Máme na návšteve švagrinine deti, bývame ďaleko tak sa často nestretávame. Budú u nás do Vianoc, ale ja som take deti ešte nezažila. Sú to dvojčatá chlapec a dievča, nemajú troška pocitu hanby, vyžadujú si aby sme ich tu kúpali aj ich utierali po wc. Chleba si nevedia natrieť maslom ani vodu si nenalejú, ešte aj zuby ich musím posielať umývať, sami od seba nejdú a aj to chcú nech im umyjem ja zuby. Je toto bežné u detí v takom veku? Chcela som im ukázať ako sa robia raňajky, aby to vedeli aj sami, ale oni ani nechcú. Zuby som im ukazovala ako si umyť sami, tak normálne cirkus že oni to nebudú robiť. Cítim sa ako keby som mala na prázdniny z seba škôlkarov.
Tak to ze si neumyvaju zuby sami a nechcu sa naucit a jeduju sa normalne nieje. Ani to ze si neutieraju zadok, to neviem ako potom funguju v skole. To mali vediet davno.
Co sa tyka natierania si chleba s niecim, to ozaj vela deti vtedy nerobi, ale kolko x je to z praktickych dovodov, ze nedociahnu na to co potrebuju, pecivo, pripadne vod. Kohutik, flaska atd.
Aspon my mame tak ze syn dlho nedociahol.
A to s tym chlebom, ja mu natriem radsej sama za 2 sekundy akoby som sa potom babrala so spinavou linkou.
Zas stale su to len druhaci, neviem aku predstavu si mala.
Inak utierat zadok cudziemu velkemu decku, hm fu ....
Druhaci ? To su cca 7- 8 rocne deti. Stacil by mi jeden taky den s takymito maznakmi a bud by som ich svagrinej nabalila a poslala nazad alebo by som ich nechala tak. Neutriet zadok, neokupat, neurobit veceru, nic z toho co vyzaduju. Akoze sorry ale seden osem rocnym detom utierat zadok, krmit a podobne, pokial nemaju nejaku dg, neexistuje. Jak chodia do skoly. Chodia si navzajom utierat zadky na toalety? Alebo spoluziaci pomahaju?
Na spanok nechceli kolisat na rukach alebo prso ? 🙄🙄
Tak deti využívajú teba a lahšie je povedať že neviem a urob to za mňa ako to urobiť sám🙂 ty si im na to jednoducho len skočila......druhák sa vie umyť sám rovnako si vie sám utrieť zadok, kto myslíš že to za neho robí v škole?
A ty tie deti vidíš prvýkrát za život? Švagriná u vás nie je? Tak asi všetko robí za nich, to ty za pár dní nezmeníš. Nech sa o ne stará sama keď si ich tak vychovala, ja by som takým veľkým deťom zadok neutierala.
No podľa moderných zubárov deťom treba dočisťovať zuby do 12 rokov. K ostatnému sa nevyjadrujem, ako si vychovali, tak majú.
Aby si im musela pripominat, ze si maju umyvat zuby je vcelku normlane a este, ze maju splachovat to by este voslo do tho normalne, ale ze im mas prdole utierat a zuby umyvat ty to uz normalne nie je. Asi by som ich vysmiala a povedala, ze ak si nebudu robit urcite veci sami tak ich vratim domov - to moze byt motivacia pokial sa tesili, ze budu u vas - sice trochu drsna, ale treba im dat vediet, ze to co robia doma nie je pripustne v inom prostredi
Akoze vychovat ich nemozem? Ved ked su u mna doma bez mamy tak samozrejme ze mozem! Neutres si bude ta stipat rit. Nenalejes si budes smadny. Nevadi ked rozlejes, utries si po sebe. Akoze ine je to ked sa bavime o skolkarovi, to clovek pomoze a asistuje. Ale aby druhaci toto nevedeli sorry. Ina domacnost ine pravidla. Zuby kludne docistim to je najmenej…ale inak nie su z cukru.
Ja som tiež názoru, že proste len to skúsili na teba a robia si z teba otroka. Deti rozumu majú na rozdávanie, aj moja 3rocna vie, že keď u babky odije hubu, že ona sa obliecť nevie, tak babka ju chudatko oblečie..7r deti v škole fungujú naozaj samostatne, nemyslím si, že by tie veci nedokázalia druhá vec je aj dvojičky sú špeciálny prípad, čiže oni sa ešte aj dohodnú medzi sebou, že mantavych zahrajú :D prečo by niečo robili, keď sa im proste nechce.
