby malému sama spravila mail 😠
Teraz som sa pýtala môjho štvrtáka a oni nič také nerobili-nie je to samozrejme v poriadku a zvlášť v takejto dobe..ja by som šla za učiteľkou určite 😝

livika1978
autor
17. apr 2013

@janka2273
@trnka77
@sissy27 vďaka za podporu, informovala som sa v škole, tak im idú rušiť účty a zmenia prístupové heslá. Že to nemysleli zle.

janka2273
17. apr 2013

Mám skôr pocit,že v tej vašej škole nemysleli vôbec..ved kde majú rozum??? tak super 😉

freyjanr
17. apr 2013

@livika1978 ved to je strasne!v piatom rocniku ich registruju na zoznamke alebo co?

ajkam
17. apr 2013

fúha, livika, s tým som sa este nestretla. V mojej bývalej skole mali ziaci a ja medzi nimi zákaz ísť aj na Facebook ! Myslím, že by si to mala prebrať s triednou učiteľkou alebo s učiteľkou informatiky. 😖 Takisto by som sa s dcérkou porozprávala. 🙂

janka2273
17. apr 2013

@freyjanr hihi..jasne,na pokec ich dajú a rovno s učiteľkami si môžu písať nie??? 😝 ach bože 🙂

jarmila1977
17. apr 2013

u nas ma tiez syn mailovu schranku od tretieho rocnika,ucitelka sa nepytala 😠 😠 😠 rovno prisiel z informatiky,ze ju ma zavedenu ☹ ☹ ☹ nic s tym nezmozem,ale zase nechodi tam casto a keby nieco,prezradil mi heslo 😀 😀 😀

bzuco
17. apr 2013

ono je to aj v učebných osnovách....tak ako je kladený dôraz na finančnú gramotnosť, tak sa kladie dôraz aj na pc gramotnosť...doba je momentálne taká, že pc a internet sú našou každodennou súčasťou a či sa vám to páči alebo nie, aj súčasťou života vašich detí
učím informatiku v 4. ročníku a vytvárala som mailové adresy žiakom minulý rok aj tento rok a nik sa mi nebol sťažovať....žiaci dostávajú úlohy, ktoré posielali na môj mail, v rámci hodiny si maily posielali navzájom....
decká si aj tak podávali také heslá, že už na 2. hodine si ho nepamätali a tým pádom sa nemohli prihlásiť....

@livika1978

irriss
17. apr 2013

z nekolika duvodu se ve zdejsim it. meste prestala vyucovat na 1.stupni zakladni skoly informatika...jednim z duvodu je vysoka navykovost..,a druhym finance, pouhych 60procent obyvatelstva ma PC a pripojeni na internet...tudiz se tim zamezuje i "spolecenskym rozdilum mezi detma!".. 😔 🤐
Moje 10ti lete deti nemaji FB ani email. adresu, jen 13ti leta slecna chodi na internet vypracovavat referaty.. 😉
kdo nema, musi pouzit encyklopedii - knihu nebo si zajit do knihovny 😉
p,s, na 2,stupni se uci jen technika-geometrie....zadne emaily a podobne veci

janka2273
17. apr 2013

@bzuco no a naše deti behali v druhej-tretej triede cez vyučovanie veselo po FB,lebo polka triedy tam hrá hry! PC gramotnosť je nutná,ale na súkromné maily a veci podobné majú maloleté deti koopec času-ak je to v osnovách=veľmi zle 😖 pretože je dosť veci,čo sa môžu o počítačoch naučiť a je vhodné,aby mali rodičia tak malé deti pod kontrolou 😉 ak im majú učitelia zakladať maily,tak len so súhlasom rodiča,alebo nech si zriadia nejakú školskú internú poštu 🙂 teda niečo čiste len na využitie v rámci vyuč.procesu 🙂

bzuco
17. apr 2013

@janka2273
to akoby si povedala - gramotnosť (všeobecná) je nutná, ale na písanie listov a pohľadníc majú ešte čas
ved maily sú pošta - hoci elektronická

povuma
17. apr 2013

@bzuco ja som stým nemala vobec problém, schránku som mala prístupnu aj ja, heslo aj tak syn zabudol asi o týžden, šlo len o to, aby sa to naučili a už je na rodičoch, ako doma kontroluju, čo ich deti robia na pc, napr. na fb nemá syn prístup, hrá sa jednu hru na mojom profile 😉

