Druhák má problémy s učením. Máme to riešieť psychológom?

redroseleny
27. máj 2014

Náš syn si nerád robí úlohy. Keď príde domov tak chce ísť len von alebo sa hrať s mladším súrodencom. Pri úlohách nervačí, reve priam zúri nechce si dať nič vysvetliť. Ako to riešite vy? Máte aj vy také problémy?lebo ja už niekedy fakt nevládzem.

0604katka
27. máj 2014

nas je sice len prvak,ale najprv sa naobeduje,pol hodinku oddychne a ideme sa ucit.skusal to taktiez z nervami,ale pochopil ze pokial sa nepouci,nenapise ulohy,von alebo hrat sa napojde....zo zaciatku boli truci aj hodku dve....)neskor to odcmaral,tak musel pisat este raz...cca od februara nam to uz pekne ide........hlavne mu neustup.....drzim palce

janinah
27. máj 2014

Náš druhák nechce čítať,ostatné sa dá zvládať, treba určiť pravidlá a dodržiavať ich- doma po škole oddýchnuť cca hodinku a potom úlohy a až potom ostatné zábavky,vonku,pc atď....nezúri,nereve,opovážil by sa 😉 ,sem-tam "mraučí",že preeečo to musím písať?...nemusíš,choď prať,večeru variť,riad umývať,ja ti s radosťou urobím tvoju prácu/úlohu/ ,ale ty urob moju...kukne na mňa,dôjde mu a píše už 😉

digysa
27. máj 2014

@redroseleny NO tak moj druhak sice az tak nevrci, ale tiez sa pri konci roku "zopsul". U nas mame prazdniny uz o 2 tyzdne, tak to je citit.
Ja mu poviem, ze kolko casu bude venovat domacej ulohe, tolko casu sa moze hrat na pocitaci.
Samozrejme, ked to zvladne do urciteho casu (30 min) tak dostane bonus na hranie.

Ale paci sa mi aj verzia od @janinah - to vyskusam aj ja, ked mu poviem, aby isiel oprat, ozehlit a umyt riad 😉

akrim1311
27. máj 2014

aj ja mám druháka.Práveže mne sa zdá,že má veľmi málo úloh už od začiatku roka,tak som mu pridala ja.Ale nie každý deň.A tiež sa nerád učí,ale má výhodu,že má dobrú hlavu a dosť veľa si zapamätá a rýchlo to čo počul v škole.Nenervačí pri úlohách,práveže sa ako keby bál učiteľky,tak radšej rýchlo porobí úlohy a beží von.Najviac neznáša čítanie,ostatné chvalabohu ide ako-tak.Tak už asi len vydržať,čochvíľa prázdniny,ale prečo sa hnevá?Či už má toho plné zuby zo školy?

redroseleny
autor
27. máj 2014

@akrim1311 Neviem ti povedať prečo sa hnevá. Asi preto že mu to nejde nechápe tomu. A potom to už príde dá zúrivosť. napísala som lebo dnes už toho bolo veľa. Dokonca chytil také nervy že zobral kuchynský nožík a ukazoval na ruku. ostala som ako zarazená to sa ešte nikdy nestalo. Ale problém je aj v tom že máme aj 4 ročného a porovnáva sa s ním, že on nič nemusí že on sa hrá.

janickacrazy
27. máj 2014

@redroseleny No skúsila by som toho psychologa, možno má tvoj syn nejakú tú dysgrafiu alebo nejakú inú poruchu, o ktorej ani netušíte a preto má problémy s učením. To s tým nožíkom už prestáva byt sranda, sklon k sebapoškodzovaniu znamená, že dieta je už v poriadnom strese, nemá v škole nejaké problémy s učitelkou alebo spolužiakmi? A čo mu nejde? Len jeden predmet alebo viaceré? Treba mu vysvetlit, že aj on, ked bol malý nemusel písat úlohy, ale teraz je už velký a múdry chlapec, treba poukázat na to, čo už vie a može a malý ešte nie, napr. íst do kina s ockom na nejaký film, na ktorý je braček ešte malý, takže ten musí ostat doma s mamou. U nás máme opačný problém, moj 3ročný chce písat úlohy, chce íst do školy, vie už celú abecedu, počíta do 100, ovláda geometrické tvary a iné veci a závidí staršiemu, že može chodit do školy. 😀 Stále mu musím vysvetlovat, že na školu je ešte malý a tiež sa na to hnevá. Každý chce to čo nemá, tak to chodí.

