Hviezdoslavov Kubín

erikavesela
25. jan 2017

Ahojte, mam problem...zase prisiel cas HK...uz ako dieta som nechapala na co je cely HK dobry a teraz sa kazdy rok rozculujem...povazujem ti za neskutocnu stratu casu...a radsej nebudem pisat viac..lebo vybuchnem...napriek tomu, zase moj syn k tomu donuteny a kedze p.ucitelka nepovedala detom ani jednu info...viete mi poradit kolko.slovma mat proza na tuto zbytocnu akciu pre ziaka 4.rocnika?..dakujem za odpovede

0silvia0
25. jan 2017

@erikavesela neber to tak osobne a negatívne, ber to ako stretnutie sa detí s poéziou. Keby takto neboli donútené sa niečo raz za rok naučiť naspamäť, poéziu či prózu by mnohé deti ani nečítali. Alebo to ber ako tréning mozgu alebo možnosť dostať jednotku za prednes 🙂 Pre štvrtáčika by som odporúčala túto krásnu báseň s hlbokou myšlienkou:
http://www.zapotocky.sk/index.php/pastoracia/sv...

dominika6
25. jan 2017

@erikavesela pri výbere prozy,by tam malo byť čo najviac priamej reči,aby sa dieťa vyvýjalo s zmene rétoriky pri rôznych postavách..nie len oblabotanie opisu skutočnosti alebo deja...ani moje deti to nebavilo ale ked sme vybrali správnu básničku alebo vtipnú prozu tak sa vyžívali pri zmene hlasu kažej jednej postavy..a pochhavla užčitelky ich namotivovala na další rok

erikavesela
autor
25. jan 2017

@0silvia0
Dakujem za radu🙂
Chapem, co chces napisat, napriek tomu stale nechapem zmysel toho vsetkeho...kazdy rodic si ma dozriet na svoje dieta, co sa citania tyka, za to nie je zodpovedna skola ani ucitel...vies, keby to bolo nepovinne, tak by to robili deti s radostou, lebo by to robili take deti, ktore to chcu robit a maju radi prednes...takto su o toho deti nutene a robia to s nechutou

erikavesela
autor
25. jan 2017

@dominika6
Dakujem a nevies ake dlhe to ma byt?

dominika6
25. jan 2017

@erikavesela
moje baby si vždy radšej vybrali prozu,poeziu sme mali aspon na A4

erikavesela
autor
25. jan 2017

@dominika6
Dakujem...tak idem hladat..uz teraz mam z toho nervy...este raz dakujem😊

dominika6
25. jan 2017

@erikavesela
hlavne vyber niečo nenáročné,vtipné..vyber 2-3 typy a nech si syn vyberie čo ho zaujme..

erikavesela
autor
25. jan 2017

@dominika6
Dakujem za radu😊

dominika6
25. jan 2017

@erikavesela nepomohla som,možno len usmernila ako bez depresie prežiť zadanie 😀

sardinka336
25. jan 2017

@erikavesela keby to bolo nepovinne tak to nerobi nikto takze nádych výdych...Osobne neuznavam tento novy trend nech deti sa učia len to čo chcu, kedy chcu a ako chcu...sak maju gugl nie? ten vedomosti ani zručnosti nenahradi. My sme sa učili Mor ho! a z nikoho z nás neubudlo...
Ani mne sa ako rodičovi nechce riešiť basen na HK..ziak 4 ročnika moze recitovat z knizky Bola raz jedna trieda, Rufusove Modlitbičky, Ezopovu bajku ak ide o prozu. Nie je to taka katastrofa. Dcere som vybrala basen od Podjavorinskej a SAMA...opakujem sama sa ju išla naučiť do izby a prišla mi povedat čo sa naučila, len som ju preskušala. Nervy si z toho robia rodičia lebo ani im sa nič nechce a všetko navyše je zbytočne...hlavne ze maju deti nasekané kružky, no z toho budu fakt živé. V tom je ,,buducnost,, v nejakej flaute alebo tanečnej....O nič strašne nejde. Ale ak mas dieta naučene tak, ze sa s nim musis učiť, sediet pri nom 2 hodiny aby si spravilo ulohy tak to chapem to je na nervy.

