Hodnotenie žiakov

martina00707
14. jún 2013

Chcela by som sa opytat, ako hodnotia znamky v skolach kde chodia vaše deti. Moj syn je siestak napr. ked dostane znamku z projektu, z odpovede alebo z pisomky, tak kazda znamka ma inu vahu. Znamka z projektu ma vahu jedna, odpoved vaha dva a pisomka vaha tri...dufam, ze ste to pochopili 🙂 maju taketo hodnotenie aj vase deti v skolach ? Dakujem za odpovede.. 🙂

sharlotta
14. jún 2013

Z pohladu ucitelky...ani u mna nie je znamka ako znamka. Najvacsiu vahu maju testy z jednotlivych celkov. Hodnotila by som to podobne.

bodka70
14. jún 2013

@martina00707 , áno aj u nás sa rozlične hodnotia známky - nie síce presne podľa takého kľúča, ale napríklad najdôležitejšia je známka z koncoročného testu či písomky, menej dôležitá je z odpovede, 5-minútovky a projektu, "najmenšie" sú známky za drobné úlohy, bonusové jednotky a podobne.

ukana
14. jún 2013

@martina00707 u nás to tiež nemaju takto podelné, ale určite známka zo záverečnej písomky má vačsiu váhu ako patminutovka, alebo znamka za domacu ulohu...to zaleží len od učitelky.. 😉 naša dáva aj známky za aktivitu na hodine, to im boduje, a ked maju pat bodov, dá im jednotku....

xenicka13
14. jún 2013

ja uz nad tym nerozmyslam, u nas moze mat ziak za polroka dvadsat jednotiek, ale ked napise vystupny test na dvojku, ma dvojku na vysvecku, pre pani uc. je to smerodajny test 😒

martina00707
autor
14. jún 2013

@sharlotta ahoj, to mi je jasne ze koncorocne pisonky su hlavne, ale mna zaskocilo to, ze prisiel syn domov zo skoly a ucitelka mu povedala ze ma medzi 2 - 3 z anglickeho j. pritom tam ma pat 1, sest 2 a tri 3....tak som bola s toho trochu prekvapena, tak ten co tam ma same trojky a dve stvorky /spoluziak / ma na vysvedcku tiez 3. Ja neviem mne sa to zda take nelogicke..🙂

andrejka1974
14. jún 2013

@martina00707 zalezi od ucitela, ale bezne sa to tak hodnoti, ja som bola tiez v soku ked mi prisiel deviatak domov , ze mu chce datt 4 zo slovenciny na polroka a tak sme isli za nou a dala mu trojku uznala, ze ma na to , vsak polrocne vysvedcko je to najdolezitejsie v devine a pritom monitor spravil na 56 percent 🙂 🙂 🙂

jankamgr
14. jún 2013

ak sa môžem pridať, ja učím druháčikov (viem, je to rozdiel oproti druhému stupňu, ja som s nimi celé dni, na druhom stupni majú prakticky každú hodinu inú vyučujúcu) ... ja hodnotím celý polrok, nielen koncoročné písomky, lebo nie každému tie písomky sedia. Je pravda, že sme robili veľa projektov a je aj to pravda, že jednotku z projektu neberiem ako jednotku napr, z diktátu alebo zo štvrťročnej práce. Veľmi záleží na učiteľovi, ja sa snažím vždy nájsť to dobré v každom žiakovi. Ako mi povedala kolegyňa jazykárka, čo učí mojich, v triede sú len 7, ktorí si jednotku z angličtiny zaslúžia, ale dala ju viacerým, aby ich hneď na začiatku nedemotivovala... ale zase mám kolegyňu, ktorá necháva prepadnúť z hudobnej... takže veľmi záleží na učiteľovi...

dianka2374
14. jún 2013

No na každej škole by to malo byť tak že nie je známka ako známka v zákonníku stojí že známky z rozličných vecí (písomka, projekt, domáca úloha...) nesmie byť hodnotené aritmetickým priemerom (dokopy).

