Geografia na základnej škole

mimanr
9. feb 2022

Mozno zvlastna otazka, ale aj vase deti skusaju na geografii zo zakreslovania povrchovych jednotiek (vrchy, niziny, nahorne plosiny,puste) a nielen tie zname...a vodstva jednotlivych kontinentov do slepej mapy? Rozhodne to nepovazujem za zakladne vzdelanie....mate iny nazor?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
9. feb 2022

je to bezny postup. dieta sa musi vediet orientovat v mape a vediet kde ma co hladat podla priestorovej orientacie. ak sa to nenauci..... Talianko mi deti hladali na severe pri Norsku.... pri popakovani uciva!! o com to potom vypoveda o ziakovi? ze nema vobec ziadnu predstavu o tom kde ma hadat danu krajinu, ci iny povrchovy pojem?!

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
didi2102
9. feb 2022

@mimanr áno je to základné učivo ktoré sme sa takto učili aj my pred 15-20rokmi a to niesom žiadna starenka 😄👍

katren
9. feb 2022

@mimanr ano, bolo to aj pred 20 rokmi 😉 ja som vdacna, ze to ucitelia ucia.....

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
9. feb 2022

Ja som studovala geografiu na VS a hned na zaciatku studia sme mali v ramci jedneho predmetu pisomku, kde sme mali na slepej mape sveta oznacit uplne trivialne veci. Jedna moja spoluziacka nevedela najst Taliansko 😳
K otazke - ano, skusa sa to.

patka06
9. feb 2022

áno, zakresľujú do slepej mapy a považujem to základný všeobecný prehľad, aby vedeli kde čo je ...predtým sa to samozrejme učia na hodine a pracujú s mapou

5peta1
9. feb 2022

Fuj slepé mapy. Neznášala som to. A doteraz sa s geografiou nekamarátim. Asi aj kvôli tomu. Čo však neznamená, že neviem, kde je Taliansko alebo aké sú hlavné mestá štátov 😉
Každopádne, my sme slepé mapy mali až na gympli. Veľa šťastia

mimanr
autor
9. feb 2022

@viestta mam pocit, ze ste si dobre neprecitali moju otazku. Ste ucitelka, predpokladam. Ja si tuto pracu velmi vazim. Sama sa tomu venujem....Vseobecna orientacia na mape je pre mna uplnou samozrejmostou, kde hladat ktory kontinent, rozdiel kontinent vs. svetadiel, Europa aj so statmi, samozrejme. Budem teda konkretnejsia. Viete do SLEPEJ mapy Azie zakreslit napr pust Karakum, Hindukus, Indogangsku nizinu, Tibetsku nahornu plosinu, rieku Amur,Jenisej ci pritok Amudarja Aralskeho jazera?Viete vymenovat zvlast vsetky staty severnej, strednej a juznej Afriky? A to je len zlomok toho,co dieta musi vediet na zakladoskolskej geografii 6.roc. u nas...

mimanr
autor
9. feb 2022

@didi2102 my na slepej mape pred 25 rokmi iba Slovensko

lilke
9. feb 2022

@mimanr my sme to pred x rokmi na ZŠ bežne robili, učili sme sa to. A jedno dieťa to bezne na geografii robí,v rozsahu, ktorý si uviedla. Keď berú nejakú oblasť, automaticky slepé mapy. No keď si aj niečo číta, počúva, je úplne zorientovane. Druhé nie, ale, úprimne, celá geografia je úbohá, nič nevie, no jednotky má. Ale ako tu bolo spomenuté, pokojne Nepál by hodilo do Južnej Ameriky. 😟 A v našej škole slepé mapy geografikarka tiež robí. A geografiu decká milujú. 😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angvis
9. feb 2022

@mimanr ja si nepamatam nic taketo a vseobecne si nepamatam skoro nic co sme ucili na zs z takychto hovadin ako aj vacsina mojich znamych 😀😀😀 nechcem nikoho urazit ale deti sa maju ucit samostatne mysliet, logicky uvazovat, a nie sa biflovat somariny ktore im na nic nebudu… moj nazor nechcem nikoho urazit, casy sa zmenili chvalabohu, mame google

mimanr
autor
9. feb 2022

@viestta v poriadku, ja sa nechcem s nikym hadat o znalostiach,iba som sa pytala, ci to podrobne zakreslovanie pohori a vodstva do slepych map vsetkych kontinentov povazuju ostatne mamicky za sucast zakladneho vzdelania. Zaujimalo by ma, co sa potom ucia na Geo na strednej....