adelajda2012
17. apr 2013

Baby a co je vlastne zle na tom, ze ma 10r. dieta email? Je fakt,ze som doteraz este nad tym vobec neuvazovala a kedze mam slecnu este malu, mozno neviem docenit dosledky. Priznavam,ze nevidim negativa. Citam MK trosku ako prirucku o vychove,tak sa rada necham poucit... 🙂
@livika1978
@sissy27
@trnka77
@janka2273

sissy27
18. apr 2013

@adelajda2012 založ si emailové konto na azet.sk a za tri dni nám daj vedieť, koľko si dostala ponúk na sex od neznámych mužov, koľko nevyžiadaných reklám na tabletky a zariadenia na podporu erekcie a dlhšiu sexuálnu aktivitu, koľko pozvaní na swingersparty a podobne... a potom už hádam pochopíš 😅
nie je mail ako mail, ale podľa toho, čo písala zakladateľka, tak učiteľka deťom založila mail práve na tejto stránke... inak v zásade na mailovej schránke ako takej nie je nič zlé, ale určite by o tom mali rodičia dopredu vedieť a súhlasiť s tým, mali by poznať emailovú adresu dieťaťa a do istého veku aj heslo, aby mohli sem tam skontrolovať, čo sa deje, nie že sa toto všetko udeje za ich chrbtom...takisto by učiteľka mala vysvetliť, za akým účelom tú mailovú schránku zakladá - u nás robia decká rôzne projekty na informatike a výsledky nám potom posielajú, takže žiadna voľná zábava a surfovanie po nete bez dozoru, ako tu niektoré mamičky opisovali...

bzuco
18. apr 2013

@sissy27
ja som dala deťom gmail
a tiež boli deti oboznámené s rizikom internetu
odporúčam stránku www.prodynamik.sk

http://prodynamik.sk/tvorba-pre-deti-a-mladez/

Emmka to vie I, II, III...sú tam krátke príbehy o tom, čo všetko v dnešnom svete na deti číha a malá emmka - 10rokov - dáva deťom rady, ako sa zachovať v danej situácii...naozaj veľmi poučné - pozerali sme to s deťmi v rámci informatiky a rozoberali sme jednotlivé témy
ja som to aj doma púšťala obom deťom 1O a 5 rokov a zaujalo ich to
je to taká nenásilná forma výchovy a ponaučenia

vroni
18. apr 2013

Ja by som plula ohen a siru, ak by ucitelka zalozila bez mojho suhlasu dietatu externy mail. U nas na skole je moznost si od tretej triedy so suhlasom rodicov zalozit interny mail - na skolskom servri, kde su nasprostaste ponuky a reklamy kompletne vyfiltrovane. Na FB sa v skole nedostanu vobec a ani tam deti do 13 rokov nemaju co hladat (to su podmienky FB, nie skoly) Proti emailu a informatike na skole celkovo nic nemam, patri to k vzdelaniu, ale "vyuka", kde sa deti na hodinach hraju pocitacove hry, maju mail na azete a cetuju boh vie kde a s kym, je len zabijanie casu a mozgovych buniek. Voci gmailu mam subtilnejsie vyhrady, ale tiez by som ich s pani ucitelkou prebrala (aj ked mozno bez ohna a siry 😀 )

silvia07
18. apr 2013

@bzuco dakujem za stranku 🙂 ...u nas v skole zatial mail nevytvarali....ale zato dost vela kamaratok mojej dcery - ma 9 rokov -je registrovanych na FB, bez ochrany sukromia...a dokonca mna ziadaju o priatelstvo

inguna
18. apr 2013

Aj môj syn si prvú e-mailovú schránku otvoril v škole v 3. triede. Zabudli sme na ňu, takže teraz v 5. ročníku si otvoril novú e-mail schránku. Tiež v rámci informatiky. Voči tomuto nemám vôbec nič. Viem aj heslo, ktoré sme spolu konzultovali. Čo sa týka FB tak to mu ešte nedovolím, pretože je to pre také deti úplne zbytočné. Syn má aj svoj notebook, dôverujem mu.
Všetko je to o nás rodičoch, aby sme sa zaujímali, čo deti robia, dali na nich pozor a usmernili ich, čo je dobré a čo zlé.

livika1978
autor
18. apr 2013

@sissy27 Presne o tom to je, nie je problém, že si budú písať so spolužiakmi a kamarátmi, len aké maily im budú chodiť mimo toho.

