Doučovanie aspoň 1 predmetu dieťata z Ukrajiny

cheeta
28. dec 2022

dobrý deň,

prosím o rady:
ôsmak pôvodom z Ukrajiny by zrejme potreboval doučovanie z matematiky (a fyziky), hovorí dobre po slovensky, usúdila som z pár viet, čo si so mnou vymenil. 🙂
V škole vraj doučovanie nemajú.
Ja nemám pedagogické vzdelanie, ale táto časť matiky mi je známa, celý život mi stačila pri inžinierskej praxi. (fyzika nie 🙂 ),sú to zlomky a také...
je možné, že sa jedná aj o stres...v písomkách vraj robí chyby, aj o neporozumenie.???

poradili by ste mi, ako chlapcovi pomôcť?
mama si asi určite nemôže dovoliť platiť 25 eur za 60 min.

ukulela
28. dec 2022

@cheeta pohľadať on line videá, v SVK aj ua jazyku.

nekonecna_katastrofa
28. dec 2022

@cheeta 1) Ak tomu rozumieš, tak ho douč ty.
2) určite sa dá nájsť aj lacnejšie doučovanie ako za 25e. Ja som za douč. brala omnoho omnoho menej, rovnako aj učiteľky, čo poznám, neberú ani zďaleka 25e.

anjelicek26
28. dec 2022

Najprv sa treba popytat v skole, niektore skoly ponukaju slabym ziakom raz v tyzdni hodiny navyse - jazyk, matika, slovencina (pravopis a gramatika hlavne) - ano nie kazda skola, ale vela skol, treba povedat, ze je o to zaujem. Rovnako moze pisomne poziadat vzhladom na to, ze potrebuje na pochopenie prikladov viac casu - o predlzenie pisomkoveho casu o 5/10 minut oproti spoluziakom. Dcera ma poruchu pravopisu a moze/musi pisat na laptope a ma predlzeny cas na pisomke o 5 minut, lebo tak rychlo to proste na laptope nenatuka zatial, aj ked sa dost zlepsila... vsetko je to o komunikacii rodic-ucitel-skola, pripadne im vies pomoct aj ty, ak to mama nevie dobre vysvetlit...oni su v drvivej vacsine pripadov ustretovy... btw. moja dcera je native speaker a matiku/fyziku doucko ma aj tak, proste jej to nejde a o porozumenie sa problem nejedna, proste ju ten ucitel stresoval...teraz ma novu ucitelku a nosi mi jednotky miesto stvoriek, pretoze ju proste stresom "nevypne" pocas testov...

catlyn
28. dec 2022

Ved to si nemoze dovolit ani kazdy slovenska mamicka platit, nechapem co s tym ma to, je je z Ukrajiny, hlavne ked pises, ze dobre rozumie. Nech sa v skole spyta spoluziaka/ spoluziacky, ktory predmet dobre ovlada, ci by nepomohli. Za mojich coas sa to tak robili.

benit
28. dec 2022

Na youtube vyhladat videa. Je tam taky cesky chalan, matikar tusim a ten dobre vysvetluje.

cheeta
autor
28. dec 2022

@nekonecna_katastrofa počítať viem. Neviem, či viem vysvetľovať.
si z Ba? Mohla by si...?

danusskaaa
28. dec 2022

@cheeta na youtube vyhľadať matYkar - tam všetko vysvetľuje. A potom www.testokazi.sk nájsť podľa ročníka príklady, ktoré sú aj vyriešené a vysvetlené. Ale myslím si, že tam bude aj rečová bariéra aj napriek tomu, že bežnú kominukaciu zvláda, tú odbornejsiu nemusí!

cheeta
autor
28. dec 2022

@anjelicek26 to predĺženie času, to je cenná informácia. a áno, komunikácia s mamou je horšia v slovenčine, ale vybavuje si zatiaľ všetko sama, po mojom usmernení.
V škole sa pýtala...

cheeta
autor
28. dec 2022

@danusskaaa vďaka za tipy.

cheeta
autor
28. dec 2022

@danusskaaa tiež si myslím, že by bolo treba overiť, či 100% rozumie textu písomky či vôbec odbornému textu a v kombinácii so stresom to môže urobiť svoje... vyskúšame. 🙂

matabb73
28. dec 2022

@cheeta ak vieš matematiku, môžeš ho aj ty doučovať. Moja dcéra chodí do deviatky, majú biednu matikárku a tak ju doučujem ja. Dôležité je veľa počítať a tak sa naučí pozornosti. Bude počítať rýchlejšie a bude mať čas si príklady skontrolovať. Dá sa nájsť aj online doučovanie alebo rôzne videá, kde to vysvetľujú. Ale mne sa najviac osvedčilo sedieť pri nej a sledovať kde robí chyby. Hneď som ju zastavila a vysvetlila ako to ma počítať. Potom som jej dávala podobné príklady tak dlho kým nepočítala bez chyby. Takto dieťa získa aj sebavedomie a na písomných robí menej chýb.

