Fungujete niekto s dieťaťom na odmeňovacom systéme?

kajda2211
30. sep 2024

Dajte mi radí alebo typ ako vytvoriť dobre nastavený odmeňovací systém pre dieťa (11r dievča)

martul
30. sep 2024

@kajda2211 žiadny. Mám 3 deti, v určitom veku by mali pochopiť, že domácnosť a bývanie sú spoločné a každý priloží ruku k dielu, nikto nie je otrok nikoho.

kajda2211
autor
30. sep 2024

@martul ja som sa nepýtala na domácnosť.

patta89
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
biglovemom
30. sep 2024

Odmenovat?nie nikdy… co sa to dieta do zivota nauci?🫣🫣🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

martul
30. sep 2024

@kajda2211 a potom za čo odmeňovať? Za známky? Učia sa pre seba aby niečo vedeli a v živote dokázali. Nemajú sa učiť preto, aby dostali za jednotku naprw.5 eur.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2024

@kajda2211 Nikdy sme odmenovaci system doma nezaviedli, napriek tomu si deti svoje povinnosti vzdy plnili. Nevidim v tom zmysel. Co chces vlastne odmenovat?

katkaseiner
30. sep 2024

zavisi asi co chces odmenovat...tiez mam 11rocnu a teda je to katastrofa....

sense
30. sep 2024

Co si pod odmeňovaním Predstavujes a odmeňovať za čo, známky , poriadok atď...
My nemáme odmeňovaní systém ale ak si splní svoju "prácu" má vreckové , má 11 r, nespraví nedostane
A čo sa týka známok ak niečo nechápe vysvetlíme ak je to z lajdáctva tak obmedzíte "radosti"

negymama
30. sep 2024

poznala som jednu rodinu co takto fungovala, bodiky cervene cierne, tresty a odmeny.
Deti sa javili ako "poslusne", ale boli aj trosku vychcane, a sebamotivacia takmer ziadna.
To najstarsie sa z domaceho "systemu" co najskor zdekovalo na internat uz od 15stich.

tiezjedna
30. sep 2024

@biglovemom keď bude chodiť do práce, dostane výplatu. Keď budete makať viac, dostane odmeny. Keď nebude robiť nič, nedostane nič a bude mať holú prdel. Na odmeňovaní vidím len praktické stránky, naučí sa tým, ako funguje reálny život😎

negymama
30. sep 2024

Najhorsie na trestoch a odmenach je to , ze casto funguju...
Ked je odmena dostatocne vysoka a trest dostatocne prisny , tak dieta urobi co chces, alebo neurobi co nechces.
Zda sa to byt fajn a ziaduce, ale prestanu fungovat ine veci.
Dietatu sa vypoji pri dlhodobom a neustalom pouzivani- sebamotivacia, sudrznost s rodinou, empatia, obetavost, radost z vysledku a namahy k nemu, casto aj moralny kompas.

biglovemom
30. sep 2024

@tiezjedna 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ ze realny zivot.
ako pise
@negymama 👌🏻👌🏻👌🏻

beronsche
30. sep 2024

@kajda2211 odmeňovaci systém? Myslíš, ako keď trenujes psa?

Nie, nefungujem tak, snažím sa deti naučiť zodpovednosti a preto nevychovavam systémom odmien a trestov.

beronsche
30. sep 2024

@tiezjedna mýliš sa, to nie je to isté a takto to nefunguje..
V reálnom živote nie je nič silnejšou motiváciou ako tá vnútorná. A práve tú veľmi efektívne systémom odmeňovania zničis.
Plus je dokázané, že pre dospelých nie je plat najsilnejšou motiváciou.

negymama
30. sep 2024

@tiezjedna realny zivot , ktory spominas, v detstve imituje skola...za peknu ulohu je vcelicka a jednotka, za doskrabanu 5tka, ci prasiatko.
v rodine je to ale inak. ak sa nauci dieta ze v blizkych rodinnych vztahoch je vsetko "zaplatene" odmenou a trestom, narusi to jeho socialne vztahy.
ty tiez v sukromnych vztahoch s rodicmi ci partnerom nefugujes na platbacha a trestoch ci? Plati ti muz za umytie riadu, ci ty jemu za priklad odvoz autom? alebo si platila mame za vychovu?