aduskatt
18. apr 2013

Ja som bola hlboko presvecena, ze syn FB dlho nebude mat.....povolila som len preto, ze bol dlhsie chory a nebolo od koho ulohy zistit, takze som zalozila profil, kamaratov ma iba spoluziakov, FB mu pravidelne kontrolujem.............a kedze 9 rocne deti su v istych veciach.no, povedze neopatrne ( hodilo by sa tam skor asi ine slovo, ale nechcem nikoho urazit), proste nedomyslia, ze na FB ostane vsetko... Pri takejto pravidelnej kontrole som, okrem ineho, zistila, ze syna sikanuju........takze vdaka za FB...a uz su vsetky materialy vytlacene a pripravene na konzultaciu s ucitelkou..........neverila som, ze 9 rocne deti dokazu byt tak zle, zakerne a vulgarne.......v pohode pouzivaju slova na p,k a ine perlicky.......im zrejme rodicia nekontroluju kompy...... ☹

stanislavao
18. apr 2013

neviem co je na tom, ze deti sa ucia vytvorit si mailovu adresu. je to bezna sucast zivota, ako my sme sa ucili v kole vypisovat postove poukazky a spravne vypisat obalku - adresat, odosielatel, tak teraz sa ucia pracu na PC. internet je sucastou kazdodenneho zivota a mail taktiez.

renab
18. apr 2013

Starší si vytvárali e-mailové schránky v prime, ale na portále školy. takže s tým som problém nemala. Mladší je tretiak a na informatike preberajú word a excel, a učia sa robiť prezentácie v powerpointe. Sťahujú si síce do nich informácie z internetu, ale veľa stránok majú zablokovaných. To však neznamená, že sa deti na internet nedostanú, všade naokolo je už teraz "voľný" prístup na internet. Stačí len keď má jeden z nich telefón alebo tablet a už sú tam. Rodičia nemusia ani vedieť. Keď som chcela zablokovať doma počítač, tak ma synátor vysmial, že je to úplne zbytočné. Takže neostáva nič iné, len poučiť.

vroni
18. apr 2013

@stanislavao, ved tu vobec nejde o fakt, ze sa decka maju zaucit zalozit si mailovu stranku, ale o to, KDE a AKO sa to ucia. Ucitelka, ktora naviguje deti na zakladanie mailov na azete, zoznamke, poste a inych podobnych strankach je pocitacovy analfabet a nema na svojom poste co robit (ako ucitelka informatiky, inak moze byt vynikajuci pedagog). Tak ako od skoly ocakavam, ze nebude rozdavat (fyzicku) adresu mojho dietata kde komu na pockanie, tak ocakavam, ze nebude nabadat moje dieta k vytvoreniu mailu na viac nez pochybnych strankach, ale zabezpeci primeranu ochranu (ja viem, ze absolutna neexistuje, ale maximalnu moznu). A ze tak bude robit s mojim suhlasom alebo minimalne ma o tom bude informovat. Rovnako ako FB ani gmail nerespektuje ochranu dat beznu v nasich koncinach, nie som ochotna dovolit, aby tam moje dieta napchalo udaje len preto, ze este nie je schopne rozlisit, co ano a co nie a pani ucitelka mu to schvalila.

lubica1995
23. okt 2017

Dobrý deň. tiež mám podobný aktuálny problém. Nový pán učiteľ triedny môjmu synovi - piatakovi tiež povedal, aby si založil mail, lebo už ho všetci majú. Mám aj staršieho syna a nie som rodič, ktorý deti odrádza od techniky a modernizácie, len viem, že každé dieťa je iné. Kým starší syn si mail založil a rozumie tomu, všetkým tým technickým veciam a rozumie aj nebezpečenstvám, ktoré na nás triehnu, tak ten mladší ( piatak) tomu nerozumie a ani ho to nezaujíma. Preto som rezolútne proti tomu. Učiteľ ma automaticky na rodičovskom dal prehlasovať ostatnými rodičmi ( vyznela som ako zaostalá mater), ale aj tak som trvala na svojom - ak chce riešiť mail s mojim synom, jedine cez môj mail. Dnes ale prišiel s tým z informatiky... Vy tu píšete, že si to zakladali v škole, učili sa to chápať.... ja skutočne nebudem doma s ním sedieť a popri všetkých úlohách ho zamestnávať počítačom...príde mui to celé na hlav, že im chýba telocvikách, ale majú sedieť pri PC?? Celá táto doba je chorá.. neviem, čo mám robiť. Aká je teda stanovená nejaká veková hranica?? Pani učiteľka síce súhlasila, že to bude zatiaľ cezomňa, ale neviem, ako dlho budem rešpektovaná, že vraj to majú v osnovách... čo to vlastne znamená, keď naozaj internet nieje zadarmo, ani mať počítač na ZŠ nie ej povinný... nerozumiem tomu. prosím, porďte mi, ako sa k tomu postaviť. Má aj tablet a hrá na ňom jehnu slovnú hru doookola a najú aj počítač...o to nejde.. len mi príde divné, že niečo, čo nie je dostupné rovnomerne všetkým, je povinné??

