Dysgrafia u piataka

brtkulka
28. mar 2023

Ahojte, mám syna dysgrafika, je v piatej triede, testovaný v CPPPAP bol asi pred dvomi mesiacmi, správu s pokynmi a odporúčaniami od centra som odovzdala škole. Ale máme problém s učiteľkou, ktorá učí cudzí jazyk, škola používa edupage, všetci učitelia ho používajú. Okrem pani uč., ktorá pridáva len známky. Keďže nepoužívajú žiadnu učebnicu, spolieham sa teda, len na to, čo má v zošite. Cez edupage nepridáva žiadne materiály ani vtedy, keď žiaci chýbajú. Tým, že je syn dysgrafik, musím googlit, či sú slovicka správne napísané, či ich správne vyslovuje atd. Nie sú ohlásené ani písomky, čiže neviem dokontrolovat, či sa syn pripravil na ne. Samozrejme v zositoch ma aj chyby, chýbajú mu niektoré látky, ktoré preberali.... Keď som sa ho spýtala, či sa niečo zmenilo v škole, odvtedy ako bol pretestovany, tvrdí, že nemá ten pocit. Moja otázka znie, je povinná p. Učiteľka používať a pridávať materiál cez edupage, keďže ho škola používa, aj preto, že nepoužívajú učebnicu, aj preto, že je syn dysgrafik?
Okrem tohto predmetu,má syn výborné výsledky v škole.

Ďakujem

jan510
28. mar 2023

Myslim ze povinnost nema, ale ak je integrovany treba to riesit so skolskou spec.pedagogickou aby na to dohliadla a bud povedala pani ucitelke o probleme alebo moze znacit synovi ulohy aj ona

brtkulka
autor
28. mar 2023

@jan510 integrovaný zatiaľ nie je. Je to zatiaľ len formou odporúčaní a pokynov, ktoré očividne dotyčná uč. nerešpektuje.

viestta
28. mar 2023

@brtkulka aj ked nie je integrovany, treba to riesit so spec. pedagogickou na skole, pripadne s vedenim skoly. Odporucania su pre skolu zaväzne

brtkulka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jan510
28. mar 2023

@brtkulka no pokial nie je integrovany tam vela nezmozete, jedine ak by ste ho integrovali

brtkulka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
betulinka1
28. mar 2023

@brtkulka myslim si, ze ucitel je povinny informovat rodicov co sa deti ucia. U nas doma vsetci hovorime aj anglicky ale uprimne tie učebnice su tak napisane, ze by som potrebovala skolenie k tej učebnici 🙈🙈🙈 o učebniciach z prirodopisu a vlastivedy ani nehovorim. T

vladi4444
28. mar 2023

Zdravím, možno Vás nepoteší, čo napíšem, ale pokiaľ Váš syn nie je integrovaný, tak učiteľka nemusí postupovať podľa špecifických postupov a pokynov. Taktiež špeciálny pedagóg v škole nemá povinnosť s ním pracovať. T. j. neintegrovany žiak nemá právo na na individualizovany prístup (momentálne). Veľa krát to riešime aj my v poradni, voláme učiteľom, aby pristupovali miernejšie, keďže na integráciu nám to nevychádzalo, prípadne píšeme do správ. Avšak záleží na každej škole a učiteľovi.

luxus10
28. mar 2023

@betulinka1 ku ucebniciam maju ucitelia este jednu ucebnicu-metodicke pokyny- v nich je ostatok...🙂 niekedy su texty v ucebniciach preto ako keby nedokoncene, a my nevieme, co tym chcel autor povedat...🙂

bambulka98765
28. mar 2023

az sa mi to tazko cita....moja ma v triede tiez spoluziaka, ale s dislexiou, a teda tiez maju dost problemy co som pocula, vidim ze vsade sa najdu taketo neochotne pani ucitelky 🙈

vladi4444
28. mar 2023

Ešte doplním, že pokiaľ by už bol evidovaný ako integrovaný žiak, odporúčania sú v tom prípade pre školu záväzné.

luxus10
28. mar 2023

@bambulka98765 ano idu sa potentovat, ak je treba urobit nieco akoze navyse....ze to nemaju ako povinnost a nie su za to platene...

brtkulka
autor
28. mar 2023

@vladi4444 aha, ďakujem, je to smutné, pretože decku chceme pomôcť, a nakoniec práve tam, kde by sme očakávali pomoc a spoluprácu, tak ju tam nenájdeme.

brtkulka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vladi4444
28. mar 2023

@brtkulka mrzí ma to, stáva sa nám, že učitelia nerešpektujú aj odporúčania žiakov integrovaných. Snaživych žiakov to potom neskutočne demotivuje. Je to komplexný problém.

brtkulka
autor
28. mar 2023

@luxus10 ibaže učiteľka nepoužíva učebnice, ani žiadne audio materiály, učebnice sú podľa nej zle spravené

brtkulka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brtkulka
autor
28. mar 2023

@betulinka1 neviete, kde by som to našla?

brtkulka
autor
28. mar 2023

@viestta takže škola je povinná riadiť sa odporúčaniami a pokynmi?

viestta
28. mar 2023

@brtkulka ano, nam to povedali v centre

brtkulka
autor
28. mar 2023

@vladi4444 ešte vás poprosím, na čo môžem apelovať pri stretnutí s riaditeľkou, že dotyčná učiteľka nerešpektuje pokyny a odporúčania vydané centrom. Čím mám argumentovať?