redroseleny
autor
27. máj 2014

@janickacrazy pekne si to napísala. Ja nemám pocit že by mal problémy v škole. Celkom dobre sa učí. Skôr je to o tom že sa mu nechcú robiť tie úlohy doma. A z toho začínajú tie nervy. Hovorí aj o tom. že nemá nijakých kamarátov, že mu robia zle niekedy ani neviem čo mu mám na to povedať, lebo mi to príde ľúto.

slivka3
27. máj 2014

@redroseleny Skúsila by som zájsť za učiteľkou,aký je v škole,či rád píše,ako sa správa k ostatným deťom.
Aj môj nerád píše,ale vie že musí a keďže píše aj škaredo,tak občas dostane aj písanie navyše,máme to dohodnuté s učiteľkou,tiež vie,že keď úlohu odflákne a škaredo napíše,musí to urobiť znova a tým pádom mu ostáva menej času na kamarátov,prípadne pc.
Skús nejaký trest,keď to neurobí,nepôjde von,na pc a dostane poznámku a znova nejaký trest,skús ho aj niečím motivovať,urobí úlohy bez vresku,dostane to a to,alebo pôjde tam a tam.

devicka
27. máj 2014

@redroseleny, my máme podobný problém s druhákom. Aj som to už pani uč. vravela. Absolutne nechce robiť úlohy, zatvára sa v detskej, plače, kričí, že je unavený, že sa stále učí-čo je blbosť samozrejme. Pani uč, vravela, že v škole je v pohode, čo sa toho týka, je aktívny, hlási sa, . ale je nesústredený veľakrát. alebo sa stne to, že pri tabuli je všetko ok, všetkému rozumie e ked si sadne a píše do zošita, tak píše bludy. Aj mi odporučila návštevu psychologičky. ešte nie som objednaná, neviem ku komu ísť(KE). ale isto pojdem. lebo ma to fakt nebaví, nemám už trpezlivosť. aj po peknom, aj nie a stále je to o tom, že sa veľmi nerád pripravuje do školy :(

janinah
27. máj 2014

@redroseleny k tomu nožíku...myslím,že sa mu treba viac venovať,že si žiada vašu pozornosť,ktorej asi? má jeho mladší brat viac....ty alebo manžel sa pravidelne venujte len jemu,najprv si spolu zahrajte dámu alebo človeče,potom napíšte úlohu,spolu uvarte puding,večer si pred spaním prečítate /u nás chvíľu číta syn mne a potom ja jemu dočítam,teraz u nás letia povesti../ druhý rodič sa venuje mladšiemu dieťaťu,skúste to

janka2501
28. máj 2014

@devicka
ahoj,
kazda skola patri po psychologicke centrum, staci si len na skole zistit kde to je. ja som takto bola s dcerkou, koli rozvodu, a tam si vsimli ze ma dyslexiu, dysgrafiu... testovali ju a odvtedy ma pokoj, hoci teraz ked je na 2 stupni som ju prelozila na inu ZS, lebo ju matikarka nechavala prepadnut. a v tej novej zs ma velmi dobre vysledky, takze treba ist na testovanie, nic za to nedas a uvidis.

jabadaba
28. máj 2014

@redroseleny oj, toto ries. Nezda sa mi to. Aj moj rovnako stary syn obcas struha grimasy ak ho zeniem do uloh. Nechce sa mu vzdy rovnako.Pritom je potvora velmi sikovny, jednotkar, len teda sem tam by sa najradsej hral namiesto povinnosti. Ale nikdy to neslo do takychto vyvrtiek ako u vas. Spozornela by som pri tom noziku. JA byt tebou, zajdem si aj za ucitelkou, preberiem s nou ako syna vnima ona. Ako sa na hodinach zapaja, ci mu ucivo ide a pod. Potom nech sa vyjadri ku kolektivu. Ci si nevsimla nieco medzi detmi. Synceka povzbudzuj, motivuj. A samozrejme jemne s nim naved rec aj na deti v skole. Zle mu robia? Ako a kto? Nech To to povie. Toto nie je sranda, tvojmu dietatu nieco je a treba hladat pricinu. Ale nie za kazdu cenu len u syna. My sme nedavno riesili drze plostice, ktore sa opat a zas nevedeli natrepat do koze. Deti su obcas taki mali hazjlici, staci par posmievacnych reci a uz je problem na svete. Netreba to podcenovat. Aby sa nakoniec z tvojho syna nestal triedny "otloukanek"....drzim moc palce a urcite tvoj chlapcek najde chut do ucenia. 😉 (drobna lenivost je normal, ani nam dospelym sa vzdy nechce 🙂 )

redroseleny
autor
28. máj 2014

ďakujem Vám krásne babule. Za vaše rady. Určite si z nich niečo vezmem. A uvidíme čo bude ďalej. Určite to budem riešiť a dám potom vedieť.