vroni
23. okt 2017

@lubica1995, pokial viem, na mailovu adresu ziadne vekove obmedzenie neexistuje. U dcery na skole vsetci mohli mat mailovu adresu od tretej triedy, od siestej musia. Cela komunikacia prebieha cez mail, ulohy, stretnutia, program, rodic dostane automaticky pristupovy kod (iny nez dieta, aby ho dieta nemohlo ani omylom bloknut) Lenze!!!! Cele to bezi cez skolsky server, nepreklzne ani mys, deti sa ucia pracovat so systemom bez rizika, ze im stokrat do dna pride ponuka na predlzenie penisu, nezavazny sex ci vyhodnu kupu akcii. Cize nemam problem s mailom ako takym, ale s tym, ze skola trva na mailovej adrese, ale nezabezpeci vhodne prostredie. Do toho by som sa obula. Fakt nepoznam rodinu, kde by nemali pocitac a internet, tym by som uz dnes neargumentovala, pocitacova gramotnost je dnes samozrejmostou bez ktorej sa nikto nikam nedostane.

kacena4
23. okt 2017

@lubica1995 otazka je potrebuje ten mail na komunikaciu so skolou, lebo je to ich komunikacnych kanal medzi detmi a ucitelmi napr. na vymienanie si informacii, poznamok, uciva, testov pred pisomkami....? ak ano tak by ho mal mat a je to v jeho zaujme. u nas su takto deti tiez poprepajane s jednotlivymi ucitelmi a ucitelia im davaju napr. sem tam testy ze taketo nieco bude na pisomne zopakujte si to. kto chce zopakuje kto nema zaujem vykasle sa na to a tym padom nepripravi sa na pisomku v skole... je to v zaujme kazdeho dietata. ucitel im posiela postou nascenovane poznamky, napr. ak je chory tak je to total super, nemusi ich rozmnozovat pre kazdeho ak je viac materialov kazdemu to posle a nastuduje si to z PC kazdy doma usetri sa papier. casto si tam ucitel/ziak vymienaju info ak potrebuje ziak poradit nieco dovysvetlovat, takze otazka je ci chces aby syn chodit do tvojeho mailu a hladal si v nom svoje ulohy. alebo mal vlastny na komunikaciu kde budes mat heslo aj ty a kedykolvek ho mozes odkontrolovat napr. cez gmail.com vzdy ked sa prihlasi z ineho miesta ako z domu da ti to vediet, kedze pri prihlaseni udavat aj dalsi mail pre pripad kontroly a keby daco dostanes info ze vtedy a vtedy sa ten a ten mail prihlasil z toho a z toho miesta, + mas jeho heslo ak s nim zriadujes mail a mozes si hocikedy kontrolovat co a komu pise
alebo mail ma byt len ako "vyucbova" informacia v ramci hodiny zalozte si, a na hodine informatiky ho budeme pouzivat

kubkosamko
9. jún 2019

Zákon č. 18/2018 Z. z. § 15

Podmienky poskytnutia súhlasu v súvislosti so službami informačnej spoločnosti
(1) Prevádzkovateľ v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti spracúva osobné údaje na základe súhlasu dotknutej osoby zákonne, ak dotknutá osoba dovŕšila 16 rokov veku. Ak má dotknutá osoba menej ako 16 rokov, takéto spracúvanie osobných údajov je zákonné iba za podmienky a v rozsahu, v akom takýto súhlas poskytol alebo schválil jej zákonný zástupca.10)

(2) Prevádzkovateľ je povinný vynaložiť primerané úsilie, aby si overil, že zákonný zástupca dotknutej osoby poskytol alebo schválil súhlas so spracúvaním osobných údajov podľa odseku 1, pričom zohľadní dostupnú technológiu.