danyelia
28. mar 2023

Ahoj, moja dcéra je integrovaná, všetci učitelia to rešpektujú, len čo sa týka toho Edupage - občas je viac na škodu, lebo všetci sa spoliehajú len na to, čo je tam napísané. Za mojich čias sme si všetko značili do zošita- prebraté učivo, poznámky, domáce...teraz sú deti nezodpovedné, v zmysle: ,,nič si nepoznačím do zošita, veď mama pozrie do Edupage,, Nám aspoň učiteľky na rodičku povedali, že nie je v ich silách dávať tam komplet učivo a info okolo toho...

tinusch
28. mar 2023

@brtkulka ani ja ťa nepoteším. syn je siedmak, Na testy v októbri minulý rok šiel z mojej iniciatívy, videla som, že tam nejaký problém je. V škole mi tvrdili, že oni žiaden problém nevidia, jednoducho je priemerný žiak, že zrejme len ja mám na neho vysoké nároky (čo teda vôbec nie je pravda). Pri testoch v CPPP mu vyšla dyslexia a dysgrafia. Integrovaný zatiaľ nie je. Riešila som to len s triednym učiteľom a špeciálnou pedagogičkou na škole, tí mi sľúbili, že predajú odporúčania z CPPP učiteľom, budú na neho prihliadať. Jediné, čo som chcela, aby sa ho spýtali pri písomke, či rozumie zadanému textu (s týmto máva problém). Myslíš, že sa to deje? Ani jeden jediný krát. Absolútne nič sa nezmenilo. Riaditeľ povedal, že pokiaľ nie je integrovaný, nemá čo spraviť, zvýhodňovať oproti ostatným ho nemôžu.

tinusch
28. mar 2023

@brtkulka nám v centre povedali, že pokiaľ nie je integrovaný, škola nie je povinná riadiť sa odporúčaniami od nich. Pokiaľ by bol integrovaný, už by musela

brtkulka
autor
28. mar 2023

@danyelia snažíme sa tiež nechať zodpovednosť na synovi, ale bohužiaľ to doteraz nemalo žiadny význam, v jeden deň dostal štyri poznámky, čo všetko nemal v škole. Keďže mne rodičovi príde správa, aby som dokontrolovala prípravu na vyučovanie, ako to mám spraviť, keďže sa od syna dozviem možno polovicu info, čo sa deje v škole. Jednoducho povedané je ten typ, u ktorého takéto veci idú mimo neho... Nechám ho, nech sa pripraví do školy sám, ale musím ho spätne dokontrolovat , či má všetky učebnice a zošity, domáce úlohy atď. A stáva sa, že to nerobí naschvál, jednoducho zabudne.

brtkulka
autor
28. mar 2023

@tinusch tak ja by som argumentovala, že je snáď v záujme obch strán, pedagógov aj rodičov pomôcť dieťaťu.

tinusch
28. mar 2023

@brtkulka presne to som hovorila aj ja. aj mi bolo prisľúbené, ale ako vidíš, v praxi to funguje inak. Tiež som mala zrejme naivné očakávania. Pre pedagógov je to práca navyše. Jednoduchšie pre nich je dať nálepku, že je priemerný alebo problémový, a viac sa nestarať, ako mu reálne pomôcť.

vladi4444
28. mar 2023

Dievčatá mrzí ma to, ak žiak nie je integrovaný, tak bohužiaľ sa nedá použiť správa z poradne ako argument. Skôr by som apelovala na ľudský faktor. Prípadne ma ešte napadlo, poprosiť poradňu, či by žiaka nemohla integrovať na základe diagnózy, teda rodič požiada o integráciu na základe správy z poradne ktorá integráciu odporučí. Integrácia sa da potom kedykoľvek zrušiť, aj v polroku, stredná škola, na ktorú sa žiak bude hlásiť ani nemusí vedieť, že žiak bol integrovaný, pokial to rodič tak nechce. Úplne bez problémov sa môžu integrovaní žiaci hlásiť aj na gymnázium. Jediná stredná škola, kde je integrácia prekážkou je stredná zdravotnícka škola (ale iba ak je žiak integrovaný až do 9. ročníka) - a aj k danému prípadu už som robila správu pre integrovanú žiačku, ktorá chcela ísť na zdravotnú SŠ.

vladi4444
28. mar 2023

@brtkulka ak má žiak dysgrafiu je pre neho nemožné, používať vlastne poznámky ako učebný zdroj, skratka je to pre neho nemožné, a zbytočne ho to znevyhodnuje. Ja som na dysgrafiu (čisto len dysgrafia) nezvykla odporučiť integráciu, ale učitelia nemali problém, poskytovať iní učebný zdroj ako poznámky. Neviem asi by som apelovala skratka na to, že ten žiak je snazivy, šikovný a ak mu nie je poskytnuté aspoň poznámky v tlačenej podobe, pripadne posielané, velmi ho to z nevýhodnuje. A ak fakt nie je iná možnosť, že budete zúfalá, naozaj by som sa poradila s poradňou, mohli by integráciu odporučiť (aby to aspoň dočasne vyriešilo problém), nakoľko vtedy sú odporúčania záväzné.

vladi4444
28. mar 2023

@brtkulka pripadne by som kontaktovala školského špeciálneho pedagóga, nech sa a učiteľkou porozpráva. Držím Vám palce.