cheeta
autor
28. dec 2022

@matabb73 počítať viem. Neviem, či viem vysvetliť/vysvetľovať...🙂

matabb73
28. dec 2022

@cheeta ja som projektantka a doučujem dcéru úspešne. Vyskúšaj mojím pistupom a uvidíš či to pôjde.

julish
28. dec 2022

@cheeta je iné porozprávať sa za použitia bežných fráz a iné je porozumieť slovným úloham. Daj sa do toho, určite lepšie ako nič - bude mat aspoň parťáka na komunikaciu

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nekonecna_katastrofa
28. dec 2022

@cheeta Nie som z BA a nemám ani čas na to. Iba som chcela poukázať, že sa dá nájsť doučovanie aj za menej. 10-12E.

viestta
28. dec 2022

@cheeta Ukrajinci majú možnosť zohnať si aj tlmočníkov. Ak neviete kam sa obrátiť kontaktujte na fb Buddici alebo Buddici.sk je web kde môžte hľadať aj túto pomoc. Majú teraz program aj na doučovanie slovenčiny, tak možno by mame vedeli pomoct nájsť ucitela

mogaa
28. dec 2022

@cheeta samozrejme to môže byť aj o tom že dobre neporozumie čo treba robiť...je však na Slovensku, takže očakávať že mu to niekto vysvetlí v rodnom jazyku je absurdné....známky idú podľa výsledkov, ak niečomu nerozumie, treba sa pýtať...ani na prijímačkách sa nikto nebude zaujímať či je Ukrajinec, Slovák alebo Rus.....dôležité budú výsledky prijímačiek....

gertrudaosem
28. dec 2022

@cheeta býva u teba? Že tu hľadáš niekoho kto by ho doucil?

gertrudaosem
28. dec 2022

@cheeta však skús mu sama vysvetľovať a uvidíš či to zvládneš. Keď si neskusila a už hľadáš iných?? Keď ti na ňom tak záleží.

cheeta
autor
29. dec 2022

@gertrudaosem nie, nebýva. Je to podstatné?
ako som písala, nemám pedagogické vzdelanie, neorientujem sa...a poprosila som o radu.

cheeta
autor
29. dec 2022

@mogaa nie celkom je to absurdné, v meste už dávno je komunita ukrajinských krajanov, ktorí sú tu dávnejšie, spred vojny, aj rozumejú po slovensky, aj majú napr. vysokoškolské vzdelanie.
Rodina neočakáva żiadne úľavy, tak neznela ani moja otázka.

letfenixa
29. dec 2022

@cheeta na youtube je perfektný učiteľ matematiky Jozef Zvolenský, vysvetľuje úplne krásne a chlapec si to video môže zastaviť, vrátiť, a pod. A navyše, ak pána Zvolenského kontaktuje cez FB, on určite pomôže.

sovica
29. dec 2022

@cheeta No, faktom je, že niečo dobre vysvetliť nevie každý a práve o to ide. Ak sa v tom učive orientuješ, skús mu to vysvetliť Ty. Ak to od Teba nepochopí, hľadaj iné možnosti. Ako píšu kočky vyššie, použiť videá z YT. Ak ani to nepomôže, najjednoduchšie by bolo opýtať sa v triede, či najlepší matikár triedy by to nevedel chlapcovi vysvetliť. Prípadne, nejaký o rok starší žiak. Deti vysvetľujú ináč, ako dospelí.
Viem o čom hovorím. Matiku na gymnáziu som nechápala ani od svojho učiteľa matiky, ani od otca (učil tiež matiku, ale na ZŠ). Pred písomkami som sa učila so svojou o rok staršou kamarátkou. Od nej som nemala problém pochopiť čokoľvek. Vždy to vedela podať jednoducho a zrozumiteľne.
Tak isto moja dcéra. Je najlepšia matikárka z triedy a deti za ňou chodia, keď niečo nepochopia na hodine. Vie to vysvetliť a nemá problém s tým, aby pomohla spolužiakom.

nekonecna_katastrofa
29. dec 2022

@cheeta Ja pedagogické vzdelanie nemám a doučujem už roky (s dobrými výsledkami, rodičia aj deti si ma pochvaľujú a mnoho žiakov u mňa ostalo dlhodobo). Veď to aspoň skús.

cheeta
autor
29. dec 2022

@nekonecna_katastrofa nepíšem, že to nevyskúšam, ale mám rešpekt pred vyučovaním. Pravda, ide sa to naučiť, ale ako z napísaneho vyplýva, ani pedagóg nemusí byť vhodný.
Mali sme takú učiteľku na gymnáziu, väčšina triedy jej nerozumela.

Tie rady k veci oceňujem, prečítala som s porozumením.