ahojte, neviete mi niektora poradit , mam chlapceka s vyvojovou dysfaziou (porucha reci) a chcela by som ho dat do klasickej zakladnej skoly ako integrovanie dieta a chcem mu popri tom robit asistenta, viete mi niektora poradit, co je potebne k tomu vybavit, a mozem mu robit asistena ja , musim mat na to niaku skolu alebo absolvovat niaky kurz ,,, dakujem za vsetky odpovede 😨
mi mame dysfaziu zmiesaneho typu, a zvazujem ci ho dat do spec. skoly alebo do normalnej s asistentom a v tom pripade by som mu chcela robit asistenta. a skolu na to treba mat kokretne aku pedagogiku alebo vysoku??? Viem ze v Ba je taka skola , lenze je to moc , daleko od nas a Brezolupy tak isto, a na internat ho nechcem davat...
@adamkofjo a myslíš, že je to dobrý nápad, robiť asistenta vlastnému dieťaťu? Ja osobne si myslím, žeby si ho takto úplne vyčlenila z kolektívu. V triede môže byť jeden asistent aj pre viacero detí, to je podľa mňa lepšie riešenie, ako vlastný rodič v úlohe asistenta, hlavne ak na to nemá školu.
Čo sa týka toho vzdelania, tak po ukončení bakalárskeho štúdia v odbore predškolská a elementárna pedagogika je možné robiť aj asistenta učiteľa (okrem iného). Ale ak to nie je tvoje vysnívané povolanie, tak by som sa na to štúdium nedávala, je to strašne náročné fyzicky, psychicky a hlavne časovo...
ja to zatial len zvazujem . ako ako vidim tak by som aj musela zacat chodit na skolu a to bohuzial neni u mna financne mozne, uz teraz je to tazke zvladat fin. vozenie do spec. skolky, a to si neviem predstavit platit si rp este aj skolne , a este jedna otazka ked je ten asistent pre dieta cudzia osoba, tak toho asistenta platia rodicia alebo je plateny statom ako zamestnanec skolstva.
@adamkofjo Ahojky 🙂 škola má svojich asistentov a myslím, že je to tak správne 🙂 .Neboj aspoň sa Ti malý osamostatní .A keď príde domov zo školy môžeš sa mu venovať koľko chceš. Skús sa ešte poradiť so psychologičkou, učiteľmi , či by nebolo lepšie ak máte na blízku nejakú školu s rečovou poruchou aby Ti synček začal tam a potom by prestúpil do normálnej základnej školy. Viem zo skúseností ľudí ,že tak dali dieťatko do špeciálnej školy z rečovou chybou na 3 roky a do 4.triedy už chodí do normálnej základky.Vieš tam sa predsa viac venujú rečovej chybe,rozvíjajú reč ako na obyčajnej základke .Veľa šťastia v rozhodovaní a hlavne malému nech sa darí .
@adamkofjo asistent je normálne zamestnanec školy, rodičia ho neplatia, neboj... 😉 Len si asi oňho treba požiadať, aby ho škola zabezpečila.... najlepšie by bolo ísť za riaditeľom školy, do ktorej plánuješ synčeka dať...teraz sa dosť hovorí o integrácii a inklúzii detí s poruchami do bežných škôl, tak by to nemal byť až taký problém...
dakujem pekne za rady, velmi si mi pomohla, Filipko ide sice do skoly za rok a ak mu dame odlad tak az za dva, ale zistujem si to takto dopredu, a mam aj susedu ktora je ucitelka 1 - 4 je sice na materskej ale na tie 4 hodiny by v podstate mohla Filipkovi robit asistenta musim sa s nou o tom porozpravat ja by som jej mohla zatial strazit maleho kedze som doma.
@anjelik0907 zatial zvazujeme, Filipko ma dysfaziu ale zacal sa mi tento rok pekne rozbiehat a podla pych. ktora mu robila intel. testy je svojim intelektom na urovni svojich rovesnikov takze to by bola taka moznost v tom pripade, ze by sa mu rec natolko zlepsila , ze by bol schopny zvladnut aj normalnu zakladku, ale to bude zavisiet aj od vyjadreni uciteliek v skolke, psychologicky a logopedicky
@adamkofjo jééj tak aj ty máš Filipka 🙂 aj ja ale ten môj má už 10 rokov a je z neho veľký chlap 😉 ale keď nejde ešte budúci školský rok do školy tak to máš moooore času 🙂 a ja by som mu ešte dala odklad.Môj malý mal tiež odklad a nemusel mať pretože bol veľmi šikovný ale do triedy kde mal chodiť bolo len 7 detí a to všetko dievčatá, takže sme sa rozhodli pre odklad a bolo to super 😀 teraz v triede exceluje ako povedala jeho pani učiteľka a aspoň sme mu o rok predľžili bezstarostné dectvo 😎 držkám Vám moc palčeky
Ahoj - viete mi poradiť kde alebo ako sa dá získať kurz, alebo vzdelávanie - neviem ho nájsť na stránkach Metod.pedag. centra... mam už VŠ vzdelanie - andragogika a soc.práca 🙂 ale uvažujem že by som využila materskú na nové vzdelávanie a zaujala ma táto možnosť - len sa neviem dostať ku kurzu, poprípade škole ... poradíte prosím 😒
Asistent musi mat vzdelanie, nielen kurz, nedavno sa sprisnili podmienky.
Aj jeho vybavenie ako cudzieho cloveka je na dlhe lakte, trva cca rok.
Neviem ako vaznu poruchu reci mas na mysli, v BA je skola pre deti s poruchami reci niekde v Petrzke, klasicka skola, kde sa detom vsak viac venuju po tejto stranke, pocula som chvaly. Treba mat recovu diagnozu, intelekt v norme. Ked sa rec napravi, moze prestupit bez problemov do hociakej inej skoly. Nikto sa mu tam nebude smiat, treba vsak prihlasit skoro, byva plno.
Asistenta nedavajte kym bude ina moznost, odporuca sa hlavne pri fyzickom hendicape kde nie je mozna samoobsluznost, inak to skor poskodi dietatu. Vyradi ho to z kolektivu po socialnej stranke - nazor psychologov, aj par mamin co dali a olutovali.