Dysgrafik

yollanda
18. feb 2017

Ahojte! Mam druhacku. Uz od prvej triedy sa trapime s matikou. Kazdy den okrem uloh ratame 60 prikladov. V skole maju kazdy den pisomku a na 25 prikladov 3 minuty. Dcerka doma vsetko vyrata ale v skole sa stava, ze ma v pisomke vsetko zle. Ucitelka mi povedala, ze ma podozrenie na dyskalkulu. Venujem sa jej na maximum, ale ona nic. Na vysvedcku jej dala 4 z matiky! Druhacke! Chodi v zahranici do skoly a nasa ucitelka je povestna zlymi znamkami. Nechcem tymto sa vyhovarat na pedagoga. Potrebujem vediet, ak sa diagnoza potvrdi, co sa v takych pripadoch robi. Ako to skola riesi. Nechcem nic zanedbat, u nas su vsetci VS vzdelani, venujeme sa jej od mala. Vyrastala medzi dospelymi a babky su ucitelky. Venovali sme sa jej na 100% od mala.

yollanda
autor
18. feb 2017

PARDON, tema mala byt Dyskalkulik

alami
18. feb 2017

@yollanda Ahoj. Neviem, ako je to v zahraničí, tam, kde žijete. U nás je postup taký, že požiadaš o vyšetrenie. U nás to zariaďuje škola, píše sa žiadosť na poradňu s popisom problémov dieťaťa, to robí učiteľ za každý predmet. Teda tu pôjde hlavne o matiku. Poradňa si ju vezme na vyšetrenie a stanoví diagnózu - či porucha je či nie je a aká. Dieťa je potom označené ako integrované (začlenené) v bežnej triede, ale musia sa u neho dodržiavať postupy, ktoré odporučí pri vyšetrení poradňa. Sem napr. spadá - nehodnotiť dieťa z malej násobilky (alebo z týchto počtov, čo teraz počítate) známkou, ale len počtom chýb. Dieťaťu počas previerky dať nižší počet úloh, alebo predĺžiť čas, alebo aj aj.... atď.
Niekedy dieťa nemusí byť integrované (nemá rovno diagnózu dyskalkulia - napr. ) ale aj tak sú mu odporučené isté úľavy vzhľadom na niektoré zistenia počas vyšetrenia. Inak, dyskalkulik dostane hneď skoro do rúk kalkulačku, ktorú používa aj pri previerkach, alebo môže používať vzorce, návody tabuľku s malou násobilkou... Je to podľa konkrétneho dieťaťa, čo potrebuje a ako celkovo pedagóg pristúpi k odporúčaniam. Ale u nás sa to musí všetko poctivo dodržiavať. Známky majú tým pádom deti lepšie, ako pred začlenením, lebo sa im tie veci, čo im robili problém vďaka ich poruche, nehodnotia.
Ak ti ale doma vie vypočítať, môže sa stať, že je len v nejakom strese z učiteľky. Že ju napríklad stresuje ten čas, ktorý im dá. To je potom začarovaný kruh, lebo ty sa môžeš doma aj roztrhnúť a nebude to mať požadovaný výsledok. Pri takomto dieťati, keď by mi v druhej triede vychádzala štvorka, už by som zaujala nejaké stanovisko ako učiteľka a dieťa riešila individuálne. Nechala ho pracovať koľko potrebuje, nech vidím, či je to o strese, alebo to naozaj nevie. No ale čo narobíš...
Odporučila by som ti jednoznačne požiadať o vyšetrenie a uvidíš... potom budeš rozmýšľať čo ďalej, ak by sa porucha nepotvrdila. Prajem ti, nech sa vám veci čím skôr vyriešia. Čím menej stresu do pekných dní 🙂

alami
18. feb 2017

@yollanda inak, učím matiku na druhom stupni ZŠ

gabona1
18. feb 2017

Ja by som určite vyhľadala poradňu, kde Ti ju zdiagnostikujú a keď zistia, že má dyskalkúliu, tak to bude pre ňu jednoduchšie, aj výsledky hneď budú iné. Pani učiteľka to evidentne preháňa, nikdy by som druháčke nedala 4 na vysvedčení. Možno by ste za ňou mali zájsť, skúsiť doučovanie, prípadne dohodnúť individuálne písomky, možno je v strese a nedarí sa jej, prípadne jej pozornosť lieta kade tade, alebo má jednoducho pomalšie tempo.