Akože utierať zadok a umývať zuby takým veľkým deťom to je ozaj dosť. Aj sprchu by už také deti mali zvládnuť. Mám 9 rocnu, keď mala 7-8 rokov tak som jej jedine vlasy umývala. Jedlo jej pripravujem ja ale také že spraviť si raňajky alebo večeru zvládne bez problemov
Jedine čo z tohto je normálne v tomto veku robit za dieťa je umytie zubov. Ale to kvôli tomu že v takom veku nieje zodpovedne nechať to na dieťa.
Utieranie by zvládnuť ozaj mali. Ale tak keď to vyhovuje im, aj rodičom... 🤷
Ale otázne je či takto fungujú aj doma, alebo len skúšajú čo si môžu dovoliť u teba
Nie je to normálne, všetko uvedené by už mali zvládať - až na tie zuby, tie treba kontrolovať a docistit. Veď ja mám prvakov a druhákov v ŠKD, ktorí cestujú busom a chodia aj na drobné nákupy.
No keď som si predstavila synovca co ma 8r... Ten chlapec toto všetko ovládal ešte v škôlke. Dobre, chlieb si asi nenatrel, ale základnu hygienu si vedel urobiť skoro aj sa obliecť, naučiť... Ešteže to nie sú tvoje deti 🤣
@michaela329 Prečo by to nebolo normálne? Je to absolútne normálne a vieš prečo? Lebo rodičia ich neviedli k samostatnosti a robia za nich úplne všetko...takže pre nich je to absolútne normálne 😉
Ja mam druhaka a umyvam mu zuby kazdy vecer. Rano si umyva sam, ale vecer mu vzdy docistim. Aj zadok mu obcas utriem, aj ho osprchujem (zvladol by to sam, ale nechce sa mi potom utierat potopu v kupelni. Ak sa kupe vo vani, tak to robi sam, len ho obcas skontrolujem.), dokonca aj chleba mu namazem a aj pit mu dam 🤷♀️
@earlgrey no ale normálne to nie je, normálne je mať 8 ročné deti už toto naučené 🤷 Ak sú teda zdravé.
Tak ja zase beriem to, ze by som im v pohode ranajky spravila, vsak su na navsteve, tak mne by zas bolo divne im povedat, spravte si same a najedzte sa...ale s ostatnym suhlasim, zadok utriet to uz musia zvladnut same...
ja mam 7 rocnu, zuby si umyje sama, ale ja jej ich este aj docistujem..nevie si to este tak poriadne sama vycistit, hlavne horne stolicky posledne...ale ked ide ku babke na prazdniny, tak nevyzaduje si od nej umyt zuby, vtedy si umyva uplne sama...
@michaela329 Ako som písala, normálne to je v tej rodine 😉 v tvojej možno nie...v ich áno 😉 kto určuje, čo je normálne a čo nie? predsa každý podľa seba...pokiaľ to rodičom tých deti vyhovuje, tak nech ich obskakujú aj do 18tky 😉
S tým zadkom,zubami a kupanim si z teba asi urobili srandu a skočila si im na to. Sestrine dcéry v tomto veku keď boli u starkej na prázdninách napr. povedali, že im musi žehliť aj nohavičky, že mama to tak robí a starká žehlila. Až keď prišla sestra, tak sa chytala za hlavu, bolo toho viac co si vymysleli. Bolo to už dávno, vtedy mobili ešte neboli.
Upozorniť, že si maju isť umyť zuby je normálne, aj ten chlieb natrieť.
Na tvojom mieste by som už dávno zavolala švagrinej a opýtala sa jej, ako to majú doma a možno by si bola prekvapená.
@zuzanockamt presne to som išla napísať, muž sa vrátil sprdnutý od zubára(syn 11rokov),že prečo mu neumyvame zuby. Že sacítil ako blbec.
A ony sú u vás samy, ci aj švagriná, alebo ako? Nie, nie je to normálne, ale tak čo s tým ty chceš urobiť? Sú to deti tvojej svagrinej, nie tvoje, vychovať ich nemôžeš. Zrejme oni majú doma "iné pravidlá" to nezmeníš.
Tetaz už len vydržať a nabudúce ich na prázdniny brať nemusíš.