sympa1
14. jún 2013

@xenicka13 to je dosť drsné ... Mal by sa brat priemer z celého roka či polroka a nielen výstupny test . Dcéra napísala z matiky výstupny na 1 ale bude dvojka kedže mala samé dvojky z testov

xenicka13
14. jún 2013

@sympa1 uz som to riesila vela krat, uz nemam nervy, prvy polrok tohto roka mal syn jednotku z polrocneho testu, na vysvecku aj tak dvojku, lebo mal za cely polrok zo slovnej ulohy jedinu dvojku, nasej pani uc. nevyhovie nikdy

sandri
14. jún 2013

@xenicka13 to uz by mi zavanalo nejakym problemom pani uc. s tvojim synom... ja som ako dieta zazila podobne, 5. trieda, nova uc. matematiky, na polroka som mala ledva trojku, pretoze som jej vysvetlovaniu vobec nerozumela. Rodicia naklusali do skoly, ze ako je mozne, ze som sa tak rapidne zhorsila (predtym vzdy jednotky) a ona ze druhy stupen, vyssie naroky a blablabla. Tak jej otec povedal, ze ma bude ucit on a na konci roka uvidime... na co mu pani uc. povedala, ze este nezazila, aby sa ziak z trojky dostal na vysvedcku na jednotku... No ocovi viac nebolo treba 😀 ucil ma doma on, v skole som si matiku len odsedela, za cely rok som mala asi 10 jednotiek a 3 dvojky. Zo zaverecneho testu jednotka. A pani uc. mi oznamila, ze som medzi 1-2, lebo jednotkar vraj nema mat co tri dvojky... 😠 no tak to som sa uz aj ja nastvala a zakazdym ked skusala ziakov, co mali medzi znamku som sa hlasila, ze chcem teda ist odpovedat... napokon ma ani nevyvolala a dala mi jednotku... Nastastie, vela rodicov sa na nu stazovalo, tak nas dalsi rok uz neucila.

xenicka13
14. jún 2013

@sandri ja uz to neriesim, bude ich ucit este dllho, to bolo minule dva polroky, teraz budem rada, ked tu dvojku vobec bude mat, on mal totiz matematiku cely polrok na haku, dva krat si nepoznacil ulohu- patka, ona ho proste demotivovala uz velmi dlhy cas, takze tak

sandri
14. jún 2013

@xenicka13 to ma mrzi. Moj muz takto neznasa anglictinu... kazdu odpoved pocuval v skole od uc. ako ju zase sklamal a ze sa vobec neuci... tak aj tomu zacal verit, ze on Aj proste nezvladne... ti ucitelia su niekedy strasne zli psychologovia, mali by sa sami vratit do skolskych lavic... 😒

evabb35
14. jún 2013

@martina00707 Kedysi mi dala učiteľka 5, lebo som si nepoznačila domácu úlohu, teda som nemala domácu úlohu, z odpovede som mala 1 a na vysvedčení 3. Iný učiteľ ma vyvolala, keďže vedel, že dejiny KSČ sa naučím, tak ma len posadil bez známky so slovami, že z dejín KSČ neviem nič a na vysvedčení som mala 1, lebo on si nás hodnotil okrem odpovedí aj malými známkami počas celého školského roka /či netrepeme hlúposti, keď sa opýta pri vysvetľovaní učiva, za aktivitu a tak./ Takže čo učiteľ to iné hodnotenie žiaka.

sisaka
14. jún 2013

u nas znamky tiez nemaju rovnaku hodnotu, na zaciatku roka ucitelky rozposlu info, aku hodnotu (percentualnu) maju znamky napr. za projekty, ulohy, testy ... aby to bolo vsetkym, vratane rodicov od zaciatku jasne. Dcera napriklad nepredlozila splenie planu aktivneho zivotneho stylu (ci nieco take) na telesnu a hned mala znizenu znamku o jeden stupen (ucitelka na vysvedceni samozrejme vysvetlila dovod znizenej znamky)

sharlotta
14. jún 2013

@martina00707 ja som ucila cudzi jazyk a za seba mozem povedat, ze som sa skor priklonila k znamke podla toho, ako student robil na hodine, ako bol schopny komunikovat, odpovedat, rozumiet...Takze ak som vedela napr., ze znamky nema prilis dobre, ale snazi sa a rozumie,vie mi odpovedat, len pisomky mu nejdu, tak som sa priklonila k tej lepsej.

ela2710
14. jún 2013

@sharlotta to je podla mna rozumne, kazdy ucitel si musi uvedomit, ze nikto - ani ziak nemusi mat kazdy den dobry, kazdy mame obcas zly den, nemame naladu, nieco nas trapi a ak ma ziak cely rok dobre znamky a potom domrvi jeden zaverecny test, tak by bolo nespravodlive hodnotit ho len na zaklade toho testu, ucitel predsa ma na pozorovanie a skusanie vedomosti ziaka cely polrok...celkove hodnotenie by nemalo byt postavene len na jednej ,,zlej" pisomke ale na usilovnosti pocas celeho polroka

