Hyperaktívne dievča

mon5
19. sep 2013

Mám neter vo veku 9 rokov, do istého veku mala posudok "hyperaktívna" od psychologičky, kde ale prestala chodiť, keď sa "problémy" podobného charakteru ustálili. V škole je síce šikovná (aspoň pokiaľ viem), ale doma nám momentálne robí starosti. Vychováva ju babka a moja neter akoby jej rada spôsobovala zlosť - neposlúchne, nereaguje, VEĽMI klame. Keď sa babka nahnevá, neteri sa na tvári objaví úsmev... Zdá sa mi, že si týmto spôsobom len vyžaduje pozornosť, no obávam sa, že ak s tým niečo neurobíme, vekom to bude čoraz horšie. Viete poradiť, ako to funguje s odbornou pomocou? Je pomoc podobného charakteru (sedenia u psychológa) preplácaná zdravotnou poisťovňou? Treba odporúčanie od všeobecného lekára? Má niekto skúsenosti s odborníkmi v okolí Púchova alebo Ilavy? Za každú užitočnú reakciu ďakujem ;)

dada07
19. sep 2013

Ahoj. Existuju takzvane Centra pedagogicko-psychologickeho poradenstva a ich sluzby su zdarma. Tu najdes ich adresar: http://www.uips.sk/cpppap/
Najdes tam adresar aj tych sukromnych.

Rieste to co najskor, inak babku utrapi, deti vedia byt niekedy krute a starsi ludia uz nemaju tolko energie na odpor a vychovu.

Drzim palce.

natiko79
19. sep 2013

ja chodím s mojim k psychologičke lebo je tiež taký živší .Poradila mi vela cvikov na pozornosť malý tam rád chodí aby sa mohol pochváliť ako napreduje .Na všetko sa ho pýta lebo všetko zo všetkým súvisí a potom aj vie ako pomoc a kde je vlastne problém alebo ako naňho.Aj ja som potom múdrejšia .a psychológ je zadarmo len treba výmenný lístok na prvé sedenie kvňli poisťovni.Takže jej mamina nech neváha a za nejakým zájde

11nika11
20. sep 2013

Baby a od akého veku sa dá "zistiť" hyperaktivita?

namornicka
20. sep 2013

Ak ju babka vychováva iba dočasne, tak nech to nejako vydrží a potom nech to riešia malej vlastní rodičia. Do akej miery sú vlastná matka a otec prítomní v jej živote? Nejde u dieťaťa aj o nejakú reakciu na neštandardnú situáciu, prejavuje mierny vzdor a skúša hranice? Treba to riešiť pretože dieťa príde do puberty a bude to neúnosné. Babka mladnúť nebude a s dieťaťom to bude komplikovanejšie.

mon5
autor
20. sep 2013

Dada07, natiko79 - veľmi pekne Vám ďakujem za rady.
Namornicka, nemyslím, že sa jedná o reakciu na neštandardnú výchovu - a pokiaľ áno, určite nie v najväčšej miere, pretože má aj brata staršieho o necelé dva roky a ten sa vyvíja úplne inak (v rovnakej domácnosti). Ale áno, súhlasím jednoznačne s tým, že situáciu treba riešiť, a práve preto som otvorila túto diskusiu.
Ešte raz vďaka a prajem pekný deň.

natiko79
20. sep 2013

Ak myslíš priamo adhd tak potvrdiť diagnózu môže len neurológ,to mi povedala psychologička ale od akého veku neviem
@11nika11

barborieta
22. sep 2013

@11nika11 @natiko79 ADHD sa zisťuje pomocou špeciálnych dotazníkov, ktoré dávajú psychológovia, vypĺňa ich rodič a učiteľ dieťaťa. Samozrejme, že sa táto diagnóza dá určiť aj lekárskou cestou. Ide skôr o spoluprácu viacerých odborníkov a rodičov.

@mon5 myslím, že v prípade tvojej netere je to už trocha hlbší problém, ako len hyperaktivita, môže tam ísť o problém výchovný, taktiež o to, že sa u nej možu rozbehnúť poruchy správania...čo by bolo veľmi zlé. Rýchlo chodťe do pedag-psychologickej poradne (centra) alebo ku klinickému psychológovi, to sú služby zdarma...