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2024

@beronsche Myslim, ze to prirovnanie k trenovaniu psa je uplne najlepsie vystihnute😉

negymama
30. sep 2024

niekde v usa davnejsie urobili experiment. Skupine starsich deti dali za ulohu pomahat mladsim detom, s ulohami, obsluhou atd.
Rozdelili ich na dve skupiny. V jednej skupine detom za pomahanie nedali ziadnu odmenu. V druhej deti za pomoc dostavali cukriky.

Po case sa zistilo, ze uroven pomoci v prvej skupine klesla len velmi mierne. Kym deti odmenovane cukrikmi, takmer vobec mladsim nepomahali a snazili sa mladsim vyhybat, prestalo ich to bavit, alebo podvadzali a snazili sa za co najmensiu pomoc dostat co najviac cukrikov.

betulinka1
30. sep 2024

@kajda2211 u nas plati odmenovanie za výsledky v skole ale my sme to nastavili tak, že skola je pre ne ako pre nas práca. Nie vždy sa nam chce ale proste musime. Ked zacali diktaty, neviem asi druhý ročník, tak bolo 5€ za 1. To bol asi najdrahsi rocnik ale fungovalo to, lebo chceli doma trenovať aby mali v skole 1. Od tretieho rocníka dostavajú odmenu za vysvedcenie. SJL, MAT. prirodoveda/biologia, geografia a jazyky je odmena za 1 na vysvedcení 10€ za dvojku 5€. Je to pre nich ako plat. Za domáce prace alebo pomahanie nedávame nic. To berieme, že to robíme všetci spolu aby sme to doma mali pekne a ciste. Ked si chcú niečo kupiť, majú 10 rokov a ja neviem chýba im do drahasieho lega z našetrených penazi 10-20€, tak im muž da nejakú robotu na zahrade aby si na to zarobili a aby si súčasne vyskúsali, že fyzická praca je narocna.

ivangeline
30. sep 2024

Davam ciarky za upratovanie, za 10 maju prekvapenie. :D Inac nie. Odkladaju veci aj bez ciarok. Momentalne tento system padol. Stratila som papier. :D Najstarsi chce pomahat bez ciarok.On je rad z vykonanej prace. Mladsi zas vobec nechce. :D Len dcera je takto spokoina.

lujza123
30. sep 2024

Asi sme nikdy nemali nejaký extra odmeňovaci systém, jediny krát v živote sme mali kalendárik s bodmi asi mesiac, to mala také predpubertálne obdobie asi v 10 tich ked na seba dosť kašľala a zabúdala si umývať zuby. Takže za každe umytie ráno a večer, sama od seba bez upozornenia si zapísala bod a ked sa jej podarilo mať 14 bodov za sebou dostala darček čo si sama vybrala. Vtedy to naozaj pomohlo, vytvorila si automaticky zvyk na tie zuby

Od 12 tich ma aj účet a stabilne vreckove, čo je v podstate tiez svojim spôsobom odmena, privilégium

U nad sú samozrejme každoročne odmeny za vysvečko, nech je hocijaké, podľa mňa si zaslúži, väčšinou ideme na obed a oslavu kde si vyberie, väčšinou sushi. Každe leto ma letný tábor a to je tiez akoze odmena za prospech v škole, jasne ze by som jej ho zaplatila aj keby sa jej zadaria aj horšie znamky, ale o tom nemusí vedieť.
Celkovo považujem odmeny za prospech v škole (alebo teda aspoň snahu ) za super vec, no vyplácať za každú známku by sa mi nechcelo.
Niekto hovorí ze je to hlúposť, ze sa ma učiť sama pre seba nie pre odmeny. Áno učí sa sama pre seba ale flakanie skoly je rovnaké ako flakanie sa v práci, väčšinou nic nedosiahneš a nic nemáš. Takže v tomto smere odmena za snahu učiť sa je rovnaká ako odmena za snahu v práci v budúcnosti, čím viac tomu dáš tým viac sa ti dostane

