Druháci - e/ä

monika07142019
5. nov 2023

Ahojte, mám doma druháka ako ho prosím Vás naučiť kedy ide normálne e a kedy široké ? či len naspamäť ho naučiť slová ?
Sama si nepamätám ako to nás učili,,
Ďakujem

eeffka
5. nov 2023

@monika07142019 nieco ako vybrane slova sa moje deti ucili, nabiflit, logika ziadna

bucko555
5. nov 2023

Presne toto riešim pri druhacke ....a také slová im tam dali že normálne som musela googlit ....ja si pripadám jak debil celkovo ako ich oni všetko zložito učia

monika07142019
autor
5. nov 2023

@bucko555 mne napríklad syn nepovedal ako im to vysvetlila učiteľka a na úlohu cvičenie, že doplň e/ä a on úplne nechápe prečo je niekedy také, niekedy také ,,
najhoršie že ja sama neviem :D :D proste to už človek vie v akých slovách aké je ,,

monika07142019
autor
5. nov 2023

@eeffka ďakujem, no skúsime asi len tak ,,

seahorse27
5. nov 2023

Asi len naspamat, tych slov zasa nie je az tak vela. Mna minule skoro odvalilo, ked mi moj druhak napisal, ze kvät 😅

doriiis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
5. nov 2023

Písanie ä
Samohláska ä sa dnes pri výslovnosti takmer vždy nahrázda samohláskou e. Slov, v ktorých sa samohláska ä píše, nie je veľa. Hovoríme im vymenované slová, a treba sa ich naučiť podobne ako vybrané slová. Učenie nám zjednodušia tri základné pravidlá:

samohláska ä sa môže vyskytnúť iba po perných spoluhláskach b, m, p, v
častejšie sa objavuje v koreni slov ako v koncovkách
nikdy nestojí na začiatku slova
Slová so samohláskou Ä po písmene B
Samohláska ä sa po spoluhláske b vyskytuje v podstatných menách, ktoré pomenúvajú mláďatá ľudí a zvierat, napr. žriebä, holúbä, bábä, v ich dlhších tvaroch s koncovkou -tko, napr.: žriebätko, holúbätko, bábätko a nájdeme ju aj v prídavných menách od ich odvodených, napr. žriebäcí, holubäcí.

Slová so samohláskou Ä po písmene M
Samohláska ä sa po spoluhláske m vyskytuje v niekoľkých základných a viacerých od nich odvodených slovách:

mäkký: mäkší, mäkčiť, mäkčeň, mäknúť, mäkkosť, mäkušký, mäkunký, mäkučký, obmäkčiť, odmäk
mäso : mäsový, mäsko, mäsiar, mäsiarstvo
mäta: mätový
mädliť: pomädliť si
pamäť: pamätný, pamätlivý, pamätať, pamätník, pamätníček, pamätihodnosť, rozpamätať sa, spamätať sa, zapamätať si, naspamäť, spamäti
smäd: smädný, smädiť, smädno, vysmädnúť
najmä
Demänová: demänovský, Demänovčan/ka, Demänovka
Okrem toho ju nájdeme aj v tvaroch slovesa miasť – mätiem, mätieš, mätie, mätieme, mätiete, mätú a v slovách od ich odvodených zmätok, zmätkár, zmätený, pomätenec, pomätený.

doriiis
5. nov 2023

Slová so samohláskou Ä po písmene P
Samohláska ä sa po spoluhláske p vyskytuje v niekoľkých základných a viacerých od nich odvodených slovách:

päť: päták, pätina, pätoro, päťka aj pätnásť, päťdesiat, päťsto, päťstoročný, päťuholník, ostopäť, päťminútovka
päta: pätný, pätový, pätka, pätiť, opätok, podpätok, úpätie
opäť: opätovať, opätovný, späť, spätne, spätný, spätkovať, zaspätkovať, naspäť
Samohláska ä je aj súčasťou zložených slovies, ktoré končia na -päť: pripäť, napäť (napätie, napätý), odopäť, späť (spätý), vypäť (vypätý), zapäť (zapätý)…

Nájdeme ju aj v podstatných menách, ktoré pomenúvajú mláďatá ľudí a zvierat, napr. chlápä, púpä a v ich dlhších tvaroch s koncovku -tko, napr.: chlápätko, púpätko.

Slová so samohláskou Ä po písmene V
Samohláska ä sa po spoluhláske p vyskytuje v niekoľkých základných a viacerých od nich odvodených slovách:

väčší: väčšina, zväčšiť, zväčšenina, zväčša, poväčšine, väčšmi
vädnúť: zvädnúť, zvädnutý, povädnutý
väz: väzba, väzeň, väznica, väzniť, nadväzovať, obväz, úväzok, uväzovať, záväzok, zaväzovať sa, záväzný, zväz; zväzový, zväzok
hovädo: hovädzí, hovädzina
nevädza: nevädzový
svätý: svätiť, svätec, svätica, vysvätiť, posvätiť, svätyňa, svätokrádež, Svätopluk
deväť: devätina, devätoro, devätnásť, deväťdesiat, deväťdňový, deväťmesačný, deväťročný, devätorák
odkväcnúť

doriiis
5. nov 2023

Všetko...príjemné ucenie

zuzanaam
5. nov 2023

veď to predsa počuť, aké učenie sa? To je ako učiť sa v ktorých slovách je písmeno a, b, c.....

bucko555
5. nov 2023

@monika07142019 ja som jej potom hovorím že olpivedz si tie slová nahlas a potom to nejak začala správne doplnat a časom sa podľa mňa už zo zvyku naučia kde je aké

abbey1
5. nov 2023

@monika07142019 To chce len trening. Treba citat, citat a citat. Tie slova musi dieta vidiet, pocut, pouzit opakovane, aby sa zautomatizovali.

euka210
5. nov 2023

@monika07142019 moji sa to ucili len tym, ze to preberali a doplnali...proste si to zapamatali...plus tie pravidla ci Ti napisali vyssie.

eeffka
5. nov 2023

@doriiis na ZS sa isto takto neucili, mali do 20slov zaklanych a toto tocili dookola