Ahojte,
Budem vdacna vsetkym, ktori sa podelia o skusenosti s integraciou intelektovo nadaneho dietata do beznej triedy, ci uz o procese 'ziskania' integracie, alebo o samotnom vuycovacom procese s integraciou. Zaujimaju ma vase osobne skusenosti, pre a proti.
Ide o buduceho prvaka.
Dakujem.
Neučím dlho, ale na škole máme len opačný prípad. Ale viem, že postup je ten istý, teda vypracovať samostané plány, individiuálny prístup a veľmi záleží od p.učiteľky. Asi to už máte naštudované, ale pre istotu, všetko je to tu: http://www.statpedu.sk/sk/Statny-vzdelavaci-pro...
Ano daju sa integrovat, byvame v meste kde nie je skola / trieda pre nadane deti a integracia je jedine riesenie, chcela som vediet ake su prakticke skusenosti rodicov, ako to funguje a ci to funguje, ake sa im javia prinosy (to je asi celkom zjavne 🙂 ) a ake vidia rizika, pripadne vyplyvajuce nedostatky, ci problemy. Vopred dakujem!
@kashina toto by si mala v prvom rade dopodrobna predebatovat so skolskym psychologom a riaditelstvom. Ja som v zahranici, ale u nas to funguje tak, ze su na to vseobecne osnovy "zhora", t.j. podla toho, v akej oblasti deta vynika, ma vyucovanie obohatene o nove konkretne temy. Dolezite je v dietati rozvijat tu konkretnu danost, vdaka ktorej je nadane. O rizikach, nedostatkoch a problemoch som nikdy neuvazovala, kedze ina moznost ako normalna skola u nas nie je. Snad len, ze v triede, kde by boli deti na tej istej urovni, by mohla napredovat daleko viac, no ale tie extra dodatkove temy ma prave na to, aby sa v skole nenudila. Skola je jedna cast, a potom podnety doma ci na kruzkoch druha, vyucovaniu v skole by som neprikladala az taku dolezitost, skor treba klast doraz, aby dieta do kolektivu zapadlo a necitilo sa "ine"
Ano, taketo deti sa daju integrovat. Prebera sa s nimi ucivo rychlejsie a preberaju aj nieco z dalsieho rocnika. Pravdepodobne to budeme riesit aj my, a to od buduceho roka na 8-rocnom gymnaziu.
Nadpriemerne inteligentné deti sa dajú integrovať? 😕 To je pre mňa novinka. Mám také dieťa, ale integráciu mi nikdy nikto nespomínal.