A ako je staršia tak finančne odmeny, okrem jej stabilných domácich povinnosti si môže privyrobiť, umyje mi auto alebo uprace celý dom a ja jej dám 20 e, výhodne pre nás obidve, ona si zarobí a mne to pomôže

negymama
30. sep 2024

@lujza123 tak napr. aj mz davame detom za vysvedcenie, skor ako abz mali radost ze su prazdniny a dobry pocit, ze ten rok nieco urobili, ale neberiem to ako nejaky system odmien, ako sa pytala autorka.
Ine by bolo, ak by bolo stanovene...ze za taky priemer znamok, taka odmena, a podobne.
U nas je to skor zivelne, hura vysvedcenie, tak ideme do cukrarne a detom kupime nieco na pobavenie cez prazdniny, napr. tento rok chlapci tuzili po kanoe alebo padleboarde. Ine roky dosptali napr. kvalitnejsi bedminton alebo sme im kupili bazen /styrom detom spolu/ a podobne.

tiezjedna
30. sep 2024

@biglovemom
@beronsche
@negymama
dievčatá, malinko nadhľadu by neuškodilo, bolo to samozrejme myslené s trochu nadsázky🙏 V zásade ale platí, že v živote zadarmo nič nie a nemusí to byť len finančné ohodnotenie, ktoré človek za svoje úsilie získa, ale práve ten vnútorný dobrý pocit. A nie, neplatíme si doma za základné veci, ani sa netrestáme navzájom, dokonca ani keď decká dotiahnu zlú známku, pretože ak sa snažili, a predsa to nevyšlo, tak známka z môjho pohľadu o ničom nevypovedá. Ale áno, keď syn príde a povie, že nám chce umyť/vysať autá a či by za to mohol dostať nejakú kačku, tak s tým nemáme najmenší problém👍 Netýka sa to výberu myčky alebo toho, že dá psovi granule vymení vodu, to sú bežné povinnosti, ktoré deti majú a robia ich automaticky. Myslím si, že aj tu platí zlatá stredná cesta.

negymama
30. sep 2024

@tiezjedna na tak potom? ...je to ok, nie?
kazdy ma iny rozptyl toho zlateho stredu, a najhorsie su iba tie extremy.

extrem je mat stanovene taxy za vsetko co dieta urobi ficat na vymakanom systeme odmien a trestov, ktre v dietati zabije akukolvek ochotu ci samomotivaciu.

a opacny extrem je nikdy nic nedat a nedat obcas dietatu moznosti si "privyrobit" a vyskusat dospely svet zarobku a odmien. Vsetko podla veku a schopnosti a povahy dietata. Napr aj ja mam jedno dieta tak viac materialne zalozene a on uz len premysla ako si bude moct zarobit brigadami a par x ked mal moznost urobit nejaku vynimocnu navyse pracu, tak dostal od muza ci znamych par eur.
priklad znamy potreboval nieco na stavbe pomoct, isiel muz a zaplatil mu a vzal aj nasho syna vtedy 13-14 rocneho a par hodin mu znamy dal ukladat drevo - tak sa samozrejme mlady potesil dvacke do ruky. Take vacsie deti od 10-12 + uz mozu skusit aj nejaku pracu za peniaze.

autorka ale asi myslela system odmien a trestov za vsetko spravanie ci pomoc dietata, pripadne za vsetky znamky. Obcas za nieco odmenit ci aj zakazat trestom nie je skodlive. skodlive je donutit dieta zit v nejakom vymakanom systeme odmeny /tresty ktore v nom zabije prirodzenu detsku radost a tuzbu vyhoviet rodicom a potesit ich.

tiezjedna
30. sep 2024

@negymama ja som si teda nevšimla, že by autorka mala na mysli extrémy... To do debaty zatiahol niekto úplne iný než ona.

