alebo nejake nariadenie o tom na kolko skol sa moze prvak zapisat?
je teda mozne zapisat prvaka aj na tri skoly?
je povinna prijat spadova skola prvaka aj ked nebol v nej na zapise?
ano je o tom vseobecno zavazne nariadenie... ma ho kazda skola ale podla mna aj vuc...a podla mna to musi navazovat aj na nejaky zakon, tu je napr.:
§ 4 Povinná školská dochádzka (1) Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. 2) (2) Povinná školská dochádzka je desaťročná. Začína sa spravidla začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku. 3) (3) Zápis sa koná vo februári, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú školskú dochádzku. (4) Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú školu.4) 1) § 11 ods. 7 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov 2 ) § 19 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z.z. 2 (5) Žiak, ktorý nemá trvalý pobyt, plní povinnú školskú dochádzku v škole, ktorú určí orgán miestnej štátnej správy v školstve.5) (6) Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalý pobyt, so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási
Tak tu su vsetky zakony a vyhlasky:
zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a
doplnení niektorých zákonov;
§ 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)
a o doplnení niektorých zákonov;
vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole;
Všeobecne záväzné nariadenie príslušnej obce o určení miesta a času zápisu dieťaťa na
plnenie povinnej školskej dochádzky
v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce (ďalej len VZN).
zohnala som aj dobre pdfko o zapisoch ale sem ho nemam ako zavesit 🙂 tak tu je vsetko o nom a o povinnostiach a pokutach a pod.:
http://www.dokumentyskoly.tym.sk/zapis2011.pdf
@simca06022011 dakujem. ale nasla som len to ze aka je pokuta ak dieta nezapises. ale nikde som nenasla vysku pokuty ak zapises dieta na dve alebo tri skoly
@xlucia no tak to uvidis v septembri ked dieta nenastupi do skoly, lebo zapisat sa mozes iba na jednu skolu... na zapisy mozes ist na viac skol..hladala som to aj na webe ale nenasla som
@xlucia , myslím, že za to nie je pokuta, keď zapíšeš dieťa na viacero škôl. Bolo by však férové dať vedieť na tie školy, kam dieťa nenastúpi. Každá škola si na základe zápisu uplatňuje finančné limity na žiaka u zriaďovateľa. Tu je hlavný dôvod, prečo veľmi nechcú zapisovať na viaceré školy naraz... Preto by som to na zápisoch nespomínala, "že už máme jeden zápis za sebou a toto je len pre istotu"...
@xlucia standardne sa to robi tak ze zapises dieta do spadovej skoly podla sk. obvodu, kde su povinny ho vziat. a pritom mozes ist aj na ine zapisy a uvidis... najlepsie je potom pred letom nahlasit ze kam ste sa teda rozhodli ist... aby sa aj oni vedeli zariadit...
takto sme to mali aj my... zapis na spadovej skole plus dve vyberove s prijimackami
zapísat dieta je mozne len na 1 skolu. po zapise vsetky skoly odovzdavaju zoznam zapisanych deti zriadovatelovi a dieta by tam bolo duplicitne. okrem toho sa z kazdej skoly na obvodne urady zasiela statisticky vykaz o pocte zapisanych deti. ale niektori rodicia vyuzivaju to, ze skoly davaju pri zapise detom darceky a zapisu ich aj na dve🙂
@xlucia tiež by ma to zaujímalo, nakoľko chcem isť s dcérou na zápis do mesta (sme z dediny, kde je škola s dvoma triedami a sú spojené 😖 ) táto škola však je úplne na inom konci mesta ,ale je dobrá, športová, má dobré referencie a pod. Naša dedina "patrí" do školy, (druhý stupeň) ktorá je najbližšie k dedine. Teraz neviem, že ked pôjdeme na zápis do inej školy, a náhodou mi ju nezoberú pre nedostatok miesta, či mám ísť na zápis aj do tej školy, ktorá je blízko nás. lebo u nás v dedine ju dať určite nechcem....neviem či niekto pochopí môj dotaz, ale budem rada, ked sa tu dozviem odpoveď, či mám ísť "pre istotu" na dva zápisy 😕 😀