erikavesela
autor
25. jan 2017

@sardinka336
Nie, nie ..ja tiez nie som za to, aby sa deti ucili len to co chcu...ale nutit niekoho do niecoho na ci nema vlohy a iba preto, aby sa zachovali nejake tradicie..lebo.. ani neviem preco..jedine co viem je, ze je to stres pre deti..tak isto nik nikoho nenuti hrat na flaute, ked na to nema vlohy a nesuhladim s tym, ze to patri k vseobecnemu vzdelaniu...aj tak to tie deti zabudnu na druhy den a len tie, ktore sa to chcu ucit si to zapamataju...ved to cele naozaj nema zmysel..ja sama mam vysoku skolu...tiez som sa ucila koopec nezmyslov a veci, ktore nikdy v zivote nebudem potrebovat, ale akosi patrili niektore z nich k vseobecnemu vzdelaniu...ale HK je len zbytocna buzeracia deti, ktore nemaju vlohy na prednes...ja som jedna z nich a prave preto HK neznasam a povazujem za totalnu zbytocnost
Napriek tomu dakujem za pomoc a radu😊

erikavesela
autor
25. jan 2017

@sardinka336
S malym sa neucim, len si spominam na moje pocit pri uceni sa na HK...a poviem ti, mam pekne zovrete hrdlo

sardinka336
25. jan 2017

@erikavesela vieš čo toto je uz tak otrepana fraza ze ,,učime sa kopec nezmyslov, ktore nebudeme potrebovat,,. Tu nejde len o samotny prednes, ide o pracu s literaturou, schopnost naučiť sa, aj vediet sa niečo naučiť spamäti je potrebné, rozvíja to mozgové spoje a hemisfery, neurony a patrí to k všeobecnému rozhladu ze tu bol nejaky Hviezdoslav a čo napisal...ze tu bola nejaka Podjavorinska alebo neviem kto. Toto nie je o vlohách to je o nejakom rozvoji ziackej osobnosti, kultury o tom naučit sa vystupovat pred skupinou, dokazat prezentovat to, čo som sa naučil a ukazat to.
Vieš to je asi tak ako keby si lekar povedal, ze ved načo je mi vediet z čoho sa sklada bunka...sak ja budem chirurg a budem operovat, tak stačí vediet ,,rezať,,.
A nikdy nevieš čo budeš v zivote potrebovat...predpokladam ze ťa čaka aspon 20 rokov v pracovnom procese..

erikavesela
autor
25. jan 2017

@sardinka336
Evidentne mame na to iny nazor a hadat sa nechcem...kazda to vidime z ineho pohladu aza tym, ze som sa ucila koopec nezmyslov, si stojim, za cely moj pobyt na skole 8 zs+4 gympel+5 vyska +4 jazykovka v zahranici, toho bolo az az a boli to aj veci v mojom odbore...studovala som vedecky smer a smelo to zopakujem, ze tam bolo koopec zbytocnosti
Nehovorim, ze deti netrebuju vedomosti o sl. spisovateloch, i ked si myslim, ze vacsina z nich je precenovana, ci uz ide o sl. alebo neslovenskych spisovatelov...ako priklad uvediem Kukucina
Napriek tomu, ze by HK mal dat detom to, co si pisala, ja som prikladom cloveka s titulom, ktoremu HK nedal nic len stres a stres z toho ako to dopadne a ci vobec nieco poviem, zato v inych veciach s prezentaciami problemy nemam...no som clevek bez vloh a sympatii k literature😊

lorela
25. jan 2017

@sardinka336 Presne.
Prednes poézie v detskom veku aj mne nesmierne uľahčil už nejednu chvíľu v živote, prednostne v mojom povolaní, ktoré posledné roky vykonávam. Nebáť sa predstúpiť pred skupiny ľudí, ovládať trému, zaujať hlasom, intonáciou, zrozumiteľným vyjadrovaním, artikulovaním - taká tá kultúra prejavu 🙂.
Nehovoriac o tom, že poézia ako taká môže človeka len obohatiť, obohatiť jeho ducha.