lukyazojka
18. feb 2017

U nas ani nemusiš čakat či ta pošlu na vyšetrenie, môžes sa tam objednať s dcerkou aj sama, ja som toto riesila so synom v štvrtej triede ale s písanim, diagnostikovali mu dysgrafiu 3 stupna. Im sa menila triedna učitelka v štvrtej triede a akosi jej " nesadol" moj syn a zrazu sme mali doma z veseleho jednotkara smutneho štvorkara. Ona mu s kludnym svedomím škrtla celu pisomku z matiky, dala pätku, aj ked ju mal dobre, lebo jej sa nechcelo lúštit jeho škrabopis.. Ale on tak nemožne začal písať až pri nej ..taky mal z nej stres. Teraz je na inej škole, je integrovaný, spokojný, uči sa na chlapca super.. Z môjho pohladu 4 z matiky v druhej tiede je určite zlyhanie pedagóga ..určite by som to riešila čo najskôr.

yollanda
autor
18. feb 2017

@alami dakujem ti velmi pekne! Chodi v rakusku. Nechali 5 druhakov prepadnut a supli ich rovno do 1 triedy naspat. Tu su tie metody dost o hubu. Potom sa cuduju ze maturu ma len kazdy 4 rakusak

lukyazojka
18. feb 2017

Ufff...tak to maju tie deticky tvrde

yollanda
autor
18. feb 2017

@lukyazojka kazdy den pisomka -25 prikladov 3 minuty a kazdy den diktat. Z diktatov ma max 2-3 chyby za TYZDEN a dala jej na vysvecku 3

yollanda
autor
18. feb 2017

Ja nechcem pochybovat o ucitelke, ale takisto nechcem aby mi dieta trpelo

katarina644
18. feb 2017

@yollanda a preco ste ju nedali do skoly na slovensko? ked ste v rakusku nespokojna? niekde problem je. nechcem sa do toho velmi davat, ale nie vzdy ucitelia su chybni.

lukyazojka
18. feb 2017

@yollanda no neviem to mi príde ako naozaj tvrdé hodnotenie na druhákov, Ja som si tiež dlho nechcela pripustiť že na synovi tá učiteľka sedí, nie som ten typ rodiča čo vidí nad svojím dieťaťom svätožiaru a všetci sú tí zlí . Ja som sa mu veľmi venovala, učila som sa s ním, poctivo sa pripravoval a keď doniesol zo školy štvorku tak som nechápala.. všetky písomky som zobrala na posúdenie do toho centra, a oni ho otestovali, dokonca mal dve neurologické vyšetrenia a potvrdili nám dysgrafiu. Toto všetko trvalo rok..
AK Máš pocit že jej krivdia, tak za ňu bojuj 🙂. My sme aj školu vymenili.. a urobili sme dobre.

yollanda
autor
18. feb 2017

@katarina644 lebo tu byvame a chodila tu aj do skolky. Je hodnotena zarovno s rakuskymi detmi. Vela slovenskych deti ma vynimku, lebo nevedia az tak dobre po nemecky a su alternativne hodnoteni. Nasej sa to netyka, ale chodi aj na sk do skoly na preskusanie

spinoscapularnabeta
23. feb 2017

Dievcata necitala som celu diskusiu ale mam syna ktory ma nabeh na vsetky dys co existuju😊
Velmi nam pomohlo centrum AVARE v Stupave.
Ak ste otvorene aj inemu ako klasickym medicinskym postupom tak odporucam.
Ak mate moznost ich navstivit skuste ich vstupnu diagnostiku. Dozviete sa viac o svojom dietati.a budete vediet ako mu pomoct.