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
9. feb 2022

tiež to považujem za normálne...určite si to lepšie zapamätajú, keď sa to naučia dokreslovaním ako sa nabifliť bez predstavy.
a áno minulý rok sa učili aj štáty Afriky a?

terry2003
9. feb 2022

Je to normálne, my sme to mávali na domácu úlohu. A v škole nás skúšal na normálnej mape napr. povedal teraz mi ukáž Los Angeles, a čo najrýchlejšie to musel človek vyhľadát a ukázať. Zakreslovanie bolo pre nás príprava na skúšanie. Základnú školu som skončila pred skoro tromi rokmi.❤

solange7
9. feb 2022

@mimanr bezne ucivo. Pamatam si dokonca aj otazky na aky priemysel sa sustreduju jednotlive krajiny (vratane krajin, o ktorych mnoho ludi ani netusi, ze existuju)

zuzanna822
9. feb 2022

@mimanr ano, vsetko toto sme sa ucili na strednej, skoncila som ju pred tromi rokmi😄nic necvycajne- mali sme aj skusania z tohto pred tabulou na slepej mape, 10 sekund na odpoved

diewcatqoo
9. feb 2022

K otazke: Neviem, ako je to teraz, ale ja som zakladku koncila takmer pred 20 rokmi a ano, museli sme vediet taketo veci. Vzdy, ked sme dobrali nejaky svetadiel, mali sme pisomku, kde sme znacili aj taketo veci ako popisujes. Co sa tyka Afriky, tak sme museli vediet nielen vymenovat staty juznej, strednej a severnej, ale vediet aj vsetky hlavne mesta. Ku kazdemu statu sme museli vediet aj co to o hospodarstve a poznat vlajku. Pamatam si, ze ked sme odpovedali pri tabuli, ucitel nam daval aj otazky typu aka je v danom state mena, prip. kto je tam aktualne prezident.
Vyzadoval od nas fakt vela, neviem o tom, ze by na inych skolach preberali zemepis az takto dopodrobna. Ale ucitel to vedel super vysvetlit. Na zaklade toho som si zamilovala geografiu a myslim, ze mam celkom slusny vseobecny rozhlad.
Btw, staty Afriky + priradit im vlajky vie aj moj 5 rocny syn. My bezne vo volnom case pozerame mapy a citame si zaujimavosti o roznych statoch 🙂 ale verim, ze nie kazdeho geografia bavi a ak mu to este nie je podane dostatocne zaujimavo, tak to moze dotycneho dost znechutit.

zuzanna822
9. feb 2022

@zuzanna822 pardon, zle som si precitala- ze uz na zakladnej. Ale vlastne ano- pretoze zo zakladky som sla na strednu z piateho. Takze ano, prakricky uz na zakaldnej(pardon za opravu)

lindous
9. feb 2022

Dnes by som to už nezakreslila, pred 10 rokmi na ZŠ áno, pre mňa úplne zbytočné trápenie, z ktorého si dnes nepamätám nič a to som sa to učila ešte raz aj na gymnáziu 😂 teda ak hovoríme o všetkých pohoriach, plošinách, riekach, jazerách... Neznášala som to, ale áno je to bežné... 😅 No a krajiny celého sveta sú podľa mňa naozaj základ😊

simsalabim
9. feb 2022

@mimanr do slepych map kreslili vsetky 3 moje deti, aj ja za sociku pred 40 rokmi…

vejapa76
9. feb 2022

@diewcatqoo môžem sa ťa spýtať čo konkrétne si študovala? Píšeš že na VŠ geografiu. Aktuálne vyberáme strednú školu a syna geografia veľmi baví. Neskromne musím napísať že je v nej výborný. Plus ide mu matika, fyzika, angličtina, občianska. Vieš poradiť dáku školu?

mimanr
autor
9. feb 2022

@solange7 to je jasne

mimanr
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ibrunova
9. feb 2022

@mimanr som prekvapená, čo už ľuďom vadí.. Deti to podľa mňa vedia, oni sa učia dopodrobna jednotlivé svetadiely. Môj syn je už na strednej, ale slepé mapy má rád odjakživa, aj jeho spolužiakov to baví.

vulka
9. feb 2022

@mimanr Keď som chodila ja do školy, toto sme museli vedieť. A ja som to milovala. Ale moje deti to ani nevedia a ani sa to v škole neučia. Možno z Tvojho dieťaťa bude raz víťaz geografickej olympiády.

midka
9. feb 2022

mala som minuly rok 6, ja som zemepis zboznovala,, ale fakt, teraz by som to asi nedala,, ale to nikto odomna nechce,, ale ked sa ucia ucivo, niekolko hodin po sebe, maju pred sebou mapu,, 45 minut to rozoberaju, vystvetluju,, doma sa pripravuje do skoly,, robi si ulohy s mapou,,, tak on to proste vie,, ved sa to prave ucia,,,zas, netreba sa tvarit,, ze im vsetko uskodi,,..