pemotore
14. jún 2013

no moj pohlad na dnesne hodnotenie pedagogov-studovali psychologiu...mali by vediet rozlisit,ze kazde dieta ma ine danosti...teda niekomu vyhovuje pisomny prejav, niekto ma dar reci... teda pani uc.by mala vediet-poznat ziaka ci vie ci nevie a aj pricinu/je stresak,tremista,nepripravuje sa.../ je mi zle z toho, ze dnes ide o to aby si ucitel u deti vyvysovel svoje sebavedomie...hladal len chyby...dobry ucitel deti ŤAHA...a aj napriek nezmyselnej stupnici na ministerstve...ked je vola ucitelka vie dietatu pomoct a aj si to pre inspekciou obhajit...a myslim,ze znamky v klasifikacnom zazname su rovnocenne-spominala mi to jedna starsia pani uc.To znaci,ze hodnotenie pisomka,odpoved...maju rovnaku vahu...podla mna je chyba tam,ze vela dnesnych pedagogov mali uz na ZS zle znamky a napokon su vdaka financiam ucitelmi..ja ich poznam dost vela a so stvrtakom robime poznamky..pani uc nevie,ze vakuum a vzduchoprazno je to iste./.prirodopisarka na ZS v starej-lahkej dobe trojkarka/../podla mna malo na ucitelstvo/...ucitelom sa musi clovek narodit,to sa neda nastudovat...aspon toto nespravodlive hodnotenie..pripravi deti na realitu-no zial pripravy o sny...

sharlotta
14. jún 2013

@pemotore nechcem ti brat iluzie, ale na pedagogickej skole sa uci len malo toho, co je naozaj aj v praxi vyuzitelne a ta psychologia teda...len vseobecne zvasty 🙂 Ja zas poznam len opacny extrem, ze ucitelia mali same jednotky a myslia si, ze teraz ich musi mat kazdy.

astika
15. jún 2013

som učiteľka a určite nehodnotím ešte nejakou inou stupnicou; nie každý zvláda napísať testy, no čo mu dám kvôli tomu horšiu známku, keď vidím, že sa snaží alebo by ho to úplne zložilo? Deti, nech sú akékoľvek, treba motivovať, povzbudiť a nie udupať a niečo si dokazovať. Nedá mi dať na vysvedčení zlú známku, keď viem, že dieťa po návrate bude mať peklo na zemi a nebudem sa triasť, či vôbec prišlo domov! By ste sa čudovali, koľkí žiaci, dnes už dospelí, sa mi prišli poďakovať, to je pre mňa to najväčšie ocenenie a nie nejaké ministerské tabuľky. Nechápem, ako sa niekto môže vŕšiť na deťoch známkami. Veď vidím prácu celý rok, polrok a jedna známka neovplyní jeho snahu. Som prísna, ale spravodlivá- tak hovoria 🙂 Pedagogiku , psychológiu a podobné žvásty som po prvom roku v školstve hodila do koša, to sa nedalo použiť.

sexibarca
8. dec 2013

som ucitelkov 6rocniku na zakladnej skole v partizanskom.ja mam strasne zlych ziakov akurat pred tyzdnom jeden ziak rozbil okno

sakura77
8. dec 2013

ako pardon..teraz úplne mimo z cesty...ale "som ucitelkov 6.rocniku? "... 😕 😕 😕 😕 ach jo..kam to naše školstvo speje...

zuzana76
8. dec 2013

@sakura77 to je asi nejaky vtipalek 😉

sakura77
8. dec 2013

@zuzana76 no tak to dufam...

zuzana76
8. dec 2013

@sakura77 keby to bola pravda, tak by vedela,ze ucitelka pre 6. rocnik neexistuje, tam su uz aprobacie predmetov, teda moze byt MAT- FYZ, ANJ- DEJ a pod.

sakura77
8. dec 2013

@zuzana76 no mna hlavne zaujalo to "ucitelkov" to sklonovanie preboha... 😀

zuzana76
8. dec 2013

@sakura77 ja viem, ale ani to nema logiku, ucitelka pre 6. rocnik, inak este moze byt ze jej vypadlo -u ucitelkou v 6. rocniku

zuzana76
8. dec 2013

u mna znamky tiez nemaju rovnaku hodnotu

klaudia2205
19. dec 2013

ja som zhrozena z hodnotenia žiakov u nas.Moja dcera ,chodi do 2.triedy ZS dostala za 4chyby z opisu 3.Učitelka mi vsak povedala ze nabuduce dostane za opis za 1chybu 5 je to normalne?

eeffka
19. dec 2013

@klaudia2205 no ja si hlavne myslim ze spravit v OPISE 4chyby nie je normalne, ved hadam oko vidi.... neviem ako v opisoch to by sa mali vyjadrit ucitelky ale v diktate je 3ka az od 5chyb.