Fľaky od tušu

jankanelka
18. jún 2017

Ahojte,
dcéra mala v piatok v škole mikinu, ktorú dostala na Vianoce. Cez prestávku si jedna spolužiačka vybrala tuš (učiteľka o tom nevedela,ani nekázala vyberať), že si ide "niečo kresliť". Druhej spolužiačke sa ho ale podarilo vyliať (nechtiac) na mikinu mojej dcéry, ktorú mala zavesenú na stoličke. Fľaky sú veľké, nepodarilo sa mi ich zatiaľ vyčistiť. Periem a skúšam všetko možné aj nemožné od piatku. Ako by ste reagovali vy? Mám žiadať náhradu od matky dieťaťa, ktoré vylialo tuš? Mikina stála 15 E a podotýkam, že stále vyzerala ako nová... Čo mi poradíte? Ďakujem.

loginexistuje
18. jún 2017

Nijako mikina by sla do kosa a neriesila by som to stalo sa

mmisenka
18. jún 2017

mikinu skus dat do cistiarne a v skole by som urcite nic neriesila, ked das nieco dietatu do skoly musis pocitat s tym, ze to moze stratit/ znicit..

liuba84
18. jún 2017

@jankanelka tuš nevyperieš ale mikinu by som zafarbila na tmavo aby zakrylo fľaky a moze sa nosiť ďalej, horšie by bolo keby postrihala 😉

pietra
18. jún 2017

ja by som s tym isla za ucitelkou. Jedna vec je, ze ano, moze dieta vec v skole stratit alebo poskodit. Ale tu deti vobec nemali mat tus vybraty. Takze keby spoluziacka robila to, co robit ma, tak sa to nestane. Aj deti sa musia naucit niest zodpovednost za svoje spravanie. Na mieste ucitelky by som tym dvom dievcatkam dala uhradit skodu na polovicu, ale to je uz na rozhodnuti ucitelky. Ale urcite riesit

kaja73
18. jún 2017

cez prestavaku si kreslit mozu..aj tusom..nemaju behat a vrieskat....a taketo nahody sa proste deju..neriesila by som to..nebolo to naschval...

pietra
18. jún 2017

tak u nas sa tus, vodove farby a podobne vytahuje len cez vytvarnu a na pokyn ucitelky. Prave kvoli tomu, aby sa co v najvacsej miere predchadzalo takymto nehodam. Ono cez prestavku vacsina deti na mieste nesedi, co je prirodzene. Takze ak je na niektorej lavici otvoreny tus alebo hocico ine, je takmer iste, ze sa to rozleje. Neriesila by som to v pripade, ze sa to stane cez vytvarnu

loginexistuje
18. jún 2017

Ako a koho potrestat a ako

Ci tu co vytiahla tus a sla si kreslit
Ci tu co omylom sposobila vyliatie
Ci tvoju ze si nechala mikinu zavesenu na stolicke a nedala si ju do satne

A pytat za pol roka nosenu mikinu plnu sumu to tiez urcite nie ta mikina ma hodnotu tak 4 eura max

Proste stalo sa neriesila by som to chod do Tesca a kup novu mikinu vo vypredaji mozno najdes aj tu istu v zlave

mondolina
18. jún 2017

To naozaj niekto toto rieši?😨

novana
18. jún 2017

Žiak mi na vyučovaní nechtiac kvapol sekundové lepidlo na nové nohavice, ktoré stáli 79€. Nedarí sa mi ničím lepidlo z nohavíc odstrániť, čiže sú nenositeľné. Nevieš, čím by som sekundové lepidlo z nohavíc odstránila? Mám žiadať náhradu od rodičov žiaka?

mondolina
18. jún 2017

Dokonca aj pri priestupku proti majetku musí byť preukázaní úmysel, čo v týchto prípadoch určite nie je.Su to len veci a stat sa to môže každému.

sissy27
18. jún 2017

@jankanelka normálne mám chuť ti poslať novú mikinu alebo tých 15€, nech máš dušu na mieste...
Úprimne ti do života prajem, aby toto bolo to najhoršie, či sa ti kedy v živote stalo.
Dcére sa stalo v škole niečo podobné - nové šaty, akrylové farby, spolužiak - neriešila som. Okrem iného z tých šiat dávno vyrástla.
Takéto veci je zbytočné riešiť a robiť z toho drámu. Decká to neurobili naschvál a keď chceš trestať, tak aj svoju dcéru - prečo mala mikinu tam kde mala a nie inde, aby sa tomu vyhla 😒 tam začni a potiahni až po ministerstvo školstva, prečo vôbec v osnovách je tuš, ktorý nejde vyprať a decká s tým blbnú...

sissy27
18. jún 2017

@novana sekundové lepidlo by malo ísť technickým benzínom 😉

novana
18. jún 2017

@sissy27, ďakujem, skúsim, 🙂 no veľa si od toho nesľubujem, nakoľko na internete som sa dočítala, že sa z odevu odstrániť nedá.

loginexistuje
18. jún 2017

@novana skus s acetonom resp s odlakovacom malo by zmaknut a odstranit nejakou drevenou spachtlickou a potom preplachnut mydlovou vodou

novana
18. jún 2017

@loginexistuje, ďakujem, ale toto nefunguje, som skúšala. 🙂 Lepidlo bolo riedke, nasiaklo do látky, nie je na povrchu, takže nejde zoškrabnúť, ale ani rozpustiť.

jankanelka
autor
18. jún 2017

Ďakujem za odpovede, aj od poniektorych "veľmi múdrych". Som mohla vediet,ze sú tu aj také,ktore by ma za túto otázku najradšej ukameňovali. A pritom otázka bola úplne jednoduchá...

zuzta1
19. jún 2017

Ahoj nám sa stalo to isté akurát si malý na výtvarnej zabudol vyzliecť mikinu a ubabral sa tušom, tú mikinu mal tiež pomerne novú. Bohužiaľ to nešlo dolu s ničím a tak mikinu už začal nosiť iba na doma - okolo domu. A je mi to tiež veľmi ľúto, lebo bola super ☹ V tomto ťa chápem a je to o to nepríjemnejšie že si to tvoje dieťa nezavinilo samé...napriek tomu, že stála podľa niektorých "len" 15 Eur, ale odškodné by som tiež asi neriešila... Pri deťoch skrátka treba rátať aj s takýmito vecami pokiaľ sú malé. Spadnú, ušpinia sa atď.... Ale určite to netreba brať ako samozrejmosť, veď kúpime nové.... aj takto sa tvoria hodnoty. 😉

novana
21. jún 2017

@jankanelka, vyzerá, že pre teba až taká jednoduchá nebola. V opačnom prípade by si na ňu snáď našla odpoveď sama. 😉