Etika ako voliteľný predmet

lenkakravcova
30. sep 2024

Ahojte, máte niekto podobnú skúsenosť, že deti na prvom stupni majú etiku na 7. Hodine?
Deti, ktoré si zvolili náboženstvo, ho majú na hodine 5.tej. Tým pádom sú tam dve voľne hodiny. Síce sa nám to už podarilo vykryť čiastočne hudobnou, ale zároveň na 7 hodine sa to dieťaťu kryje s teóriou hudobnej výchovy, ktorú preto nebude navštevovať.
Otázka: je možné nejakým spôsobom docieliť aby etika bola vtedy keď je náboženstvo? (Alebo iným deň hneď po škole?) Alebo aj vaše deti musia čakať?
Riaditelkina odpoveď na to bola, že "poviem to sprosto ale dajte si dieťa na náboženstvo (katolícke)".
Čo je úplne odveci, keďže nie sme katolíci.. prišlo mi to skutočne ako hlúpa odpoveď.
Ako to máte vy v škole s etikami?

slavomira236
1. okt 2024

@lenkakravcova moj ma tiez volnu hodinu a etiku na 7dmej..minuky rok ked mali deti nabozenstvo ona mal volnu 3hodinu..ziaci co chodili na etiku chodili do kniznice

tanyan
1. okt 2024

Veď na prvom stupni majú etiku s triednou, tak neviem prečo to nemôžu mať súvislo hneď po predchádzajúcich hodinách... Naši majú aj teraz napríklad etiku ako piatu hodinu a katolícke náboženstvo s inou učiteľkou (sestrou) je tiež v tom čase, ale v inej triede. Akurát evanjelické s ďalšou učiteľkou (sestrou) je šiesta hodina v iný deň a teda evanjelici tiež nemajú okno.

lenkakravcova
autor
1. okt 2024

@tanyan u nás spojili etiku pre prvý a druhý stupeň dokopy. Nechápem prečo a ako to tam potom vyučujú. Však malé deti majú úplne niečo iné na danom predmete ako nejakí deviataci.

slavkadi
1. okt 2024

@lenkakravcova u nás majú náboženstvo aj etiku v tú istú hodinu. Etiku majú spojenú pre všetkych druhákov. Na náboženstvo chodí asi väčšina, to má každá trieda zvlášť, etiku majú len traja z triedy, tak ich museli pospajat. Neviem si predstaviť, čo dieťa robí počas takej dvojhodinovej diery. Majú pre ne extra dozor alebo idú do klubu?

lenkakravcova
autor
1. okt 2024

@slavkadi syn ide na klavír, potom sa vracia na etiku. Blbé však je, že mu to blokuje hudobnú náuku, ktorú má po praxi. Iným deťom to blokuje zase výtvarnú. Niektorí čakajú v družine. Budúci rok to budem asi riešiť ešte pred začiatkom roka. Nech to znovu takto nedopadne.

kaktusik007
2. okt 2024

@lenkakravcova riaditelka ti povedala dobre - nechces okno v rozvrhu, daj si dieta na nabozenstvo.

hold, rozvrhy sa robia tazko a ano, etika, nabozenstvo byvaju siedme hodiny aj na prvom stupni. A ano, niekedy je to tak ze je niektora hodina proste predtym volna. Vacsinou sa do diery v normalny cas dava predmet, ktory si zvolila vacsina triedy - a ti, co si zvolili okrajovo, maju proste smolu a maju to v takychto terminoch.

co prosim ta chces buduci rok riesti? prides spravit v auguste uvazky ucitelom a rozvrhy celej skole?

lenkakravcova
autor
3. okt 2024

@kaktusik007 máš dieťa na etike, máš tiež nejaké takéto okno u detí, alebo z akého dôvodu si sa vyjadrila? Či si si potrbovala len kopnúť? Pretože tvoj komentár ničomu nepomohol.
Mala by si rovnaký názor ak by náboženstvo dávali po oknách a etiku hneď po škole? (Dajme tomu za čias komunizmu)

A nie, takto som to nemyslela. 😀 Jedna z mamičiek je učiteľka etiky, takže možno to urobíme tak, že si požiada o 1 hodinový úväzok a odučí to naše deti hneď po škole.

kaktusik007
3. okt 2024

@lenkakravcova mam deti uz na strednej kde je etika dana hocako a mavaju volne hodiny, aby siedmu mali trebars cudzi jazyk ci slovencinu. Proste nevydal rozvrh, normalna vec.

si to predstavujes velmi jednoducho - ze mamicka je ucitelka etiky a tu hodinu oduci... A ucitelka v skole ma smolu, jej skratime plat, lebo neoduci 23 hodin do tyzdna ale iba 22, pretoze hold nemoze byt siestu hodinu aj tam a aj tam... OMG.

a preco som sa vyjadrila? pretoze toto je diskusne forum a na diskusnom fore sa ludia k temam vyjadruju - od toho vlastne to diskusne forum aj je, vies?

lenkakravcova
autor
3. okt 2024

@kaktusik007
Super, tak to máš úplne inú situáciu. Jasné že aj ja som mala okná na druhom stupni alebo na strednej škole. Ale na prvom stupni čakať dve hodiny kvôli voliteľnému predmetu mi príde zbytočné. Ešte u detí, ktoré cestujú domov viac než 10km..

Dana pani učiteľka má určite dosť iných hodín. 🙂 Myslím že kvôli jednej hodine nezbankrotuje. A ak to deťom pomôže, nevidím v tom problém. Len sa musíme dohodnúť aj s ostatnými rodičmi ako by to bolo najlepšie.

tortelinka
6. okt 2024

@lenkakravcova u nás zas majú etiku počas dňa a náboženstvo 6h.syn chodí na obidve,aby nemal okno, nevadí mi to, majú ju v angličtine