gaborka28
30. sep 2024

Nie, ale učím ich dopriať si odmenu pre radost. Ale odmenovaci systém, ako asi myslis, nemáme. Som názoru, že známky sú ich záležitosť (resp vyplata), domáce prace robime spoločne, každý primerane veku. Nielen za odmenu. Ale napr ked majú narocny den v škole, kúpime si napr zakusok alebo si spravíme horúce jabĺčko a oddýchneme si - proste nájdeme potesenie v náročných dňoch 😄 rovnako ked mi napr pomahali roznášať rozhodnutia k daniam, dostali za to peniaze, proste si zarobili. ale systém odmien/trestov v beznom domácom fungovani mi nie je blízky, podľa mna výsledkom je síce, že to klape ako hodinky, ale bud z toho vyrastie “naprogramovaný” človek, ktorý stále na seba kladie nároky, aby bol hodný odmeny alebo “špekulant”, ktorý bez odmeny nespravi ani čiarku navyše. Samozrejme, výnimky potvrdzujú pravidlo, ale vychadzam z vlastnej skusenosti (som ten prvý typ) a dlho som sa ucila, že nemusim kmitat na 300 percent, aby ma niekto “ocenil”.

mondolina
30. sep 2024

ale áno používam odmeňovací systém na syna. začal chodiť na strednú, je na intráku.
takže už nemám dosah na jeho učenie.
dohodli sme sa, že keď bude mať 1,2 budem mu preplácať fitko, keď 2,3 budem mu platiť polovicu a keď budú známky horšie ako 3, fitko mu platiť nebudem.
beriem to ako štipendium.

negymama
30. sep 2024

@tiezjedna no ked autorka dava otazku na nastavenie odmenovacieho systemu, tak myslim, ze jej ide o viac ako o nahodne odmenenie dietata za pracu navyse, alebo ze po vysvedcku zajdu na zmrzlinu.
system...mi navodzuje nieco vypracovane, stale, a kontrolovane.

negymama
30. sep 2024

inak ja si pamatam z detstva, boli sme so sestrou prvačky, sedemrocne. Velmi sa nam pacila v hrackarstve jedna krasna babika, hovoriaca a bola velmi draha. Kazdy den sme zaskocili sa na nu pozriet.
a nasi tiez vypracovali "system", urcite to mysleli v dobrom, ze si takto nasporime na drahu hracku. Tak sme mali sumy vtedy este korun, za 1, 2 a za horsie znamky sa nieco zo sporitelnicky ubralo.
Ono to fungovalo, ucili sme sa jak dive, nosili same jednotky. Ale ja som si ten prvy rocnik v skole vobec neuzila, ziadna radost z prvych pismenok. Pamatam sa len na stres ktory som mala po kazdej odpovedi, ci diktate...len aby to bola jednotka, ratala som jednotky v ziackej a prepocitavala kolko za nich dostanem korun. Az mi krutilo zaludok, ked ucitelka diktovala znamky z diktatu ci pisomky. Na konci roka sme tu babiku samozrejme dostali, krasna, aj hovorila, ruzove saticky mala... ale akosi som si vydychla ze uz nemusim "makat" na nieco a stresovat, a taku radost nam nepriniesla, ako ine veci co nam dali rodicia len tak, ze chceli. Uz nikdy potom sme nic dostavat za znamky nechceli.

tiezjedna
30. sep 2024

@negymama to sa môžeme len dohadovať, ja som to tak trebárs vôbec nepochopila🤷‍♀️Inak všeobecne si myslím, že akékoľvek odmeňovanie/trestanie by malo byť vždy priamo úmerné veku a schopnostiam dieťaťa. A povaha hrá tiež určite veľkú rolu.

negymama
30. sep 2024

@tiezjedna chapem.
ja sa v podstate tiez len dohadujem a rozmyslam...preco autorka hlada system odmien/trestov na 11rocne dieta. Nic ine nefunguje?
bodiky a nalepky ci drobne odmeny mi pasuju skor na malicke deti , skolkarov .
a zase "zarobkova cinnost" je skor pre tie starsie decka. Tie si to - priznavam, ak sa to odmenovanie neprezenie a neplati sa im pomaly aj za to ze idu rano do skoly, vedia aj uzitt. Ze obcas si nieco zarobia pracou navyse pre rodicov ci inych ludi.